Sök

Avdelning
Hoppa till filter

285 träffar, Sökning utan sökord, under avdelningen Dokument & lagar, filtrerat på Betänkanden och utlåtanden, Beslutade, 2014/15, 2013/14, 2009/10, 2008/09, 1984/85, Kulturutskottet, Skatteutskottet, sorterat efter datum

  • Dokument & lagar

    Folkbildningsfrågor

    Betänkande 2013/14:KrU8

    Regeringen föreslår ett nytt mål för folkbildningspolitiken. Målet är att ge alla möjligheten att tillsammans med andra öka sin kunskap och bildning. På så sätt bidrar folkbildningen till ökad personlig bildning och delaktighet i samhället.

    Vissa regler för folkbildningen ska också ändras. Förändringarna innebär bland annat följande:

    • Ett syfte med statsbidraget till folkbildningen är att öka möjligheterna för människor att påverka sin livssituation samt att skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen. Detta syfte ska ändras så att målgruppen för folkbildningen breddas.
    • De sju verksamhetsområdena som idag styr statsbidraget för folkbildningen tas bort.
    • Statliga myndigheter ska ansvara för utvärderingen av folkbildningen. Statskontoret ska få i uppdrag att genomföra en första samlad utvärdering av folkbildningen. Utvärderingen av studieförbund och folkhögskolor bör ske gemensamt. Men det ska kunna gå att skilja åt dessa vid kommande statliga utvärderingar när behov finns.
    • Folkbildningsrådet bör genomföra en studie om jämställdhet i folkbildningen.
    • Finansieringen och innehållet av teckenspråkstolkutbildningen bör ses över.
    • Kontakttolkutbildningens innehåll och omfattning bör ses över.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    24
    Förslagspunkter
    16
    Reservationer
    11 
    Anföranden och repliker
    27, 132 minuter
    Justering
    2014-06-12
    Bordläggning
    2014-06-23
    Debatt
    2014-06-24
    Beslut
    2014-06-25
  • Dokument & lagar

    Nya mervärdesskatteregler om omsättningsland för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster

    Betänkande 2013/14:SkU31

    Ett företag som säljer program, appar, spel, film eller andra elektroniska tjänster till privatpersoner i andra EU-länder ska ta ut och betala moms i det land där köparen finns. De nya reglerna gör att företag i ett land kan konkurrera på samma villkor som företag i ett annat EU-land, som har lägre momssats. För att förenkla för säljarna kommer redovisning och betalning av skatt att kunna göras elektroniskt genom en enda så kallad kontaktpunkt.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2015. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Justering
    2014-05-27
    Bordläggning
    2014-06-13
    Debatt
    2014-06-16
    Beslut
    2014-06-17
  • Dokument & lagar

    Lättare att läsa

    Betänkande 2013/14:KrU11

    8 sidor är en nyhetstidning på lättläst svenska som i dag ges ut av Stiftelsen för lättläst nyhetsinformation och litteratur, Centrum för lättläst. Regeringen har lämnat ett förslag till riksdagen om att statens stöd till stiftelsen ska avvecklas och att Myndigheten för tillgängliga medier bör överta ansvaret för statens insatser på området lättläst. I samband med det har regeringen också gjort bedömningen att tidningen 8 sidor bör upphandlas av Myndigheten för tillgängliga medier.

    Istället för att 8 sidor ska upphandlas av Myndigheten för tillgängliga medier anser riksdagen att regeringen ska utreda frågan om tidningen har en framtid inom ramen för ett public service-uppdrag. Riksdagen riktade en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om detta.

    Ställningstagandet gjordes i samband med behandlingen av regeringens proposition Lättare att läsa. Riksdagen sa ja till regeringens förslag i propositionen.

    Behandlade dokument
    8
    Förslagspunkter
    4
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    17, 95 minuter
    Justering
    2014-06-03
    Bordläggning
    2014-06-16
    Debatt
    2014-06-17
    Beslut
    2014-06-18
  • Dokument & lagar

    Fokus på unga

    Betänkande 2013/14:KrU9

    Riksdagen godkände regeringens förslag på nytt mål för alla statliga beslut och insatser som rör ungdomar mellan 13 och 25 år. Målet är att alla ungdomar ska ha goda levnadsvillkor, makt att forma sina liv och inflytande över samhällsutvecklingen. Det innebär att de nuvarande målen för ungdomspolitiken inte längre ska gälla.

    Ungdomspolitiken ska behandla frågor om ungdomars villkor inom många olika områden, till exempel utbildning, arbete, försörjning, bostad, hälsa, inflytande, kultur och fritid. Alla insatser som rör ungdomar bör ha ett ungdomsperspektiv. Regeringen presenterar också ett ungdomspolitiskt handlingsprogram för perioden 2014-2017. Där är tre områden särskilt viktiga: ungdomars inflytande, egen försörjning och psykiska hälsa.

    Ändringar ska också göras i skollagen om kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar, det som tidigare hette informationsansvar för icke skolpliktiga ungdomar. Kommunerna får i uppgift att föra ett register över de ungdomar som omfattas av ansvaret. De insatser som görs ska också dokumenteras på lämpligt sätt.

    Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Riksdagen sa nej till motioner som lämnats med anledning av förslaget samt nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om olika ungdomsfrågor.

    Behandlade dokument
    19
    Förslagspunkter
    28
    Reservationer
    27 
    Anföranden och repliker
    48, 158 minuter
    Justering
    2014-06-03
    Debatt
    2014-06-17
    Beslut
    2014-06-17
  • Dokument & lagar

    Kyrkoantikvarisk ersättning och övriga kulturarvsfrågor

    Betänkande 2013/14:KrU10

    Regeringen har redovisat för riksdagen hur den kyrkoantikvariska ersättningen har använts under perioden 2002-2012. Ersättningen betalas ut till Svenska kyrkan för vård och underhåll av kyrkliga kulturminnen, och uppgår till 460 miljoner kronor per år.

    Kulturutskottet har gått igenom regeringens redovisning och kan bland annat konstatera följande:

    • Kyrkoantikvariska ersättningen har haft stor betydelse för vården och bevarandet av det kyrkliga kulturarvet.
    • Kompetensen inom Svenska kyrkan har utvecklats positivt på området.
    • Staten och Svenska kyrkan bör även i fortsättningen ansvara för att det kyrkliga kulturarvet bevaras, används och utvecklas.

    Vidare ser utskottet positivt på regeringens förslag om att en fördjupad utvärdering bör göras 2019 av hur ersättningen används och vilka effekter den har. Utskottet välkomnar också att regeringen avser att återkomma med förslag till en långsiktig nivå på den kyrkoantikvariska ersättningen i budgetpropositionen för 2015. Utskottet anser att det inte finns några skäl till att nu ta ställning till ersättningsnivån.

    Riksdagen lade regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    48
    Förslagspunkter
    16
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    13, 71 minuter
    Justering
    2014-06-03
    Debatt
    2014-06-17
    Beslut
    2014-06-17
  • Dokument & lagar

    Redovisning av skatteutgifter 2014

    Betänkande 2013/14:SkU33

    Regeringen har lämnat sin årliga redogörelse över de så kallade skatteutgifterna. Årsredovisningen ger en överblick över de stöd till företag och hushåll som lämnas på budgetens inkomstsida, till exempel i form av förmånliga skatteregler. Redovisningen av skatteutgifterna är också den enda uppdateringen av de regelavvikelser från enhetlig beskattning som publiceras löpande.

    Skatteutskottet har behandlat regeringens skrivelse. Utskottet tycker det är bra att regeringens arbete med att utveckla skatteutgiftsredovisningen har gjort att redovisningen kan bli ett mer aktivt verktyg i budgetarbetet och när beslut ska tas om skatteregler.

    Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    2
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    92, 332 minuter
    Justering
    2014-05-27
    Bordläggning
    2014-06-25
    Debatt
    2014-06-26
    Beslut
    2014-06-26
  • Dokument & lagar

    Förstärkt skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer

    Betänkande 2013/14:SkU34

    Regeringen har för avsikt att ta fram ett förslag som syftar till att göra sekretesskyddet för våldsutsattas personuppgifter starkare. Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen om att det är viktigt att arbetet bedrivs skyndsamt och att ett förslag läggs fram inom rimlig tid. Till grund för beslutet ligger en motion från Socialdemokraterna.

    Dessutom sa riksdagen ja till regeringens förslag om förstärkt skydd av personuppgifter för hotade och förföljda personer. Beslutet innebär bland annat att Skatteverket ska kunna fråga polis och socialnämnd om hjälp vid utredning av frågor om kvarskrivning och sekretessmarkeringar i folkbokföringen.

    Behandlade dokument
    4
    Förslagspunkter
    4
    Anföranden och repliker
    4, 19 minuter
    Justering
    2014-04-29
    Bordläggning
    2014-05-07
    Debatt
    2014-05-08
    Beslut
    2014-05-08
  • Dokument & lagar

    Skattskyldighet till avkastningsskatt och ändrad deklarationstidpunkt för avkastningsskatt för vissa skattskyldiga

    Betänkande 2013/14:SkU30

    Reglerna för beskattningsår och tidpunkten för när en inkomstdeklaration ska lämnas av den som har en utländsk pensions- eller kapitalförsäkring ändras. Det innebär att alla skattskyldiga nu bara får en tidpunkt för att deklarera per år.

    En skyldighet att betala avkastningsskatt införs för svenska handelsbolag och europeiska ekonomiska intressegrupper som har sitt säte i Sverige. Regler införs också för vad som menas med beskattningsår för dessa bolag och organisationer.

    Elever i gymnasiet som går en lärlingsutbildning kan få ersättning för kostnader av Centrala studiestödsnämnden. Denna ersättning ska nu bli skattefri.

    Regeringen förlorar möjligheten att befria vissa typer av projekt för teknisk utveckling av miljövänliga produkter från energiskatt och koldioxidskatt på bränsle.

    De nya reglerna för beskattningsår och avkastningsskatt börjar gälla den 1 juni 2014. Ändringarna av reglerna för ersättning till lärlingar och skatt på energi börjar gälla den 1 juli 2014. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2014-04-10
    Debatt
    2014-05-07
    Beslut
    2014-05-07
  • Dokument & lagar

    Politik för det civila samhället m.m.

    Betänkande 2013/14:KrU5

    Studieförbundet SISU:s fördelning av statsbidrag till idrottens studie-, bildnings- och utbildningsverksamhet ska regleras i lag. Dessutom ska offentlighetsprincipen gälla hos SISU i den del av verksamheten som består i fördelning av statsbidrag. Redan i dag fördelar SISU verksamhetsstödet men det är inte lagreglerat. Lagändringen börjar gälla den 1 juni 2014.

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om det civila samhället, allmänna samlingslokaler, idrott och friluftsliv.

    Behandlade dokument
    21
    Förslagspunkter
    17
    Reservationer
    12 
    Anföranden och repliker
    29, 92 minuter
    Beredning
    2014-02-20
    Justering
    2014-04-10
    Debatt
    2014-05-05
    Beslut
    2014-05-07
  • Dokument & lagar

    Nya bestämmelser om Tullverkets säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter

    Betänkande 2013/14:SkU29

    Den 1 juli 2014 ändras tullagen och offentlighets- och sekretesslagen med anledning av en ny EU-förordning om säkerställande av skyddet för immateriella rättigheter. Bakgrunden är att EU-kommissionen tillsammans med EU-länderna sett över tidigare regler. Med den nya EU-förordningen skärps reglerna om kontroll av efterlevnaden av immateriella rättigheter och samtidigt förtydligas reglerna för att höja rättssäkerheten.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2014-04-10
    Debatt
    2014-05-08
    Beslut
    2014-05-08
  • Dokument & lagar

    Informationsutbytesavtal med Liberia

    Betänkande 2013/14:SkU28

    Riksdagen godkände ett avtal mellan Sverige och Liberia om utbyte av upplysningar i skatteärenden. Avtalet innehåller regler om utbyte av upplysningar på begäran, skatteutredningar som görs utomlands, sekretess och hur ömsesidiga överenskommelser ska upprättas. Regeringen kommer att bestämma när de nya reglerna ska börja gälla.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    1, 5 minuter
    Justering
    2014-04-10
    Bordläggning
    2014-05-07
    Debatt
    2014-05-08
    Beslut
    2014-05-08
  • Dokument & lagar

    Informationsutbytesavtal med Qatar

    Betänkande 2013/14:SkU27

    Riksdagen godkände ett avtal mellan Sverige och Qatar om utbyte av upplysningar i skatteärenden. Avtalet innehåller regler om utbyte av upplysningar på begäran, skatteutredningar som görs utomlands, sekretess och hur ömsesidiga överenskommelser ska upprättas. Regeringen kommer att bestämma när de nya reglerna ska börja gälla.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2014-04-10
    Debatt
    2014-05-08
    Beslut
    2014-05-08
  • Dokument & lagar

    Ändring i skatteavtalet mellan Sverige och Japan

    Betänkande 2013/14:SkU26

    Sverige har sedan tidigare ett skatteavtal med Japan för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt när det gäller skatter på inkomst. Ändringarna i avtalet innebär bland annat större möjlighet att slippa betala källskatt på utdelning från dotterbolag till moderbolag. Dessutom ska källstaten inte ta ut skatt på ränta, utom i särskilda fall. Det gäller även royalties. Bestämmelser för hur tvister ska lösas när dubbelbeskattning har skett införs också. Regeringen kommer att bestämma när de nya reglerna ska börja gälla.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2014-04-10
    Debatt
    2014-05-08
    Beslut
    2014-05-08
  • Dokument & lagar

    Skatteavtal mellan Sverige och Georgien

    Betänkande 2013/14:SkU25

    Riksdagen godkände ett nytt skatteavtal mellan Sverige och Georgien för att undvika dubbelbeskattning och förhindra skatteflykt. Avtalet innehåller bestämmelser om informationsutbyte som har utformats enligt den modell som Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, rekommenderar. I avtalet finns också bestämmelser som ska förhindra avtalsförmåner för offshoreverksamhet, så kallade coordination centres eller liknande verksamhet som byggs upp främst av skatteskäl. Regeringen kommer att bestämma när de nya reglerna ska börja gälla.

    Behandlade dokument
    2
    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2014-04-10
    Bordläggning
    2014-05-07
    Debatt
    2014-05-08
    Beslut
    2014-05-08
  • Dokument & lagar

    Riksrevisionens rapport om skattekontroll i statliga myndigheter och kommuner

    Betänkande 2013/14:SkU21

    Riksrevisionen har granskat skattekontroll och hantering av vissa skatter i statliga myndigheter och kommuner. Riksrevisionen menar att det finns brister i mervärdesskatteredovisningen hos statliga myndigheter och kommuner och att kontrollen av redovisningen inte är tillräcklig.

    Regeringen håller med Riksrevisionen om att reglerna om uttagsbeskattning av fastighetstjänster behöver granskas. Andra brister menar regeringen kan åtgärdas genom dialog med myndigheterna om hur man med information och utbildning kan tillämpa reglerna på rätt sätt. Riksrevisionen rekommenderar att det i ersättningslagen införs en avgift som motsvarar skattetillägg. Regeringen bedömer att det inte behövs eftersom Skatteverket har möjlighet att begära in uppgifter från eller göra revision hos kommunerna.

    Riksdagen delar regeringens bedömning och beslutade att lägga skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

    Förslagspunkter
    1
    Justering
    2014-03-25
    Debatt
    2014-04-03
    Beslut
    2014-04-03
  • Dokument & lagar

    Förändrad trängselskatt och infrastruktursatsningar i Stockholm

    Betänkande 2013/14:SkU24

    Trängselskatten höjs i Stockholms innerstad. Dessutom införs trängselskatt på Essingeleden. Syftet är att förbättra miljön och möjligheterna att ta sig fram i Stockholm. Pengarna ska användas till att bygga ut tunnelbanan i Stockholms län.

    Höjningen innebär att den högsta nivån blir 35 kronor i stället för 20 kronor. Under lågtrafik mitt på dagen blir skatten 11 kronor. För Essingeleden blir trängselskatten 30 kronor som högst och 11 kronor som lägst. Taket för maximal trängselskatt för ett dygn höjs från 60 till 105 kronor.

    De nya reglerna börjar gälla den 1 januari 2016. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

    Behandlade dokument
    5
    Förslagspunkter
    7
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    31, 88 minuter
    Beredning
    2014-03-06
    Justering
    2014-03-18
    Debatt
    2014-03-26
    Beslut
    2014-03-26
  • Dokument & lagar

    Inkomstskatt

    Betänkande 2013/14:SkU16

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om inkomstskatt. Motionerna handlar bland annat om skatteskala och grundavdrag, pensionsförsäkringar, personalvårdsförmåner, hälsofrämjande åtgärder, förmånsvärde för vissa miljöbilar, personaloptioner och kostnadsersättningar från kommunen. Andra motioner handlar om gåvor och bidrag till ideella ändamål, plockning av bär, svamp och kottar, HUS-avdrag, fackförenings- och a-kasseavgift, reseavdrag och tjänsteställe samt dubbelbeskattningsavtal.

    Behandlade dokument
    99
    Förslagspunkter
    14
    Reservationer
    14 
    Anföranden och repliker
    24, 107 minuter
    Justering
    2014-03-06
    Debatt
    2014-03-20
    Beslut
    2014-03-26
  • Dokument & lagar

    Punktskatter

    Betänkande 2013/14:SkU19

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om punktskatter. Skälet är främst tidigare riksdagsbeslut och att arbete redan pågår inom de frågor motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om skatt på finansiella transaktioner, skatt på elkraft, skatt på drivmedel, fordonsskatter, miljöskatt på flyg och skatt på alkohol och tobak. Andra frågor som tas upp är privatinförsel av alkohol och tobak och försäljning i exportbutiker, reklamskatt och lotteriskatt. Motionerna innehåller också förslag om skatt på handelsgödsel, bekämpningsmedel, avfall som deponeras eller förbränns, naturgrus, animaliska livsmedel och gruvverksamhet samt förslag om styrmedel för biokolteknik.

    Behandlade dokument
    53
    Förslagspunkter
    21
    Reservationer
    19 
    Anföranden och repliker
    31, 117 minuter
    Justering
    2014-02-27
    Debatt
    2014-03-12
    Beslut
    2014-03-13
  • Dokument & lagar

    Beskattning av företag, kapital och fastighet

    Betänkande 2013/14:SkU17

    Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2013 om beskattning av företag, kapital och fastigheter. Skälet är främst att arbete redan pågår inom de frågor motionerna tar upp. Motionerna handlar om allmänna frågor inom företagande och investeringar, utdelning och kapitalvinster till delägare i fåmansföretag, kapitalvinst vid fastighetsförsäljning, fastighetsskatt på elproduktion, uttagsbeskattning av vindkraftskooperativ, tonnageskatt, boendebeskattning, äkta och oäkta bostadsföretag, avskrivning av flyttbara bostadshus, avdrag för sponsring, representation, gåvor och forskning, konstinköp och rationaliseringsförvärv inom skogsbruket.

    Behandlade dokument
    68
    Förslagspunkter
    12
    Reservationer
    Anföranden och repliker
    29, 112 minuter
    Justering
    2014-02-27
    Debatt
    2014-03-12
    Beslut
    2014-03-12
  • Dokument & lagar

    Informationsutbytesavtal med Montserrat

    Betänkande 2013/14:SkU22

    Riksdagen godkände ett avtal mellan Sverige och Montserrat om utbyte av upplysningar i skatteärenden. Avtalet innehåller regler om utbyte av upplysningar på begäran, skatteutredningar som görs utomlands, sekretess och hur det ska gå till vid ömsesidiga överenskommelser.

    Behandlade dokument
    1
    Förslagspunkter
    1
    Anföranden och repliker
    1, 3 minuter
    Justering
    2014-02-18
    Debatt
    2014-03-05
    Beslut
    2014-03-06
Bevaka via RSS