Namnlagen (1982:670)

Motion 2001/02:L208 av Christel Anderberg m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Fristående motion
Tilldelat
Lagutskottet

Händelser

Inlämning
2001-10-05
Numrering
2001-10-05
Hänvisningsförslag
2001-10-05
Utskottsförslag
2001-10-05
Granskning
2001-10-05
Registrering
2001-10-05
Hänvisning
2001-10-11
Bordläggning
2001-10-11

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen beslutar att endast immaterialrättsligt skyddade värden skall begränsa medborgarnas möjligheter att själva välja sina namn.

Motivering

Namnlagen (1982:670) innehåller bestämmelser om personnamn. Med personnamn avses efternamn, mellannamn och förnamn. Lagen trädde i kraft den 1 januari 1983 och ersatte då 1963 års namnlag.

Lagen sätter bland annat gränser för vad en person kan heta, både i förnamn och efternamn. Vilka nybildade för- och efternamn som får godkännas regleras också genom lagen. Lagstiftaren lägger olika skönhets- och moral­aspekter på vilket namn som är möjligt att välja. Det har visat sig att tillämpningen av dessa skönsmässiga regler blir ojämn och oförutsägbar. Ett exempel är Göteborgs kammarrätt som tillåtit förnamnet Bebben(som refererades till en fotbollsspelares benämning) men nekat Bajen (som refererade till benämningen av ett fotbollslag).

Det förekommer även namn som är skyddade mot nya bärare. I de fallen handlar förbuden om skydd för namnets immaterialrättsliga värde och inte estetiska aspekter av namnkonstruktioner.

En annan namnfråga som är hårt reglerad är den om dubbelnamn. Dubbelnamn är efternamn som består av två namn vilka båda ensamt kan utgöra efternamn, som förenas med ett bindestreck. Det namn som skapas blir ett enda efternamn i vilket de båda sammanbundna namnen ingår som likvärdiga delar. Det är inte längre tillåtet att nybilda dubbelnamn då dessa ansetts blir otympliga och föranleda praktiska svårigheter. Numera finns det i stället något som benämns mellannamn. Det består av en makes tidigare efternamn och placeras mellan förnamnet och det nya efternamnet. Bindestreck mellan namnen får dock inte förekomma.

Det förefaller inte skäligt att begränsa medborgarnas möjligheter att själva välja vad de vill kalla sig med hänvisning till datasystemens begränsningar, eller att den som vill byta namn skall vara utelämnad till en skönsmässig bedömning av en eventuellt fotbollsintresserad tingsrätt.

Att inte tillåta medborgare att formellt heta vad de själva önskar kommer enbart att leda till ett dubbelspel, där medborgarna brukar ett namn vid kontakt med myndigheter och ett annat vid andra tillfällen i livet. Det finns inte något tillräckligt starkt skäl att hindra människor ifrån att skapa de namn man önskar, vare sig det gäller förnamn eller efternamn.

Stockholm den 21 september 2001

Christel Anderberg (m)

Henrik S Järrel (m)

Elizabeth Nyström (m)

Berit Adolfsson (m)

Anne-Katrine Dunker (m)

Anders Sjölund (m)

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Tomas Högström (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen beslutar att endast immaterialrättsligt skyddade värden skall begränsa medborgarnas möjligheter att själva välja sina namn.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.