Till innehåll på sidan

med anledning av prop. 2001/02:122 Åtgärder mot kommunalt domstolstrots

Motion 2001/02:K89 av Per Unckel m.fl. (m)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Proposition 2001/02:122
Tilldelat
Konstitutionsutskottet

Händelser

Inlämning
2002-04-04
Bordläggning
2002-04-05
Hänvisning
2002-04-09

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av den kommunala verksamheten.

Bakgrund

Regeringen har i proposition 2001/02:122 föreslagit ändringar i kommunallagen (1991:900), i lagen (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) och i socialtjänstlagen (2001:453) (SoL) som har till syfte att motverka kommunalt domstolstrots. Bland annat har regeringen föreslagit att beslut som kan överklagas genom laglighetsprövning skall få verkställas innan det har vunnit laga kraft om inte särskilda skäl talar emot det och att en kommun eller ett landsting som dröjer alltför länge med att verkställa domar angående insatser enligt LSS och SoL skall kunna åläggas en sanktionsavgift.

Motivering

Den kommunala självstyrelsen är en hörnsten i det svenska statsskicket. Den har ansetts vara så viktig att den har grundlagsfästs. Även om det inte i lag är preciserat exakt vad som ingår i den kommunala självstyrelsen anser vi att det är tveksamt att riksdagen genom lagstiftning ålägger kommunerna en mängd uppgifter som riksdagen sedan inte finansierar. I stället åläggs de facto kommunerna att sköta finansieringen via kommunalskatten, som enligt regeringsformen enbart får tas ut för skötseln av de kommunala uppgifterna. Utgångspunkten måste, enligt vår mening, vara att den s.k. finansieringsprincipen skall iakttas strikt, dvs. att staten när den ålägger kommunerna att svara för uppgifter också svarar för finansieringen.

Vi emotsätter oss inte förslaget att införa sanktionsavgifter mot kommunalt domstolstrots. Det är riktigt att genom sanktionsavgifter o.d. markera vikten av att domstolsutslag efterföljs och respekteras. Vi delar regeringens uppfattning i denna del. Vi menar dock att själva problemet ligger i att riksdagen genom lagstiftning ålägger kommunerna kostsamma uppgifter som kommunerna skall finansiera själva. Att kommunerna sedan skall kunna åläggas sanktionsavgifter för att de inte har tillräckliga resurser att utföra de uppgifter som riksdagen beslutat att de skall utföra är orimligt.

Utgångspunkten för de förslag som regeringen nu lägger fram bör därför vara en tydligare uppgiftsfördelning mellan stat och kommun, som därvid innefattar också finansieringsansvaret. Som vi framfört i andra sammanhang finns det i dag en rad uppgifter där man bör överväga en nationell finansiering via staten.

Regeringen bör sålunda tillsätta en utredning med uppgift att se över finansieringen och huvudmannaskapet för uppgifter som riksdagen ålagt kommunerna att svara för.

Stockholm den 4 april 2002

Per Unckel (m)

Inger René (m)

Lars Hjertén (m)

Nils Fredrik Aurelius (m)

Margareta Nachmanson (m)

Carl-Erik Skårman (m)

Ola Karlsson (m)

Carl-Axel Johansson (m)

Anders Björck (m)

Per-Samuel Nisser (m)


Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av den kommunala verksamheten.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Avslag
    Kammarens beslut
    =utskottet

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.