ROT-avdraget

Motion 2017/18:1044 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson och Thomas Finnborg (båda M)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Skatteutskottet

Händelser

Inlämnad
2017-10-02
Granskad
2017-10-02
Hänvisad
2017-10-13

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

PDF
DOCX

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över ROT-avdraget och tillkännager detta för regeringen.

Motivering

I valrörelsen 2014 lovade Stefan Löfven att en eventuell framtida S-ledd regering inte

skulle riva upp reformen kring ROT-avdraget som infördes permanent av alliansregeringen 2008, efter att tidigare ha funnits på försök 2004–2005. Redan efter fem månaders socialdemokratiskt regeringsinnehav aviserades dock att ROT-avdraget skulle sänkas vilket innebär att man idag endast har rätt att dra av 30 procent av kostnaden i stället för tidigare 50 procent. Detta är ett tydligt svek från regeringens sida som bland annat medför att en ombyggnad för 10 000 kronor blivit 2 000 kronor dyrare.

Sedan 2008 har ROT-avdraget bidragit till att många nya arbetstillfällen skapats i en bransch som länge varit drabbad av svartarbete och fusk. I dag är dessa arbetstillfällen som både är trygga för arbetstagare och brukare samtidigt som de bidrar till statskassan med skatteintäkter som tidigare gått förlorade.

ROT-avdraget har sedan det infördes haft många positiva effekter. Ökad efterfrågan på renoveringsarbeten, fler nystartade företag, ökad sysselsättning och minskad svart arbetskraft är några av de positiva effekterna. Inte minst under år av finanskris med efterföljande lågkonjunktur har ROT-avdraget haft positiv påverkan på efterfrågan och därmed också jobben. Långsiktigt är detta en bra verksamhet som tillsammans med jobbskatteavdraget för pensionärer, en åtgärd som nu regeringen dragit tillbaka, ger möjligheter för bredare grupper i samhället att köpa tjänster.

ROT-avdraget tillämpas på renoveringar som rör själva bostaden men även i viss utsträckning utanför fasaden. Däremot omfattas inte exempelvis sten- och plattläggning av ROT-avdraget alltmedan ett dylikt arbete på eller i huset gör det. Detta gör att vissa hantverkartjänster gynnas av ROT-avdraget och andra inte. För att öka attraktiviteten bland alla hantverkaryrken och fortsätta öka andelen vitarbetare önskar vi att möjligheten för att ROT-avdragets tjänster ska gälla över hela tomten och utanför fasadens gränser ses över.

Eftersom många hantverkare väljer inriktning vid ett tidigt skede i karriären så kan detta få konsekvenser såsom minskat intresse för en särskild utbildning och ökat svartarbete inom vissa tjänster. Skillnaden mellan arbete några meter från huset eller på huset är i sig inte så stor, men hantverkarna bakom arbetet påverkas olika på grund av ROT-avdragets utformning i dagsläget. För Sverige i stort så tjänar landet på att fler väljer vita jobb framför svarta jobb. Samma gäller för den enskilde individen som genom vita jobb också skapar förutsättningar till en bra pension på ålderns höst och inte minst innefattas av gällande försäkringar.

Ett problem som uppstått inom ramen för ROT-avdraget är att en del företag valt att oskäligt höja sina priser, i vissa fall med upp emot 20 procent. Därmed riskerar en stor del av den statliga subventioneringen som bidragit till att det renoveras och rustas upp mer i landet att hamna hos hantverkarna. Prisökningen sedan ROT-avdraget infördes har också inneburit att timkostnaden stigit med minst 120 kronor i genomsnitt. Samtidigt finns det en ny typ av överutnyttjande kring ROT-avdraget som innebär att den hantverkare som erbjuder högst arbetskostnad och därmed får det största ROT-avdraget också får kontraktet. I praktiken betyder detta att arbetskostnaden för material kan hållas låg och att man därmed istället höjer priset för arbetskostnaden. Lagstiftningen kring ROT-avdraget behöver utifrån detta ses över för att kunna motverka missbruk och oskäliga kostnadsökningar för kunderna.

 

 

Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Thomas Finnborg (M)

 

Yrkanden (1)

  • 1.
    Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om att överväga att se över ROT-avdraget och tillkännager detta för regeringen.
    Behandlas i
    Skatteutskottet
    Betänkande 2017/18:SkU8
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    Avslag

Behandlas i betänkande (1)

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.