Sök

Avdelning
Hoppa till filter

29 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Karlsson, Ulrika (M), sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Granskningsbetänkande

    Betänkande 2021/22:KU20

    Konstitutionsutskottet, KU, har i sin årliga granskning av regeringen behandlat 35 anmälningar från riksdagsledamöterna. Anmälningarna handlar om regeringens förhållande till riksdagen, handläggningen av regeringsärenden, regeringens ansvar för förvaltningen och statsråds tjänsteutövning.

    Granskningen debatterades i kammaren och sedan avslutade riksdagen ärendet.

    KU:s granskning av regeringen är klar

    Anföranden och repliker
    41, 254 minuter
    Justering
    2022-06-02
    Bordläggning
    2022-06-13
    Debatt
    2022-06-14
  • Dokument & lagar

    Vissa frågor om sekretess när Justitiekanslern bevakar statens rätt

    Betänkande 2021/22:KU18

    Riksdagen beslutade om ändringar i reglerna om sekretess som gäller när Justitiekanslern, JK, företräder staten när staten är part i en rättstvist. Ett syfte med ändringarna är att JK ska kunna ta tillvara statens rätt i rättstvister under samma förutsättningar som andra myndigheter. Beslutet innebär bland annat en ny sekretessregel för uppgifter som JK får eller tar fram i samband med en rättstvist.

    Ibland företräder Justitiekanslern staten i internationella skiljeförfaranden eller i mål om förhandsavgörande hos EU-domstolen. I de fallen ska JK omfattas av de allmänna bestämmelser om sekretess som gäller för andra myndigheter.

    Reglerna börjar gälla den 1 april 2022. Riksdagen sa ja till lagändringarna efter förslag från regeringen.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    2, 13 minuter
    Justering
    2022-02-17
    Bordläggning
    2022-02-22
    Debatt
    2022-02-23
    Beslut
    2022-02-23
  • Dokument & lagar

    Verksamheten i Europeiska unionen under 2015

    Betänkande 2015/16:UU10

    Utrikesutskottet har granskat regeringens skrivelse om verksamheten i Europeiska unionen under 2015. Utskottet välkomnar skrivelsen och påpekar att den årliga skrivelsen utgör ett värdefullt instrument för att riksdagen ska kunna följa utvecklingen i EU och hur regeringen agerat inom unionen.

    EU-samarbetet står inför stora utmaningar med stora flyktingströmmar, fruktansvärda terrorattacker och konflikter i både unionens södra och östra grannskap. Utskottet håller med regeringen om att EU och Sverige i en tid av osäkerhet och konflikter ska utgöra en stark röst för mänskliga rättigheter, demokrati, fred, rättsstatens principer och jämställdhet. Utskottet tycker att det behövs ett ännu starkare och mer enat agerande från EU. Utskottet anser också att EU:s framtida asylsystem bör uppnå en jämnare fördelning av asylsökande och vara långsiktigt hållbart. Dessutom måste fler lagliga vägar för flyktingar som vill söka asyl inom EU åstadkommas.

    EU-dagordningen under 2015 har också präglats av Storbritanniens reformkrav på EU inför den kommande folkomröstningen. 23 juni röstar medborgarna om Storbritannien ska stanna kvar i EU eller inte. Utskottet betonar att Storbritannien är en viktig partner för Sverige i EU-samarbetet och det hoppas att landet ska förbli medlem. Med detta påpekande lade riksdagen ärendet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    16
    Förslagspunkter
    16
    Reservationer
    32 
    Anföranden och repliker
    22, 105 minuter
    Justering
    2016-05-26
    Bordläggning
    2016-06-07
    Debatt
    2016-06-08
    Beslut
    2016-06-09
  • Dokument & lagar

    Den parlamentariska församlingen för Unionen för Medelhavet (PA-UfM)

    Betänkande 2015/16:UU17

    Utrikesutskottet har behandlat riksdagsstyrelsens redogörelse om förra årets arbete i Parlamentariska församlingen för unionen för Medelhavet (PA-UfM).

    Syftet för organisationen Unionen för Medelhavet, UfM, är att främja fred, demokrati och välstånd i Medelhavsområdet. PA-UfM är UfM:s parlamentariska organ och har en rådgivande funktion. 280 parlamentariker ingår i församlingen, däribland tre svenska riksdagsledamöter.

    Under 2015 stod migrationsfrågor och flyktingkrisen i fokus för verksamheten. Utrikesutskottet välkomnar att dessa frågor har prioriterats under året men konstaterar att behovet att förbättra församlingens organisation fortfarande finns kvar. Utrikesutskottet noterar dock att den svenska delegationen jobbar för att försöka påverka församlingens organisation till det bättre. Det finns också tecken på att man inom organisationen i stort har kommit till insikt om att organisationen bör förbättras.

    Riksdagen lade ärendet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    2, 13 minuter
    Justering
    2016-04-14
    Bordläggning
    2016-04-27
    Debatt
    2016-04-28
    Beslut
    2016-05-11
  • Dokument & lagar

    Interparlamentariska unionen (IPU)

    Betänkande 2015/16:UU16

    Interparlamentariska unionen, IPU, arbetar för fred och mellanfolkligt samarbete och har idag 167 nationella parlament som medlemmar. I IPU:s uppgifter ingår att främja personliga kontakter mellan parlamentsledamöter i alla länder och att verka för de parlamentariska institutionernas utveckling.

    Riksdagsstyrelsen har tagit fram en redogörelse för IPU:s verksamhet och den svenska IPU-delegationens arbete under året.

    Utrikesutskottet konstaterar att den svenska delegationen deltagit aktivt i IPU:s möten. Den svenska delegationen anordnade under året tre seminarier i riksdagen med koppling till arbetet i IPU. Utskottet anser att riksdagens parlamentariska delegationer bör verka för demokrati och mänskliga rättigheter samt arbeta för att stärka parlamentens roll.

    Riksdagen lade redogörelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    4, 35 minuter
    Justering
    2016-04-14
    Bordläggning
    2016-04-27
    Debatt
    2016-04-28
    Beslut
    2016-05-11
  • Dokument & lagar

    Granskning av kommissionens meddelande om ett ramverk för global utveckling efter 2015

    Utlåtande 2012/13:UU18

    Utrikesutskottet har granskat EU-kommissionens förslag om ett ramverk för global utveckling efter 2015. Ramverket innehåller EU:s utgångspunkter inför kommande förhandlingar i FN om nya globala utvecklingsmål efter de så kallade millenniemålen. Kommissionen föreslår ett antal principer för ramverkets räckvidd, målens karaktär och antal, insyn, genomförande och ansvarsskyldighet samt samstämmighet.

    Utskottet instämmer i stort med den inriktning som kommissionen föreslår. Det är viktigt att EU kan enas om ett antal principer inför den globala debatten. Utskottet håller med om att den framtida globala dagordningen bör gälla för alla länder och bör ha fattigdomsbekämpning och hållbar utveckling som främsta mål.

    Dagordningen bör enligt utskottet bygga vidare på millenniemålen men anpassas till den förändrade omvärlden och fokusera mer på kvalitet och på sambandet mellan olika mål. Dagordningen bör också ta fasta på alla länders ansvar för att bidra till en hållbar utveckling. Utskottet anser att EU bör driva samstämmighet för utveckling som en central fråga inom ramen för en ny global dagordning.

    Det finns enligt utskottet vissa grundläggande förutsättningar för att stimulera utvecklingens drivkrafter som bör lyftas fram i EU:s ramverk. Dessa är miljö och klimat, demokrati och mänskliga rättigheter samt främjande av jämställdhet och kvinnors roll i utveckling, inklusive sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, SRHR.

    Riksdagen lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Därefter skickas utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.

    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    31, 89 minuter
    Beredning
    2013-03-21
    Justering
    2013-04-25
    Debatt
    2013-05-15
    Beslut
    2013-05-15
  • Dokument & lagar

    Skyddsåtgärder för trafikuppgifter lagrade för brottsbekämpande ändamål

    Betänkande 2011/12:JuU26

    Riksdagen godkände regeringens föreskrifter om lagring av uppgifter i data- och teletrafik för brottsbekämpande ändamål. Föreskrifterna handlar bland annat om vad den som är skyldig att lagra trafikuppgifter ska göra för att skydda uppgifterna.

    Riksdagen beslutade i mars 2012 om lagring av trafikuppgifter då man sa ja till att genomföra EU:s så kallade datalagringsdirektiv. Samtidigt beslutade riksdagen att de mer detaljerade föreskrifter om datalagring som regeringen utfärdar i förordningar ska godkännas av riksdagen. Som framgår ovan godkände riksdagen nu regeringens föreskrifter om skyddsåtgärder för trafikuppgifter som lagrats för brottsbekämpande ändamål. Riksdagen ansåg inte att den har samma behov av att i fortsättningen kontrollera regeringens föreskrifter på området. Därför tog man bort kravet på att riksdagen ska godkänna föreskrifterna.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    11, 26 minuter
    Justering
    2012-06-12
    Debatt
    2012-06-19
    Beslut
    2012-06-19
  • Dokument & lagar

    2011 års redogörelse för tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll

    Betänkande 2011/12:JuU18

    Regeringen har i en skrivelse redovisat för riksdagen hur lagen om särskild utlänningskontroll har använts under perioden 1 juli 2010 till och med den 30 juni 2011. I skrivelsen redogör regeringen också för utvecklingen av den internationella terrorismen och för Sveriges medverkan i det internationella arbetet mot terrorism. Riksdagen beslutade att lägga skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. Riksdagen sa också nej till en motion från allmänna motionstiden om att förvaltningsdomstolarna ska vara den som beslutar i alla säkerhetsärenden.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    3
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    8, 28 minuter
    Justering
    2012-02-02
    Debatt
    2012-02-15
    Beslut
    2012-02-16
  • Dokument & lagar

    Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål –Kommissionens utvärderingsrapport om direktiv 2006/24/EG

    Utlåtande 2011/12:JuU4

    Justitieutskottet har granskat EU-kommissionens utvärdering av ett EU-direktiv som handlar om lagring av uppgifter i samband med elektroniska kommunikationstjänster. Direktivet syftar till att harmoniera medlemsländers bestämmelser för att kunna bekämpa allvarliga brott. EU-kommissionens utvärdering visar att tillämpningen av direktivet i olika länder har varit ojämnt och vill därför föreslå en översyn av de nuvarande reglerna för lagring av uppgifter och ta fram olika alternativ. Kommissionen kommer också att undersöka allmänhetens uppfattning om lagring av uppgifter och hur den påverkar människors beteenden och vanor. Justitieutskottet välkomnar en utvärdering av direktivet och anser att det är viktigt att varje möjlighet att stärka skyddet för den personliga integriteten tas till vara. Justitieutskottet har också några generella synpunkter på direktivets utformning.
    • Lagringstiden för uppgifter bör i inom ramen för ett gemensamt spann kunna beslutas på nationell nivå. Justitieutskottet anser därför inte att en fullständig harmonisering av lagringstiden är önskvärd.text
    • Det ska vara tydligt för vilka ändamål som uppgifter får lagras och användas.
    • Minimiregler för uppgiftsskydd och datasäkerhet ska vara högt ställda och inte hindra att enskilda medlemsstater har högre ställda krav i sina nationella regelverk.
    Riksdagen avslutade ärendet. Därefter skickas utlåtandet för kännedom till EU-kommissionen och till Regeringskansliet.
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    20, 71 minuter
    Justering
    2011-11-10
    Debatt
    2011-11-23
    Beslut
    2011-11-24
  • Dokument & lagar

    Lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål – genomförande av direktiv 2006/24/EG

    Betänkande 2010/11:JuU14

    Riksdagen har beslutat att regeringens förslag om hur Sverige ska genomföra EU:s så kallade datalagringsdirektiv ska vila i ett år. Enligt grundlagen kan en minoritet som består av mer än 1/6 av de röstande ledamöterna driva igenom en ettårig bordläggning av ett förslag som gäller människors fri- och rättigheter. Direktivet gäller lagring av trafikuppgifter för brottsbekämpande ändamål. Syftet är att leverantörer av allmänt tillgängliga elektroniska kommunikationstjänster och -nät i alla EU-länder ska ha samma skyldigheter att lagra trafikuppgifter.
    Behandlade dokument
    6
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    66, 181 minuter
    Justering
    2011-03-08
    Debatt
    2011-03-16
    Beslut
    2011-03-16
  • Dokument & lagar

    Kärnkraften – förutsättningar för generationsskifte

    Betänkande 2009/10:NU26

    Med två rösters övervikt sa riksdagen ja till regeringens förslag om att slopa förbudet mot nya kärnkraftsreaktorer. Beslutet innebär att nya kärnkraftsreaktorer ska få ersätta gamla som tas ur drift. Om nya reaktorer byggs får dessa endast uppföras på platser där det redan finns kärnkraftverk i drift, det vill säga i Forsmark, Ringhals och Oskarshamn. Totalt ska det inte få finnas fler än dagens tio reaktorer. Enligt regeringens förslag skulle förbudet mot ny kärnkraft upphävas den 1 augusti 2010. Riksdagen har nu senarelagt detta datum till den 1 januari 2011. Riksdagen tydliggör också att staten inte ska få subventionera nya kärnkraftssatsningar. Regeringen uppmanas därför att återkomma till riksdagen om lagförslag i frågan eller "andra åtgärder med innebörden att direkta eller indirekta statliga subventioner inte kan påräknas".
    Behandlade dokument
    5
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    124, 472 minuter
    Justering
    2010-05-27
    Debatt
    2010-06-17
    Beslut
    2010-06-17
  • Dokument & lagar

    Förstärkt straffrättsligt skydd mot människohandel

    Betänkande 2009/10:JuU33

    Lagreglerna om människohandelsbrott skrivs om så att de blir tydligare och mer ändamålsenliga. Syftet är att förstärka det straffrättsliga skyddet mot människohandel. Då kan brottsbekämpningen bli mer effektiv. I dag krävs att gärningsmannen har tagit kontroll över offret för att kunna dömas. Det kravet försvinner. I dag finns också ett krav på så kallad dubbel straffbarhet för att en svensk domstol ska kunna döma över människohandel som har begåtts utomlands. Även detta krav försvinner. Det blir därmed lättare att i Sverige döma personer som har begått människohandelsbrott utomlands. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
    Behandlade dokument
    18
    Förslagspunkter
    12
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    11, 63 minuter
    Beredning
    2010-04-15
    Justering
    2010-05-06
    Debatt
    2010-05-19
    Beslut
    2010-05-19
  • Dokument & lagar

    Migration och asylpolitik

    Betänkande 2009/10:SfU14

    Riksdagen sa nej till samtliga motioner som handlar om migration och asylpolitik. Totalt rör det sig om 48 stycken som lämnats in av ledamöterna under den allmänna motionstiden 2009. Här återfinns förslag som handlar om klimatflyktingar, begreppet väpnad konflikt och flyktingstatus för hbt-personer. Andra tar upp barn i riskzonen för människohandel och mottagande av ensamkommande flyktingbarn . Flera motioner tar även upp frågor om samarbetet inom EU. I de flesta fall motiveras beslutet med att arbete redan pågår hos regeringen eller i berörd myndighet. Eller att frågan redan har behandlats i riksdagen.
    Behandlade dokument
    48
    Förslagspunkter
    37
    Reservationer
    41 
    Anföranden och repliker
    48, 192 minuter
    Justering
    2010-04-08
    Debatt
    2010-04-21
    Beslut
    2010-04-21
  • Dokument & lagar

    Straffrättsliga åtgärder till förebyggande av terrorism

    Betänkande 2009/10:JuU22

    Riksdagen godkände Europarådets konvention om förebyggande av terrorism. För att Sverige ska följa konventionen började en ny lag att gälla den 1 december 2010: lag om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    6, 49 minuter
    Justering
    2010-04-08
    Debatt
    2010-04-21
    Beslut
    2010-04-21
  • Dokument & lagar

    Mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer

    Betänkande 2009/10:JuU14

    Riksdagen sa nej till motioner från i huvudsak allmänna motionstiden 2009 om mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Skälet är bland annat att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp.
    Behandlade dokument
    46
    Förslagspunkter
    28
    Reservationer
    17 
    Anföranden och repliker
    20, 99 minuter
    Justering
    2010-01-19
    Debatt
    2010-02-03
    Beslut
    2010-02-03
  • Dokument & lagar

    Processrättsliga frågor

    Betänkande 2008/09:JuU24

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2007 och 2008 om processrättsliga frågor. Skälet är gällande lagar och regler och att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om nämndemän, vittnesstöd, rättshjälp, uteblivna domstolsförhandlingar, tvångsmedel och terrorism.
    Behandlade dokument
    49
    Förslagspunkter
    32
    Reservationer
    15 
    Anföranden och repliker
    18, 82 minuter
    Justering
    2009-04-02
    Debatt
    2009-04-22
    Beslut
    2009-04-22
  • Dokument & lagar

    Hemlig teleavlyssning m.m. under år 2007

    Betänkande 2008/09:JuU15

    Regeringen har i en skrivelse redovisat användningen av hemlig teleavlyssning, hemlig teleövervakning och hemlig kameraövervakning vid förundersökning i brottmål under 2007. Skrivelsen lämnas varje år till riksdagen. Riksdagen sa nej till en motion som lämnats in med anledning av skrivelsen och avslutade ärendet utan att göra några tillägg.
    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    16, 66 minuter
    Justering
    2009-02-19
    Debatt
    2009-03-18
    Beslut
    2009-03-19
  • Dokument & lagar

    Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område – genomförande av direktiv 2004/48/EG

    Betänkande 2008/09:NU11

    Den som har rätten till musik, film, litteratur och dataspel får bättre möjligheter att ingripa mot olaglig fildelning via Internet. Svensk domstol ska kunna besluta att en Internetleverantör ska ge rättighetshavaren information om vilken abonnent som har ett visst IP-nummer. Det krävs att rättighetshavaren visar sannolika skäl för att det har begåtts ett intrång med hjälp av den aktuella adressen. Domstolen ska väga rättighetshavarens behov av information mot den enskildes integritet. Det ska krävas att det är fråga om intrång av en viss omfattning för att uppgiften ska få lämnas ut. De nya reglerna började gälla den 1 april 2009 och är en anpassning till EU:s regler på området, EG-direktivet om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter (Ipred). Regeringen tänker följa utvecklingen noggrant och omedelbart inleda en utvärdering av hur den nya lagstiftningen påverkar rättighetshavare, Internetleverantörer och konsumenter. Riksdagen poängterar vissa frågor som utvärderingen bör omfatta. Riksdagen vill också att regeringen redovisar resultatet av utvärderingen för riksdagen.
    Behandlade dokument
    16
    Förslagspunkter
    10
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    93, 302 minuter
    Justering
    2009-02-17
    Debatt
    2009-02-25
    Beslut
    2009-02-25
  • Dokument & lagar

    Handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål

    Betänkande 2008/09:JuU4

    Regeringen har redovisat för riksdagen en ny handlingsplan mot prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Det som primärt upprätthåller människohandeln och prostitutionen är efterfrågan, det vill säga att människor, främst män, köper sex. Detta utgör ett allvarligt hinder för mänskliga rättigheter, social jämlikhet och jämställdhet. I första hand är det kvinnor och flickor som drabbas men även män och pojkar utnyttjas. Handlingsplanen innebär att regeringen kommer att satsa totalt 213 miljoner kronor på olika konkreta insatser fram till 2010. Planen har ett tydligt fokus på den utsatta individens behov av skydd och omfattar följande fem insatsområden: ökat skydd och stöd till utsatta, stärkt förebyggande arbete, stärkt kvalitet och effektivitet i rättsväsendet, ökad nationell och internationell samverkan samt ökad kunskap. Särskilda åtgärder kommer att riktas till barn och ungdomar. Insatser för att motverka efterfrågan på köp av sexuella tjänster är avgörande för att komma till rätta med problemen. Regeringen avser att följa upp planen 2011 och därefter redovisa resultatet för riksdagen. Justitieutskottet konstaterar i sitt beslutsunderlag att handlingsplanen är kraftfull och att de insatser som presenteras kommer att leda till en varaktigt höjd ambitionsnivå när det gäller bekämpningen av prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Riksdagen avslutade ärendet utan att göra några tillägg.
    Behandlade dokument
    45
    Förslagspunkter
    27
    Reservationer
    24 
    Anföranden och repliker
    24, 103 minuter
    Justering
    2009-02-10
    Debatt
    2009-02-19
    Beslut
    2009-02-25
  • Dokument & lagar

    Ändring av rambeslut om bekämpande av terrorism

    Betänkande 2008/09:JuU5

    Offentlig uppmaning till terroristbrott, utbildning och rekrytering för terroristsyftenblir straffbara handlingar inom hela EU. Riksdagen godkände det utkast till rambeslut som EU tagit fram. Rambeslutet innehåller bestämmelser om att EU-länderna ska vidta nödvändiga åtgärder för att offentlig uppmaning till terroristbrott, rekrytering och utbildning för terroristsyften betraktas som brott med anknytning till terroristverksamhet. Till följd av ett uttryckligt undantag som initierats av Sverige innebär utkastet till rambeslut att de nya kraven inte får stå i strid med den särskilda reglering för straffrättsligt ansvar som finns i tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen.
    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    20, 71 minuter
    Justering
    2008-10-30
    Debatt
    2008-11-13
    Beslut
    2008-11-13