Adoptioner från Serbien

Interpellation 2022/23:279 av Nadja Awad (V)

Interpellationen är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-20
Överlämnad
2023-03-20
Anmäld
2023-03-21
Svarsdatum
2023-04-11
Sista svarsdatum
2023-04-11
Besvarad
2023-04-11

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.

PDF

Interpellationen

till Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

 

Nyligen uppmärksammade SVT:s Uppdrag granskning adoptioner från Serbien som förmedlats genom svenska Adoptionscentrum. För Vänsterpartiet är frihet för barn att växa upp i trygghet och få den kunskap och det stöd som behövs för att utveckla just sina förmågor en självklarhet. Alla barn har inte föräldrar som känner att de kan ge sina barn en bra framtid. Då finns det möjlighet att genom adoption i stället låta andra människor välkomna barnet in i en ny familj. Samtidigt är adoption ett stort och livsavgörande steg att ta. Därför är det viktigt att alla parter är välinformerade om processen och dess konsekvenser. Adoptionsprocessen och kontrollen av densamma bör vara så noggrann att det aldrig kan förekomma minsta lilla inslag av människohandel.

År 2018 uppmärksammade SVT Nyheter misstänkta oegentligheter vid adoptioner från Chile under 70- och 80-talen. Som en följd av rapporterna från Chile och många andra länder lämnade Vänsterpartiet förra mandatperioden in ett utskottsinitiativ om en utredning av internationella adoptioner till Sverige. Denna utredning pågår just nu. Trots att internationella adoptioner just nu utreds oroas vi av uppgifterna från Uppdrag granskning och ser att mer kan behöva göras. Uppdrag granskning uppmärksammade att barn i Serbien misstänks ha förts bort från sina familjer och anknytningsmiljöer och adopterats till Sverige.

Adoptionscentrum är auktoriserat att förmedla adoptioner av Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, som tidigare hette Myndigheten för internationella adoptionsfrågor, MIA. MFoF ansvarar också för att bedriva tillsyn över de organisationer den auktoriserat. År 2022 var Serbien det land Adoptionscentrum förmedlade flest adoptioner från. Vänsterpartiet anser därför att regeringen bör ta dessa uppgifter som Uppdrag granskning kommer med på största allvar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Camilla Waltersson Grönvall:

 

  1. Har statsrådet vidtagit några åtgärder med anledning av de uppgifter som framkom i Uppdrag granskning, och i så fall vilka?
  2. Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att eventuellt kunna skärpa tillsynen över de svenska adoptionsorganisationerna?
  3. Tänker statsrådet vidta några åtgärder för att kunna pausa adoptionerna till Sverige för att säkerställa en rättssäker adoptionsprocess med anledning av det som har avslöjats om adoptioner från Serbien?

Debatt

(7 Anföranden)
Stillbild från Interpellationsdebatt 2022/23:279, Adoptioner från Serbien

Interpellationsdebatt 2022/23:279

Webb-tv: Adoptioner från Serbien

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 35 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Herr ålderspresident! Nadja Awad har frågat mig om jag har vidtagit några åtgärder med anledning av de uppgifter som framkom i Uppdrag granskning och i så fall vilka. Nadja Awad har också frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att eventuellt kunna skärpa tillsynen över de svenska adoptionsorganisationerna. Slutligen har Nadja Awad frågat mig om jag tänker vidta några åtgärder för att kunna pausa adoptionerna till Sverige för att säkerställa en rättssäker adoptionsprocess med anledning av det som avslöjats om adoptioner från Serbien.

Inledningsvis vill jag understryka att staten så långt som möjligt måste garantera att varje adoption sker på ett lagligt och etiskt sätt. Berörda stater har ett ansvar att säkerställa rättssäkerheten och barnets bästa i varje del av adoptionsprocessen.

Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd, MFoF, är svensk centralmyndighet enligt konventionen om skydd av barn och samarbete vid internationella adoptioner (1993 års Haagkonvention), och ska säkerställa att varje internationell adoption sker med beaktande av barnets bästa och respekt för barnets grundläggande rättigheter.

MFoF utövar tillsyn över de auktoriserade adoptionsorganisationerna för att säkerställa att deras arbete bedrivs i enlighet med lag och på ett i övrigt etiskt godtagbart sätt. Tillsynen innefattar en granskning av adoptionsorganisationernas verksamhet i Sverige och deras arbete i de länder de förmedlar adoptioner från. MFoF har nyligen publicerat tillsynsrapporter avseende de auktoriserade adoptionsförmedlingarna.

Det är inte aktuellt att pausa eller stänga ned den internationella adoptionsförmedlingen i Sverige. Men regeringen tar frågan om oegentligheter på största allvar.

Adoptionskommissionen (S 2021:08) har i uppdrag att bland annat klargöra förekomsten av eventuella oegentligheter inom Sveriges internationella adoptionsverksamhet tillbaka i tiden och fram till i dag. Lärdomarna från Adoptionskommissionens uppdrag ska även vägleda utvecklingen av Sveriges internationella adoptionsverksamhet. Adoptionskommissionen ska bland annat föreslå hur nuvarande regelverk, organisering och processer kan förändras och förstärkas i syfte att ytterligare stärka barnrättsperspektivet och rättssäkerheten.


Anf. 36 Nadja Awad (V)

Herr ålderspresident! Först vill jag tacka statsrådet för svaret på interpellationen i dag. Det gläder mig och Vänsterpartiet att statsrådet säger att hon tar på allvar att staten så långt som möjligt ska garantera att varje adoption sker på ett lagligt och etiskt sätt. Regeringen har med Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd ansvar för att säkerställa detta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr ålderspresident! SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammade dock nyligen att adoptioner från Serbien förmedlats genom svenska Adoptionscentrum. Barn i Serbien misstänks ha förts bort från sina familjer och anknytningsmiljöer och adopterats till Sverige. Fosterhemsplacerade barn adopteras till Sverige, och de biologiska föräldrarnas rätt till umgänge och kontakt släcks.

I ett av fallen som fått stor uppmärksamhet i medierna blev den biologiska mamman inte ens informerad när den fosterhemsplacerade dottern skulle adopteras till Sverige. En fyraårig pojke skildes från sin biologiska syster när han adopterades till Sverige från Serbien, mot fostermammans vilja. Hon hade själv velat adoptera barnet. Enligt de serbiska myndigheterna såg hon inte till pojkens bästa om hon motsatte sig en adoption. De fråntog henne vårdnaden. Vårdnaden skrevs över på en socialarbetare, som godkände adoptionen till Sverige.

I reportaget berättar också några svenska adoptivföräldrar att socialtjänsten i Serbien pressade en nioårig fosterhemsplacerad flicka på ett obehagligt sätt med hot om att hon skulle bli hemlös. Hon visste inte ens om att hon skulle adopteras. De svenska adoptivföräldrarna upplevde inte att de fick tillräckligt stöd från Adoptionscentrum när de ville slå larm. I stället uppmanade organisationen adoptivföräldrarna att muta barnet med presenter.

MFoF utövar tillsynen, vilket statsrådet var inne på, över de auktoriserade adoptionsorganisationerna för att säkerställa att deras arbete bedrivs i enlighet med lagen och på ett i övrigt etiskt godtagbart sätt. Tillsynen innefattar en granskning av adoptionsorganisationernas verksamhet i Sverige och deras arbete i de länder de förmedlar adoptioner från.

Som statsrådet också var inne på har MFoF nyligen publicerat tillsynsrapporter avseende de auktoriserade adoptionsförmedlingarna. Men i de senaste årens tillsynsrapporter nämns märkligt nog inget om de misstänkta oegentligheterna rörande barnen från Serbien och vilka åtgärder som har vidtagits för att upprätthålla rättssäkerheten och ha barnets bästa i åtanke.

Statsrådet nämner att regeringen väntar på resultatet av Adoptionskommissionens arbete. Den har i uppdrag att klargöra förekomsten av eventuella oegentligheter. För Vänsterpartiet är utredningen viktig. Det var vi som drev på för att den skulle tillsättas.

År 2022 var Serbien det land som Adoptionscentrum förmedlade flest adoptioner från. Vänsterpartiet anser därför att regeringen bör ta Uppdrag gransknings uppgifter på största allvar och vidta åtgärder utifrån de uppgifter om misstänkta oegentligheter som kommit fram.

Anser statsrådet att MFoF:s tillsyn av Adoptionscentrum bör skärpas utifrån uppgifterna som framkommit i Uppdrag gransknings reportage och att dessa tyvärr inte fångats upp i tillsynsrapporterna?

(Applåder)


Anf. 37 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Herr ålderspresident! Jag vill upprepa att regeringen och jag tar uppgifterna om oegentligheter eller misstänkta oegentligheter på största allvar. Det är givetvis fruktansvärt för alla barn och familjer som drabbas av oegentligheter i adoptionsprocessen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Oegentligheter inom internationella adoptioner ska inte förekomma. Det vill jag verkligen understryka. Därför är det viktigt att det klargörs om eventuella oegentligheter förekommit.

När det gäller uppgifterna om barn som adopterats från Serbien är det omöjligt för mig som statsråd att uttala mig om enskilda fall. Men det är vår tillsynsmyndighet, MFoF, som ansvarar för att den internationella adoptionsförmedlingen uppfyller kraven i svensk lag och sker i enlighet med Sveriges internationella åtaganden. Tillsynen innefattar granskning av adoptionsorganisationers verksamhet i Sverige men också deras arbete i de länder som adoptionerna förmedlas från.

MFoF har ansvar för auktorisation och tillsyn av svenska adoptionsorganisationer för att säkerställa att internationella adoptioner till Sverige sker just enligt lag. De publicerade tillsynsrapporterna för de auktoriserade adoptionsförmedlingarna finns att tillgå på MFoF:s hemsida.

I Sverige är de statliga myndigheterna självständiga i förhållande till regeringen. Regeringen kan styra hur myndigheterna ska arbeta. Men regeringen får aldrig styra över hur en myndighet tillämpar lagarna.


Anf. 38 Nadja Awad (V)

Herr ålderspresident! Jag ber inte statsrådet att gå in på enskilda ärenden. Jag ber statsrådet säkerställa att internationell adoptionsförmedling sker på ett rättssäkert och etiskt försvarbart sätt i Sverige. Det innebär att vi måste efterleva de internationella lagarna och konventionerna.

Enligt Haagkonventionen, som är ratificerad av både Serbien och Sverige, är det huvudsakliga målet att ett barn ska kunna stanna i sin ursprungsfamilj och om det inte är möjligt i en lämplig familj i ursprungsstaten. Först därefter kan det bli fråga om internationell adoption. Enligt barnkonventionen får man bara ta ett barn från anknytningsmiljöerna om barnet far illa i hemmet.

Enligt uppgifterna i Uppdrag granskning kan dessa internationella lagar och konventioner misstänkas inte ha efterlevts.

Det är absolut de serbiska myndigheterna som är ansvariga för att bedöma om ett barn kan bli aktuellt för internationell adoption. Men det är Adoptionscentrum som har förmedlingsplikt. Och deras roll är, förutom att förmedla adoptioner, att bedöma om landet är rättssäkert och följer de etiska riktlinjer, lagar och konventioner som reglerar internationella adoptioner.

Till detta gör de också kontinuerliga riskbedömningar av varje enskilt land. Dessa riskbedömningar delges vår svenska tillsynsmyndighet, vars uppgift är att granska deras arbete och besluta om auktorisation för respektive land. Det är vi helt överens om.

Uppenbarligen finns det dock uppgifter som tyder på att det inte vore orimligt att misstänka att adoptionsprocessen från Serbien är rättsosäker och att man inte följer de etiska riktlinjer, lagar och konventioner som reglerar internationella adoptioner. Det har framkommit ganska tydligt när barn som ska gå in i en adoptionsprocess inte ens har blivit informerade om det. Och barn har i en adoptionsprocess skilts från sina biologiska syskon. De har också hotats med att bli hemlösa om de inte blir adopterade eller blivit mutade med presenter för att det ska kännas mer naturligt och välkomnande att adopteras bort.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Här kommer Adoptionscentrums ansvar in. Man ska beakta detta i de kontinuerliga riskbedömningarna av varje enskilt land. Men framför allt ska riskbedömningarna delges MFoF.

Även om regeringen inte ska gå in och peta i hur myndigheterna tillämpar lagstiftningen är regeringen ändå ansvarig för det myndigheterna gör, och regeringen styr myndigheterna genom att fatta olika beslut. Att tillsynsrapporterna inte nämner ett enda ord om vilka risker som existerar i Adoptionscentrums samarbetsländer, trots att uppgifter har framkommit långt före Uppdrag gransknings reportage, oroar mig därför. Men det oroar mig ännu mer att vår regering inte har vidtagit ordentliga åtgärder efter reportaget för att säkerställa att tillsynen är rättssäker.

På Adoptionscentrums hemsida har man kommenterat fallet med den nioåriga flickan, som jag nämnde. I svaret har man sagt att man håller med om att just detta ärende inte sköttes på ett bra sätt från den ansvariga socialtjänstens sida eller av centret för familjehem och adoption i Serbien. Efter att ärendet avbröts hade man möten med ansvariga myndigheter för att försäkra sig om att något liknande inte ska inträffa igen.

Då är min fråga till statsrådet: Hur ska detta försäkras? Vad blir den svenska tillsynsmyndighetens roll i detta? Och framför allt, vilka direktiv kommer den svenska regeringen, med statsrådet, att ge till myndigheten framöver för att säkerställa att adoptionsprocessen mellan Sverige och Serbien eller andra länder sker på ett rättssäkert och etiskt försvarbart sätt?


Anf. 39 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Herr ålderspresident! Jag vill återigen upprepa att det för mig och regeringen är oerhört viktigt att dessa processer går till på ett riktigt, lagenligt och etiskt försvarbart sätt. Det finns många aspekter på denna fråga.

Det finns ju inga register över personer som adopterats från Serbien. MFoF har information på sin hemsida om hur den som misstänker oegentligheter i sin egen adoptionsprocess och vill att detta ska utredas kan gå till väga. Det är viktigt att man får stöd, men det är också viktigt att staten ger information till allmänheten om hur man kan uppsöka detta stöd, så som MFoF också gör på sin hemsida.

Vi kommer naturligtvis att fortsätta följa denna fråga väldigt noga, men det är också viktigt att invänta Adoptionskommissionen, som kommer att ge viktiga svar; detta är vår förhoppning, som vi delar med många. I uppdraget kommer också att ingå att ge vägledning om hur fortsatta processer ska se ut. Regeringen kommer nu att avvakta denna utredning.


Anf. 40 Nadja Awad (V)

Herr ålderspresident! Som jag sa inledningsvis gläds jag ändå över att regeringen säger att man tar detta på allvar och att staten så långt som möjligt ska säkerställa att varje adoption sker på ett lagligt och etiskt sätt. Men jag hör inga förslag till vidare åtgärder. Man vill vänta in utredningen, och det kan jag respektera - det var ju Vänsterpartiet som säkerställde att den kom till stånd.

Men att det inte finns några indikationer på att MFoF:s tillsynsrapporter om adoptioner som har förmedlats via Adoptionscentrum ens lyfter någon uppgift om de misstänkta oegentligheterna under adoptionsprocesserna vid adoptioner från Serbien till Sverige oroar mig väldigt starkt. Det enda Vänsterpartiet vill är att regeringen och staten säkerställer att varje adoption sker på ett lagligt och etiskt sätt - att man efterlever ansvaret att säkerställa rättssäkerheten och barnets bästa i varje del av adoptionsprocessen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Men om detta - att man vill avvakta - är det svar som regeringen och statsrådet vill ge vill jag tydliggöra att denna passivitet omöjligen kommer att säkerställa att de tillsynsrapporter som utarbetas fyller den viktiga funktionen att lyfta upp om det framkommer någon typ av information om att de adoptionsutredningar som görs inte är rättssäkra. Det gör mig väldigt oroad för att socialtjänstministern och regeringen inte kommer att vidta några åtgärder i denna fråga.


Anf. 41 Statsrådet Camilla Waltersson Grönvall (M)

Herr ålderspresident! Tack så mycket, Nadja Awad, för en viktig interpellation! Jag gläds åt varje tillfälle då Vänsterpartiet och frihet nämns i samma sammanhang.

Utgångspunkten vid en internationell adoption är alltid och ska alltid vara barnets bästa och att tillvarata barnets rättigheter. Som jag tidigare har sagt är det berörda stater som har ansvar för att säkerställa rättssäkerheten och att barnets bästa tillgodoses i varje del av adoptionsprocessen. Staten, också den svenska staten, måste göra allt man kan för att garantera att varje adoption sker på ett lagligt och etiskt sätt. Barnkonventionen och Haagkonventionen är viktiga delar i detta.

Jag och regeringen tar frågor som rör oegentligheter eller misstänkta oegentligheter i samband med internationella adoptioner på största allvar. Jag kan försäkra interpellanten att regeringen och jag kommer att fortsätta följa denna fråga väldigt noga.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellationer

Interpellationer är en typ av frågor som debatteras i kammaren nästan varje vecka. Ledamoten ställer interpellationen skriftligt till en minister i regeringen och får svar både skriftligt och muntligt av ministern som kommer till kammaren. Debatterna dokumenteras i kammarens protokoll.