valsedlar

Skriftlig fråga 2003/04:256 av Lindström, Torsten (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-11-14
Anmäld
2003-11-14
Besvarad
2003-11-19
Svar anmält
2003-11-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga 2003/04:256

av Torsten Lindström (kd) till statsrådet Mona Sahlin om valsedlar

En viktig del i den demokratiska beslutsprocessen är de insatser som samhället gör för att valen ska gå rätt till. En av samhällets insatser i detta avseende är, enligt vallagen, att de partier som erhållit mer än 1 % av rösterna vid något av de två föregående valen får sina valsedlar (de så kallade partivalsedlarna) distribuerade till och genom valförrättarnas försorg utlagda i vallokalerna. Denna regel innebär att vid valet 2006 kommer Sverigedemokraterna att få sina valsedlar distribuerade över hela landet. Partier däremot som är etablerade lokalt men som under en mandatperiod saknar representation i kommunfullmäktige är inte garanterade att få valsedlarna utlagda påföljande val. Ett sådant exempel är Stockholmspartiet i Stockholms stad. Den nuvarande vallagen leder således till orimliga konsekvenser. En översyn av lagen vore rimlig för att garantera lokala etablerade partier distribution av valsedlar.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag fråga:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att partier som etablerats i den lokala politiken ska kunna få sina valsedlar distribuerade genom myndigheternas försorg?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:256 besvarad av

den 19 november

Svar på fråga 2003/04:256 om valsedlar

Statsrådet Pär Nuder

Torsten Lindström har frågat statsrådet Mona Sahlin vilka åtgärder hon avser att vidta för att partier som har etablerats i den lokala politiken ska kunna få sina valsedlar distribuerade genom myndigheternas försorg.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Enligt 6 kap. 7 § vallagen (1997:157) förser Valmyndigheten på beställning varje parti med valsedlar till det antal partiet önskar. Valmyndigheten tillhandahåller valsedlar med parti- och valbeteckning (partivalsedlar) för att läggas ut i röstningslokal eller medföras av lantbrevbärare efter anmälan av behörig företrädare för partiet eller av partiets ombud.

Enligt 6 kap. 8 och 9 §§ vallagen gäller följande. Staten svarar för kostnaden för valsedlar till ett antal som motsvarar tre gånger antalet personer som har rösträtt i valkretsen för ett parti som deltar i riksdagsvalet, om partiet vid detta val får eller vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 % av rösterna i hela landet. Detta gäller också ett parti som, utan att ha uppnått den angivna röstandelen, är eller genom valet blir representerat i riksdagen. Staten svarar vidare för kostnaden för valsedlar till ett antal som motsvarar tre gånger antalet personer som har rösträtt i valet för ett parti som deltar i val till landstings- eller kommunfullmäktige, om partiet är eller genom valet blir representerat i fullmäktige.

Enligt 9 kap. 12 § vallagen ska det i anslutning till varje röstningslokal ordnas en lämplig plats där valsedlar kan läggas ut. Om detta inte är möjligt får en sådan plats i stället ordnas inne i lokalen. På denna plats ska väljarna för det val som avses ha tillgång till valsedlar för val till riksdagen samt landstings- och kommunfullmäktige med parti- och valbeteckning (partivalsedlar) för varje parti som vid något av de två senaste riksdagsvalen har fått mer än 1 % av rösterna i hela landet, under förutsättning att partiet har gjort en anmälan enligt 6 kap. 7 §. Beträffande röstning genom lantbrevbärare gäller enligt 14 kap. 7 § vallagen att en lantbrevbärare som tar hand om ytterkuvert för budröster i motsvarande fall bör ha med sig dessa valsedlar.

Man kan givetvis diskutera den närmare avgränsningen av när rätten ska upphöra för ett parti att få sina valsedlar distribuerade av valmyndigheterna.

Regeringen har nyligen tillkallat en parlamentariskt sammansatt kommitté med uppdrag att se över bestämmelserna i vallagen och lämna förslag till en ny lag (dir. 2003:37). Kommittén ska vara färdig med sitt arbete senast den 1 november 2004. Utöver vad som särskilt nämns i direktiven får kommittén överväga även andra bestämmelser som reglerar genomförandet av val och @ inom ramen för de grundläggande principer som bär upp valsystemet @ lämna de förslag till förändringar som kommittén anser vara befogade.

Jag har erfarit att kommittén avser att se över bland annat de bestämmelser som Torsten Lindström nu aktualiserar. Innan kommittén redovisat resultatet av sina överväganden är jag inte beredd att vidta några åtgärder i denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.