Sök

Avdelning
Hoppa till filter

272 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, EU-nämndens verksamhetsberättelser, 1999/2000, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Allmänna motioner om mervärdesskatt

    Betänkande 1999/2000:SkU15

    Riksdagen avslog motioner från allmänna motionstiden 1999 om mervärdesskatt. I flera av motionerna begärs sänkning eller slopande av mervärdesskatten på varor och tjänster av olika slag - turisttjänster, servering samt böcker m.m. Vidare behandlas mervärdesskatten vid elektronisk handel samt vissa skattefrågor om ideella föreningars verksamhet.
    Behandlade dokument
    30
    Justering
    2000-02-22
    Debatt
    2000-03-08
  • Dokument & lagar

    Allmänna motioner om företags- och kapitalbeskattning

    Betänkande 1999/2000:SkU14

    Riksdagen avslog motioner från allmänna motionstiden 1999 om företags- och kapitalbeskattning.
    Behandlade dokument
    44
    Justering
    2000-02-22
    Debatt
    2000-03-08
  • Dokument & lagar

    Allmänna motioner om inkomstskatter m.m.

    Betänkande 1999/2000:SkU13

    Riksdagen gav, med anledning av en v-motion, regeringen i uppdrag att utreda effekterna av en utvidgning av avdragsrätten för ökade levnadskostnader vid dubbel bosättning. En utvidgning skulle kunna ge positiva effekter i form av ökad rörlighet på arbetsmarknaden och bättre möjligheter att bo och arbeta i glesbygd. I dag kan gifta och sammanboende par göra avdrag vid dubbel bosättning under längst tre år och ensamstående skattskyldiga under längst ett år.
    Behandlade dokument
    69
    Justering
    2000-02-22
    Debatt
    2000-03-08
  • Dokument & lagar

    Genteknik

    Betänkande 1999/2000:MJU12

    Riksdagen avslog motioner från allmänna motionstiden 1998 och 1999 om genteknik. Motionerna behandlar bl.a. frågor om villkoren för användningen av genetiskt modifierade organismer, lagstiftningsfrågor, moratorium eller förbud mot avsiktlig utsättning av genetiskt modifierade organismer och vissa forskningsfrågor. Några motioner tar dessutom sikte på Sveriges agerande i EU och andra internationella organ.
    Behandlade dokument
    11
    Justering
    2000-02-22
    Debatt
    2000-03-22
  • Dokument & lagar

    Producentansvarets betydelse i avfallshanteringen

    Betänkande 1999/2000:MJU7

    Regeringen fick i uppdrag att göra en bred översyn av producentansvarets betydelse i avfallshanteringen. Översynen ska ta hänsyn till producentansvarets samhällsekonomiska konsekvenser och dess betydelse för miljön. Översynen bör även omfatta frågan om det är lämpligt att utvidga producentansvaret. Riksdagen gjorde sitt ställningstagandet med anledning av motionsförslag och förslag från Riksdagens revisorer, som på miljö- och jordbruksutskottets uppdrag granskat producentansvaret för förpackningar.
    Behandlade dokument
    28
    Justering
    2000-02-22
    Debatt
    2000-03-22
  • Dokument & lagar

    Några aktiebolagsrättsliga frågor

    Betänkande 1999/2000:LU10

    Regeringen fick i uppdrag att överväga om en skyldighet att i årsredovisningen ange könsfördelningen i företagens styrelser och andra ledningsorgan kan vara till nytta för jämställdhetsarbetet. Riksdagen gjorde sitt ställningstagandet med anledning av en s-motion. Justitieministern uttalade i mars 1999 att regeringen för närvarande inte tänker ta något initiativ till en utökning av informationslämnandet i bolagens årsredovisningar (se svar på fråga 1998/99:445 ). Enligt riksdagen är det emellertid nu dags att överväga om en utvidgning kan vara till nytta för jämställdhetsarbetet.
    Behandlade dokument
    5
    Justering
    2000-02-22
    Debatt
    2000-03-08
  • Dokument & lagar

    Kommunala demokratifrågor

    Betänkande 1999/2000:KU13

    Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen om att det bör göras en samlad utvärdering av de inflytandeformer som kompletterar det formella demokratiska inflytandet i kommuner och landsting, t.ex. självförvaltning och brukarinflytande. Riksdagen delar Demokratiutredningens bedömning att det är viktigt att de traditionella institutionerna anpassas till nya former av brukar- och medborgarengagemang. Även inflytande- och påverkansformerna och frågan om ansvarsutkrävande är viktiga. Riksdagen beslutade också, med anledning av en kd-motion, om en ändring i reglerna för valbarhet till kommunala förtroendeuppdrag. Ändringen syftar till att klargöra att en person som väljs till en nämnd eller till revisor inte behöver vara upptagen i röstlängd.
    Behandlade dokument
    24
    Justering
    2000-02-22
    Debatt
    2000-03-08
  • Dokument & lagar

    Ändringar i lagarna om insättningsgaranti och investerarskydd m.m.

    Betänkande 1999/2000:FiU14

    Riksdagen godkände regeringens förslag att upphäva det s.k. exportförbudet i lagen om insättningsgaranti och investerarskyddslagen.
    Behandlade dokument
    1
    Justering
    2000-02-22
    Debatt
    2000-03-08
  • Dokument & lagar

    Skärpt vapenlagstiftning

    Betänkande 1999/2000:JuU9

    Vapenlagstiftningen skärps för att motverka att skjutvapen kommer till användning vid våldsbrott eller på annat sätt missbrukas. Skjutvapen ska förvaras i säkerhetsskåp eller i annat lika säkert förvaringsutrymme. Det införs förbud mot att inneha skjutvapen på allmän plats. Tillstånd till innehav av enhandsvapen för flerskott och helautomatiska skjutvapen blir tidsbegränsade till att gälla i högst fem år. Tillstånd att inneha prydnads- och minnesvapen ska få ges endast om vapnet görs varaktigt obrukbart. Det blir förbjudet att inneha bl.a. knivar i fordon på allmän plats. Riksdagen beslutade utöver regeringens förslag om ytterligare två lagändringar. Dels att en ansvarsbestämmelse knyts till förbudet mot att inneha skjutvapen på allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats om inte innehavet är befogat. Dels att integritetskränkande uppgifter om enskilds personliga förhållanden i ärenden enligt vapenlagen ska omfattas av sekretess.
    Behandlade dokument
    14
    Justering
    2000-02-17
    Debatt
    2000-03-15
  • Dokument & lagar

    Vägverket, Banverket och miljön

    Betänkande 1999/2000:TU4

    Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen om att hanteringen av miljöaspekter vid investeringar i vägar och järnvägar bör förbättras. Miljöaspekterna bör finnas med under hela planeringsprocessen, uppföljning av färdiga projekts miljöeffekter bör förbättras och miljökonsekvensbeskrivningarnas kvalitet bör höjas. Ställningstagandet gjordes med anledning av motionsförslag och Riksdagens revisorers granskning av hur Vägverket och Banverket hanterar miljöaspekter vid investeringar i vägar och järnvägar.
    Behandlade dokument
    4
    Justering
    2000-02-15
    Debatt
    2000-03-09
  • Dokument & lagar

    Vissa ersättningsrättsliga frågor (förnyad behandling)

    Betänkande 1999/2000:LU11

    Regeringen fick i uppdrag att göra en förutsättningslös översyn av patientskadelagens bestämmelse om självrisk och de konsekvenser som ett slopande av självrisken skulle föra med sig. Riksdagen gjorde sitt ställningstagande med anledning av en kd-motion. Enligt patientskadelagen har en patient rätt till ersättning vid skada och alla vårdgivare, både offentliga och privata, är skyldiga att ha en patientförsäkring som täcker sådan ersättning. Patienten ska betala en självrisk som motsvarar en tjugondel av basbeloppet, viket i dag motsvarar 1 830 kr.
    Justering
    2000-02-15
    Debatt
    2000-03-08
  • Dokument & lagar

    Upphovsrätten och offentlighetsprincipen

    Betänkande 1999/2000:KU14

    En ny sekretessbestämmelse som ska skydda uppgifter i vissa upphovsrättsligt skyddade verk som inkommit till en myndighet träder i kraft den 1 april 2000. Sekretessbestämmelsen ska gälla uppgifter i verk för vilka det kan antas dels att verket inte tidigare har offentliggjorts, dels att det har kommit in till myndigheten utan rättighetshavarens samtycke. Bestämmelsen omfattar endast uppgifter i verk som inte kan antas sakna kommersiellt intresse. Bestämmelsen ska endast gälla om ett röjande av uppgifterna innebär ett upphovsrättsligt förfogande och om det inte står klart att uppgiften kan röjas utan att rättighetshavaren lider skada. Bakgrunden är att det s.k. scientologimaterialet har lämnats in till ett flertal svenska myndigheter. Det har därmed varit möjligt att få till stånd en spridning av materialet till allmänheten som annars skulle kunna hindras av upphovsrättsinnehavaren. Offentlighets- och sekretesskommittén har i uppdrag att se över förhållandet mellan upphovsrätten och offentlighetsprincipen. Riksdagen gav, med anledning av motionsförslag, regeringen i uppdrag att senast under hösten 2001 återkomma med ett förslag till permanent lösning av den aktuella frågan.
    Behandlade dokument
    7
    Justering
    2000-02-15
    Debatt
    2000-02-23
  • Dokument & lagar

    Lönebildning och arbetsrätt

    Betänkande 1999/2000:AU5

    Riksdagen godkände regeringens förslag om lönebildningen. Beslutet ska främja en lönebildning i samhällsekonomisk balans som tål de påfrestningar som en långvarigt ökad arbetskraftsefterfrågan medför så att det blir möjligt att kombinera höjda reallöner med låg arbetslöshet och stabila priser. Besluten innebär ingen begränsning i arbetsmarknadens parters möjligheter och ansvar för hur avtalslösningar utformas. En ny myndighet, Medlingsinstitutet, får till uppgift att medla i arbetstvister och verka för en väl fungerande lönebildning. Varseltiden för stridsåtgärder förlängs från sju dagar till sju arbetsdagar. Om det främjar en god lösning av tvisten får Medlingsinstitutet skjuta upp varslade stridsåtgärder i högst 14 dagar. Riksdagen beslutade vidare om förbud mot stridsåtgärder mot enmans- och familjeföretag motsvarande vad som gällde under 1994. Lagändringarna träder i kraft den 1 juni 2000. Regeringen fick också i uppdrag att se över den arbetsrättsliga lagstiftningen så att den uppfyller kraven på trygghet och inflytande för de anställda. Exempel på frågor som skulle kunna bli föremål för översyn är arbetstagarbegreppet, yttrandefriheten för anställda och korttidsanställningarnas inverkan på arbetslivet.
    Behandlade dokument
    40
    Justering
    2000-02-15
    Debatt
    2000-03-15
  • Dokument & lagar

    Hemlig teleavlyssning, m.m.

    Betänkande 1999/2000:JuU8

    Riksdagen lade till handlingarna regeringens redogörelse för tillämpningen under år 1998 av dels bestämmelserna i rättegångsbalken om hemlig teleavlyssning och hemlig teleövervakning, dels bestämmelserna i lagen om hemlig kameraövervakning.
    Behandlade dokument
    1
    Justering
    2000-02-10
    Debatt
    2000-02-23
  • Dokument & lagar

    Vissa finansmarknads-, försäkringsrörelse- och kreditupplysningsfrågor

    Betänkande 1999/2000:FiU15

    Riksdagen avslog motioner från allmänna motionstiden 1998 och 1999 om vissa finansmarknads- och försäkringsrörelsefrågor och om vissa frågor som rör kreditupplysning.
    Behandlade dokument
    11
    Justering
    2000-02-10
    Debatt
    2000-02-23
  • Dokument & lagar

    Vissa indelnings- och länsstyrelsefrågor

    Betänkande 1999/2000:BoU5

    Riksdagen avslog motioner från allmänna motionstiden 1999 om att Heby kommun ska föras över från Västmanlands län till Uppsala län, att Länsstyrelsen i Skåne län ska benämnas länsmyndighet och att generell avgiftsbefrielse ska medges för vissa skylttillstånd.
    Behandlade dokument
    4
    Justering
    2000-02-10
    Debatt
    2000-02-23
  • Dokument & lagar

    Statligt stöd till lokala investeringsprogram

    Betänkande 1999/2000:BoU4

    Riksdagen avslog Riksdagens revisorers förslag om det statliga stödet till lokala investeringsprogram för en ekologiskt hållbar utveckling. Förslagen sammanfaller i flera avgörande frågor med synpunkter och förslag som Riksrevisionsverket (RRV) redovisat för regeringen hösten 1999. Regeringen har för avsikt att genomföra en analys av RRV:s rapport och under år 2000 för riksdagen redovisa resultatet av analysen tillsammans med förslag till ändringar av regelsystemet.
    Behandlade dokument
    5
    Justering
    2000-02-10
    Debatt
    2000-02-23
  • Dokument & lagar

    Vissa forskningsfrågor m.m.

    Betänkande 1999/2000:MJU11

    Riksdagen avslog motioner från allmänna motionstiden 1998 och 1999 om forskning och utbildning.
    Behandlade dokument
    27
    Justering
    2000-02-08
    Debatt
    2000-03-22
  • Dokument & lagar

    Aktiebolags förvärv och överlåtelser av egna aktier

    Betänkande 1999/2000:LU9

    Publika aktiebolag, vars aktier är noterade vid en börs eller annan reglerad marknad, ska få förvärva och överlåta egna aktier. Förvärv av egna aktier ska inte få ske med större belopp än att det även efter förvärvet finns täckning för bolagets bundna egna kapital. I syfte att minimera riskerna för missbruk av de föreslagna reglerna beslutade riksdagen om bl.a. åtgärder mot kursmanipulation och förbud mot korttidshandel. Vidare beslutades om utvidgade möjligheter för publika försäkringsaktiebolag att förvärva och överlåta egna aktier.
    Behandlade dokument
    4
    Justering
    2000-02-08
    Debatt
    2000-02-23
  • Dokument & lagar

    Särskild utlänningskontroll

    Betänkande 1999/2000:JuU12

    Riksdagen lade till handlingarna regeringens redogörelse för tillämpningen av lagen om särskild utlänningskontroll under perioden den 1 juli 1998 - den 30 juni 1999. I skrivelsen konstateras att lagen inte har tillämpats någon gång under den aktuella perioden.
    Justering
    2000-02-08
    Debatt
    2000-02-16