Nattåg

Motion 1997/98:T531 av Eva Goës m.fl. (mp)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
-
Motionsgrund
Tilldelat
Trafikutskottet

Händelser

Inlämning
1997-10-06
Hänvisning
1997-10-10
Bordläggning
1997-10-10

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

1 Porten till Höga kusten

Det är fantastiskt att visa Höga kusten och Härnösand – porten till Höga kusten och Nordens Atén – för utländska gäster, men varför skall det vara så svårt att ta sig dit? Att komma en fredagskväll till Stockholm och sedan åka nattåg till Härnösand är en mar­dröm. Du kommer fram kl 3.22 till Långsele, stiger av, hoppas att väntsalen är öppen och väntar på att åka därifrån kl 6.30, tillbaka till Härnösand längs kusten och kommer fram strax efter kl 8. Sedan skall du som utländsk turist, som inte har råd med flyg utan valt det mest energieffektiva och miljövänliga sättet att färdas på, delta i konferens samma dag och njuta av naturen vid tillfälle. Det betyder att du är så slutkörd när du kommer fram, att minst halva dagen går åt till att rekreera dig från tågresan. Alla talar om hur viktigt det är med turism, men hur skall den kunna utvecklas om inte tågen går?

2 Återinför nattåg längs Norrlandskusten

Trafikåret 1996 låg statens inköp av interregional (olönsam) persontrafik på drygt 684 miljoner kronor under 18-månadersperioden. Miljöpartiet krävde att denna kostnadsram skulle utökas för att återinföra nattågstrafiken mellan Dalarna, Göteborg och Malmö. Sedan dess har även nattåget längs Norr­landskusten upp till Sundsvall lagts ned. Förra året upprepade vi våra krav om en satsning på interregional persontrafik med ett utökat anslag på
147 miljoner kronor, som inkluderade kostnaden för vägen över Sundsvall till/från Östersund till 5 miljoner kronor med förbindelsen Mittsverige–västkusten. Det är inte bara i norr som nattågen läggs ner utan även från Dalarna direkt till Göteborg och Malmö m.fl. sträckor.

Det är inte rimligt att folk väljer att åka nattåg över Ånge från eller till Härnösand, som fallet är i dag med 7 timmars omväg via Ånge eller via Långsele (ännu längre) utan i stället tar de en billig buss eller flyg. Men vi i Miljöpartiet anser att det är fel tänkt att tvinga resande upp i luften pga dåliga tågförbindelser. Att ta X2000 är också uteslutet både pga priset och dess otillgänglighet. X2000 (det finns bara ett) från Stockholm går redan kl 16. Tåget från Härnösand går kl 5 på morgonen och kommer fram för sent till Stockholm (pga att banan ännu inte är anpassad). De flesta mötena har pågått en till två timmar innan du är där. Konsekvensen av detta blir tidigt flyg, som ersätter tåget, och man slipper övernattningskostnader.

Efter att ha tagit kontakt med stift, myndigheter och skolor kan man konstatera att alla anser att kommunikationerna är a och o för att kunna rekrytera anställda och elever. Kontakt med hela Sverige och speciellt med huvud­staden är livsviktigt. Det bör givetvis kunna ske på ett bekvämt och miljö­vänligt sätt. Det är en bra affär för SJ att trafiken till Härnösand fungerar.

3 Pröva två vagnar

När vagnen från Sundsvall drogs in i juni 1996, förklarade SJ att det var av kostnadsskäl och att det varit för dålig efterfrågan. Vi anser att det inte var så. Bokningssystemet fungerade inte. Det hette alltid att vagnen var full, men så var det inte i verkligheten. Tyvärr belystes aldrig den dolda efterfrågan.

Efterfrågan skulle ha ökat ytterligare om man satt in en liggvagn (billigare biljetter), så att studerande kunde ha haft råd att åka. I stället för att dra in förstaklassvagnen skulle man ha utökat till två vagnar till/från Sundsvall. Tillgängligheten och priset betyder allt.

Nattåget drogs in för tidigt. I dagsläget kan inte X2000 ersätta det, vilket också SJ:s generaldirektör konstaterat. Ett helt nytt grepp behövs och då skulle två vagnar – både en ligg- och en sovvagn – vara en innovation!

4 Turtäthet

Turtätheten är ganska god dagtid, men på kvällen har det blivit en kraftig försämring. Tidigare kunde man komma till Härnösand kl 23. I dag kommer sista tåget till Härnösand 21.00 och nästa kommer via Ånge och med anslutningsbuss från Sundsvall kl 9.00 på morgonen – ett glapp på 12 timmar. Om man råkar välja nattåget en fredags- eller lördagskväll måste man som sagt stiga upp i svinottan för att byta tåg. Hur många gånger väljer man det alternativet? Vad orkar man uträtta efter en sådan resa?

Det är inte hållbart för Härnösands utveckling till universitetsstad att ha så dålig persontrafik på järnväg. Statens skola för vuxna i Härnösand, SSVH, är en annan betydelsefull skola som har riksintag och rekryterar elever utifrån. Här gäller samma problem. Det är också viktigt att priserna på resorna hålls nere annars drabbas eleverna privatekonomiskt och tvingas kanske slopa utbildningen eller ta bussen och den konkurrensen ser inte SJ med blida ögon på. Eftersom bussen inte betalar sina miljö­kostnader, kan man hålla nere priset på bussresor. Emellertid går Miljöpartiets politik ut på att trafiken skall betala sina miljö- och hälsokostnader och då skulle järnvägen komma i överläge, men så är inte fallet i dag.

5 Uppsving för Mittnorden

I ett längre perspektiv kan Norrlandskusten, men även Mittnorden, få ett uppsving tack vare en satsning på järnvägen, bl a genom en förändrad avgifts- och skattepolitik. Med Botniabanan upp till Haparanda och förbättrade tvärförbindelser kan universitetsstäderna i inlandet och längs kusten samarbeta och utvecklas, vilket är oerhört viktigt för Norrlands framtid och Mittnorden, men det kan inte vänta. Det behövs vettiga järnvägs­förbindelser genast. Nattågen måste fungera! Det är det bekvämaste sättet att ta sig från Stockholm och Göteborg upp till Storlien eller Härnösand.

Återinför nattåget längs Norrlandskusten och pröva med två vagnar till/från Sundsvall! Om man skall kunna åka miljövänligt och energieffektivt, så finns det bara tåget att välja på. Låt alla som vill och skall besöka eller som bor i Härnösand få den möjligheten!

6 Hemställan

Med hänvisning till det anförda hemställs

  1. att riksdagen beslutar att anslaget till interregional trafik utökas med 5 miljoner kronor för två vagnar till Sundsvall,

  2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra nattåg längs Norrlandskusten via Sundsvall,

  3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra nattåg från Dalarna direkt till Göteborg och Malmö.

Stockholm den 5 oktober 1997

Eva Goës (mp)

Elisa Abascal Reyes (mp)

Ragnhild Pohanka (mp)


Yrkanden (6)

  • 1
    att riksdagen beslutar att anslaget till interregional trafik utökas med 5 miljoner kronor för två vagnar till Sundsvall
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 1
    att riksdagen beslutar att anslaget till interregional trafik utökas med 5 miljoner kronor för två vagnar till Sundsvall
    Behandlas i
  • 2
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra nattåg längs Norrlandskusten via Sundsvall
    Behandlas i
  • 2
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra nattåg längs Norrlandskusten via Sundsvall
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra nattåg från Dalarna direkt till Göteborg och Malmö.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet
  • 3
    att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att återinföra nattåg från Dalarna direkt till Göteborg och Malmö.
    Behandlas i

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.