Sök

Avdelning
Hoppa till filter

410 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Föreskrifter i Riksdagsförvaltningens författningssamling, Riksrevisionens granskningsrapporter, Utskottens yttranden, 2010/11, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Arbetslöshetsförsäkringen

    Betänkande 2010/11:AU9

    Riksdagen uppmanade regeringen att se över delar av reglerna i arbetslöshetsförsäkringen. Det ena beslutet gäller den så kallade 100-dagarsregeln i försäkringen. Regeln, som avskaffades 2007, gav arbetslösa rätt att under de 100 första dagarna i en ersättningsperiod endast söka lämpliga jobb inom sitt eget yrke och i sitt närområde utan att förlora sin ersättning. Riksdagen ansåg att 100-dagarsregeln bör återinföras och uppmanade regeringen att återkomma med ett lagförslag. Därmed sa riksdagen ja till en socialdemokratisk motion. Det andra beslutet gäller reglerna för arbetslöshetsersättning för deltidsarbetslösa. En person som arbetar deltid får i dag a-kassa för endast 75 dagar under en ersättningsperiod. Övriga ersättningsdagar får bara användas för veckor då personen är arbetslös på heltid. Riksdagen ansåg att reglerna försätter deltidsarbetslösa i en orimlig situation. De tvingas välja mellan att avstå från a-kassa eller att tacka nej till arbete. Riksdagen uppmanade regeringen att se över reglerna så att de inte diskriminerar deltidsarbetslösa. Därmed sa riksdagen ja till en socialdemokratisk motion. Riksdagen sa nej till övriga motioner om arbetslöshetsförsäkringen från allmänna motionstiden 2010.
    Behandlade dokument
    22
    Förslagspunkter
    11
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    69, 205 minuter
    Justering
    2011-05-17
    Debatt
    2011-06-01
    Beslut
    2011-06-01
  • Dokument & lagar

    Godkännande av den reviderade STCW-konventionen

    Betänkande 2010/11:TU26

    Riksdagen godkände den ändrade STCW-konventionen, en internationell konvention som handlar om normer för sjöfolks utbildning, certifiering och vakthållning. För att den svenska lagstiftningen ska följa konventionen behöver lagen om vilotid för sjömän anpassas. En nyhet är att bestämmelserna inte bara omfattar sjömän som arbetar med vakthållning, utan även sjömän som arbetar med fartygets säkerhet, med att förhindra föroreningar och med sjöfartsskyddet. En annan nyhet gäller vilotiden för sjömän. Hittills har det gått att i undantagsfall minska den minsta tillåtna vilotiden från 10 timmar till 6 timmar under en 24-timmarsperiod. Denna undantagsregel tas nu bort. Samtidigt införs en möjlighet att dela upp den minsta tillåtna vilotiden i tre perioder, jämfört med två i dag. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    7, 25 minuter
    Beredning
    2011-05-17
    Justering
    2011-05-19
    Debatt
    2011-06-08
    Beslut
    2011-06-08
  • Dokument & lagar

    Postservice och grundläggande betaltjänster

    Betänkande 2010/11:TU25

    Riksdagen sa nej till motioner om postservice och grundläggande betaltjänster från allmänna motionstiden 2010. Orsaken är bland annat att det redan pågår arbete i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar om statens ansvar för postservice, fastighetsboxar, gemensamt porto inom Öresundsregionen och tillgång till grundläggande betaltjänster. Riksdagen anser att frågan om postservice och -tjänster för boende på landsbygden är viktig. Riksdagen förutsätter att regeringen och Post- och telestyrelsen bevakar frågan.
    Behandlade dokument
    12
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    9, 37 minuter
    Beredning
    2011-05-12
    Justering
    2011-05-19
    Debatt
    2011-06-08
    Beslut
    2011-06-08
  • Dokument & lagar

    Redovisning av skatteutgifter

    Betänkande 2010/11:SkU33

    Regeringen har lämnat en redogörelse för effekten på skatteintäkterna av de utgifter som tas via skattesystemet, så kallade skatteutgifter. Syftet är att ge ett bredare underlag för prioriteringar mellan olika stöd och satsningar i statsbudgeten. Skatteutskottet konstaterar i sin granskning att regeringen i och med årets redovisning har tagit ytterligare ett steg i arbetet med att utveckla skatteutgiftsredovisningen för att den ska kunna bli ett mer aktivt verktyg i budgetarbetet och vid beslut om skatteregler. Utskottet ser positivt på detta och förutsätter att tidigare synpunkter från utskottet och Riksrevisionen också i fortsättningen beaktas i utvecklingsarbetet kring skatteutgiftsredovisningen. Riksdagen avslutar med detta ärendet.
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2011-05-19
    Debatt
    2011-06-22
    Beslut
    2011-06-22
  • Dokument & lagar

    Vissa skolfrågor

    Betänkande 2010/11:UbU16

    Vissa undantagsbestämmelser införs vid betygssättningen i grundskolan, grundsärskolan, specialskolan och sameskolan. Bland annat blir det möjligt att vid betygssättning i grundsärskolan bortse från enstaka delar av de kunskapskrav som eleven ska ha uppnått i slutet av årskurs 6 eller 9 om det finns särskilda skäl. Andra ändringar gäller undervisningen i teckenspråk i specialskolan och stöd till inackordering för gymnasieelever. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    1, 8 minuter
    Justering
    2011-05-19
    Debatt
    2011-06-16
    Beslut
    2011-06-16
  • Dokument & lagar

    EU:s viseringskodex

    Betänkande 2010/11:SfU9

    Inom EU har man enats om en gemensam så kallad viseringskodex. Visering innebär utfärdande av visum, bevis som ger rätt till inresa och en viss tids vistelse inom medlemsstaterna. Riksdagen har nu beslutat om de lagändringar som krävs för att viseringskodexen ska kunna användas i Sverige. Medlemsstaterna ska enligt kodexen ha gemensamma bestämmelser för handläggning av och beslut om ansökningar för planerade vistelser som inte varar längre än tre månader under en sexmånadersperiod. Vid sidan av en sådan visering, som kallas Schengenvisering, kommer det att finnas en nationell visering. En nationell visering ska kunna ges om det finns särskilda skäl och endast för en längre tid än tre månader, men högst ett år. Det blir också möjligt att överklaga ett avslag på en ansökan om Schengenvisering. Lagändringen börjar gälla den 1 juli 2011.
    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    6
    Reservationer
    Justering
    2011-05-17
    Debatt
    2011-06-01
    Beslut
    2011-06-01
  • Dokument & lagar

    Biometriska kännetecken i uppehållstillståndskort

    Betänkande 2010/11:SfU8

    Till följd av en ny EU-förordning om så kallade biometriska kännetecken i uppehållstillståndskort har riksdagen beslutat om kompletteringar i utlänningslagen. En utlänning som ansöker om uppehållstillstånd blir skyldig att låta Migrationsverket, Regeringskansliet eller utlandsmyndigheter som ambassader och konsulat fotografera personen och ta hans eller hennes fingeravtryck. Uppgifterna ska sparas i ett lagringsmedium i uppehållstillståndskortet. Korten kommer att ersätta dagens tillståndsmärken för uppehållstillstånd. Foto och fingeravtryck får också tas vid kontroll vid inresa eller utresa eller vid kontroller inne i Sverige. Skyldigheten att låta en myndighet ta fingeravtryck ska inte gälla om utlänningen är under sex år eller om det är fysiskt omöjligt för utlänningen att lämna fingeravtryck. Syftet med EU-bestämmelserna är att skapa en mer tillförlitlig koppling mellan innehavaren och hans eller hennes uppehållstillstånd. Detta ska i sin tur bidra till att skydda mot bedrägerier med uppehållstillstånd samt angripa och förebygga olaglig invandring och bosättning. Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2011.
    Behandlade dokument
    3
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    17, 66 minuter
    Justering
    2011-05-17
    Debatt
    2011-06-01
    Beslut
    2011-06-01
  • Dokument & lagar

    Förbättrad utslussning från sluten ungdomsvård

    Betänkande 2010/11:JuU25

    Ungdomar som gjort sig skyldiga till allvarliga brott kan dömas till sluten ungdomsvård. Sluten ungdomsvård innebär frihetsberövande i lägst 14 dagar och högst fyra år på Statens institutionsstyrelses särskilda ungdomshem. Under utslussningsperioden, när den dömde lämnar ungdomshemmet, är återfallen i brott hög. Med anledning av återfallen och de brister som förekommer på ungdomshemmen har riksdagen bland annat beslutat: att det enligt lag blir nödvändigt att utforma en individuell plan, en så kallad verkställighetsplan, för alla som döms till sluten ungdomsvård. Statens institutionsstyrelse ska planlägga och genomföra utförandet efter samråd med socialtjänsten. att den dömda mot slutet av vistelsen på ungdomshemmet ska förberedas för ett liv i frihet genom konkreta åtgärder. Åtgärderna kan röra olika områden, till exempel utbildning, praktik, bostad och fritidsaktiviteter. att elektroniska hjälpmedel, så kallad elektronisk fotboja, ska kunna användas för att kontrollera var den dömde befinner sig vid vistelser utanför det särskilda ungdomshemmet. att provtagningsmetoder i form av saliv- och svettprov ska kunna användas vid misstanke om att den dömde är drogpåverkad. att varje beslut om kontroll- eller tvångsåtgärd ska föregås av en proportionalitetsbedömning. Proportionalitetsprincipen går ut på att åtgärder mot en person som innebär kontroll eller tvång bara får användas om det anses stå i rimlig proportion till syftet med åtgärden. Lagändringarna börjar gälla den 1 augusti 2011.
    Behandlade dokument
    5
    Förslagspunkter
    9
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    19, 81 minuter
    Justering
    2011-05-17
    Debatt
    2011-06-08
    Beslut
    2011-06-08
  • Dokument & lagar

    Vårändringsbudget för 2011

    Yttrande 2010/11:TU5y

    2010/11:TU5y Vårändringsbudget för 2011 Trafikutskottets yttrande 2010/11:TU5y Vårändringsbudget för 2011 Till finansutskottet Finansutskottet beslutade den 26 april 2011 att ge övriga berörda utskott tillfälle att yttra sig över Vårändringsbudget för 2011 prop. 2010/11:99 med eventuella motioner i de delar som berör
    2011-05-19
  • Dokument & lagar

    Vårändringsbudget för 2011

    Yttrande 2010/11:SfU5y

    2010/11:SfU5y Vårändringsbudget för 2011 Socialförsäkringsutskottets yttrande 2010/11:SfU5y Vårändringsbudget för 2011 Till finansutskottet Finansutskottet har beslutat bereda socialförsäkringsutskottet tillfälle att yttra sig över de delar i 2011 års vårändringsproposition prop. 2010/11:99 med eventuella motioner
    2011-05-19
  • Dokument & lagar

    Indelning i utgiftsområden

    Yttrande 2010/11:FiU6y

    2010/11:FiU6y Indelning i utgiftsområden Finansutskottets yttrande 2010/11:FiU6y Indelning i utgiftsområden Till konstitutionsutskottet Konstitutionsutskottet beslutade den 26 april 2011 att bereda övriga utskott tillfälle att yttra sig över regeringens proposition 2010/11:100 2011 års ekonomiska vårproposition, punkterna
    2011-05-19
  • Dokument & lagar

    Ändrade kapitaltäckningsregler (CRD 2 och 3)

    Betänkande 2010/11:FiU40

    Bestämmelserna om så kallad kapitaltäckning och stora risktagningar, så kallad exponering, för kreditinstitut och värdepappersbolag anpassas till två EU-direktiv. Kapitaltäckning är det belopp, kapitalbasen, som en verksamhet måste avsätta för att trygga att man kan genomföra sina åtaganden. Ändringarna rör främst reglerna om gränsvärden för stora exponeringar, utgivning av värdepapper, kapitalbasen och samarbete mellan myndigheter i kritiska situationer. Riksdagen sa ja till regeringens förslag med några mindre ändringar.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    5
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    2, 19 minuter
    Justering
    2011-05-12
    Debatt
    2011-06-01
    Beslut
    1899-01-01
  • Dokument & lagar

    Unidroit-konventionen och vissa andra kulturarvsfrågor

    Betänkande 2010/11:KrU10

    Sverige ska ansluta sig till den så kallade Unidroit-konventionen om kulturföremål som stulits eller förts ut olagligt. Konventionen innehåller allmänna minimiregler för i vilka situationer kulturföremål ska återlämnas till ursprungslandet. Ett ökat internationellt samarbete är nödvändigt om den illegala hanteringen av kulturföremål ska kunna hejdas, anser riksdagen. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Riksdagen gav också regeringen ett uppdrag. Regeringen bör beakta sysselsättningsbehovet bland kulturarbetare och behovet av fortsatta insatser inom museisektorn för att vårda och bevara kulturarvet. Därmed sa riksdagen ja till en motion från Socialdemokraterna. Riksdagen sa nej till övriga motioner från allmänna motionstiden 2010 om kulturmiljöfrågor, museer och utställningar.
    Behandlade dokument
    36
    Förslagspunkter
    25
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    14, 54 minuter
    Justering
    2011-05-12
    Debatt
    2011-06-08
    Beslut
    2011-06-09
  • Dokument & lagar

    Nedskräpning

    Betänkande 2010/11:MJU24

    Brottet nedskräpning delas upp i två kategorier beroende på hur allvarligt brottet är, en lindrig och en normal. Det nya, lindrigare brottet kallas nedskräpningsförseelse och kan endast leda till penningböter. Brott av normalgraden kallas nedskräpning och leder liksom tidigare till böter eller fängelse i upp till ett år. Syftet med ändringarna är att det ska gå lättare att ingripa mot nedskräpning. För brott som endast kan leda till penningböter kan Riksåklagaren vid behov besluta att införa ordningsbot, vilket skulle betyda att den skyldige kan bli bötfälld på plats. Det blir alltså enklare att ingripa mot den som skräpar ner enligt den lindrigare straffbestämmelsen. Med anledning av nya EU-regler på avfallsområdet görs också vissa lagändringar. Ändringarna gäller bland annat hur man definierar avfall och hantering av avfall. Den nya lagen gäller från den 10 juli 2011. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Justering
    2011-05-12
    Debatt
    2011-06-01
    Beslut
    2011-06-01
  • Dokument & lagar

    Indelning i utgiftsområden m.m.

    Yttrande 2010/11:UbU4y

    2010/11:UbU4y Indelning i utgiftsområden m.m. Utbildningsutskottets yttrande 2010/11:UbU4y Indelning i utgiftsområden m.m. Till konstitutionsutskottet Konstitutionsutskottet beslutade den 26 april 2011 att ge utbildningsutskottet tillfälle att yttra sig över propositionen 2011 års ekonomiska vårproposition Ansvar för
    2011-05-16
  • Dokument & lagar

    Vårändringsbudget för 2011

    Yttrande 2010/11:UbU3y

    2010/11:UbU3y Vårändringsbudget för 2011 Utbildningsutskottets yttrande 2010/11:UbU3y Vårändringsbudget för 2011 Till finansutskottet Finansutskottet beslutade den 26 april 2011 att ge utbildningsutskottet tillfälle att yttra sig över propositionen Vårändringsbudget för 2011 prop. 2010/11:99 med eventuella motioner
    2011-05-16
  • Dokument & lagar

    Högre säkerhet i svenska kärnreaktorer

    Yttrande 2010/11:FöU1y

    2010/11:FöU1y Högre säkerhet i svenska kärnreaktorer Försvarsutskottets yttrande 2010/11:FöU1y Högre säkerhet i svenska kärnreaktorer Till näringsutskottet Näringsutskottet har den 28 april 2011 beslutat att bereda bl.a. försvarsutskottet tillfälle att yttra sig över partimotion MP 2010/11:NU5 Högre säkerhet i svenska
    2011-05-16
  • Dokument & lagar

    Utvecklingen inom den kommunala sektorn

    Yttrande 2010/11:UbU2y

    2010/11:UbU2y Utvecklingen inom den kommunala sektorn Utbildningsutskottets yttrande 2010/11:UbU2y Utvecklingen inom den kommunala sektorn Till finansutskottet Utbildningsutskottet beslutade den 5 maj 2011 att yttra sig till finansutskottet över skrivelsen Utvecklingen inom den kommunala sektorn skr. 2010/11:102 i
    2011-05-13
  • Dokument & lagar

    Strategisk exportkontroll 2010 – krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden samt genomförande av direktiv om överföring av krigsmateriel

    Betänkande 2010/11:UU3

    För att genomföra ett EU-direktiv och en EU-ståndpunkt föreslår regeringen ändringar i lagen om krigsmateriel. Förslagen innebär att lagens tillämpningsområde utökas till att omfatta så kallat tekniskt bistånd, som till exempel krigsmateriel. Tekniskt bistånd kommer enligt förslaget därmed omfattas av tillståndskrav. Samtidigt berättar regeringen om den svenska kontrollen av krigsmateriel och produkter med dubbla användningsområden under år 2010 i en skrivelse. I skrivelsen finns även en redovisning av exporten av krigsmateriel under 2010 och en beskrivning av samarbetet på området inom EU och i andra internationella forum. Riksdagen säger ja till regeringens förslag . Utskottet föreslår också att skrivelsen om strategisk exportkontroll med detta avslutas. Men mycket har skett internationellt sedan den nuvarande krigsmaterielexportlagstiftning antogs. EU-samarbetet har också utvecklats. Riksdagen ber därför regeringen att återkomma till riksdagen med förslag till ny krigsmateriellagstiftning i syfte att skärpa exportkontrollen gentemot icke-demokratiska stater. Lagändringarna börjar gälla den 30 juni 2012.
    Behandlade dokument
    16
    Förslagspunkter
    8
    Reservationer
    12 
    Beredning
    2011-04-14
    Justering
    2011-05-12
    Debatt
    2011-05-19
    Beslut
    2011-05-19
  • Dokument & lagar

    Arbetslöshetsförsäkringen

    Yttrande 2010/11:FiU5y

    2010/11:FiU5y Arbetslöshetsförsäkringen Finansutskottets yttrande 2010/11:FiU5y Arbetslöshetsförsäkringen Till arbetsmarknadsutskottet Arbetsmarknadsutskottet beslutade den 14 april 2011 att i enlighet med 4 kap. 8 första stycket andra meningen riksdagsordningen ge finansutskottet tillfälle att yttra sig över motionerna
    2011-05-12