Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:82 Ändrade regler om annonser i TV-sändningar

Motion 2001/02:K71 av Per Unckel m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:82
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-02-07
Numrering
2002-02-08
Hänvisningsförslag
2002-02-08
Utskottsförslag
2002-02-08
Granskning
2002-02-08
Registrering
2002-02-08
Bordläggning
2002-02-08
Hänvisning
2002-02-12

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av reglerna för reklam för olika medier i Sverige.

Propositionen

TV 4 är den enda TV-kanal som har tillstånd att sända reklamfinansierade markbundna analoga TV-program. Denna unika position regleras i ett särskilt avtal med staten. I denna bestäms bl.a. att TV-kanalen skall betala en årlig avgift till statsmakten. Det finns också klara regler för på vilket sätt reklam får sändas, d.v.s. hur mycket och hur länge. Bland annat är det i dag inte tillåtet för TV 4 att bryta program eller filmer med reklam. Detta har i sin tur inneburit att TV 4 genom allt mer tvivelaktiga ”mellanprogram” försöker kringgå dagens bestämmelser. Exempel på detta är ”Dagens man” eller ”Dagens bok” vars enda egentliga syfte förefaller vara att möjliggöra fler reklamavbrott.

I föreliggande proposition föreslår nu regeringen att TV-kanaler skall få börja avbryta pågående program var 45:e minut med reklam. Vidare skall det vara möjligt att göra ytterligare avbrott om den programlagda sändningstiden är minst 20 minuter längre än två eller flera fullständiga perioder om 45 minuter.

Ett av regeringens argument för att föreslå en ändring återfinns på sidan 12 i propositionen. Där står att läsa följande: ”Förbudet mot att låta annonser avbryta program har vidare fört med sig att vissa programföretag (läs TV 4. Vår anmärkning) i stället låter program avbrytas av andra program, för att på så sätt kunna sända annonser i pauserna mellan programmen”. Det andra skälet är att dagens reklamregler ger marknätet en mindre konkurrenskraftig position jämfört med kabel- och satellitsändningar där reklamsändningar oftast regleras enligt sändarprincipen.

Det moderata alternativet

Vi vill ha ett betydligt bredare och friare utbud av medier i vårt land. Fria media som kan verka oberoende av statlig styrning är av avgörande betydelse för ett fritt och öppet samhälle.

Ett urval av programföretag som tillförsäkras vissa förmåner i utbyte mot krav på att hålla sig till en i förväg lämnad programförklaring och med krav på att ägarförhållanden och inflytande inte förändras ger inte det nödvändiga oberoendet från statsmakten. En koncessionsavgift är knuten till bl.a. TV 4:s sändningstillstånd.

Lagstiftningen bör i stället inriktas på att skapa förhållanden för en fri tävlan mellan olika program och olika sändningstekniker. I vår partimotion 2001/02:K243 Fria medier har vi föreslagit ett antal förändringar på medieområdet.

En total översyn behövs

Det är uppenbart att det behövs en ordentlig översyn av reglerna för reklam för olika medier i Sverige. Bättre konkurrensförutsättningar behöver skapas för bl.a. TV-reklammarknaden i vårt land. Det finns allt fler andra aktörer – TV 3 och Kanal 5 för att nämna två – som i dag har stor täckning men där regelverket ger olika förutsättningar beroende på sändarland och sändningsteknik.

Vi anser dessutom att det i en sådan genomgång bör ingå en översyn av de regler som tillåter sponsring av program i Sveriges Television (SVT). Att på en begränsad reklammarknad erbjuda sponsringsutrymme som alternativ till andra reklamformer ger SVT en maktställning som kan missbrukas. En utredning bör således snarast tillsättas med uppgift att genomlysa reklamreglerna och ge regeringen underlag för att återkomma med förslag till regelverk som innebär att staten ställer sig helt neutral inför olika TV-kanaler, bolag och sändningstekniker.

Stockholm den 7 februari 2002

Per Unckel (m)

Inger René (m)

Lars Hjertén (m)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Margareta Nachmanson (m)

Christel Anderberg (m)

Carl-Erik Skårman (m)

Ola Karlsson (m)

Anders Björck (m)

Per-Samuel Nisser (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av reglerna för reklam för olika medier i Sverige.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.