Sök

Avdelning
Hoppa till filter

279 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Föreskrifter i Riksdagsförvaltningens författningssamling, KU:s särskilda protokoll, Rapporter från riksdagen, Utredning från Riksdagsförvaltningen, 2011/12, 2007/08, 1892, Konstitutionsutskottet, Näringsutskottet, Socialförsäkringsutskottet, Socialutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Enklare och effektivare handläggning av bostadstillägg m.m.

    Betänkande 2011/12:SfU16

    Bostadstillägg till den som får ålderspension, efterlevandepension eller sjuk- och aktivitetsersättning är i dag tidsbestämt. Från den 1 november 2012 ska bostadstillägg i stället som huvudregel beviljas tills vidare. Det ska göra handläggningen enklare och effektivare.

    Pensionsmyndigheten ska få bevilja efterlevandepension, efterlevandestöd och efterlevandelivränta utan ansökan av den efterlevande. Myndigheten har nämligen i de flesta fall redan tillgång till de uppgifter som den efterlevande i dag lämnar i sin ansökan.

    Barnpension, efterlevandestöd och eventuell barnlivränta betalas ut till barn som inte har fyllt 18 år om den ena eller båda föräldrarna har avlidit. Förmånerna kan under vissa villkor förlängas. Barnet ska då lämna in en blankett som vårdnadshavaren måste underteckna eftersom barnet fortfarande är underårigt. Regeln ändras nu så att barnet självt ska underteckna blanketten.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-09-12
    Debatt
    2012-09-19
    Beslut
    2012-09-19
  • Dokument & lagar

    En EU-rättslig anpassning av regelverket för sprutor och kanyler

    Betänkande 2011/12:SoU24

    Reglerna för införsel och handel med sprutor och kanyler EU-anpassas. Genom den nya lagen försvinner kravet på tillstånd för införsel och handel med produkterna. I stället införs krav på anmälan för försäljning inom Sverige. Detta innebär att kravet på tillstånd upphävs för personer som använder produkterna i sin yrkesutövning. När det gäller privatinförsel ska den vara tillåten endast om den sker för eget eller för en familjemedlems medicinska bruk eller annat lovligt ändamål. Lagen börjar gälla den 1 november 2012.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Justering
    2012-08-27
    Debatt
    2012-09-19
    Beslut
    2012-09-19
  • Dokument & lagar

    Rätten att få åldras tillsammans – en fråga om skälighet, värdighet och välbefinnande i äldreomsorgen

    Betänkande 2011/12:SoU21

    Äldre människor som har levt tillsammans och sammanbott under lång tid ska kunna fortsätta att göra det även när den ena maken eller sambon behöver bo i ett särskilt boende. Det är i dag inte en självklarhet i landets alla kommuner.

    Den nya regeln börjar gälla den 1 november 2012 och innebär en ändring i socialtjänstlagen. Det skrivs in i lagen att det ska ingå i en skälig levnadsnivå för den som beviljas särskilt boende att kunna sammanbo med sin make eller sambo om de har bott ihop varaktigt.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-06-14
    Debatt
    2012-09-19
    Beslut
    2012-09-19
  • Dokument & lagar

    Frågor om subventioner till kärnkraft

    Betänkande 2011/12:NU24

    Riksdagen beslutade våren 2010 att ge regeringen i uppdrag att föreslå lagstiftning eller andra åtgärder som innebär att direkta eller indirekta statliga subventioner till kärnkraft inte ska få förekomma. Regeringen har nu redovisat sin uppfattning i en skrivelse till riksdagen. Regeringen menar bland annat att det är principiellt och konstitutionellt tveksamt med lagstiftning som förbjuder riksdagen att fatta beslut om att subventionera kärnkraft. Näringsutskottet har granskat skrivelsen och anser att regeringen ger en god bild av vad som bör beaktas i samband med frågor om subventioner av kärnkraft. Riksdagen beslutade att lägga skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    51, 164 minuter
    Justering
    2012-05-31
    Debatt
    2012-06-18
    Beslut
    2012-06-19
  • Dokument & lagar

    Särskilt protokoll utskottssammanträde 2011/12:42

    Konstitutionsutskottets särskilda protokoll 2011/12:42

    RIKSDAGEN KONSTITUTIONSUTSKOTTET SÄRSKILT PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2011/12:42 DATUM 2012-06-07 TID 11.0511.11 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 Justering av protokoll Utskottet justerade protokoll 2011/12:41. 2 Anmälning Biträdande kanslichefen meddelade att det kommit in en anmälan. Begäran om granskning av
  • Dokument & lagar

    Redogörelse för behandlingen av riksdagens skrivelser till regeringen m.m.

    Betänkande 2011/12:KU21

    Det är viktigt att regeringen påbörjar behandlingen av riksdagens tillkännagivanden så snart som möjligt. Det anser riksdagen och betonar detta i ett tillkännagivande till regeringen.

    Regeringen har fortfarande inte avslutat behandlingen av ett tillkännagivande om upphovsrätten och offentlighetsprincipen som riksdagen beslutade om för mer än tolv år sedan. Riksdagen uppmanade regeringen att återkomma med ett förslag inom 2012.

    Riksdagens tillkännagivanden bygger på konstitutionsutskottets, KU:s, behandling av regeringens årliga redogörelse för hur den har behandlat riksdagens skrivelser. Under de senaste åren har andelen oavslutade ärenden minskat, men i år har trenden brutits och andelen ärenden som inte ännu är slutbehandlade har ökat. KU anser att det är olyckligt, i synnerhet som det totala antalet redovisade riksdagsskrivelser är lägre än tidigare år. Riksdagen lade regeringens redogörelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    KU har även granskat riksdagsstyrelsens redogörelse för hur den har behandlat riksdagens skrivelser. Dessutom har KU granskat regeringens redogörelse för vad den har gjort när det gäller barn som har blivit olovligt bortförda till andra länder. Utrikesdepartementet har bland annat arbetat för att förbättra samarbetet med andra länders myndigheter. Man har också förbättrat informationen till vårdnadshavare och myndigheter. Riksdagen lade även redogörelsen och skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendena.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    5
    Anföranden och repliker
    3, 9 minuter
    Beredning
    2012-05-08
    Justering
    2012-06-07
    Debatt
    2012-06-14
    Beslut
    2012-06-14
  • Dokument & lagar
  • Dokument & lagar
  • Dokument & lagar

    Granskningsbetänkande

    Betänkande 2011/12:KU20 Del 1

    Konstitutionsutskottet, KU, är klart med sin årliga granskning av regeringen. Totalt har KU behandlat 21 anmälningar från riksdagsledamöterna. Här följer ett urval av resultaten.

    • Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström får kritik av KU för sina uttalande och sitt agerande i en EU-fråga. Regeringen följde inte riksdagens råd och synpunkter med tillräckligt eftertryck. Arbetsmarknadsministern har även gjort missvisande uttalanden vid regeringens samråd med riksdagens EU-nämnd.
    • Regeringens agerande i samband med den amerikanska ambassadens övervakning av svenska medborgare i Sverige var alltför passivt, menar KU. När regeringen fick kännedom om övervakningen inledde den ett arbete med att ta reda på sakförhållandena, men arbetet avbröts när åklagaren beslutade om förundersökningar. Inom polisen i Stockholms län, Säpo och Regeringskansliet har det funnits viss, om än fragmentarisk, information som kan kopplas till övervakningen. Vissa uppgifter borde även ha nått regeringen långt tidigare.
    • Regeringens åtgärder vid lämplighetsbedömning av en utländsk affärsmans ägande i Saab får också kritik av KU. Enligt utskottet visste dåvarande näringsminister Maud Olofsson på ett tidigt stadium att General Motors inte hade för avsikt att godkänna den aktuella affärsmannen som ägare till Saab. Dessa uppgifter vidarebefordrades aldrig till Riksgäldskontoret.
    • I regeringens arbete med att förbereda den nya lärarlegitimationen har viktiga delar av innehållet inte hållit tillräckligt hög kvalitet, enligt KU. Regeringen borde även ha hört berörda myndigheter i större utsträckning innan man fattade beslut om den så kallade behörighetsförordningen. Sammantaget har bristerna bidragit till att reformen blev försenad. Regeringen har ett ansvar för att beredningsarbetet resulterar i ett fullgott beslutsunderlag, och här har regeringen brustit.
    • KU kritiserar även Näringsdepartementets hantering av en fråga om bristande järnvägsunderhåll. Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd fick inte tillräcklig information av Trafikverket om att verket hade tecknat ett så kallat upphörandeavtal med en entreprenör som ger företaget rätt till en viss ersättning. Regeringen och ansvariga ministrar har ett övergripande ansvar för att försäkra sig om att myndigheter informerar regeringen på sina respektive områden.
    • Dåvarande forskningsminister Tobias Krantz får kritik av KU för hantering av en överläkare som tidigare utsetts till ledamot i en etikprövningsnämnd. När Utbildningsdepartementet fick information om att överläkaren var misstänkt för brott kontaktade man överläkaren för att framföra att det var lämpligt för henne att ta en timeout. Detta borde ha varit en fråga för nämnden och dess ordförande att hantera, menar KU. Departementet borde endast ha haft kontakt med ordföranden.

    Riksdagen lade KU:s granskning till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Anföranden och repliker
    89, 46 minuter
    Beredning
    2011-10-13
    Justering
    2012-05-31
    Debatt
    2012-06-14
    Beslut
    2012-06-14
  • Dokument & lagar

    Ändrad könstillhörighet

    Betänkande 2011/12:SoU23

    Den som vill ändra juridisk könstillhörighet ska inte längre behöva vara svensk medborgare och ogift. Utländska domar och beslut om ändrad könstillhörighet ska under vissa förutsättningar vara giltiga i Sverige. Lagändringarna ska gälla från den 1 januari 2013.

    I dag måste den som vill ändra könstillhörighet vara steriliserad. Det här kravet ska avskaffas, men först efter att regeringen har utrett hur sådan ändring påverkar andra lagar. En utredning pågår som bäst. När den är klar ska regeringen återkomma till riksdagen med förslag till lagändringar så att steriliseringskravet kan avskaffas senast den 1 juli 2013. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    9
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    41, 120 minuter
    Justering
    2012-05-31
    Debatt
    2012-06-11
    Beslut
    2012-06-13
  • Dokument & lagar

    Rättelse i mönsterskyddslagen

    Betänkande 2011/12:NU25

    Riksdagen rättade till en paragraf i mönsterskyddslagen som av misstag fick en felaktig lydelse när lagen ändrades 2002.

    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-05-31
    Debatt
    2012-06-13
    Beslut
    2012-06-13
  • Dokument & lagar

    Gemensam organisation för export- och investeringsfrämjande

    Betänkande 2011/12:NU23

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att Invest Sweden avvecklas och att det statligt finansierade främjandet av export och investeringar som utförs av Exportrådet och Invest Sweden slås ihop den 1 januari 2013.

    Den nya organisationen kommer att heta Sveriges export- och investeringsråd. Regeringen får möjlighet att sluta avtal med Sveriges allmänna utrikeshandelsförening om den nya organisationen.

    Dessutom upphör Exportrådets möjlighet att leda ambassadernas exportfrämjande verksamhet.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2013.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    14, 47 minuter
    Justering
    2012-05-29
    Debatt
    2012-06-13
    Beslut
    2012-06-14
  • Dokument & lagar

    Indelning i utgiftsområden

    Betänkande 2011/12:KU24

    Två av statsbudgetens utgiftsområden ändrar namn. Utgiftsområde 18 ändrar namn till Samhällsplanering, bostadsförsörjning och byggande samt konsumentpolitik. Utgiftsområde 10 ändrar namn till Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning.

    Fördelningen av ändamål och verksamheter på vissa utgiftsområden ändras. Ändringarna gäller kungafondens kansli, ansvaret för vissa associationsrättsliga ärenden, statens nämnd för arbetstagares uppfinningar, statligt stöd till idrottsutbildning, lexikaliskt arbete inom tolkområdet och viss verksamhet vid Havs- och vattenmyndigheten.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    2
    Anföranden och repliker
    1, 3 minuter
    Beredning
    2012-05-22
    Justering
    2012-05-31
    Debatt
    2012-06-14
    Beslut
    2012-06-14
  • Dokument & lagar

    Särskilt protokoll utskottssammanträde 2011/12:41

    Konstitutionsutskottets särskilda protokoll 2011/12:41

    RIKSDAGEN KONSTITUTIONSUTSKOTTET SÄRSKILT PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2011/12:41 DATUM 2012-05-31 TID 09.0009.13 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 Justering av protokoll Utskottet justerade protokoll 2011/12:40. 2 Granskningsbetänkande KU20 Utskottet behandlade betänkande KU20 Granskningsbetänkande, avsnitt 3.4.
  • Dokument & lagar

    Ny ordning för nationella vaccinationsprogram

    Betänkande 2011/12:SoU20

    Det blir nya regler för Sveriges vaccinationsprogram. Kommuner och landsting blir skyldiga att erbjuda människor vaccinationer mot vissa smittsamma sjukdomar i syfte att förhindra spridning bland befolkningen. Det gäller både allmänna vaccinationer och vaccinationer för barn och särskilda riskgrupper. Regeringen bestämmer vilka sjukdomar som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet. Kommuner och landsting utför och bekostar vaccinationerna som därmed blir kostnadsfria för den enskilde. Vårdgivare ska också upprätthålla ett vaccinationsregister.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2013.

    Behandlade dokument
    7
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    6, 27 minuter
    Justering
    2012-05-31
    Debatt
    2012-06-11
    Beslut
    2012-06-13
  • Dokument & lagar

    Timmätning för aktiva elkonsumenter

    Betänkande 2011/12:NU21

    Aktiva elkonsumenter får nu möjlighet att ingå avtal som förutsätter att elförbrukningen mäts timvis, utan att konsumenten behöver betala extra för detta. Genom timmätning ökar elkonsumentens möjligheter att påverka sin elförbrukning och minska sina elkostnader.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 oktober 2012.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    15, 49 minuter
    Justering
    2012-05-22
    Debatt
    2012-06-13
    Beslut
    2012-06-14
  • Dokument & lagar

    Några frågor om Patentbesvärsrätten

    Betänkande 2011/12:NU12

    Riksdagen beslutade om nya regler för att förenkla arbetet för specialdomstolen Patentbesvärsrätten. Domstolen överprövar idag Patent- och registreringsverkets beslut om bland annat patentärenden. De nya reglerna innebär att Patentbesvärsrätten inte behöver vara uppdelad i avdelningar, att rätten får döma även med endast en ledamot i vissa fall och att vittnen och experter kan delta i en muntlig förhandling via telefon eller annan motsvarande utrustning.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 augusti 2012.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2012-05-29
    Debatt
    2012-06-13
    Beslut
    2012-06-13
  • Dokument & lagar

    Särskilt protokoll utskottssammanträde 2011/12:40

    Konstitutionsutskottets särskilda protokoll 2011/12:40

    RIKSDAGEN KONSTITUTIONSUTSKOTTET SÄRSKILT PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2011/12:40 DATUM 2012-05-29 TID 11.2912.12 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 Justering av protokoll Utskottet justerade protokoll 2011/12:38 och 2011/12:39 2 Granskning hösten 2012 Biträdande kanslichefen presenterade en preliminär plan för
  • Dokument & lagar

    Särskilt protokoll utskottssammanträde 2011/12:39

    Konstitutionsutskottets särskilda protokoll 2011/12:39

    RIKSDAGEN KONSTITUTIONSUTSKOTTET SÄRSKILT PROTOKOLL UTSKOTTSSAMMANTRÄDE 2011/12:39 DATUM 2012-05-24 TID 09.0410.15 10.4510.53 NÄRVARANDE Se bilaga 1 1 Justering av protokoll Utskottet justerade protokoll 2011/12:37. 2 Granskningsärende 3 Regeringens agerande rörande samgåendet mellan Posten AB och Post
  • Dokument & lagar

    Kunskapsöversikt om nationella minoriteter

    Rapport från riksdagen 2011/12:RFR11

    Kunskapsöversikt om nationella minoriteter ISSN 1653-0942 ISBN 978-91-86673-32-1 Riksdagstryckeriet, Stockholm, 2012 2011/12:RFR11 Förord Sedan 2000 är minoritetspolitiken ett eget politikområde i Sverige. Sedan 2010 gäller en ny minoritetsspråklag och samma år ökade riksdagen tilldelningen av medel i statsbudgeten