Dubbelbeskattning vid pensionssparande

Interpellation 2015/16:2 av Mats Persson (FP)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-16
Överlämnad
2015-09-16
Anmäld
2015-09-17
Svarsdatum
2015-09-29
Besvarad
2015-09-29
Sista svarsdatum
2015-09-30

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Sedan den 1 januari 2015 är möjligheten att göra avdrag för sparande i pensionsförsäkring begränsad, och från och med 2016 kommer avdragsmöjligheten att tas bort helt. Förändringen är en naturlig följd av att alliansregeringen införde det så kallade investeringssparkontot (ISK-konto), som ger fördelaktiga skatteregler för sparande.

Alla människor har ett eget ansvar att ha kunskap om nya regler. Men mycket tyder på att många människor inte har reagerat på de förändrade reglerna och fortsätter att spara i pensionsförsäkring, trots att detta inte längre ger samma skattemässiga fördel. Skatteverket skriver i sitt remissyttrande på förslaget att förslaget om att slopa avdragsrätten för privat pensionssparande kan leda till dubbelbeskattning om pensionspararen inte i tid upphör med sitt sparande.

Flera instanser, Bankföreningen, Svensk Försäkring och Skatteverket, pekar på vikten av att det vidtas åtgärder för att människor ska undvika dubbelbeskattning. För att underlätta för människor att kunna göra rätt för sig föreslår Skatteverket att det ska införas övergångsregler.

Skatteverket anser därför att det bör införas en tillfällig bestämmelse som under en övergångsperiod till och med utgången av år 2016 möjliggör en återbetalning av under åren 2015-2016 inbetalada premier till en privat pensionsförsäkring eller gjorda inbetalningar till ett pensionssparkonto utan dispens från Skatteverket. Denna möjlighet ska endast gälla sådana premier respektive inbetalningar för vilka avdragsrätten är begränsad under kalenderåret 2015 och saknas helt från och med den 1 januari 2016. Avseende kalenderåret 2015 bör dock bara den del som överstiger avdragsramen enligt 59 kap. 5 § första stycket IL få bli föremål för en återbetalning.

Utgångspunkten för oss politiker bör vara att vi ska underlätta för människor att göra rätt för sig, inte ha som mål att ta ut största möjliga skatt. Skatteverkets förslag om en tillfällig bestämmelse innebär att många människor som i dag riskerar att dubbelbeskattas skulle kunna undvika detta.

Min fråga till finansminister Magdalena Andersson är:

 

Avser finansministern att vidta åtgärder för att människor ska undvika dubbelbeskattning genom att införa en tillfällig bestämmelse så som Skatteverket föreslår?

Debatt

(3 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2015/16:2, Dubbelbeskattning vid pensionssparande

Interpellationsdebatt 2015/16:2

Webb-tv: Dubbelbeskattning vid pensionssparande

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 8 Finansminister Magdalena Andersson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Mats Persson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att människor ska undvika dubbelbeskattning genom att införa en tillfällig bestämmelse så som Skatteverket föreslår.

Frågan är ställd mot bakgrund av att regeringen föreslår att avdragsrätten för ett privat pensionssparande slopas. Det är en åtgärd som det finns stor politisk enighet om, och förslaget aviserades av den förra regeringen redan våren 2014.

Det är angeläget att spararna ges möjlighet att ta väl avvägda beslut om sitt framtida sparande. Förslaget har aviserats i god tid, och informationen om den privatekonomiska betydelsen av slopandet av avdragsrätten har varit omfattande, dels genom information från berörda myndigheter och företag, dels genom uppmärksamhet i medier.

Den statistik som finns tillgänglig visar också att sparande i privata pensionsförsäkringar och på pensionssparkonton minskat kraftigt. Jag följer frågan noga och kommer att fortsätta att göra det. För närvarande är det dock för tidigt att utifrån de uppgifter som finns dra några slutsatser i fråga om behov av övergångsbestämmelser.

Tredje vice talmannen konstaterade att Mats Persson, som framställt interpellationen, inte var närvarande i kammaren.


Anf. 9 Finn Bengtsson (M)

Fru talman! Jag ska inte uppehålla finansministern i hennes tunga värv alltför länge, men jag tycker ändå att det här var en intressant interpellation. Interpellanten hade inte möjlighet att vara här, men jag tycker ändå att den principiella frågeställningen förtjänar en fundering.

I den förra interpellationen diskuterade vi det här med att höja skattetrycket och ta ut mer skatter av befolkningen än vad som enligt min bedömning är nödvändigt. Samtidigt är det viktigt att de hushåll som med den budget som läggs nu i höst får försämrade möjligheter kan fundera över vilka möjligheter individen har när det gäller att spara. Försämringen av möjligheterna till avdragsrätt för sparande - som är en form av trygghetssatsning för framtiden - förtjänar, som myndigheterna har konstaterat, att man överväger en övergångsbestämmelse.

Jag skulle vilja ställa frågan till finansministern hur hon generellt ser på att individer själva försöker trygga sin framtid när de upplever att till exempel pensionen inte kommer att räcka. Den förra regeringen införde ju investeringssparkonton, och tanken var att stimulera till ett sparande som kunde göra att man kunde minska på andra avdragsmöjligheter.

Det är kanske inte alla som har noterat det, men nu går regeringen in och höjer skatten även på investeringssparkontona och motverkar alltså sparande. Det finns ingen bred enighet, som ministern säger, kring att på det sättet försämra svenska folkets möjligheter till sparande.

Alliansens tanke var att växla mellan olika sätt att spara. Jag noterar att Socialdemokraterna tillsammans med kamraterna i Miljöpartiet och Vänsterpartiet med glädje tar ifrån svenska folket möjligheten att spara på detta sätt.


Anf. 10 Finansminister Magdalena Andersson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det var ett intressant släpp från Moderaternas budgetmotion att ni kommer att gå emot den här förändringen av investeringssparkontona. Vi får se om de andra allianspartierna också gör det. Vi vet i alla fall var Moderaterna kommer att stå i den frågan.

Givet att skatten på investeringssparkontot bestäms utifrån vår statslåneränta och vi i dag har en extremt låg räntenivå, är det regeringens uppfattning att beskattningen på investeringssparkontot blir extremt låg. Därför föreslår vi dels att man inför ett golv för hur låg beskattningen kan bli, dels att vi höjer procenten på beskattningen på det kontot till den nivå som utredningen faktiskt föreslog när man föreslog investeringssparkontot. På så sätt kanske regeringens förslag inte är så oerhört radikalt.

Vad gäller avdragsrätten för pensionssparande är detta ett förslag som alliansregeringen tidigare aviserade och föreslog och som den här regeringen nu fullföljer. Jag tycker att det förslag som alliansregeringen hade i det avseendet är väl avvägt och rimligt.

Överläggningen var härmed avslutad.

Intressenter

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.