Till innehåll på sidan

Beskattning av inkomster som härrör från prostitution

Interpellation 2023/24:375 av Hanna Westerén (S)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-01-23
Överlämnad
2024-01-24
Anmäld
2024-01-25
Svarsdatum
2024-02-06
Besvarad
2024-02-06
Sista svarsdatum
2024-02-07

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

Strax före jul möttes Elisabeth Svantesson, M, och jag i en interpellationsdebatt om rimligheten i att beskatta inkomster från prostitution och behovet av att öka incitamenten för att människor ska kunna lämna prostitution. Vi var överens om att stödet till människor som vill lämna prostitution måste öka och att vi inte kan ha en situation där skattelagstiftningen försvårar för den som vill lämna prostitution.

Det lät då som att finansministern var mycket angelägen om att åstadkomma förändring, och det uppskattar jag verkligen. Det hänvisades också till den utredning som nu presenterats om stöd till den som vill lämna prostitution. Den lämnades över till statsrådet Paulina Brandberg, L, den 13 december, och samma dag ställde jag därför en fråga till ansvarigt statsråd om hur regeringens tidsplan ser ut, detta då jag förutsatte att regeringen samfällt är angelägen om att förbättra situationen för den som vill lämna prostitution. I svaret från det i regeringen ansvariga statsrådet framgick dock att någon tidsplan inte finns.

Exploateringen av människor i prostitution fortgår. Skatteverket är med nuvarande lagstiftning ålagt att jaga oredovisade inkomster, oavsett om de härrör från prostitution eller ej. I samband med interpellationsdebatten i december sa sig finansministern vilja ha ändring och hänvisade till utredningen som ett verktyg för att bättre stödja den som vill lämna prostitution.

Utredningen är klar. Problembilden likaså. Förhoppningsvis kvarstår finansministerns vilja att åstadkomma förändring för människor i prostitution. En möjlig förändring skulle vara att överväga av- eller nedskrivning av skatteskulder för personer som vill lämna prostitution.

Jag vill därför ställa följande frågor till finansminister Elisabeth Svantesson:

 

  1. Vilka åtgärder ämnar ministern att vidta, inom sitt ansvarsområde, för att underlätta för personer som vill lämna prostitution?
  2. När utredningen nu är klar undrar jag vilka möjligheter ministern ser till att vidta åtgärder för att förhindra att personer i prostitution inte kriminaliseras enligt rådande skattelagstiftning?

Debatt

(13 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2023/24:375, Beskattning av inkomster som härrör från prostitution

Interpellationsdebatt 2023/24:375

Webb-tv: Beskattning av inkomster som härrör från prostitution

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 24 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Hanna Westerén har frågat mig vilka åtgärder inom mitt ansvarsområde som jag avser att vidta för att underlätta för personer som vill lämna prostitution. Hanna Westerén har också frågat mig vilka möjligheter jag ser till att vidta åtgärder för att förhindra att personer i prostitution inte kriminaliseras enligt rådande lagstiftning.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Personer som utnyttjas i prostitution befinner sig i stor utsatthet och ska erbjudas stöd och hjälp att lämna prostitutionen. Det handlar om kvinnor och män som utnyttjas och orsakas allvarliga skador. En av regeringens centrala prioriteringar är därför att förebygga och bekämpa utnyttjande i prostitution och människohandel och ge stöd till de personer som utsätts. Förbudet mot köp av sexuella tjänster är ett viktigt verktyg i arbetet att bekämpa efterfrågan.

Regeringen har nyligen tagit emot betänkandet från utredningen om exitprogram för personer som är utsatta för prostitution. Ett förslag i betänkandet är bland annat att skattelagstiftningen ska ses över. Vi avser att inom kort skicka ut betänkandet på remiss, och jag ser fram emot att ta del av svaren. Därefter återkommer vi i frågan.


Anf. 25 Hanna Westerén (S)

Fru talman! Jag ska vara uppriktig med att det känns lite märkligt att stå här, med Talita på läktaren och finansministern på plats, och debattera samma fråga som före jul. Men jag menar att det är nödvändigt, för jag kände ett hopp om att finansministern och jag på åtminstone ett område tycktes vilja samma sak, nämligen att avsevärt lindra utsattheten för personer som vill lämna prostitution. Visst hade vi väl någonting på gång där? Det var min känsla, och jag vill fortfarande tro att vi på åtminstone ett område faktiskt strävar åt samma håll.

Därför var det med viss förundran som jag tog del av svaret från Svantessons ministerkollega om det fortsatta arbetet med utredningen som lämnades före jul och som Svantesson hänvisade till när vi senast sågs här i kammaren. I det svaret lät inte frågan så högt prioriterad. Detta bekymrar mig, givet att vi pratar om människor av kött och blod som i värsta fall fortsätter att sälja sin kropp för att kunna betala av en skatteskuld, och det är ju helt orimligt. Vi kan inte ha det så. Jag hoppas att vi fortfarande är överens om det.

Det förefaller också ha skett en viss förskjutning i frågan. När Skatteverket besökte skatteutskottet häromdagen sa man sig numera välkomna en översyn av skattelagstiftningen för att eventuellt kunna undanta inkomster som härrör från prostitution. Det var i sig ett glädjebesked och skilde sig ganska mycket från de signaler som vi har fått tidigare. Men det är alltjämt finansministern som drar i tåtarna, och jag menar att det brådskar.

Finansministern talar om remissbehandling, och då säger jag: När då? Det här är komplicerad materia - jag är väldigt klar över det - och det kommer inte att vara gjort i en handvändning. Just därför är det så angeläget att komma igång. Vi vet att utsattheten riskerar att öka för varje dag med rådande förhållanden, och vi kan ju göra skillnad, finansministern och jag.

Därför kommer nu kontrollfrågan: Kan finansminister Elisabeth Svantesson konkretisera hur avlägsen en förändrad lagstiftning är som minskar utsattheten för personer som vill lämna prostitution? Då menar jag framför allt på det ekonomiska området.

(Applåder)


Anf. 26 Helena Vilhelmsson (C)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Tack, Hanna Westerén och Elisabeth Svantesson, för att vi återigen ges möjlighet att diskutera den här frågan, som är så otroligt viktig inte minst ur en värderingssynpunkt!

Vi har ju tidigare diskuterat logiken i att utsatta kvinnor i prostitution, som är en del av mäns våld mot kvinnor, ska beskattas på pengar som de har fått från en olaglig handling, alltså att män köper ett betalt övergrepp. För det är nämligen vad prostitution handlar om.

Det finns mängder av exempel som vi lyft fram i den tidigare debatten om vad detta sänder för signaler. Är prostitution ett jobb? Nej, man kan inte jämställa att sälja sex med att sälja en pizza. Men vad skulle hända om socialförvaltningen eller Arbetsförmedlingen intog ståndpunkten att det är ett jobb? Då skulle man kunna nekas försörjningsstöd eller a-kassa och få höra: Du kan ju sälja sex.

Dessutom används de beskattade pengarna till att finansiera din och min välfärd. Det är helt oacceptabelt.

När vi debatterade detta senast, före jul, var det som sagt en bra diskussion. Beskedet var positivt. Finansministern sa att vi behöver titta över den här frågan och att det är orimligt som det är. Nu är bara frågan när detta kommer att ske.

I svaret hänvisades till utredningen om ett exitprogram för prostituerade. Den har kommit. Vad har mer hänt sedan sist? Jo, Skatteverket var i utskottet och informerade. Då frågade jag tre saker. Jag frågade hur Skatteverket gör sin avvägning. Skatteverket har ju också ett uppdrag att arbeta på regeringens uppdrag med att stoppa mäns våld mot kvinnor. Varför väger detta inte lika tungt som att följa inkomstskattelagen?

Jag ställde också frågan om frågan om människohandel. Av någon anledning väljer Skatteverket att inte beskatta kvinnor som är utsatta för människohandel. Frågan är då: Hur vet Skatteverket vilka som är utsatta för människohandel? Man har ju inga utredningsresurser för detta. Det innebär per se att man behandlar sexköp olika beroende på vilka kvinnor det handlar om. Det är helt orimligt!

Skatteverket fastslog tidigare i en debattartikel och på sin hemsida att om man skulle göra denna förändring skulle det kunna öka den svarta, kriminella ekonomin. Ja, det kanske är så, men det är inte någonting som ska läggas på de prostituerades axlar. Utsatta kvinnor ska inte ta ansvar för annan svart verksamhet och svart ekonomi.

Men det positiva var som sagt att Skatteverket är för en förändring. Man har ändrat ståndpunkt och är för att se över en lagändring för att komma bort från detta.

Därför ställer jag nu samma fråga till ministern: Hur ser ministern på detta? Kan vi förvänta oss en utredning där man ser över lagstiftningen för att Skatteverket inte ska kunna ta ut skatt på prostituerades inkomster? Skatteverket har självt sagt att personernas utsatthet behöver beaktas och problematiken breddas. Skatteverket är för en förändrad lagstiftning. Är finansministern också det?

(Applåder)


Anf. 27 Anna Wallentheim (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Malmöpolisen slog så sent som i december förra året fast att antalet sexköp i Malmö ökade under 2023. Detta är tyvärr en utveckling vi ser runt om i hela vårt land. Enligt polisen i Malmö sker ungefär 100 sexköp varje dygn i Malmö enbart via eskortsidor. Vi vet att det också sker sexköp på så kallade bordeller. Enligt polisen finns det uppskattningsvis 80 massagesalonger i Malmö som erbjuder sexuella tjänster. Vi vet tyvärr inte hur stort antalet sexköp där är per dag. Det är siffror som inte finns i någon statistik. Men det här är alltså siffror bara från Malmö.

Under hösten har olika medier avslöjat att det finns flera bordellverksamheter runt om i hela Sverige. Det är ett ökat utbud av sexuella tjänster, sexhandel och prostitution. Detta finns nu också i våra mellanstora och små kommuner. Bara i min grannkommun Kristianstad uppdagades det i höstas att det fanns massagesalonger som sålde sex.

Prostitution och människohandel är den yttersta formen av mäns våld mot kvinnor, och detta drabbar miljontals kvinnor runt om i hela världen men också barn och män, ska tilläggas.

Det räcker nu. Politiken har en skyldighet att stoppa människohandel, prostitution och bordellverksamheter i Sverige och runt om i världen.

Som ledamot i justitieutskottet vet jag att sexköpen och prostitutionen också har andra problematiska aspekter. Mäns våld mot kvinnor är en del, men vi vet också att detta starkt kan kopplas till andra former av brottslighet. Polisen och Brå betonar att det nästan alltid finns en organiserad brottslighet bakom prostitution. Prostitution är bränsle för att finansiera organiserad brottslighet, och det är starkt kopplat till svarta pengar. Det är kopplat till skjutningar, och det är kopplat till våld. Enligt forskare på detta område finns det dessutom många andra brott som är kopplade till prostitution. De vanligaste är rån, koppleri, våldtäkt, misshandel och kränkande behandling.

Kopplingen mellan prostitution och trafficking och organiserad brottslighet är därmed obestridlig. Om män inte köpte sex skulle marknaden för sexuell exploatering av kvinnor och flickor kollapsa. Detta skulle då inte heller vara en inkomstkälla för de kriminella gängen.

Som ledamot i justitieutskottet och svensk representant i kontrollgruppen för Europol är jag tyvärr medveten om den ökade människohandeln, inte bara i Sverige utan runt om i hela Europa. Detta har skenat ännu mer sedan pandemin och Rysslands angrepp mot Ukraina. Fler och fler ukrainska kvinnor dras in i denna handel. Detta är ett problem som inte bara drabbar andra länder utan också vårt eget land.

När det kommer till människohandel är haken att ingen döms. Ingen dömdes för människohandel för sexuella ändamål under 2022, och ingen anmälan ledde till åtal. Dagens Arena har rapporterat att majoriteten av våra polisregioner lägger ned människohandelsgrupper för att prioritera kampen mot gängkriminalitet, trots att det är tydligt att de är starkt kopplade till varandra.

Ministern nämner i sitt svar att det är en prioritering för regeringen att bekämpa utnyttjande i prostitution. Det är bra, men vi måste också se till att försvåra gängens finansiering på det här området. Därför vill jag fråga ministern: Hur kommer regeringen, utöver genom att hjälpa människor ut ur prostitution, att försvåra gängens finansiering på detta område?

(Applåder)


Anf. 28 Sara Gille (SD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Tack, interpellanten, för en väldigt intressant interpellation! Jag tog faktiskt upp detta under en frågestund för några veckor sedan. Jag tycker att det är väldigt intressant.

I Sverige är det lagligt att sälja sex, men det är inte lagligt att köpa sex. Faktum är att 1982 fastslogs det att prostitution är att betrakta som en näringsverksamhet. Det innebär att den som säljer sex ska betala skatt. Att bedriva näringsverksamhet, fru talman, är detsamma som att driva ett företag, med andra ord.

Först 17 år senare infördes sexköpslagen i Sverige. I och med det kriminaliserades köp av sexuella tjänster. Därmed blev det olagligt att köpa sexuella tjänster. Men det är fortfarande lagligt att sälja sexuella tjänster, och när det gäller dessa tjänster kräver Skatteverket skatt. Det är absurt att försäljningen av sexuella tjänster måste beskattas då pengarna är från en illegal handling, alltså själva köpet.

Fokus ska vara på att hjälpa dem som är utsatta och inte på att kräva dem på pengar.

Fru talman! Detta är ett samhällsproblem som måste motverkas med all kraft, och samhället ska vara bättre på att erbjuda skydd och stöd till dessa utsatta grupper. Även prostituerade som befinner sig i en utsatt position har rätt till samhällets stöd och skydd. Vi behöver stärka hjälpen och stödet till personer som säljer sex mot ersättning. Att man i stället kräver dem på skatt är orimligt.

Hallickar tvingar in kvinnor till prostitution, och sedan kräver Skatteverket kvinnorna på pengar som kommer från en handling som är illegal, som sagt. Det hela blir som en form av penningtvätt, som staten faktiskt medverkar till, då Skatteverket kräver in pengar från prostituerade och pengarna sedan används i någon annan verksamhet.

Jag skulle därför vilja ställa frågan till statsrådet: Kommer vi att kunna se en ändring i skattelagstiftningen så att prostitution fortsättningsvis inte ska ses som en näringsverksamhet?

(Applåder)


Anf. 29 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Stort tack till både interpellanten Hanna Westerén och övriga ledamöter i debatten! Vi hade en diskussion om detta i december, en mycket viktig sådan. Jag är glad, och tycker att det är väldigt bra, att det finns en otålighet i fråga om att lösa problem.

Vad har hänt på två månader? Jo, i interpellationsdebatten då nämnde jag utredningen om just exitprogrammet. Den utredningen ska, som jag sa i mitt första svar, nu ut på remiss. När vi fått in synpunkterna från alla remissinstanser kommer vi att ha en helhet när det gäller vad som ska göras på olika områden. Jag kommer inte att föregripa detta, precis som jag också sa i svaret.

Men med det sagt vill jag vara väldigt tydlig med att det är precis som vi tillsammans sa i december. I grund och botten finns det ingen särskiljande konfliktlinje när det gäller synen på att arbeta mot prostitution. Vi har ett stort ansvar på alla politiska nivåer - oavsett om det är på kommunal, regional eller nationell nivå - att göra allt vad vi kan för att förövarna ska sättas dit och för att hjälpa utsatta kvinnor som behöver hjälp att komma ur prostitution.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Detta är en viktig prioritering. Det är också därför som nu jämställdhetsminister Paulina Brandberg såklart tar sig an utredningen med stort engagemang. Men som alla som deltar i denna debatt vet skickar vi alltid ut utredningar på remiss. Vi får in synpunkter. Utifrån det tar vi saker vidare.

Jag har inga andra besked att ge i dag även om jag förstår att både interpellanten och de andra debattörerna gärna vill att jag ska ge ett besked om tidpunkt och så vidare. Det kommer jag inte att göra, för det är precis så som jag säger: Utredningen ska ut på remiss. Vi ska samla in synpunkter. Och sedan gör vi saker och ting i en helhet.

Men precis som jag sa i december: Jag ser verkligen det orimliga i att till exempel en kvinna som har varit utsatt för prostitution och kanske trafficking får en skatteskuld som Skatteverket försöker driva in. Det är alltså orimligt. Det är, som jag då sa, en följd av att vi har två olika lagstiftningar som faktiskt krockar med varandra. Det är naturligtvis viktigt att se över detta så att saker blir bättre. Det är självklart.

Fru talman! Jag kan återkomma om en liten stund. Men mitt besked är inget annat ändå. Nu har utredningen kommit. Vi ska verkligen jobba med den och med remissvaren. Målet är det som jag vet att alla här inne har för ögonen: att underlätta och förbättra för de kvinnor som dramatiskt och drastiskt utsätts för prostitution på olika sätt.


Anf. 30 Hanna Westerén (S)

Fru talman! Jag får börja med att tacka för beskeden även om jag fortfarande upplever dem som otillfredsställande. Men jag märker också att finansministern noterar vår otålighet, och den är uppenbart väldigt genuin.

Men jag vill också ta tillfället i akt att understryka just det som finansministern var inne på, nämligen vikten av att förövarna åker fast och att vi hjälper kvinnorna som befinner sig i prostitution och också kommer ihåg att de är brottsoffer.

Jag vill också ta tillfället i akt att ytterligare understryka hur viktigt det är att Sverige omgående väljer väg i synen på prostitution och människohandel. Jag bad riksdagens utredningstjänst att ge en översikt över hur det förhåller sig i Europeiska unionen. Även om det finns länder som rör sig i samma riktning som Sverige är det också flera länder som besvärande nog rör sig i motsatt riktning och alltmer betraktar prostitution - alltså att en person, företrädesvis en man, köper sig rätten att missbruka en annan människas kropp - som ett arbete.

Att sälja sex är inget arbete. Det är ett förtryck som vi har ett gemensamt ansvar att bekämpa.

Jag hör med fasa resonemang som dyker upp då och då om att de här inbetalningarna av skatt kanske ändå borde generera rätt till sjukersättning, föräldrapenning och a-kassa. Det vore verkligen att normalisera det här förtrycket, och det är en dörr som Sverige definitivt borde smälla igen med kraft och emfas.

Den dörren måste smällas igen genom att vi förtydligar var gränserna går. Kanske måste vi också umgås med tanken att ytterligare stärka myndighetssamverkan. Många betalningar av sexuella tjänster i dag sker via digitala kanaler. Där borde polisen, om de inte redan har det, få ett mycket tydligare uppdrag att arbeta mer aktivt med att spåra den som köper sex.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

När kvinnan går fri ska snaran dras åt kring den som tagit sig rätten att missbruka en annan människas kropp. Jag tycker att det är en spännande tanke att den som får en skatteskuld avskriven också skulle kunna delta i att fler åker fast genom att dela med sig av informationen på sitt kontoutdrag eller i sin swish. Den informationen är rimligen hårdvaluta för alla de myndigheter som har i uppdrag att bekämpa prostitution och människohandel.

Därför undrar jag: Hur ser finansministern på att utöka mandatet där så behövs för att ytterligare öka trycket på dem som tar sig rätten att missbruka en annan människas kropp? Swishlistor har figurerat i annan brottsbekämpning i Sverige på senare tid. Därför undrar jag om det är någonting att överväga även här.

(Applåder)


Anf. 31 Helena Vilhelmsson (C)

Fru talman! Jag tackar finansministern för svaret, som förstås än en gång intygar att vi alla är eniga gällande problematiken och det orimliga i denna hantering. Men där stannar faktiskt mitt tack till finansministern, för jag håller inte med om att den fortsatta hanteringen är den rätta vägen.

Exitprogrammet för människor i prostitution var ett uppdrag som inte hade någonting alls med Skatteverket och beskattning av prostituerades inkomster att göra. Den utredningen är på 444 sidor. En och en halv sida handlar om den frågan, och det var faktiskt något som utredaren tog sig an på eget initiativ.

Utredningen om exitprogram lämnades till jämställdhetsminister Brandberg och ligger fortsättningsvis på Arbetsmarknadsdepartementet. Hade utredaren inte snappat upp den här frågan hade det förmodligen över huvud taget inte passerat finansministern. Men nu har frågan lyfts och kommit på bordet, och det är en helt orimlig situation som måste hanteras. Det är Finansdepartementet som äger den frågan. Varför vänta på en remissrunda på en utredning som från början egentligen inte skulle behandla frågan? Varför förlänga hanteringen med ett halvår eller ett år? Det är inte de kvinnor som är fast i prostitution och som har eller kommer att få en skatteskuld till Skatteverket betjänta av.

I dag har det lagts ett utskottsinitiativ i skatteutskottet om att snabbutreda frågan och att regeringen ska återkomma. Det finns även med i vår motionsbehandling under våren. Det finns alltså alla möjligheter för Finansdepartementet att gå fram så snabbt det går i något som jag vet är en komplicerad fråga. Det är ytterligare ett skäl att inte vänta på en remissrunda och därigenom förlänga det.

(Applåder)


Anf. 32 Anna Wallentheim (S)

Fru talman! Jag vill börja med att tacka min kollega Hanna Westerén för en otroligt viktig interpellation, som flera andra har belyst.

Det här är ett problem som har många olika aspekter som är viktiga att belysa, och därför tycker jag att det är tråkigt att finansministern valde att inte diskutera den delen som jag ville lyfta, nämligen hur vi också ser till att stoppa den finansiering av de kriminella gängen som utgår från prostitution.

Sju av tio offer för människohandel är tyvärr kvinnor och barn som utnyttjas i prostitution. Det här är alltså inte fråga om några isolerade händelser, utan det här är en verklighet där miljontals kvinnor och barn runt om i världen varje dag tvingas in i ett liv som prostituerade, vilket i sin tur finansierar organiserad brottslighet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det enda sättet att säkert undvika att köpa sex från någon som är offer för människohandel är såklart att inte köpa sex alls. Det är det enda sättet att säkerställa detta. Det är också så vi ser till att inte finansiera gängen, för detta är en viktig inkomstkälla för vår organiserade brottslighet.

Mina socialdemokratiska kamrater i EU har intensivt arbetat för att kriminalisera sexköp och sexuella tjänster, vilket nu har lett till en ny lagstiftning där man bland annat säkerställer stöd till offer, förbättrar samarbetet mellan länder och mellan myndigheter inom länder samt kriminaliserar köp av sex för offer för människohandel.

Det är såklart en framgång, samtidigt som det är beklagligt att EU:s regeringar endast har gått med på att kriminalisera situationer där det är uppenbart att mannen vet att kvinnan är ett offer, därför att det här är otroligt svårt att bevisa.

Bevisat är dock att prostitution bidrar till att finansiera kriminella gäng. Bevisat är dock att majoriteten av kvinnorna som utnyttjas är offer för människohandel.

Vi socialdemokrater kämpar varje dag för ett tryggare Sverige, för kvinnors rättigheter och för att stoppa prostitution. Jag hoppas därför att regeringen är beredd att göra detsamma.

(Applåder)


Anf. 33 Sara Gille (SD)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret. Det gläder mig att statsrådet ser vikten av detta.

När Skatteverket kräver att man ska beskatta inkomster från prostitution speglar det faktiskt vår samhällssyn då själva köpet av sexuella tjänster inte ses som en form av mäns våld mot kvinnor, något som kan leda till att prostitution inte ses som något fel.

I själva verket är prostitution beroende av mäns efterfrågan och ska betraktas som mäns våld mot kvinnor. Prostitution ska aldrig ses som ett arbete eller en hobby. Man exploateras och hamnar i en väldigt utsatt situation, något som skadar en psykiskt men även kan skada en fysiskt.

Den utsatta personen är i nöd, hårt pressad och har en livssituation som den inte kan hantera. Målet vore att människor inte ska prostituera sig. Tyvärr förekommer det, men det ska naturligtvis inte understödjas på något sätt.

Liksom interpellanten ser jag vikten av att vi så fort som möjligt blir bättre på att hjälpa den som vill lämna prostitution. Ju längre tiden går, desto fler riskerar att utsättas och utnyttjas genom prostitution, samtidigt som Skatteverket på grund av nuvarande lagstiftning fortsätter att kräva in uppgifter från prostituerade.

Fru talman! Vi behöver jobba mer på att förebygga och bekämpa prostitution. Det gäller också människohandel för sexuella ändamål. Mäns våld mot kvinnor ska helt enkelt inte tolereras.

Jag skulle därför vilja fråga statsrådet vad statsrådet och regeringen avser att göra för att stärka stödet till personer som köps i prostitution och därmed minska mäns våld mot kvinnor.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

(Applåder)


Anf. 34 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Kvinnor som är offer för prostitution och som kan ha våldtagits, misshandlats och fått skador för livet både fysiskt och psykiskt behöver hjälp ur det på alla sätt och vis. Som jag sa tidigare ser jag självklart det orimliga i att några av dessa kvinnor också har skatteskulder som Skatteverket vill driva in.

Regeringen har en väldigt tydlig ambition, nämligen att motverka både människohandel och prostitution, och har därför genomfört flera åtgärder för att bekämpa just detta. För den som ser debatten eller kanske läser protokollet senare vill jag till exempel nämna att vi i budgeten för i år satsar 50 miljoner på att stärka just arbetet mot könsrelaterat och hedersrelaterat våld och förtryck. Det inkluderar även prostitution och människohandel.

Ungefär 600 miljoner är öronmärkta för arbetet mot könsrelaterat våld. Detta bedrivs under Paulina Brandbergs paraply vad gäller jämställdhetspolitiken, men vi är självklart en enda regering som fattar beslut gemensamt och även jobbar gemensamt med detta. Även under ordförandeskapet drev den svenska regeringen dessa frågor, fru talman, och anordnade också en konferens som handlade om just människohandel för sexuella ändamål.

Vi har nu tagit emot utredningen, fru talman, och utredningen ska som sagt skickas ut på remiss. Sedan går vi vidare med de olika förslagen på olika sätt utifrån de synpunkter som remissinstanser och andra har. Det handlar alltså inte om någonting annat. Det handlar inte om att försena utan om att göra saker på rätt sätt enligt de processer vi har, vilket förstås kan vara lite tråkigt.

Jag ska i ärlighetens namn också säga att jag vet att det finns en otålighet, vilket jag tycker är bra. Men många av oss här inne vet också att vi inte pratade om dessa frågor för ett år sedan utan att vi har fått upp dem på bordet tack vare bland annat Talita. Det är väldigt bra att vi har fått upp dem på bordet, och jag är väldigt glad över att Hanna Westerén brinner för och driver denna fråga. Det är i grunden väldigt bra. Men vad vi gör och hur vi ska göra det får vi återkomma till.

Jag sa i den förra debatten att jag inte utesluter en förändring av skattelagstiftningen, men jag lovade ingen. Det vi ska göra är i stället att underlätta för dessa kvinnor på alla sätt vi bara kan, och i det arbetet kommer utredningen att vara väldigt viktig, liksom hur vi går vidare med delar av den.

Frågan är som sagt relativt ny, även om den inte är det för de utsatta. Det är alltså bra att det finns otålighet, men det är också bra att det finns en förståelse för de processer vi har här och i Regeringskansliet för att faktiskt komma fram med en bra lagstiftning eller annat, vad det nu vara må.


Anf. 35 Hanna Westerén (S)

Fru talman! Jag förstår om en del som följer debatten kanske funderar kring vad detta är för typ av fråga. Hur många rör det sig om? Hur ofta sker detta? Hur stort är problemet?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag vill därför bara påminna om det som min kollega Anna Wallentheim lyfte upp, nämligen hur vanligt det är. Det förekommer överallt. Jag kommer från Gotland, där väldigt uppmärksam hotellpersonal ganska nyligen larmade polisen om att det förekom prostitution på hotellet. Det händer hela tiden, och vi har ett gemensamt ansvar för att motverka detta.

Jag förstår dock att man kanske sitter och funderar; svenska hushåll stretar i motvind, och säkerhetsläget är sämre än på länge. Men vi pratar om människor av kött och blod, som missbrukas och far illa - och som dessutom riskerar skatteskulder. Jag tror att vi måste komma ihåg att vi har ett oerhört stort ansvar för att säkra vägarna ut till ett värdigare liv.

Jag vill understryka hur angeläget det är att detta sker skyndsamt och att stödet till de personer som vill lämna prostitution förbättras. Vi måste lyckas förändra och förenkla gränsdragningarna på det ekonomiska området. Även om vi inte pratade om detta för ett år sedan har vi nu pratat om det i nästan ett år. Det brådskar alltså, och vi har världens chans att göra skillnad.

Jag vill tacka för debatten och tacka för ordet. Jag hoppas att vi kommer längre mycket, mycket snart.


Anf. 36 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Jag tackar än en gång Hanna Westerén för debatten. Det är viktigt att lyfta upp dessa frågor och påminna om hur det ser ut på många ställen runt om i Sverige.

Jag tror att jag sa det förra gången, men när jag är ute och kvällspromenerar - vilket jag ofta är - tittar jag ofta in i lägenheter. Nu låter det kanske som att jag går runt och kikar in i lägenheter, men när man går förbi lägenheter och hus ser man in i dem. Då tänker jag: Det ser prydligt och vackert ut i det där fönstret, men jag undrar hur det är där inne.

I vissa familjer är det fantastiskt, men i väldigt många familjer finns det ett mörker. Det kan vara kvinnor som misshandlas eller kvinnor som utnyttjas i lägenheter både runt om i Stockholm och runt om i Sverige. Arbetet för att hjälpa de kvinnorna ut ur prostitution och ut ur utsatthet är ett arbete som vi alla här inne tar på stort allvar. Jag vet att detta i grunden inte är en partiskiljande linje utan att vi alla gör vad vi kan. Vi kan också göra mer.

Jag vill passa på att tacka alla olika typer av ideella organisationer, som Talita och andra, som jobbar med de utsatta offren och gör livet bättre för dem. Vi har alla ett ansvar - inte minst det offentliga, som jag sa. Vi behöver också stötta de ideella delar som faktiskt ofta har lättare att komma nära dessa kvinnor.

Jag tackar för debatten. Vi kommer såklart att återkomma. Otålighet är bra! Det kommer att leda till någonting gott, tror jag.

(Applåder)

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.