Vissa kapitalskattefrågor

Betänkande 2007/08:SkU6

  1. 1, Förslag, Genomförd
  2. 2, Beredning, Genomförd
  3. 3, Debatt, Genomförd
  4. 4, Beslut, Genomförd

Ärendet är avslutat

Beslutat
28 november 2007

Utskottens betänkanden

Betänkanden innehåller utskottens förslag till hur riksdagen ska besluta i olika ärenden. 

Hela betänkandet

Beslut

Kapitalbeskattning EU-anpassas (SkU6)

Riksdagen sade ja till regeringens förslag om lagändringar för kapitalbeskattning. Ändringarna syftar till att anpassa lagstiftningen till rättsutvecklingen inom EU och gäller följande områden: Överlåtelse av tillgångar till underpris Kapitalbeskattning efter utflyttning (tioårsregeln) Kapitalvinst eller förlust vid sammanläggning eller delning av utländska investeringsfonder Beskattning av kapitalvinst i samband med så kallat avnoteringsförfarande Kapitalvinst respektive kapitalförlust vid avyttring av kapitalförsäkring Reglerna börjar gälla den 1 januari 2008.
Utskottets förslag till beslut
Delvis bifall till propositionen och avslag på motionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag.

Ärendets gång

Förslag, Genomförd

Motioner: 1
Propositioner: 1

Beredning, Genomförd

Senaste beredning i utskottet: 2007-11-13
Justering: 2007-11-15
Trycklov till Gotab och webb: 2007-11-20
Trycklov: 2007-11-20
Reservationer: 1
Betänkande 2007/08:SkU6

Alla beredningar i utskottet

2007-11-13

Kapitalbeskattning EU-anpassas (SkU6)

Skatteutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om lagändringar för kapitalbeskattning. Ändringarna syftar till att anpassa lagstiftningen till rättsutvecklingen inom EU och gäller följande områden:

  • Överlåtelse av tillgångar till underpris
  • Kapitalbeskattning efter utflyttning (tioårsregeln)
  • Kapitalvinst eller förlust vid sammanläggning eller delning av utländska investeringsfonder
  • Beskattning av kapitalvinst i samband med så kallat avnoteringsförfarande
  • Kapitalvinst respektive kapitalförlust vid avyttring av kapitalförsäkring
Reglerna föreslås börja gälla den 1 januari 2008.

Beslut är fattat. Se steg 4 för fullständiga förslagspunkter.

Debatt, Genomförd

Debatt i kammaren: 2007-11-28
Stillbild från Debatt om förslag 2007/08:SkU6, Vissa kapitalskattefrågor

Debatt om förslag 2007/08:SkU6

Webb-tv: Vissa kapitalskattefrågor

Dokument från debatten

Protokoll från debatten

Anf. 187 Marie Engström (V)
Fru talman! I det här betänkandet har Vänsterpartiet en reservation. Vi har det för att vi tror att betydande belopp riskerar att undgå svensk beskattning utifrån de regler som gäller i dag. Frågan gäller vikten av att lösa värdetillväxten på svenska och utländska aktier så att de ska kunna beskattas i samband med att en skattskyldig flyttar från Sverige. Vi menar att dagens regelsystem inte är tillfyllest, och skärpningen av den så kallade tioårsregeln kommer heller inte att räcka. Skatteverket har tittat på det här också. Man menar att det inom ramen för EG-fördraget finns möjlighet att införa generella regler för beskattning vid utflyttning. Man hänvisar också till ett arbete som utlandsenheten i Malmö har gjort. Där har man tittat på hur svenska fåmansbolag har överlåtits till fåmansbolag som är hemmahörande i EES-området. Den här verksamheten accelererar likaväl som att underprisöverlåtelser ökar i omfattning, många gånger för att man ska kunna kringgå till exempel låneförbudet i aktiebolagslagen. Många av de här anledningarna ligger till grund för den reservation som Vänsterpartiet har. Vi tycker att det är viktigt att man i Regeringskansliet ska kunna prioritera den här frågan. I svaret från utskottsmajoriteten skriver man att den här frågan bör övervägas. Man skriver också att de regler som gäller i dag enbart är en temporär lösning. Men jag tycker att det är en lite för lös skrivning. Jag hoppas att Ulf Berg svarar på frågan om de här reglerna kommer att genomföras och i så fall när. Mot bakgrund av detta yrkar jag bifall till reservationen.

Anf. 188 Ulf Berg (M)
Fru talman! När det gäller regeringens förslag om förändringar i vissa kapitalbeskattningsfrågor finns det några argument som är av särskild vikt att framhålla. Det främsta skälet till förändringarna är givetvis att det måste ske vissa anpassningar för att skattebasen inte ska urholkas samt att vår lagstiftning måste anpassas till EG-rätten. Förändringarna syftar huvudsakligen till att se till att vi inte förlorar betydande belopp för vår svenska ekonomi. Enligt min mening måste vi ha bra lagar och regler och skatter så att nyföretagande och småföretag uppmuntras. Mot bakgrund av rättsutvecklingen föreslås då ett antal anpassningar på kapitalbeskattningsområdet. Bland annat i syfte att EG-anpassa de svenska skattereglerna föreslås att möjligheterna för fysiska personer att till underpris överlåta tillgångar till ett svenskt företag, som överlåtaren äger andelar i, utan att beskattas ska utvidgas till att även omfatta överlåtelser till utländska juridiska personer inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet. Och för att de svenska skattereglerna ska bli effektivare föreslås vidare att den så kallade tioårsregeln ska utvidgas till att även omfatta utländska delägarrätter och andelar som förvärvats vid den tidpunkt då den skattskyldige var obegränsat skattskyldig i Sverige. Det innebär att begränsat skattskyldiga under en tioårsperiod blir skattskyldiga i Sverige för vinster vid avyttring av vissa utländska delägarrätter och andelar. Som en följd av EG-rättens krav på lika behandling föreslås att kapitalvinster och förluster vid sammanläggning eller delning av utländska investeringsfonder ska omfattas av de skatteregler som gäller för svenska investeringsfonder. Det innebär att om utländska fonder sammanläggs eller delas ska kapitalvinst inte tas upp till beskattning och en kapitalförlust inte dras av. En sammanläggning eller delning ska godkännas av tillsynsmyndigheten i utlandet. I syfte att skapa neutrala skatteregler vid vissa uppköpsförfaranden inom bolagssektorn föreslås att vinst vid avyttring av andelar som avnoterats i anslutning till ett förfarande om inlösen, fusion, fission, likvidation eller konkurs ska beskattas som om andelen fortfarande varit marknadsnoterad. För att minska möjligheterna till omotiverade skattefördelar föreslås att en kapitalvinst vid avyttring av kapitalförsäkring ska vara skattefri och att en förlust vid avyttring inte ska få dras av. Fru talman! När det gäller Marie Engströms motion kan jag konstatera att hon i detta fall försöker öppna en redan öppen dörr. Det framgår klart och tydligt i regeringens proposition att vissa delar, som Marie mycket riktigt var inne på, är av temporär grund. Eftersom regeringen systematiskt håller på att se över dessa frågor behöver vi inte bifalla motionen, som utskottsmajoriteten mycket riktigt har kommit fram till. Det finns inte skäl till det. Fru talman! Jag vill därför yrka bifall till förslaget i skatteutskottets betänkande nr 6 angående vissa kapitalbeskattningsfrågor.

Anf. 189 Marie Engström (V)
Fru talman! Jag är mycket medveten om att väldigt mycket i det här betänkandet handlar om anpassning till EU, precis som Ulf Berg sade i sitt anförande. Men vi har också ägnat många timmar åt att debattera skattefusk, skatteundandragande. Det här vore ett effektivt sätt att fånga upp reavinster som är gjorda i aktier innan pengarna försvinner utomlands och vi tappar kontrollen över möjligheten att faktiskt få in de pengarna till staten. Det är precis det som Skatteverket pekar på i sitt svar till regeringen. Jag ställde en fråga. Jag fick väl delvis ett svar. Överväga någonting i departementet kan man göra väldigt mycket, men min fråga var om detta kommer att genomföras och i så fall när.

Anf. 190 Ulf Berg (M)
Fru talman! Det är svårt för mig att säga exakt i tid, men det här arbetet pågår. Jag kan garantera Marie Engström att när det gäller den här typen av frågor är vi överens. Det är naturligtvis viktigt att vi har en lagstiftning där man inte kan undkomma skatt på olika sätt. Jag tycker att det klart framgår av vad utskottet skrivit att vi delar din synpunkt i det här fallet. Jag tror inte att vi har något motsatsförhållande. Det är naturligtvis så att praxis hela tiden kommer att förändras. Förmodligen kommer det också att göra att vi hela tiden måste rätta in vår lagstiftning när vi hittar de olika hål som de som är mindre nogräknade utnyttjar. Tyvärr ligger de många gånger i framkant och utnyttjar den brist i lagstiftningen som finns. När det upptäcks tycker jag att man snarast ska vidta åtgärder för att förhindra detta.

Anf. 191 Marie Engström (V)
Fru talman! Regeringen är flitig på skatteområdet. Under hösten ska riksdagen ta ställning till en lång rad förslag på förändringar av skatter. Gemensamt för de flesta av dem är att de ökar klyftorna i samhället och att det skapas nya orättvisor. Förvärvsavdraget gynnar höginkomsttagare. Skatten på förmögenheter tas bort, vilket bland annat ger de 200 rikaste i Sverige ytterligare 1 miljon kronor var i plånboken. Skatten för dem med stora lyxvillor sänks kraftigt. En familj som har råd att köpa hushållstjänster kan få skatteavdrag på 100 000 kronor. Sammantaget går nästan 70 procent av alla inkomstförstärkningar nästa år till de tre rikaste tiondelarna av befolkningen, medan de 40 procent av svenskarna som har lägst inkomster får försämrade eller oförändrade villkor. De sänkta skatterna finansieras dessutom genom försämringar och neddragningar i trygghetssystemen. Det är så man ökar klyftorna. Det är så nya orättvisor växer fram. Förslaget med avdrag också för den som har hushållstjänster som förmån motiveras förstås av högerns företrädare med att det ska skapa nya jobb. Men man kan undra hur effektiv politiken egentligen är. SCB:s statistik visar att 153 000 nya jobb skapades under den socialdemokratiska regeringens sista år vid makten, utan orättvisa skattesänkningar, utan försämringar för sjuka, utan att a-kasseavgiften höjdes så kraftigt så att 350 000 svenskar inte längre har råd att vara med. Samma statistik visar att sedan den borgerliga regeringen tillträdde har takten i jobbskapandet halverats. Trots gigantiska skattesänkningar för dem som har det allra bäst har takten i jobbskapandet halverats, trots försämringar för sjuka och arbetslösa. Trots eller kanske på grund av de nya klyftorna har takten i jobbskapandet halverats. Det är mot den bakgrunden som det förslag som vi nu debatterar ska ses. Vi socialdemokrater var och är kritiska till det avdrag för hushållstjänster som regeringen införde från halvårsskiftet, och vi är kritiska till den utvidgning av avdraget som nu föreslås till dem som har hushållstjänster som förmån. Det är ytterligare ett förslag som ökar orättvisorna. Det är de med de allra högsta inkomsterna som köper mycket tjänster. Att subventionera just den här typen av konsumtion ger närmast automatiskt fördelningspolitiska problem. Internationella erfarenheter visar också att det är så. I länder där man har haft systemen lite längre, som i Finland, är det den rikaste tiondelen av befolkningen som köper hälften av tjänsterna. Det är därmed också den rikaste tiondelen som får hälften av subventionen. Om det blir likadant i Sverige, och ingenting tyder på motsatsen, hamnar ytterligare nästan 1 miljard i plånböckerna hos de absolut rikaste svenskarna. Den utvidgning av avdragsmöjligheten som nu föreslås förstärker den bilden ytterligare. Det lär inte vara undersköterskor, lärare, poliser eller anställda i handeln som får hushållstjänster som löneförmån. Vi är också kritiska till att det fortfarande i det här förslaget är fritt fram att göra avdrag för hushållstjänster som man har köpt utanför Sverige. De som har råd med en lägenhet på den spanska solkusten eller ett sommarhus på Franska rivieran kan göra avdrag för sina utlägg för matlagning, städning och trädgårdsarbeten i sin utländska fastighet. Ett grillparty i sommarhuset vid Medelhavet ger knappast några nya jobb i Sverige, men det ger en rejäl skattesänkning för den som har råd. Vi socialdemokrater var kritiska till att systemet som helhet var utformat på ett sådant sätt så att det gav mer krångel, mer byråkrati och fler gränsdragningsproblem. Nu rapporteras också om hur systemet används för nya former av fusk. Enligt radioprogrammet Ekots undersökning kunde hälften av de företag som kontaktades av journalisterna tänka sig att bistå med falska fakturor för att tjänster som inte omfattas av avdrag skulle bli avdragsgilla. Skatteverket rapporterar om att av de 600 ansökningar som inkommit om skattereduktion för hushållstjänster finns det exempel där man påstår att det kostar 300 kronor att fälla ett träd som inte ger rätt till avdrag men 8 700 kronor att klippa gräs som man får avdrag för. Flyttfirmor tar mer betalt för städningen med avdragsrätt än för flytten som inte ger avdrag. Byggfirmor utför garagestädningar till höga kostnader, och man kan bara spekulera vad de egentligen gjorde med eller i garaget. Fru talman! Det är anmärkningsvärt att regeringen i den här propositionen inte gör någonting för att ändra reglerna så att fusket kan stävjas. Det är anmärkningsvärt att de borgerliga ledamöterna i skatteutskottet efter den senaste tidens politiska debatt om skattefusk låter regeringen få igenom ett förslag utan att på något sätt se till att reglerna blir bättre, och fusket kan bekämpas. När regeringen följer upp sitt, som jag tycker, dåliga förslag om avdrag för hushållstjänster med ett nytt gör man inte någonting för att förbättra systemet. I stället förstärks de negativa sidorna. Regeringen gör ingenting åt krånglet. Regeringen gör ingenting åt de absurda gränsdragningsproblemen. Regeringen har inte gjort någonting för att sätta stopp för det fusk man öppnade för när avdragsmöjligheterna ursprungligen infördes. Den borgerliga regeringen fortsätter att förstärka orättvisorna. Den utvidgning av avdragsmöjligheterna som man nu föreslår kommer att fortsätta öka klyftorna. Det är återigen de med höga inkomster som vinner. De resurser som borde gå till gemensam välfärd, till barn och gamla, satsas i stället på de mest välbeställda. Jag tycker att det är fel väg för Sverige. Sverige har råd med rättvisa. Jag yrkar därför bifall till reservationen. (Applåder)

Beslut, Genomförd

Beslut: 2007-11-28
Förslagspunkter: 1, Voteringar: 1

Protokoll med beslut

Förslagspunkter och beslut i kammaren

  1. Vissa kapitalskattefrågor

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Beslut:

    Kammaren biföll utskottets förslag

    Utskottets förslag:
    Riksdagen antar regeringens förslag till lag om ändring i inkomstskattelagen (1999:1229) med den ändringen att ordet "skall" i 3 kap. 19 §, 8 kap. 14 §, 24 kap. 14 §, 42 kap. 15 a §, 44 kap. 40 § och 48 kap. 18 § ska bytas ut mot ordet "ska".
    Därmed bifaller riksdagen delvis proposition 2007/08:12 och avslår motion 2007/08:Sk6.
    • Reservation 1 (v)
    Omröstning i sakfråganUtskottets förslag mot reservation 1 (v)
    PartiJaNejAvståendeFrånvarande
    s1072021
    m88009
    c23006
    fp20008
    kd18006
    v01804
    mp14005
    Totalt27020059
    Ledamöternas röster