Socialutskottet föreslår att det ska bli enklare att ändra kön

Publicerad:

Socialutskottet föreslår en ny lag om vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen och en ny lag om fastställande av kön i vissa fall, samt ett förslag till lag om upphävande av lagen om fastställande av könstillhörighet i vissa fall. SD och KD invänder mot förslagen i en gemensam reservation. SD, V, C och MP lämnar synpunkter i särskilda yttranden.

Förslagen innebär att processen för ändring av det kön som framgår av folkbokföringen särskiljs från processen för kirurgiska ingrepp i könsorganen. 

Vissa kirurgiska ingrepp i könsorganen

Det ska inte krävas något tillstånd från Socialstyrelsen för att få genomgå sådana kirurgiska ingrepp i könsorganen som syftar till att personens kropp ska stämma överens med könsidentiteten. Sådana ingrepp ska dock, som i dag, föregås av en utredning inom hälso- och sjukvården och kunna utföras på personer som har fyllt 18 år. För att ta bort könskörtlarna kommer åldersgränsen fortsatt vara 23 år, om det inte föreligger synnerliga skäl. 

Ändrat kön i folkbokföringen

Det ska bli enklare att ändra kön i folkbokföringen. En person som har fyllt 16 år ska få ändrat det kön som framgår av folkbokföringen efter en förenklad prövning av könsidentiteten. Ansökan som gäller barn görs av vårdnadshavaren med barnets skriftliga samtycke. 

Ändringar i gällande lagar

Utskottet föreslår också ändringar i steriliseringslagen, patientdatalagen, diskrimineringslagen, offentlighets- och sekretesslagen, fängelselagen, häkteslagen och lagen om sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation. 

Samtliga lagförslag börjar gälla den 1 juli 2025.

Fyra uppmaningar till regeringen

Utskottet föreslår även att riksdagen ska rikta fyra uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen. Tillkännagivandena handlar om att

  • det finns ett behov av föreskrifter
  • det behövs ett nationellt kunskapsstöd
  • brottsligt agerande ska förebyggas
  • tillämpningen ska följas upp. 

Ett initiativ från utskottet

Förslaget är ett utskottsinitiativ från socialutskottet. Det betyder att det är utskottet som har tagit initiativ till förslaget och att det inte kommer från en regeringsproposition eller en motion från ledamöter som annars är det vanliga.

Två partier invänder mot förslagen

I betänkandet finns en reservation. Sverigedemokraterna har tillsammans med Kristdemokraterna i en gemensam reservation yrkat avslag på samtliga förslag förutom när det gäller förslag till ändring i fängelselagen och häkteslagen samt förslagen till tillkännagivandena om att förebygga brottsligt agerande och uppföljning av tillämpningen. De är kritiska till bland annat att avskaffa Socialstyrelsens tillståndsprövning vid kirurgiska ingrepp i könsorganen. De är även kritiska till den förenklade prövningen av könsidentiteten för den som vill byta juridiskt kön och till den sänkta åldersgränsen, 16 år, för juridiskt könsbyte.

Särskilda yttranden från fyra partier

Sverigedemokraterna vill utöver vad som sägs i reservationen framföra bland annat följande. Eftersom forskningsrapporter visar att det är först vid 25 års ålder som en person kan bedöma risker och se saker ur ett helhetsperspektiv bör åldersgränsen på sikt höjas för könsbekräftande vård, både när det gäller kirurgi och hormonbehandling. 

Vänsterpartiet ställer sig positivt till lagförslagen, men anser bland annat att det på sikt inte ska ställas något krav på en prövning av könsidentiteten för att få ändra juridiskt kön.

Centerpartiet ställer sig positivt till lagförslagen. Partiet tycker dock att den nya lagstiftningen inte i tillräcklig utsträckning bygger på självidentifikation. Ansökningsförfarandet bör på sikt tas bort och i stället ersättas av en anmälan till Skatteverket. Efter en fastställd tid ska den anmälande på egen begäran få ändringen beviljad.

Miljöpartiet välkomnar den förändring som utskottets lagförslag innebär, men kommer på sikt att fortsätta driva frågan om självbestämmande vidare. Partiet vill peka på ett tidigare förslag, som inte ledde till lagstiftning, och som innebär att ändring av juridiskt kön helt och hållet baseras på självbestämmande och att människors rätt till juridiskt erkännande av sin könsidentitet fullt ut respekteras.

Kontaktperson för media:

Planerad dag för debatt och beslut

Debatt och beslut sker den 17 april 2024. Debatten går att se direkt eller i efterhand via riksdagens webb-tv.

Ledamöter

Socialutskottets ledamöter

Dokument

Socialutskottets betänkande 2023/24:SoU22 Förbättrade möjligheter att ändra kön