Val

Val 9 juni 2016
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 1

Anf. 1 Andreas Norlén (M)

Herr talman! I egenskap av ordförande för riksdagens konstitutionsutskott är det en stor glädje för mig att få meddela kammaren att utskottet enhälligt föreslår att riksdagen till ny chefsjustitieombudsman ska välja justitierådet Elisabeth Rynning.

Jag noterar att justitierådet tillsammans med övriga företrädare för justitieombudsmannaämbetet sitter på åhörarläktaren. Jag hälsar dem varmt välkomna till Sveriges riksdag!

I år är det 207 år sedan JO-ämbetet inrättades och 206 år sedan riksdagen år 1810 valde den första justitieombudsmannen, Lars Augustin Mannerheim. Alltsedan dess har JO haft uppgiften att utöva tillsyn över myndigheterna och säkerställa att de följer lagar och andra bestämmelser i sin verksamhet. Den verksamheten är en del av riksdagens kontrollmakt och en viktig kraft för att hög kvalitet och rättssäkerhet ska råda i den offentliga förvaltningen.

JO-ämbetet är, liksom konstitutionsutskottet självt, en produkt av 1809 års statsvälvning. Genom statskuppen på Stockholms slott den 13 mars 1809 avsattes Gustav IV Adolf, och därmed avslutades det gustavianska enväldet. I den nya grundlag som utarbetades, 1809 års regeringsform, skapades flera verktyg för att granska och balansera regeringens makt. KU inrättades och fick uppdraget att granska regeringen, medan JO inrättades för att å medborgarnas vägnar granska förvaltningen.

Det är av central betydelse att staten lever upp till rättssäkerhetens krav och värnar de mänskliga fri- och rättigheterna. Vi har sett alltför många exempel genom historien på hur illa det kan gå om så inte sker.

I vårt land har JO riksdagens uppdrag att säkerställa att staten förblir god, att myndigheterna och deras företrädare följer lagarna och att den enskilde medborgaren får komma till sin rätt.

Därigenom har ett viktigt inslag i JO:s arbete alltid varit att säkerställa att myndigheterna lever upp till de krav som vi i dag härleder till olika mänskliga rättigheter, och detta långt innan mänskliga rättigheter och MR-frågor blev begrepp i den rättsliga och politiska debatten.

Konstitutionsutskottet föreslår justitieombudsmän, och riksdagen väljer dem. Det är ett viktigt beslut som bereds med stor omsorg i KU av en särskild beredningsdelegation. Från början valdes som bekant en JO, sedan utökades det till tre, och numera väljs fyra justitieombudsmän för en period av fyra år. I och med att antalet justitieombudsmän utökades bestämdes från och med år 1986 att en av dem ska vara chefs-JO.

Chefs-JsO är administrativ chef för ämbetet och bestämmer verksamhetens inriktning i stort. Däremot ansvarar varje JO själv för handläggningen av sina respektive klagomåls- och inspektionsärenden och fattar ensam beslut om dem.

Val av chefsjustite-ombudsman

Efter att nuvarande chefs-JO Elisabet Fura, som sitter här på läktaren, efter mycket väl utfört uppdrag har avböjt omval har KU arbetat med att finna hennes efterträdare. KU har efter detta arbete beslutat föreslå att riksdagen till chefsjustitieombudsman ska välja Elisabeth Rynning. Hon skulle i så fall tillträda den 5 september 2016 och bli Sveriges sjätte chefs-JO och samtidigt den 64:e justitieombudsmannen sedan 1810.

Elisabeth Rynning är född 1955 och är sedan 2012 justitieråd i Högsta förvaltningsdomstolen. Dessförinnan var hon professor i medicinsk rätt vid Uppsala universitet 2003-2012. Hon blev juris doktor i offentlig rätt 1994 och docent i offentlig rätt 1996. Elisabeth Rynning har haft en rad offentliga utredningsuppdrag och andra uppdrag samt varit författare och medförfattare till ett stort antal svenska och internationella publikationer inom främst medicinrättens område, bland annat avseende integritetsfrågor i vård och forskning samt användning av ny teknik.

Herr talman! Konstitutionsutskottet föreslår alltså enhälligt att riksdagen till Sveriges sjätte chefsjustitieombudsman och därtill Sveriges 64:e justitieombudsman väljer Elisabeth Rynning.

(Applåder)

Från konstitutionsutskottet hade följande skrivelse kommit in:

Den tiden för vilken Elisabet Fura är vald att vara chefsjustitieombudsman upphör med utgången av år 2016. Elisabet Fura har meddelat att hon önskar bli entledigad fr.o.m. den 1  augusti 2016. Kammaren har beviljat hennes begäran.

Konstitutionsutskottet har berett frågan om val av en ny justitieombudsman efter Elisabet Fura.

Konstitutionsutskottet föreslår enhälligt att riksdagen för tiden fr.o.m. den 5 september 2016 till dess nytt val har genomförts under fjärde året därefter till chefsjustitieombudsman väljer justitierådet Elisabeth Rynning.

Stockholm den 7 juni 2016

På konstitutionsutskottets vägnar

Andreas Norlén

Kammaren biföll konstitutionsutskottets förslag och valde därmed för tiden från och med den 5 september 2016 till dess nytt val genomförts under fjärde året därefter till

chefsjustitieombudsman

Elisabeth Rynning

Val