Svarta körskolor
Anförandelista
- Hoppa till i videospelarenStatsrådet Tomas Eneroth (S)
- Hoppa till i videospelarenEdward Riedl (M)
- Hoppa till i videospelarenStatsrådet Tomas Eneroth (S)
- Hoppa till i videospelarenEdward Riedl (M)
- Hoppa till i videospelarenStatsrådet Tomas Eneroth (S)
- Hoppa till i videospelarenEdward Riedl (M)
- Hoppa till i videospelarenStatsrådet Tomas Eneroth (S)
Protokoll från debatten
Anföranden: 7
Anf. 87 Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Fru talman! Edward Riedl har ställt tre interpellationer med frågor som berör problemet med svarta körskolor. Eftersom interpellationerna i huvudsak rör samma frågeställningar väljer jag att besvara dem i ett sammanhang.
Det växande problemet med svarta körskolor är oroväckande av flera skäl. Exempelvis får eleven en sämre kunskapsgrund att stå på, vilket resulterar i sjunkande godkännandegrad, ökat behov av omprov och därmed också längre förarprovsköer. Laglig körskoleverksamhet drabbas av osund konkurrens, och staten går miste om skatteintäkter.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Flera jobb som kan vara en väg in på arbetsmarknaden kräver körkort. För att förbättra möjligheten till etablering på arbetsmarknaden har regeringen aviserat i budgetpropositionen för 2018 att införa en möjlighet till lån avseende utbildning till B-körkort. Detta ska i ett första steg riktas till vissa arbetslösa personer mellan 18 och 47 år.
Som jag nämnde vid en interpellationsdebatt om långa köer för körprov den 7 november förra året har Transportstyrelsen och Trafikverket initierat en bred översyn av hela förarutbildningssystemet. Projektet startade formellt den 1 februari 2018, men de träffade redan den 9 november 2017 bransch och myndigheter för att höra deras erfarenheter och synpunkter. Jag träffade även själv Transportstyrelsen och Trafikverket den 29 november 2017 för att informera mig om projektet och fick en återrapportering från mötet med branschen.
Jag har också träffat Sveriges Trafikskolors Riksförbund för att informera mig om hur branschen ser på dessa utmaningar. Det är viktigt att seriösa trafikskolor som följer reglerna inte utkonkurreras av oseriösa aktörer.
Den breda översynen ska bedrivas i samverkan med branschen och med andra berörda myndigheter. Problemet med svarta körskolor kommer att ingå i detta projekt, och exempelvis Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket deltar i just den frågan.
Angående Edward Riedls fråga om antalet handledartillstånd per person regleras det i Transportstyrelsens föreskrifter. Det finns enligt Transportstyrelsen tydliga indikationer på att begränsningen till 15 tillstånd som gjordes av den tidigare alliansregeringen 2012 inte har lett till en minskning av svart verksamhet utan snarare gjort den mer svårupptäckt. Just nu utvärderar Statens väg- och transportforskningsinstitut på uppdrag av Transportstyrelsen reformen från 2012. Redovisningen av uppdraget blir ett viktigt underlag i arbetet med översynen av förarutbildningssystemet.
Ingen ska tvivla på min och regeringens vilja att komma till rätta med problemet med svarta körskolor. Jag kommer med stort intresse och i nära dialog med myndigheterna att följa arbetet med översynen av förarutbildningen och är beredd att vidta ytterligare åtgärder om det skulle behövas.
Anf. 88 Edward Riedl (M)
Fru talman! Tack, ministern, för svaret! Låt mig börja i en annan ände. Jag har haft ett antal interpellationsdebatter om olika frågeställningar som just handlar om den svarta verksamhet som breder ut sig.
Sverige är ett högskattesamhälle. Vi har höga skatter i Sverige. Det gör att vi kan finansiera skolor och sjukvård. Den som blir utan jobb eller som blir sjuk kan åtnjuta trygghet. Men detta innebär också att den som väljer att ställa sig utanför och som undviker skatter och avgifter som andra betalar kan tjäna väldigt mycket pengar på det. Därför är det av största vikt att vi ser till att de lagar vi har följs.
Den som driver företag måste kunna lita på att konkurrenterna betalar samma skatter och avgifter, att de följer samma lagar och regler och att det är konkurrens på lika villkor. De som jobbar i företagen åtnjuter också en säkerhet när det är ett riktigt jobb.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Förra veckan debatterade jag med en kollega till ministern. Det var justitieminister Morgan Johansson. Vi pratade om svarttaxiverksamheten.
Fru talman! Svaren är väldigt lika. Jag betvivlar inte ministrarnas ambitioner att komma till rätta med detta, men svaren är väldigt lika. Utmaningarna är ungefär desamma. Det finns en svart marknad där man tjänar väldigt mycket pengar på att just fuska. Då är det vår politiska uppgift - och så länge vi har denna regering, bestående av socialdemokrater och miljöpartister, är det ytterst denna regerings och ministerns ansvar - att se till att komma till rätta med detta.
Min uppfattning är att mycket känns som tomt prat. Man ska följa frågan. Man ska titta på detta. Det pågår utredningar och så vidare. Men det är väldigt lite konkreta svar i fråga om vad man avser att göra.
Det mest konkreta som jag uppfattar i ministerns svar till mig gäller handledartillstånden. Alliansregeringen minskade antalet handledartillstånd som varje enskild person kan ha till 15. Vi har, precis som ministern, konstaterat att det inte var en tillräcklig åtgärd. Därför har Moderaterna vid två tillfällen under denna mandatperiod föreslagit att man ska minska detta ytterligare. Det har ministerns parti, Socialdemokraterna, bland annat röstat emot. Men vi har föreslagit detta för att vi ska komma åt de problem som vi har.
Det finns också flera bra förslag från Sveriges Trafikskolors Riksförbund som är väl värda att titta på. Det handlar om en begränsning av handledartillstånd, som vi moderater har föreslagit. Det handlar också om att få till skyltningen. De föreslår att man skulle kunna ha en röd registreringsskylt. Det finns mycket på den listan. Det handlar inte minst om skärpta straff för denna typ av brottslighet. Den är ofta väldigt svårbevisad, fru talman. Det krävs mycket samarbete mellan olika myndigheter.
Men man måste börja i någon ände. Min fråga till ministern är: Vad kan ministern själv tänka sig att genomföra för åtgärder? Hela paletten av åtgärder finns redan på bordet. Det finns inget som man behöver vänta på. Detta är inget nytt problem. Vad kan ministern tänka sig att göra?
Anf. 89 Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Fru talman! Tack, Edward Riedl, för engagemanget! Jag delar det och tycker att det är bra att flera ledamöter i Sveriges riksdag engagerar sig i fråga om förarproven, trafiksäkerheten och, för den delen, svarta körskolor.
Naturligtvis saknas det inte alltid konkreta förslag. Jag ska ärligt säga att ibland kan man själv spontant säga: Ja, men då kan man väl begränsa det till ett eller två tillstånd. Det skulle räcka. Men då behöver vi komma ihåg att man trodde att det förslag som alliansregeringen tog fram om en begränsning till 15 skulle ha en viss effekt. Det visade sig att det snarare var det motsatta.
Jag ska inte döma över det förarbete som gjordes inför den förändringen. Men jag är angelägen om att åtminstone invänta de myndigheter som har följt reformen så att de kan dra rätt slutsatser innan vi går vidare med förslag. Annars kan det i värsta fall leda till att vi ännu mer försvårar myndigheternas möjligheter att kontrollera svart körskoleverksamhet. Vi måste veta att vi gör rätt saker. Det tycker jag är utgångspunkten.
Sedan saknas det inte konkreta insatser på de politikområden som jag ansvarar för. Jag nämnde ökade möjligheter till körkort med CSN-finansiering. Jag talade om en bred översyn av hela förarutbildningssystemet - det är något som trafikskolornas riksförbund och många andra är väldigt angelägna om. Det handlar naturligtvis också om den ökade samverkan som finns mellan Ekobrottsmyndigheten, Skatteverket, Transportstyrelsen, Polismyndigheten och Trafikverket.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Jag tycker att detta är otroligt viktigt. Det är glädjande att Edward Riedl, som är moderat, tycker att det är bra om vi skaffar oss ännu fler verktyg för att kunna komma åt skatteundandragande. Så har det inte varit historiskt. Under alliansregeringens år avstod den borgerliga regeringen väldigt många gånger från att göra rätt insatser för att motverka skatteflykt. Under denna regerings tid har man i finansutskottet låtit bli att stödja en del förslag som annars kanske hade gett Finansinspektionen eller andra myndigheter möjligheter att förbättra kontrollen och motverka skatteundandragande.
Vi ska se till att folk gör rätt för sig. Vi ska se till att de körskolor som agerar sjyst inte konkurreras ut genom oseriös konkurrens. Den utveckling vi sett med svarta körskolor eller, för den delen, olaga yrkestrafik, som svarttaxiverksamheten är, är inte acceptabel. Därför vill jag att vi ska utveckla fler instrument för att komma åt detta och ta fram rätt underlag för att stävja en sådan utveckling på ett bättre sätt. Det är ett av skälen till att vi nu gör en översyn och tar fram ordentliga underlag för detta.
Men det handlar naturligtvis också om att polisen ska ha resurser för att kunna göra tillslag och samlade insatser. Ibland handlar det inte om att polisen ska göra detta själv utan tillsammans med Skatteverket, Försäkringskassan eller andra. Därför har resurstillskottet till polisen varit viktigt. I budgeten ger vi nu polisen mer resurser än vad man själv har begärt. Jag tror - och det är min förhoppning - att det kommer att innebära att man ordentligt kan effektivisera verksamheten. Men då måste vi se till att vi ger rätt verktyg, rätt legala verktyg, för att vi ska komma åt verksamheten med svarta körskolor.
Återigen: Jag uppskattar Edward Riedls engagemang. Jag är själv djupt engagerad i frågan om att vi ska stoppa de svarta körskolorna. Vi vet att de som går i en etablerad och godkänd körskola och som dessutom varvar egen körning med en stor andel handledda lektioner har bättre förutsättningar att bli bra chaufförer eller förare och att klara de förarprov som vi har.
Ifall någon lyssnare inte gör denna koppling vill jag säga att poängen med att med hjälp av CSN-lån ge fler möjlighet att ta körkort är att detta bara är möjligt om man går till en etablerad och godkänd körskola. På det sättet gynnar vi en bransch som jag gärna ser ska få ta ett större ansvar för förarutbildningen framöver.
Anf. 90 Edward Riedl (M)
Fru talman! Det är bra att vi kommer in på detta, för ytterst handlar det om trafiksäkerhetsfrågor. Den som får en adekvat utbildning av någon som är godkänd bidrar till att vi får färre döda och allvarligt skadade i trafiken. Utifrån det finns det många perspektiv. Men dessa frågeställningar handlar också ytterst om skattemoral.
För den som lyssnar vill jag bara korrigera ministern, som försökte göra en poäng av att alliansregeringen inte ville sätta dit dem som smet från skatter. Det var precis tvärtom. Vi kämpade mycket hårt med att skriva avtal med olika länder. Anders Borg tog också en hård strid kring räntesnurror, där företag på olika sätt och med olika upplägg försökte föra ut pengar ur landet och undvika skatter. När det gäller detta måste jag tyvärr, fru talman, korrigera ministern. Där har han helt enkelt fel.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Sedan kan vi ha olika uppfattningar i sak om olika delar. Men låt oss vara tydliga när det gäller just skattemoralen. Det handlar ytterst om att se till att man skyddar de skötsamma företagen, som betalar de relativt höga skatter vi har i Sverige, som betalar sina avgifter och som följer de lagar och regler vi har. Det är de som ska skyddas. Vi ska skydda de människor som jobbar i de företag som sköter sig och som får riktig avtalsenlig lön och betalar skatt på den lön de får. Klarar vi inte av det klarar vi inte av den välfärd vi har. Någonstans ska pengarna till våra skolor, våra sjukhus och all annan gemensam välfärd komma ifrån. Då kan vi inte ha ett samhälle där svart verksamhet breder ut sig när det gäller taxi, körskolor och annat. Vi har ett ansvar att sätta stopp för detta så fort som möjligt.
När det gäller handledartillstånden har jag mycket svårt att förstå den koppling ministern gör, men det finns säkert någon sådan. Skulle detta på något sätt försvåra? Det handlar om att öka upptäcktsrisken, fru talman. Du kan inte ha en person i bilen som inte har körkort och som du låter köra om du inte har ett handledartillstånd. Har man poliser kan de fånga den typen av verksamhet, för den är inte okänd. Låt oss vara tydliga med detta! På varenda ort där detta förekommer har man ganska god koll från olika myndigheter, även från de rättsvårdande myndigheterna, på vilka det är som bryter mot dessa lagar. Problemet är att sätta dit dem. Handledartillstånden är en del i detta. Om en person som saknar körkort kör bil med någon som saknar handledartillstånd kan polisen agera. Det är själva poängen i detta. Där har jag och ministern precis samma uppfattning: Det är klart att vi måste ha många poliser som klarar av att sköta det jobbet.
Det här är problematiskt. Den som lyssnar ska komma ihåg att den här regeringen sedan den tillträdde för tre och ett halvt år har pratat om hur mycket man satsar på polisen, men faktum är att antalet poliser har minskat för varje år.
Efter tre och ett halvt år med en S-MP-regering har vi färre poliser än när denna regering tillträdde - färre poliser som kan utreda brott och färre trafikpoliser som kan vara ute i trafiken. Det är ett stort problem om man vill komma åt den här typen av brottslighet.
I det ministern säger i sitt föregående svar tolkar jag ändå in att han har ett intresse av att försöka komma till rätta med det, och en del av de här sakerna finns som sagt redan. Det är inga nya förslag. De har funnits länge, och jag tycker att ministern kan ta och titta på dem. Sveriges Trafikskolors Riksförbund, som organiserar de trafikskolor som nu drabbas mycket, mycket hårt av den här svartverksamheten, har en hel del bra förslag, och jag tycker att ministern ska titta på dem.
Anf. 91 Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Fru talman! Låt mig först bara kommentera frågan om antalet poliser. Jag kommer från Växjö, där vi har en polishögskola som vi startade för att vi såg att vi behövde ha fler polishögskolor i Sverige.
Under alliansregeringens senare år minskade man antalet poliser. Jag tror att det till slut var 70 som gick på polishögskolan. Trots att Polismyndigheten varnade för att det kommer att bli brist på rätt utbildad arbetskraft och trots att vi sa att vi behöver utbilda fler poliser drog alliansregeringen ned på utbildningsplatserna, precis som man gjorde när det gäller sjuksköterskor och andra utbildningar där det var brist.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Nu är det väl 350 som går på polishögskolan, och vi startar två nya polishögskolor. Om Edward Riedl vill göra en poäng av att det skulle vara färre poliser bör han därför fundera över sitt eget och alliansregeringens ansvar när man så kraftigt drog ned utbildningsresurserna och minskade förutsättningen för nyrekrytering.
Nu vänder vi på detta. Nu är det fler polisanställda än någonsin. Vi ser till att säkerställa ökningen av antalet poliser genom att kraftigt bygga ut antalet utbildningsplatser, och det tror jag gagnar en bra polisverksamhet.
När det sedan gäller trafikskoleverksamheten tror jag att vi delar samma utgångspunkt: Vi ska se till att ordna så att vi har en bra trafikskoleverksamhet så att seriösa aktörer gynnas. Det är därför jag noga har följt Trafikverkets och Transportstyrelsens gemensamma initiativ för att göra en ordentlig översyn över hela förarutbildningssystemet. Där finns det inom parentes sagt en del intressanta projekt, till exempel digitalt undervisningsprotokoll och en del annat som kan förbättra genomslaget för utbildningen och kanske också modernisera den.
Jag har också träffat Sveriges Trafikskolors Riksförbund och tagit del av många bra förslag som vi ämnar återkomma till. Jag är nämligen väldigt angelägen om att vi ska använda de seriösa aktörer som finns och att vi ska ha en förarutbildning som ger incitament för människor att vända sig dit för att få en bra förarutbildning.
Jag talade i en interpellationsdebatt för någon timme sedan om trafiksäkerheten, där Sverige är världsledande, och om nollvisionen, där vi nu slår nya rekord, om jag får uttrycka mig så, i färre döda och skadade i trafiken. Mycket handlar naturligtvis om fordonens utveckling, men det handlar också om det trafiksäkerhetsarbete och den kultur vi har.
Grunden för synsättet gällande ditt ansvar som förare är den trafikutbildning du har. Därför är det viktigt att den är seriös och noggrann och att de som smiter förbi eller ordnar illegal verksamhet vid sidan av straffas. Vi ska stoppa den verksamheten och underkänna de falska förarprov som en del uppvisar, och vi ska på alla sätt säkerställa att seriösa aktörer kan få bättre möjligheter att verka.
Jag är beredd att verka i den riktningen med både Edward Riedl och andra, för det är viktigt. Det är viktigt för trafiksäkerheten, och det är också viktigt för dem som nu är unga och ska utbilda sig att de får rimliga förutsättningar. Det kan vi ordna till exempel med de här CSN-lånen, men de ska också ha goda och pedagogiska handledare som använder ny teknik. På det sättet kan de komma ut i trafiken och en säker trafikmiljö.
Det pågår alltså flera processer som jag har redogjort för här. Jag känner tillförsikt i fråga om att det kommer fler skarpa förslag, och det är bara bra om det finns en bred enighet om detta, för det vore ännu bättre för trafiksäkerheten.
Anf. 92 Edward Riedl (M)
Fru talman! Låt mig börja i den änden när det gäller antalet poliser. Jag har haft den här debatten med ministerns kollegor också, och det är ju så att innan den här regeringen tillträdde hade vi mer än 20 000 poliser i Sverige. Efter tre och ett halvt år har vi färre än 20 000 poliser. Det är ett rent faktum. Det är mycket enkelt att ta reda på detta, för det finns i all offentlig statistik.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Jag har också hört om alla satsningar man gör på polisen. Det är inte det jag säger. Jag har hört allt om polisutbildningen och hur man bygger ut den. Problemet är att poliser lämnar yrket som aldrig förr, inte för att gå i pension utan för att man är missnöjd med delar av det som man möter i sin yrkesroll, inte minst sina löner.
Det är 3 000 poliser, fru talman, som har lämnat sedan den här regeringen tog över regeringsmakten, och det är därför som vi har färre poliser, färre trafikpoliser och mindre möjligheter att stävja brott, trots att man nu utbildar fler.
Det är utifrån detta som jag har väckt de olika interpellationerna gällande svarta körskolor och svarttaxiverksamhet. Det här drabbar nämligen seriösa företagare som inte kan konkurrera med dem som skippar att betala skatt. I ett högskattesamhälle är det väldigt lukrativt, och det innebär att vi måste vara väldigt duktiga på att upptäcka dem som fuskar, annars urholkas långsiktigt skattemoralen i vårt land, och det tror jag att varken jag eller ministern vill se.
När det gäller de frågeställningar som jag har väckt i dag ser jag flera saker. Jag tolkar inte ministern som motsträvig mot någon av dem, men en del handlar om höjda straff, för i dag är straffen alldeles för låga för delar av detta. Min bestämda uppfattning är att ett sätt att ge polisen verktyg att faktiskt åstadkomma någonting är att se till att man stryper den stora mängden handledartillstånd som man har i dag. Även det som ministern nämnde om digitala protokoll är någonting som man lyfter fram från STR.
Tack för debatten!
Anf. 93 Statsrådet Tomas Eneroth (S)
Fru talman! En kort korrigering om poliser: Det är som sagt fler polisanställda nu än tidigare. Orsaken till att vi har färre poliser är om inte annat att man kraftigt drog ned på utbildningen under alliansregeringens tid. Nu startar vi nya polishögskolor, och det är fler som utbildas än någonsin. Det är bra, för det behövs fler poliser.
Det där var ett mönster vi kunde se under alliansregeringens tid, och nu har vi 100 000 lediga jobb på svensk arbetsmarknad som inte kan besättas på grund av kompetensbrist. Det är inte enkla jobb; det är kvalificerade jobb.
Efter år av underinvesteringar i utbildningssystemet behöver vi därför satsa på utbildning. Det gör vi med kunskapslyft, vuxenhögskola, yrkeshögskolor och högskolesatsningar. Det är viktigt, inte minst kanske för att fler kan utbilda sig till förare - ett avancerat jobb.
Jag noterade att Moderaternas nye partiledare Ulf Kristersson uttryckte sig som om lastbilschaufför vore ett enkelt arbete. Det vänder jag mig skarpt emot. Det är ett kvalificerat arbete med tungt ansvar. Det handlar om logistik, om ny teknik, om transporttjänster, och det är ett jobb som dessutom kommer att bli mer komplicerat framöver med den digitalisering som pågår inom transportområdet. Därför är det viktigt att vi ger de bästa förutsättningarna så att man får en bra utbildning och en bra fort- och vidareutbildning.
Jag är som sagt beredd att vidta väldigt många åtgärder för att säkerställa att vi stoppar och stävjar en utveckling med svarta körskolor. Jag vill dock fortfarande ha rätt underlag innan jag går vidare med att minska antalet handledartillstånd. Jag tyckte själv spontant att det lät som en bra åtgärd, som jag sa, men jag noterar också att när Alliansen genomförde det fick det enligt myndigheter och polis motsatt effekt. Det vill jag inte medverka till, och därför vill jag avvakta ett bättre underlag innan vi slutgiltigt tar ställning.
STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer
Jag är beredd att göra vad som krävs för att vi ska stävja utvecklingen med svarta körskolor. Vi ska se till att vi har en bra förarutbildning i det här landet - det kan Edward Riedl och jag säkert enas om.
Överläggningen var härmed avslutad.
Interpellation 2017/18:339 Svarta körskolor
av Edward Riedl (M)
till Statsrådet Tomas Eneroth (S)
De svarta körskolorna utgör ett betydande problem för körskolebranschen, och de står även genom sin natur för ett stort skatteundandragande. När en i stort sett helt ny marknad uppstått och denna sträcker sig till ett stort antal människor måste problemet åtgärdas, både ur skattesynpunkt och ur ett trafiksäkerhetsperspektiv.
Trafiklärare har vittnat om att Trafikverket, Skatteverket och Polismyndigheten är väl medvetna om problemet. Trots det har man inte kunnat agera, på grund av svårigheter kring kontroll. Därför behöver problemet lyftas till politisk nivå.
För att komma till rätta med problemet krävs ett hårt arbete där flera myndigheter arbetar koordinerat och har goda möjligheter att utöva kontroller som försvårar verksamheten. Den koordineringen är regeringen ansvarig för, och det är därför hög tid att regeringen presenterar en strategi.
Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att berörda myndigheter i större utsträckning ska kunna motverka den verksamhet med svarta körskolor som försiggår och som de själva är medvetna om men saknar verktyg för att åtgärda?
Besvarades tillsammans med
- Antalet handledartillståndInterpellation 2017/18:342 av Edward Riedl (M)
- Krafttag mot svarta körskolorInterpellation 2017/18:340 av Edward Riedl (M)