Aktuellt

Här hittar du den senaste informationen från riksdagen. Det går att sortera på aktuella händelser, förslag, beslut och andra dokument.

Välj kategori

Senaste nytt

  • Ja till regeringens vårändringsbudget

    BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag i vårändringsbudgeten om ändrade utgifter för staten under 2024. Ändringar av anslag görs i 22 av de 27 utgiftsområdena i statens budget för 2024.

  • Insatsen ledsagning för personer med synnedsättning ses över

    BeslutRiksdagen riktar två uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen. Det ena gäller ledsagning för personer med synnedsättning och det andra handlar om schablonbeloppet för assistansersättning.

  • Nya arvoden för statsråden

    PressStatsrådens arvoden höjs den 1 juli 2024 efter beslut av Statsrådsarvodesnämnden. Arvodet för statsministern uppgår därmed till 198 000 kronor per månad och för övriga statsråd till 156 000 kronor per månad. Höjningarna innebär en ökning med 3,7 procent.

  • Finansutskottet redovisar sin utvärdering av penningpolitiken 2023

    Förslag till beslutI sin utvärdering av penningpolitiken 2023 konstaterar finansutskottet att den förda penningpolitiken var väl avvägd med hänsyn tagen till vikten av att förankra förväntningarna vid inflationsmålet om 2 procent. Förtroendet för inflationsmålet upprätthölls och mot slutet av året hade inflationen sjunkit och låg nära målet. Dock anser utskottet att Riksbankens kommunikation kunde varit tydligare i ett par fall.

  • EU-nämnden sammanträder med regeringen

    EuFredagen den 14 juni klockan 9 sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möten i EU:s ministerråd för sysselsättningsfrågor, socialpolitiska frågor samt hälso- och sjukvårdsfrågor – miljöfrågor – transport-, telekommunikations- och energifrågor samt allmänna frågor. Från regeringen deltar sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD), arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L), statssekreterare Johan Höij, klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), statssekreterare Johan Davidson och statssekreterare Dan Ericson.

  • Öppet sammanträde i EU-nämnden

    EuEU-nämnden håller ett öppet sammanträde fredagen den 14 juni. Under sammanträdet informerar och samråder statsminister Ulf Kristersson (M) med EU-nämnden inför ett extra möte i kretsen av stats- och regeringschefer den 17 juni.

  • Colombias president besöker riksdagen

    TalmannenTalman Andreas Norlén är den 12 juni värd för en middag med Colombias president Gustavo Petro Urrego i samband med presidentens officiella besök i Sverige. Besöket utgör höjdpunkten i firandet av årets 150 års-jubileum av bilaterala relationer mellan Sverige och Colombia.

  • Talmannen värd för nationaldagsfirandet på Skansen

    TalmannenDen 6 juni var talman Andreas Norlén värd för det officiella nationaldagsfirandet på Skansen. I egenskap av ordförande i Stiftelsen Sveriges nationaldag delade talmannen ut tre flaggor som har vajat en dag över Riksdagshuset till föreningar som har ansökt om att få en sådan. Detta bygger på ett samarbete mellan Sveriges riksdag och Stiftelsen Sveriges nationaldag.

  • Sametinget höll plenum i riksdagen

    TalmannenSametinget höll sitt plenum i Riksdagshuset den 27–31 maj. Under öppnandet höll talman Andreas Norlén ett anförande som bland annat lyfte vikten av det parlamentariska utbytet mellan Sametinget och riksdagen.

  • EU-nämnden sammanträder med regeringen

    EuOnsdagen den 5 juni klockan 10 sammanträder regeringen med EU-nämnden inför möten i EU:s ministerråd för rättsliga och inrikes frågor. Från regeringen deltar migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M), justitieminister Gunnar Strömmer (M), jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) och minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M).

  • Talmannen besökte Västernorrland

    SeminariumTalman Andreas Norlén besökte Västernorrlands län den 30 maj. Programmet hade fokus på utvecklingen av demokratin och styrelseskicket i Sverige. Besöket genomfördes i samarbete med landshövding Carin Jämtin.

  • Utskott vill att insatsen ledsagning för personer med synnedsättning ses över

    Förslag till beslutSocialutskottet föreslår att riksdagen riktar två uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen. Det ena gäller ledsagning för personer med synnedsättning och det andra handlar om schablonbeloppet för assistansersättning. M, KD och L reserverar sig mot förslagen.

  • Veteraner hyllades på veterandagen

    TalmannenPå morgonen 29 maj 2024 hissades den svenska flaggan vid en ceremoni på Riksplan för att uppmärksamma veterandagen. Vid Försvarsmakten högtidlighållande av veterandagen samma dag var talmannen en av talarna.

  • Utskott står bakom reform av arbetslöshetsförsäkringen

    Förslag till beslutRegeringen föreslår att arbetslöshetsförsäkringen ska vara baserad på inkomster i stället för på arbetad tid. Arbetsmarknadsutskottet ställer sig bakom regeringens förslag till ny lag om arbetslöshetsförsäkring och följdändringar i ett antal lagar.

  • KU:s granskning av regeringen är klar

    GranskningKonstitutionsutskottet, KU, är klar med sin årliga granskning av regeringen. Totalt har KU behandlat 29 anmälningar från riksdagsledamöterna. I fem granskningar pekar KU på att det har förekommit brister.

  • Tillfälligt höjt tak för rotavdraget

    BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag om att tillfälligt höja taket för rotavdraget. Det innebär att taket för rotavdraget tillfälligt ska höjas och att det tillfälligt ska införas separata tak för rot- respektive rutavdraget.

  • Personer födda 1957 skattekompenseras för höjd åldersgräns för förhöjt grundavdrag

    BeslutRiksdagen sa ja till regeringens förslag om att personer födda 1957 ska kompenseras för höjd åldersgräns för förhöjt grundavdrag. Förslaget innebär dels att kompensationen ska vara skattefri, dels vilka regler som ska gälla kring handläggningen för kompensationen.

  • Ändringar i minerallagen

    BeslutTillståndsprocesserna för gruvor i Sverige ska effektiviseras. Riksdagen sade ja till regeringens förslag om ändringar i minerallagen som innebär att Natura 2000-tillstånd inte ska vara en förutsättning för att en ansökan om bearbetningskoncession ska kunna beviljas.

  • Det blir enklare att verkställa frihetsberövanden

    BeslutDe brottsbekämpande myndigheterna ska få bättre verktyg för att snabbt och effektivt kunna hitta eftersökta personer samt lokalisera utlänningar som utgör en allvarlig säkerhetsrisk. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

  • Särskild debatt med anledning av anonyma påverkanskampanjer och hur förtroendet för partiväsendet och demokratin kan upprätthållas

    DebattMåndagen den 24 juni håller riksdagen en särskild debatt med anledning av anonyma påverkanskampanjer och hur förtroendet för partiväsendet och demokratin kan upprätthållas. Debatten har begärts av Centerpartiet. Från regeringen deltar justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Visa alla senaste nytt
Illustration: Valbås med EU-flagga bakom.
Illustration: Riksdagsförvaltningen

EU-valet 2024

I början av juni var det val till Europaparlamentet. I Sverige hölls valet den 9 juni. Då valde medborgarna vilka som ska representera dem de kommande fem åren.

Val till Europaparlamentet 2024

KU-utfrågning med statsminister Ulf Kristersson. Översiktsbild över de som utfrågas och konstitutionsutskottets ledamöter.
Foto: Melker Dahlstrand

KU:s granskning av regeringen är klar

Konstitutionsutskottet, KU, höll öppna sammanträden med utfrågningar i april inom ramen för sin granskning av statsrådens tjänsteutövning och regeringsärendenas handläggning. Granskningen bygger på riksdagsledamöternas KU-anmälningar. KU presenterade resultatet av granskningen på en pressträff 30 maj.

KU:s utfrågningar om granskningsärenden 2024

Medeltidsmuseet framifrån.
Foto: Anders Löwdin

Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan

Riksdagsförvaltningen ska ta fram en plan för hur den unika historiska miljön under Riksplan ska tillvaratas och göras tillgänglig för allmänheten i samband med den ombyggnad som planeras. Det är innebörden i det uppdrag som riksdagsstyrelsen gett riksdagsdirektören vid ett sammanträde i februari. 

Uppdrag för att bevara och tillgängliggöra unika värden under Riksplan

Ilustration av regeringsformen, människor och de tre kronorna
Illustration: Riksdagsförvaltningen

Regeringsformen 50 år

Regeringsformen är den mest grundläggande av våra fyra grundlagar. Den handlar om hur landet ska styras och utgör skyddet för alla medborgares fri- och rättigheter. I år fyller 1974 års regeringsform femtio år. 

Regeringsformen 50 år

Illustration av en presskonferens
Illustration: Riksdagsförvaltningen

Bevaka riksdagsarbetet

Här finns information för dig som är journalist eller fotograf och vill arbeta i riksdagens lokaler eller på annat sätt bevaka riksdagsarbetet. 

Press

Illustration av person med dator.
Illustration: Riksdagsförvaltningen

Följ och prenumerera

Det finns flera olika sätt att bevaka riksdagens arbete och beslut.

Följ och prenumerera