Valet 2014

Den 14 september var det val till riksdagen. Om valet

Spela video

Här visar vi webb-tv från riksdagen. Du kan ännu inte se webb-tv i efterhand i din mobiltelefon. För att se debatter i efterhand krävs fortfarande en dator.

  Aktuellt

  RSS

  Allmänna motionstiden börjar

  Den allmänna motionstiden börjar samtidigt som det nya riksmötet. Då får riksdagsledamöterna lämna motioner, förslag, i praktiskt taget vilket ämne som helst. Allmänna motionstiden 2014 pågår från den 29 september till och med femton dagar efter att regeringen har lämnat in sitt budgetförslag.

  Talmannen föreslår Stefan Löfven (S) som ny statsminister

  Den nyvalde talmannen Urban Ahlin föreslår Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven som ny statsminister. Talmannen meddelade detta vid en pressträff den 29 september. Förslaget anmäldes och bordlades i kammaren den 30 september. Den 1 oktober bordläggs förslaget för andra gången. Riksdagen röstar om förslaget den 2 oktober.

  Urban Ahlin vald till ny talman

  Den 29 september samlades den nya riksdagen för första gången. Först var det upprop av ledamöterna. Därefter valde riksdagen Urban Ahlin (S) till ny talman för valperioden 2014–2018. Till förste vice talman valdes Tobias Billström (M), till andre vice talman valdes Björn Söder (SD) och till tredje vice talman valdes Esabelle Dingizian (MP). Riksdagen utsåg också en valberedning, och riksdagspartiernas gruppledare anmäldes i kammaren.

  Den nya riksdagen efter valet

  Nu är det klart hur mandatfördelningen mellan de åtta partierna ser ut och vilka ledamöter som tar plats i riksdagen efter valet. Den yngsta ledamoten är född 1993 och den äldsta 1933. Av ledamöterna är 197 män och 152 kvinnor. På Valmyndighetens webbplats finns information om röstfördelningen. En preliminär plan för höstens riksdagsarbete finns på valingången.

  RSS

  Senaste

  Förslag från regeringen

  Förslag från ledamöterna

  Från förslag till lag

  En av riksdagens viktigaste uppgifter är att besluta om lagar. De flesta lagar börjar med ett förslag från regeringen, en proposition. Riksdagen behandlar sedan det lagförslaget i fyra steg.

  Internationellt arbete

  Europarådets parlamentariska församlings sessionssal. Foto: Europarådet.

  Riksdagsledamöterna arbetar internationellt för demokrati och mänskliga rättigheter.

  Öppna data

  Grafik över riksdagshuset med pilar i olika färger som pekar uppåt och utåt.

  Riksdagens öppna data vidareutvecklas. Följ arbetet på utvecklingsbloggen!

  Lediga jobb

  Riksdagsdirektör Kathrin Flossing och medarbetare på kammarkansliet står på podiet i kammaren och diskuterar. Foto: Melker Dahlstrand.

  Att arbeta i Riksdagsförvaltningen innebär att verka i demokratins och ytterst i folkets tjänst.