Arbetsgivaravgifter för pensionärer födda 1957

Interpellation 2023/24:389 av Sofie Eriksson (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-26
Överlämnad
2024-01-29
Anmäld
2024-01-30
Svarsdatum
2024-02-06
Besvarad
2024-02-06
Sista svarsdatum
2024-02-13

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Personer födda 1957 fick en för hög skattesats under 2023. Regeringen har genom budgetpropositionen meddelat att drygt 3 miljarder ska kompensera de löntagare som omfattats. Det är bra. Felet uppkom som en konsekvens av beslutet som Pensionsgruppen lagt fram om att höja pensionsåldern, något som nästan samtliga riksdagspartier stod bakom. Människor i den här ålderskategorin drabbades oskäligen och utan möjlighet att planera. Socialdemokraterna påtalade problematiken och uppmanade regeringen att agera när omständigheterna hade uppdagats. Vi står bakom att lösa situationen.

Nu är frågan hur regeringen avser att agera för de egenföretagare och företag som betalat för hög arbetsgivaravgift. De har betalat 31,4 procent i stället för 10,21 procent.

Personer födda 1957 får inte nyttja de socialförsäkringar som ingår i den högre arbetsgivaravgiften, men deras arbetsgivare har betalat för den. Detta riskerar att underminera tilliten till våra system.

Det framgår inte om kompensationen som regeringen lagt fram också ska omfatta arbetsgivaravgifterna.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande frågor till finansminister Elisabeth Svantesson:

 

  1. Har ministern tagit del av informationen rörande frågan om felaktig inbetalning av arbetsgivaravgifter för personer födda 1957?
  2. Vilka initiativ avser ministern att ta för att lösa problematiken?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:389, Arbetsgivaravgifter för pensionärer födda 1957

Interpellationsdebatt 2023/24:389

Webb-tv: Arbetsgivaravgifter för pensionärer födda 1957

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 82 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Sofie Eriksson har frågat mig om jag har tagit del av informationen rörande frågan om felaktig inbetalning av arbetsgivaravgifter för personer födda 1957 och vilka initiativ jag avser att ta för att lösa problematiken.

Jag vill börja med att återigen beklaga att de som är födda 1957 behövde vänta ett extra år på den skattesänkning som det förhöjda grundavdraget medför. Höjningen av pensionsåldern till 66 år borde ha hanterats på ett annat sätt.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Därför är det viktigt att regeringen i årets budget med över 3 miljarder kronor kompenserar personer födda 1957 för den uteblivna skattesänkningen. Utbetalningen planeras ske från den 1 juli i år och kommer att ske via skattekontot.

När det kommer till arbetsgivaravgifterna har dessa betalats in av arbetsgivarna i enlighet med gällande lagstiftning, och det har varit tydligt vilken nivå som avgifterna har legat på. Arbetsgivaravgifter är också normalt sett avdragsgilla för arbetsgivaren vid inkomstbeskattningen. Arbetsgivaren har därmed haft möjlighet att förutse och planera för dessa kostnader. Det är också så att det är arbetsgivarna som gynnas av sänkta arbetsgivaravgifter, inte de anställda. Regeringen har prioriterat att kompensera de personer födda 1957 som fått vänta på den skattelättnad som det förhöjda grundavdraget skulle ha inneburit. Det finns inga planer på ytterligare kompensation.


Anf. 83 Sofie Eriksson (S)

Fru talman! Tack, finansministern, för svaret! Ja, personer som är födda 1957 fick en för hög skattesats under 2023. Regeringen har nu meddelat genom budgetpropositionen att drygt 3 miljarder ska betalas tillbaka till de pensionärer som har drabbats. Det är bra.

Felet uppkom som en konsekvens av beslutet - som nästan samtliga riksdagspartier stod bakom - att höja pensionsåldern, som Pensionsgruppen lade fram. Människor födda 1957 drabbades oskäligt. Detta såg även ut att i framtiden drabba dem som är födda 1959.

Fru talman! Väldigt många har engagerat sig i denna fråga, inte minst en gräsrotsrörelse bestående av personer födda 1957. Men också pensionärsorganisationer och andra har deltagit. Jag vill verkligen tacka alla som har kämpat hårt med detta. De har varit en viktig del i demokratin och i att granska, kritisera och kräva förändring.

Vi socialdemokrater har varit med och påtalat den här problematiken. Vi sträckte ut en hand för att lösa den mycket olyckliga situationen. Jag tror att det är ett styrkebesked för svensk demokrati att vi kan enas över partigränser och lösa saker när det uppenbarligen inte blir som det var tänkt.

Frågan i dag är hur regeringen avser att agera när det gäller de egenföretagare och företag som betalat för hög arbetsgivaravgift. De har betalat 31,4 procent i stället för 10,21 procent.

Jag vill återigen tacka för svaret. Men jag tolkar det som ett väldigt tydligt nej. Regeringen planerar inte att göra någonting åt det här.

Fru talman! Finansieringen av våra socialförsäkringar är helt avgörande för tryggheten i samhället, men det betyder inte att det är rätt att ta ut mer än vad det är tänkt bara för att pengarna går till viktiga system. Personer som är födda 1957 får inte nyttja de socialförsäkringar som ingår i den högre arbetsgivaravgiften, men deras arbetsgivare har betalat för dem. Det handlar också om egenföretagare och småföretagare som inte alltid har det så himla lätt. Detta riskerar nu att underminera tilliten till våra system.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag är övertygad om att en av de viktigaste beståndsdelarna i ett fungerande skattesystem är legitimiteten och tilliten till det. Det handlar om att medborgarna känner att de kan lita på att alla bidrar i enlighet med demokratiskt fattade beslut. Det handlar om att systemen är enkla och lättförståeliga och fungerar bra. Det handlar om att de myndigheter som ansvarar för dem har ett högt förtroende bland befolkningen men också om att eventuella fel hanteras på ett bra sätt. Många av dessa saker fungerar väldigt bra i Sverige. Det ska vi vara stolta över. Det finns en hög tillit, och den ska vi värna.

Men finansministerns svar i dag tolkar jag lite grann som att det inte är lika viktigt att åtgärda fel som drabbar småföretagare, egenföretagare och andra arbetsgivare som att lösa den här situationen för pensionärerna.

Jag måste säga att det är en lite intressant argumentation från just en moderat finansminister, och kanske är det lika intressant och förvånande att höra mig säga: Tycker verkligen finansministern att företagare är mindre värda än löntagare?


Anf. 84 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Låt mig börja med att konstatera det uppenbara. Höjningen av pensionsåldern borde ha skötts på ett mycket bättre sätt. Det finns skäl för många här inne att vara självkritiska, inte minst Socialdemokraterna och Miljöpartiet som var arkitekterna bakom just detta misslyckande. Vi var många här inne som röstade för detta, men man kan aldrig komma ifrån sitt ansvar.

Nu hände detta, men jag är glad att jag och mina kollegor i regeringen och i Sverigedemokraterna kunde komma överens att lägga in 3 miljarder kronor i budgeten för i år. Det gör vi i ett läge när det på många sätt är en tuff situation. Trots att det finns stora behov och stora utgifter var det självklart för oss att prioritera just detta.

När det kommer till arbetsgivaravgifterna generellt har de betalats in av arbetsgivarna i enlighet med gällande lagstiftning. Det har varit väldigt tydligt vilken nivå som de har legat på. Där har det alltså inte förekommit någon felaktig inbetalning. Arbetsgivaravgifter är också normalt sett avdragsgilla för arbetsgivaren vid inkomstbeskattningen. Jag förstår därför inte kritiken från ledamoten i fråga om detta.

När det kommer till egenavgifterna har jag förståelse för att det påverkar individer på ett annat sätt. Men här vill jag ändå vara tydlig med att regeringen i ett svårt ekonomiskt läge prioriterade kompensationen för 57:orna - det handlar om 3 miljarder. Det gjorde vi i ett läge där mycket har varit tufft. Jag hävdar bestämt att den kompensationen var helt riktig. Vi lagade ett fel, och många här inne tycker att det var bra.

Men tonläget nu förstår jag inte riktigt. På Sofie Eriksson låter det som om Socialdemokraterna på något sätt i sin budget skulle ha justerat detta med egenavgifterna, men några sådana förslag finns inte vad jag vet.

Med detta sagt: Vi kompenserar med de här 3 miljarderna till individerna. Vi har inga planer på att kompensera ytterligare. De vanliga arbetsgivaravgifterna påverkar inte arbetsgivarna på det sätt som Sofie Eriksson nämner.

Jag ser inte något annat förslag från Socialdemokraterna när det gäller frågan som Sofie Eriksson nu vill kritisera regeringen för.


Anf. 85 Sofie Eriksson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag tackar Elisabeth Svantesson för inlägget. Jag håller helt med om att den här återbetalningen är jätteviktig.

Vi är många som är självkritiska. Jag tror att om finansministern hade träffat några av dem som har kämpat mycket gällande den här frågan hade hon också vetat att de inte är intresserade av att höra olika politiker stå och peka på vem som har gjort fel och inte. De är intresserade av att lösa situationen.

Jag kan absolut säga att det finns en självkritik, annars hade vi inte tagit upp de här frågorna. Det viktiga är dock att hitta lösningar.

Med anledning av det som finansministern sa avslutningsvis står vi socialdemokrater redo att hitta lösningar. Men vi tror att det behövs ett regeringskansli för att förbereda det. Det är ju väldigt uppenbart att det kan bli fel trots Regeringskansliet. Där jobbar nästan 5 000 personer, och när det gäller sådana här komplicerade system tror jag att regeringen behöver hålla i taktpinnen. Men vi står redo att prata om vad man skulle kunna göra och hur vi kan göra det tillsammans.

Fru talman! På temat att det har varit tydligt för alla inblandade kan jag säga att jag har pratat med många av dem som har drabbats. De har själva tagit kontakt med både Skatteverket och Pensionsmyndigheten flera månader efter att beslutet togs och ändå fått olika svar om vad som gäller för just arbetsgivaravgiften. Det kanske är anekdotisk bevisföring, men min bild är att det verkligen inte har varit tydligt. Och om det inte vore ett problem över huvud taget kan man fundera på varför organisationer som Svenskt Näringsliv, SKPF, SPF Seniorerna och Företagarna allihop i olika remissyttranden lyfter upp det här som just ett problem.

Ena delen av det här, fru talman, handlar om att pensionärer har betalat för mycket i skatt, men det handlar också om att arbetsgivaravgifterna har varit högre än aviserat.

Den andra delen handlar om informationen om möjligheten att planera. Många små- och egenföretagare planerar många år i förväg. För dem har det varit otydligt. Flera månader efter att beslutet var fattat var det fortfarande otydligt. Många vittnar om den totala förvirringen.

Jag menar inte att säga att förvirringen är regeringens fel, det är inte det som är frågan, utan frågan är hur vi ska lösa det här framåt. Det är ju någonstans en principfråga: Man ska känna att man kan lita på våra gemensamma system och på skattesystemet och att om någonting blir fel kan vi lösa det tillsammans.

Jag undrar hur finansministern ser på det. Tycker inte finansministern att det här är ett problem? Vad säger hon då till Svenskt Näringsliv, SKPF, SPF Seniorerna och Företagarna, som alla lyfter detta som ett problem i sina remissyttranden?


Anf. 86 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! I grund och botten har jag redan gett svar på detta: Vi kompenserar genom 3 miljarder till individerna, och vi har inga planer på ytterligare kompensation.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag möter också väldigt många företagare, både små och stora. Jag hade och har haft kontakt med många både före pandemin, med extremt många under pandemin och med många även nu efteråt. Jag möter många önskningar och höga förväntningar på regeringen, vilket jag tycker är väldigt bra. Man har förväntningar på att vi ska komma åt kriminaliteten, som de allra flesta små och stora företag lyfter som ett av de stora problemen. Man vill att vi ska åtgärda kompetensförsörjningsfrågan, det vill säga att fler faktiskt har rätt utbildning och kan ta de jobb som finns. Man vill att vi ska se till att ordna energisystemen som har blivit nedmonterade och inte byggts ut i den takt som borde ha skett.

Allt detta tar vi på största allvar tillsammans med regelförenklingsarbete och mycket annat för att förbättra för företagandet i Sverige.

Fru talman! Jag säger som det är. Jag är glad för att vi fick med 3 miljarder för att kompensera de personer som är födda 1957. Vi har inte för avsikt att göra det vad gäller arbetsgivaravgifterna. Jag tror att interpellanten vet att det i grund och botten inte handlar om felaktiga utbetalningar där.

När det gäller egenavgifterna har jag förståelse för att det påverkar en del individer som har eget företag. Men vi har prioriterat de 3 miljarderna till individerna, och nu jobbar vi allmänt för att se till att företag får bättre villkor.

Slutligen är jag glad att socialdemokrater här lyfter frågan om företagande. Det är en viktig fråga för mig. Jag ser också fram emot att Socialdemokraterna nu på något sätt ska komma med ett förslag kring detta. Jag tar gärna del av hur Socialdemokraterna ska prioritera och prioritera bort, för politik handlar ändå om att prioritera. Hur ska man hitta pengar och lösa den här situationen?

Nu har jag gett besked. Vi har inga planer på detta i det här läget.


Anf. 87 Sofie Eriksson (S)

Fru talman! Jag kommer inte att behöva bli så långrandig i mitt sista inlägg.

Jag upplever lite grann att finansministern byter ämne och börjar prata om allting annat som företagare tycker är viktigt här i landet. Det finns säkert många viktiga saker att lyfta i fråga om det, men jag tänker att en jätteviktig sak för både företagare och privatpersoner är att man känner att man kan lita på våra system. Här har vi blivit väldigt överens över partigränserna om att det blev fel. Då är frågan hur vi ska lösa det. Om man då kommer fram till att det blev fel för den ena delen, vad är det då som gör att det sitter fast i den andra delen?

När det gäller exakt vem som ska göra vad tror jag att det är viktigt med breda överenskommelser i den här typen av frågor. Det här beslutet och de felaktigheter som uppstod kom också ur breda överenskommelser, och jag tror att vi behöver lika breda överenskommelser när vi ska försöka lösa dem. Det handlar om stora, viktiga och komplicerade system som vi behöver hjälpas åt att komma överens om över partigränserna för att hitta en långsiktighet. Jag tror att det är viktigt.


Anf. 88 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Självklart kan man prata om fler frågor om företagande, precis som Sofie Eriksson gör. Företagande handlar om många olika delar, och för oss har det varit viktigt att kompensera 57:orna på individuell nivå. Men det är också viktigt att jobba med prioriteringar för företag på andra sätt.

All politik och all budget handlar om att prioritera. I en väldigt svår tid har regeringen lyckats prioritera mycket pengar till försvaret, polisen och rättsväsendet. Samtidigt har vi sänkt skatten både för dem som har jobbat och nu har pension och för dem som jobbar. Sänkt drivmedelsskatt och förändrad reduktionsplikt underlättar också för 57:orna och många andra.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.