Till innehåll på sidan

med anledning av framst. 2005/06:RRS16 Riksrevisionens styrelses framställning angående Rikspolisstyrelsens styrning av polismyndigheterna

Motion 2005/06:Ju18 av Britta Lejon m.fl. (s, mp, v)

Ärendet är avslutat

Motionskategori
Följdmotion
Motionsgrund
Förslag 2005/06:RRS16
Tilldelat
Justitieutskottet

Händelser

Inlämning
2006-02-22
Bordläggning
2006-02-23
Hänvisning
2006-02-24

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.

DOC
PDF

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen avslår framställning 2005/06:RRS16 till riksdagen.

Motivering

Riksrevisionen har granskat Rikspolisstyrelsens styrning av polismyndigheterna och pekar på en rad brister man funnit och ger även rekommendationer till förbättringar. Precisering av mål, tillsyn och föreskriftsrätt, bl.a. vad gäller medelsfördelning, har inte fungerat tillfredsställande. Inte heller uppföljningsarbetet har fungerat, sägs det i framställningen.

Vi tar Riksrevisionens kritik på allvar och anser att Riksrevisionens rapport ger en god ledning för polisens arbete.

Det förtjänar dock att påpekas att sedan rapporten skrivits har det initierats och genomförts åtgärder inom polisen som ligger i linje med vad rapporten rekommenderar för att förbättra styrning, tillsyn, medelsfördelning och polisarbete i stort. Exempel på det är att en enhet för internkontroll har bildats för att granska planering, uppföljning och styrning. Man har tagit fram definitioner vad gäller brottsförebyggande arbete och gjort inspektioner av närpolisverksamhet, vilket ofta tangerar detta arbete. Rikspolis­styrelsen har också börjat arbeta mer aktivt med konkretiseringar av mål och uppföljningskrav i den styrning som utövas. En ny modell för enhetlig uppföljning i organisationen har tagits fram och är fortfarande under utveckling. Enligt uppgift från Rikspolisstyrelsen avser man att i större utsträckning utöva föreskriftsrätten.

Sammanfattningsvis är den omorganisation som nu genomförs från årsskiftet mycket omfattande.

Regeringens styrning av polisen har även den förändrats sedan granskningen. Prioriterade brottstyper har inordnats under verksamhetsgrenar, vilket förtydligar styrningshierarkin. Kritiken har varit att dessa brottstyper har gått på tvärs med den hierarki som annars finns. Uppföljningskraven har också blivit mer resultatinriktade, till skillnad från den tidigare produktionsinriktningen.

På grund av det påbörjade arbetet ser vi idag inte att det finns anledning att särskilt påpeka dessa brister för regeringen samt att nu kräva åtgärder, såsom en utredning.

Av samma anledning ser vi inte heller att det finns skäl att anmoda regeringen att nu företa en översyn av för- och nackdelar med en sammanhållen polismyndighet. Vi anser att det effektiviseringsarbete som görs i dagsläget först och främst ska få visa resultat. Den nuvarande strukturen innebär också fördelar gentemot ett enmyndighetsalternativ genom större möjligheter till anpassning till lokala förutsättningar samt en lokal förankring och demokratisk insyn genom de lokala polisstyrelserna. Det finns också skäl att påpeka att Riksrevisionens styrelse saknar tillräckligt beredningsunderlag för att lägga fram ett sådant förslag.

Regeringen har att redovisa de åtgärder som är vidtagna med anledning av rapporten i särskild ordning. Vi anser att detta är fullt tillräckligt i detta läge. Därför yrkar vi avslag på framställningens förslag.

Stockholm den 22 februari 2006

Britta Lejon (s)

Leif Björnlod (mp)

Rolf Olsson (v)

Yrkanden (1)

  • 0
    Riksdagen avslår Riksrevisionens styrelses framställning 2005/06:RRS16.
    Behandlas i
    Utskottets förslag
    Bifall
    Kammarens beslut
    Bifall

Motioner

Motioner är förslag som riksdagens ledamöter har lämnat till riksdagen.