säkerheten vid våra kärnkraftverk

Skriftlig fråga 2004/05:535 av Saarinen, Ingegerd (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-12-07
Anmäld
2004-12-07
Besvarad
2004-12-15
Svar anmält
2004-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga 2004/05:535

av Ingegerd Saarinen (mp) till samhällsbyggnadsminister Mona Sahlin om säkerheten vid våra kärnkraftverk

FN:s internationella atomenergiorgan IAEA utfärdar råd kring kärnenergiverksamhet. En viktig del för säkerheten kring kärnkraftverk anser IAEA vara beväpnade vakter. Vakter är inte minst nödvändiga för att minska riskerna för terroristangrepp samt lindra skadorna om sådana sker. Flertalet av de kärnkraftsproducerande länderna i världen följer IAEA:s råd, så inte Sverige.

I Sverige har vi observatörer som ska ringa polisen om hot eller fara uppstår. Detta är naturligtvis alldeles för långsamt, mycket hinner hända innan polisen är på plats och när det gäller så farlig verksamhet som det här handlar om har man inte råd att ta sådana risker. Räddningsverket skriver: "Våra kärnkraftverk är relativt obevakade vilket kan göra dem till mål för personer som önskar komma över farliga ämnen eller sabotera anläggningar."

Miljöpartiet anser inte detta vara en tillfredsställande situation. Säkerhetskraven vid våra kärnkraftverk bör omdelbart höjas. Att nå full säkerhet är omöjligt, verken är exempelvis inte byggda för att klara terroristangrepp via trafikplan. Men, detta får inte hindra att man gör det man ändå kan. Att ha en säkerhetsnivå som omöjliggör markinvasion borde vara självklart.

Med anledning av ovanstående undrar jag:

Hur avser ministern att verka för att höja kraven på säkerhet när det gäller sabotage eller dylikt mot våra kärnkraftsanläggningar?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:535 besvarad av

den 15 december

Svar på fråga 2004/05:535 om säkerheten vid våra kärnkraftverk

Statsrådet Lena Sommestad

Ingegerd Saarinen har frågat statsrådet Mona Sahlin hur hon avser att verka för att höja kraven på säkerhet när det gäller sabotage eller dylikt mot våra kärnkraftsanläggningar. Arbetet i regeringen är så fördelat att det ankommer på mig att besvara frågan.

Att skydda våra kärnkraftverk mot sabotage och obehörigt intrång är en mycket viktig fråga och har aktualiserats genom olika terrorhandlingar som skett i vår omvärld de senaste åren. Regeringen och dess myndigheter tar naturligtvis denna fråga på största allvar.

För närvarande pågår ett arbete med att ta fram nya föreskrifter för fysiskt skydd av kärntekniska anläggningar och redan nu är det klart att det kommer att innebära skärpningar av nuvarande krav. De exakta åtgärderna är dock ännu inte bestämda.

Statens kärnkraftsinspektion (SKI) är den myndighet som regeringen utsett att tillse och säkerställa att skyddet av kärnkraftsanläggningar är tillräckligt starkt. SKI ställer särskilda krav på åtgärder för fysiskt skydd av sådana anläggningar. Dessa krav bygger på en dimensionerande hotbild som tas fram i samarbete med andra myndigheter såsom Rikskriminalpolisen och Säpo.

Den svenska linjen har hittills varit att de känsliga anläggningar som finns såsom kärnkraftsanläggningar och flygplatser etcetera har så kallade systemtekniska lösningar som ska förhindra eller förhala ett intrång på en anläggning tills polisens insatsstyrka kan vara på plats. Därmed uppfyller de svenska kraven internationella atomenergiorganets (IAEA) rekommendationer.

I dag finns så kallade skyddsvakter på kärnkraftverken vilka har till uppgift att bevaka och kontrollera tillträdet till anläggningen. Dessutom finns krav på olika typer av övervakningsutrustning samt andra systemtekniska lösningar för att hindra obehöriga att ta sig in på en anläggning eller komma över känsligt material eller utrustning.

I det internationella arbetet på detta område har vi från svensk sida varit pådrivande för att höja kraven. För närvarande pågår en översyn av konventionen för fysiskt skydd av nukleärt material och kärntekniska anläggningar. Ett antal länder, inklusive Sverige, är nu angelägna om att kunna avsluta detta arbete i början av nästa år med en diplomatkonferens. Vid denna konferens kan en uppdaterad konvention antas.

Med hänsyn till det pågående arbetet ser jag därför i dagsläget ingen anledning till ytterligare åtgärder från min sida.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.