Till innehåll på sidan

med anledning av skr. 2001/02:125 Redovisning av fördelningen av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2001

Motion 2001/02:So45 av Ingrid Burman m.fl. (v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Regeringsskrivelse 2001/02:125
Tilldelat
Socialutskottet

Händelser

Inlämning
2002-03-21
Bordläggning
2002-03-22
Hänvisning
2002-04-02

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den organisatoriska placeringen av Allmänna arvsfonden.

Motivering

I regeringens skrivelse redovisas att en utredning om Allmänna arvsfonden (SOU 2002:19) nu bereds i Regeringskansliet.

Bakgrunden till SOU 2002:19 är ett tillkännagivande som riksdagen gav med anledning av Riksdagens revisorers rapport 1999/2000:RR9.

I rapporten lämnade Riksdagens revisorer en rad förslag för att bl.a. förbättra fondens redovisning och insynen i verksamheten. Riksdagens revisorer riktade skarp kritik i sin rapport mot den oklarhet som råder kring Allmänna arvsfondens och Arvsfondsdelegationens reglering. De ansåg det inte heller tillfredsställande att det inte upprättas en redovisning över verksamheten som revideras. Det ledde till att insynen i verksamheten bedömdes vara bristfällig, liksom kontrollen och uppföljningen. Riksdagens revisorer ansåg därför att det fanns starka skäl för att Allmänna arvsfonden och Arvsfondsdelegationen bör slås samman till en myndighet. De ansåg vidare att argumenten för att slå samman verksamheterna till en myndighet och lyfta ut myndigheten från Regeringskansliet vägde tyngre än de motargument som uppgetts, t.ex. risken för att inte kunna väga olika behov mot varandra och för minskad erfarenhetsspridning.

När riksdagen behandlade revisorernas rapport lämnades ett tillkännagivande till regeringen som innebar att en översyn av flera olika frågeställningar i anslutning till Allmänna arvsfonden och Arvsfondsdelegationen borde göras, bl.a. vad avser deras rättsliga ställning och revision.

Regeringen beslutade i december 2000 om direktiv för en utredning om Allmänna arvsfonden. Utredningen är nu slutförd och överlämnad till regeringen. I den nu aktuella skrivelsen, 2001/02:125 Redovisning av fördelningen av medel från Allmänna arvsfonden under budgetåret 2001, redovisas också att utredningen överlämnats och att ärendet nu är föremål för beredning i Regeringskansliet.

Utredningen föreslår att Arvsfondsdelegationen utvecklas utifrån nuvarande organisation till en mer fristående funktion som en nämndmyndighet inom Regeringskansliet. Förslaget innebär visserligen en mer fristående roll, men innebär samtidigt att Regeringskansliet som värdmyndighet värnas. Riksdagens revisorer föreslog däremot i sin rapport en frikoppling från Regeringskansliet.

Vänsterpartiet delar revisorernas uppfattning att Allmänna arvsfonden och Arvsfondsdelegationen bör ges en frikopplad ställning till Regeringskansliet för att därigenom nå en tydligare rättslig ställning och därmed likställas med andra myndigheter. Det skulle innebära en bättre anpassning till gällande förvaltningsstruktur. För att säkerställa att den beredning som nu pågår i Regeringskansliet har Riksdagens revisorers förslag som utgångspunkt i sitt fortsatta arbete bör detta ges regeringen till känna.

Elanders Gotab, Stockholm 2002

Stockholm den 20 mars 2002

Ingrid Burman (v)

Lena Olsson (v)

Rolf Olsson (v)

Carlinge Wisberg (v)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den organisatoriska placeringen av Allmänna arvsfonden.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.