Stöd till restaurangbranschen

Interpellationsdebatt 29 januari 2021

Protokoll från debatten

Anföranden: 14

Anf. 25 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Tobias Andersson har frågat finansministern vilka åtgärder hon avser att vidta för att korta handläggningstiderna på Tillväxtverket och om hon avser att vidta några ytterligare åtgärder för att kompensera de näringsidkare som fortsatt drabbas av regeringens alkoholförbud.

Ann-Charlotte Hammar Johnsson har frågat mig om jag avser att vidta några ytterligare åtgärder för att snabbt kunna bistå den så hårt drabbade restaurangbranschen.

Fru talman! Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på den första interpellationen. Jag väljer att besvara både interpellationerna i ett sammanhang eftersom de huvudsakligen handlar om samma bransch.

För stora delar av vårt samhälle har coronavirusets spridning inneburit omfattande svårigheter och utmaningar, och vi befinner oss fortfarande i ett allvarligt läge. Många branscher, företag och företagare har drabbats ekonomiskt till följd av viruset. Regeringen har därför mycket skyndsamt infört ett flertal stöd för att mildra konsekvenserna av pandemin för jobb och företag som restaurangnäringen kan ta del av. Dessa inkluderar bland annat omställningsstöd, omsättningsstöd för enskilda näringsidkare och möjlighet till korttidspermittering för att minska lönekostnader. De omfattar möjlighet till anstånd med skatteinbetalningar, kreditgarantier såsom Företagsakuten, sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter samt lättnader i a-kassan för företagare.

Fru talman! I samband med att smittspridningen tilltagit har regeringen meddelat att flera av dessa stödåtgärder förlängs för att stötta svenska jobb och företag genom krisen. Regeringen har också nyligen föreslagit ett nytt nedstängningsstöd och meddelat att man även avser att föreslå en ny period med statligt stöd under vilken vissa lokalhyresgäster får rabatt på hyran.

Avseende stödet vid korttidsarbete har Tillväxtverket beviljat närmare 73 800 ansökningar fram till den 25 januari 2021. Det beviljade nettobeloppet uppgår till 31,6 miljarder kronor, vilket inkluderar avräkning av vissa återkrav, och omfattar 579 000 anställda. För att möta det stora söktrycket har Tillväxtverket gjort personalförstärkningar och prioriterat om arbetsuppgifter för befintlig personal till förmån för handläggning av korttidsstöd.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Riksdagen har därtill efter förslag från regeringen förstärkt Tillväxtverkets förvaltningsanslag med sammanlagt 180 miljoner kronor. Vidare har regeringen i ytterligare en extra ändringsbudget föreslagit att Tillväxtverkets förvaltningsanslag förstärks med sammanlagt 450 miljoner kronor 2021.

Fru talman! Avslutningsvis vill jag säga att jag och regeringen noggrant följer de ekonomiska effekterna för företagen och att vi löpande analyserar behovet av erforderliga åtgärder för näringslivet i en mycket svår tid.


Anf. 26 Tobias Andersson (SD)

Fru talman! Pandemin har slagit hårt mot delar av näringslivet, och för många företag har effekterna inneburit slutet på en annars livsduglig verksamhet. Som tur är har regeringen efter hårda påtryckningar från oppositionen i riksdagen lyckats få ett flertal stödåtgärder på plats.

Trots att vissa av dessa initialt fyllde sitt syfte kan det samtidigt konstateras att motsvarande krispaket i jämförbara stater kom på plats snabbare och dessutom var avsevärt större än de svenska. Såväl i våra grannländer som i Tyskland, Frankrike, USA etcetera har stöden varit flera gånger större.

Nu befinner vi oss dessutom i en situation där redan beslutade stöd inte når de företag som har rätt till dem eller inte ens går att söka ännu. I praktiken resulterar det i att näringsidkarna själva nödgas ligga ute med hela lönekostnaden, vilket kraftigt försämrar likviditeten och riskerar att tvinga många näringsidkare att plocka ned skylten.

Detta sker trots att det finns politiska lösningar i form av diverse stödåtgärder - i detta sammanhang inte minst korttidspermitteringarna. Detta är stödåtgärder som redan har beslutats här i Sveriges riksdag och som jag och andra ledamöter slitit för att få på plats.

Det är inte riksdagen som är orsaken till att näringsidkare riskerar att gå under. I stället, fru talman, är det så att de stödåtgärder som vi har lyckats få på plats har fastnat i den socialdemokratiska byråkratin och därför inte når de företag som har rätt till dem. Exempelvis har stödpengar för tidigare permitteringar fastnat hos Tillväxtverket. Den förnyade möjligheten att få anstånd med skatteinbetalningar dröjer. Förlängningen av omställningsstödet, som ska röra augusti och september månad förra året, lyser med sin frånvaro, och nedstängningsstödet kommer tidigast att gå att ansöka om i april.

I praktiken har enskilda näringsidkare nödgats ligga ute med pengar i flera månader - uppemot ett halvår - för att regeringen återkommande misslyckats med att säkerställa att stöden faktiskt betalas ut. Denna problematik har sannolikt drabbat besöksnäringen allra värst, och regeringens plötsliga förlängning av alkoholförbudet efter klockan 20 underlättar knappast för restaurang- och krogägarna inom branschen.

Regeringen har begränsat deras näringsfrihet utan att i gengäld erbjuda dem någon ekonomisk kompensation för detta. I stället har regeringen återkommande hänvisat till de redan existerande stöden, vilka, som jag precis redogjorde för, inte kommer de berörda företagarna till gagn.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi kan konstatera att vi åtminstone i nuläget inte ser någon ljusning. Besöksnäringen tycks inte se någon lättnad. Den enda som tycks vara nöjd med situationen är näringsministern själv. I en intervju med Svenska Dagbladet den 14 januari slog Ibrahim Baylan ifrån sig kritiken och sa att det nog inte finns någon regering som har jobbat snabbare.

Fru talman! Jag är osäker på om drabbade restaurangägare känner igen sig i den bild som Ibrahim Baylan vill måla upp av regeringens arbete. Jag vill därför på nytt fråga Ibrahim Baylan vilka åtgärder regeringen avser att vidta för att korta handläggningstiderna för de olika stödåtgärderna och säkerställa att pengarna betalas ut.


Anf. 27 Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Fru talman! Statsrådet och regeringen talar om att rädda liv, bekämpa smitta och mildra effekterna på jobb och företag. Dagens debatt handlar om den sista delen i detta - att mildra effekterna på jobb och företag. Jag skulle vilja börja med ett exempel från besöksnäringen, från min hemregion Skåne.

Skånes djurpark ställde om i stället för att ställa in. De skapade ett system med förbokning för familjer. De använde slottider för att besöka anläggningen. Detta gjorde att de fick kontroll på antalet personer som kom till dem så att dessa kunde gå in med avstånd.

Väl inne på anläggningen och på vägen in mötte besökarna personal som snällt påminde om de regler besökarna skulle rätta sig efter gällande avstånd. Man ställde om skyltarna inne på anläggningen så att det bara gick att gå i ett varv för att människor skulle röra sig i samma riktning runt. Det fanns också handsprit längs vägen. Familjer kunde bo i sina egna tält på eget område. Mat levererades till tälten, där de själva lagade frukost och kvällsmat i covid-19-säkrade miljöer.

Det här är för mig vad det handlar om när det gäller att mildra effekterna på jobb och företagande. Skånes djurpark är ett exempel på hur man genom att hitta ett system med inloggning, ställa om skyltar och ordna boende ute i miljön där varje familj sköter sitt med mat kan ha öppet och driva sitt företag, som då kan leva vidare.

Fru talman och statsrådet! Detta skulle jag önska hade varit den röda tråden parallellt med att rädda liv och bekämpa smitta. I pandemistrategin i våras skulle man genomgripande ha börjat med detta - för företagen, för svensk ekonomi och för enskildas jobb och försörjning. Man skulle ha haft ett spår för människor, hälsa och livräddande insatser kombinerat med ett spår för de ekonomiska hjulen så att företagen kunde driva sina verksamheter vidare på annat sätt. Man skulle alltså ha gjort både och.

Tidigt i våras såg vi också exempel på lösningar från andra länder i nyhetsrapporteringen. Ett inlägg visade hur familjer kunde besöka konserter genom att arenorna delades in i rum. Man använde avspärrningsstaket för att skapa dem, och så fick varje familj sin egen ruta. Det, statsrådet, anser jag är kreativt och smart tänkande.

Att få möjlighet att inkomma med förslag på lösningar och att kunna omsätta dem i praktiken är att tänka om när man behöver ställa om.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I tisdagens interpellationsdebatt tog jag upp krögaren Fredrik Erikssons uttalade i TV4 att det behövs en sund dialog med regeringen. Jag tolkade detta uttalande som att det inte fanns någon sådan.

I replikskiftet, där jag inte fick möjlighet att svara, sa statsrådet följande: "Fru talman! Jag vet att situationen är väldigt tuff just för restaurang- och hotellnäringen. Jag träffar dem. Ann-Charlotte Hammar Johnsson citerade Fredrik Eriksson - som jag för övrigt pratade med i morse - som är en väldigt klok företagare."

Statsrådet sa också att han träffat Visitas styrelse ganska nyligen och att han träffat enskilda företagare för att ta in det som händer i företagen och för att se hur vi ska kunna hjälpas åt med de stödåtgärder som redan är beslutade.

Nu är vi många, tänker jag, som är intresserade av vad Fredrik Eriksson sa när statsrådet pratade med honom. Det skulle också vara intressant att få veta vad det var som gjorde att statsrådet tyckte att han sa så kloka ord. Jag vet att kloka ord sägs av kloka företagare över hela landet som har idéer.

Statsrådet, jag vill upprepa min fråga. Vad talade statsrådet med Fredrik Eriksson om, vilka är de kloka tankarna och har regeringen använt dem?


Anf. 28 Malin Höglund (M)

Fru talman! I december 2020 fick statsrådet ett brev från Visit Dalarna där de sökte kontakt. De har fortfarande inte fått någon återkoppling på brevet. Klockan rusar för de drabbade företagen, och regeringen visar en ovilja att ta sig an en näring som blöder och som är i akut behov av stöd.

Dalarna är Sveriges fjärde största besöksmål. Framtiden för destinationen ser bra ut, men då måste det finnas företag som kan ta hand om besökarna framöver.

Jag vill gärna delge ett citat från det brev som skickades till statsrådet från Visit Dalarna: "Besöksnäringen är en av Dalarnas viktiga basnäringar. En motor för ekonomin, samhället och en förutsättning för en levande region. Den skapar arbetstillfällen, bidrar till attraktiviteten för en ort, utvecklar och säkerställer en levande landsbygd med nödvändig samhällsservice, skolor, affärer, aktivitetsutbud och restauranger. Besöksnäringen huserar dessutom en enorm kompetens i form av företagare som berikar Dalarna med driv, engagemang och innovation - som utvecklar och tar regionen framåt."

I tisdags berättade jag också några historier från restaurangägare i Mora. Och de tål att upprepas, fru talman, så jag tänker återge dem igen. Lasse driver två ställen i Mora.

"Det var en tuff vår men en 'hemestersommar' och en liten buffert från Vasaloppsveckan gjorde att det ändå såg bra ut inför en andra våg och vi kände oss lite bättre förberedda. I november kom första knocken från regeringen, stopp för alkoholförsäljning efter kl. 22:00 från och med den 20 november. Jag tvingades då stänga ner vår ena verksamhet, Rockklubben Lilla Helfvetet. O´Learys kunde vi driva vidare men justerade givetvis öppettiderna utifrån de regler som gäller i alkohollagen med att stället ska vara utrymt enligt serveringstillståndet. Nästa knock från regeringen kom inför julhelgen, stopp för alkoholservering redan från kl. 20.00."

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Maria driver också en restaurang i Mora tillsammans med sin man Love. De har valt att leva sitt drömliv som restaurangägare. Jag citerar även henne här: "Jag vill lyfta att bakom varje företag står det människor. För att det är en dans på rosor? Och för att man blir rik? Nej knappast, men varför? Jo, för att vi krögare alla har en sak gemensamt: Vi har passion för mat och dryck och vi älskar att leverera upplevelser. Vi är oerhört duktiga på att följa gällande restriktioner. Vi anpassar oss hela tiden, vi ställer om, är kreativa, ser möjligheter. För jag tror att få är mer angelägna än oss krögare om att få ett stopp på smittspridningen så att man kan återgå till normalläge igen."

Maria och hennes man har sagt upp 9 av de 15 anställda. De säger också: "Omställningsstöden dröjer, och det lilla som kom i våras täckte inte ens hyran för en månad. VI BEHÖVER LIKVIDITETSSTÖD NU. Man har från regeringens sida svartmålat en hel bransch."

Fru talman! Jag är fortfarande intresserad av att få veta vilka initiativ statsrådet är beredd att ta med anledning av det som framförts och vad jag kan ta med mig till besöksnäringen i norra Dalarna när min tid här i riksdagen går ut den 1 februari.


Anf. 29 Alexandra Anstrell (M)

Fru talman! Tack, Ann-Charlotte Hammar Johnsson och Tobias Andersson, för era interpellationer i frågan! Det är en jätteviktig fråga för en väldigt stor bransch.

Näringsministern har både i dag och när vi debatterade frågan häromdagen hänvisat till en mängd beslut som är fattade och att regeringen har tagit fram en massa ändringsbudgetar. Ändå finns det så många företagare som skriker på hjälp.

Precis som Malin Höglund tog exempel på från Dalarna vittnar många om att krisstöden behöver justeras för att nå fram i större utsträckning. Många vittnar om att det tar väldigt lång tid att få stöd. Många väntar på att få pengar utbetalda som de ansökte om i somras. Det är faktiskt helt oacceptabelt.

Fru talman! Det sägs nu att stöden ska kunna betalas ut till sunda företag. Men jag undrar hur ett företag ska kunna förbli sunt och kunna ta del av de olika stöden om man inte har fått de pengar som man har ansökt om, för då har man ju inga pengar och kan därmed inte vara sund.

Jag tänker att om man bestämmer en sak vill man ju ändå att det ska bli på det sättet. Då följer man upp, granskar och ser om det blivit som man har bestämt. Men om det inte blivit som man har bestämt måste man kunna lägga prestigen åt sidan och ändra beslutet.

Corona har slagit hårt mot väldigt många företagare i väldigt många branscher. Många har använt sig av permitteringsstödet, för företagare är väldigt måna om att personalen ska kunna få vara kvar. Men många har inte kunnat använda permitteringsstödet eller inte fått andra stöd utbetalda, därför att det är krångligt, svårt, byråkratiskt och tar tid att ansöka om stöden.

Min fråga till ministern är: Hur ska ett företag kunna förbli sunt och ta del av de olika stöden om man inte har fått de pengar som man ansökte om förra sommaren?

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Omställningsstödet verkar inte ha rätt utformning för att kunna nå fram. Jag undrar då: Är inte ministern intresserad av att ändra fattade beslut så att stödet faktiskt når fram? Företagarnas vd sa häromdagen att det kanske är så att regeringen inte vill få ut pengarna.

Det är få livskraftiga företag som månad efter månad klarar av att tappa en stor del av sin omsättning. Det kan vara en av anledningarna till att stöden inte nyttjas, så stöden behöver bli bättre. De behöver kunna nå fram bättre. Man måste fatta bättre beslut, och inte minst måste man se till att stöden, utbetalningarna, kan komma företagarna till del mycket snabbare.

Det är ganska många oroliga, arga, ledsna och en del också uppgivna företagare som hör av sig på Facebook och via mejl och annat och undrar varför regeringen inte gör mer för att stöden faktiskt ska nå fram och komma företagarna till del.

Här behöver regeringen ta sitt ansvar, för det är i företagen som jobben skapas. De måste kunna fortsätta och därmed bidra till jobb, skatteintäkter och ett levande Sverige även när pandemin är över.

I den här pandemin är ju de viktigaste råden att hålla avstånd, tvätta händerna och sprita händerna. Och många företagare är extremt duktiga på att se till att de har säkra miljöer. Men just restaurangbranschen har fått extrema restriktioner. Anders Tegnell sa ändå i tv häromdagen att restauranger inte är några större smittspridare. Då undrar jag vad som är anledningen till stängningen efter klockan 20. Är det att corona smittar mest klockan 20-22? Varför är inte restaurangbranschen betrodd att servera gäster i säkra miljöer när andra branscher anses ha säkra miljöer?


Anf. 30 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Vi införde ett antal åtgärder i november av ett mycket enkelt skäl, och det tror jag att ledamöterna i grund och botten är medvetna om, även om man låtsas som något annat. Smittspridningen tilltog kraftigt, och vi vet ju vad smittspridningen leder till om den helt ohejdat får öka. Sjukvården belastas på ett sätt som gör att den har svårt att hantera situationen, både för dem som har den stora oturen att smittas av corona, med allt vad det innebär, och för de många människor som behöver sjukvård av andra skäl. Vi kunde se att smittspridningen tilltog kraftigt i en andra våg.

Regeringens fokus är tydligt, vilket någon nämnde. Det är att stävja smittspridningen och rädda människoliv. Det är nummer ett, vilket jag tror att vi alla är medvetna om. Även om man nu från Moderaterna och Sverigedemokraterna är fokuserade på att bekämpa regeringen är regeringen fullt fokuserad på att bekämpa coronapandemin, med allt vad det innebär.

I de miljöer där människor har med människor att göra ökar risken för smittspridning. Det är mot denna bakgrund vi har vidtagit ett antal åtgärder och kommer att fortsätta att vidta åtgärder, för vi är fortfarande mitt i pandemin.

Tack vare att människor och företag sköter detta bättre ser vi att regeringens åtgärder får effekt. Men det är alldeles för tidigt att blåsa faran över. Vi är fortfarande mitt i detta. Det är viktigt att komma ihåg. Även när man försöker ta några partipolitiska poäng är det viktigt att komma ihåg att vi fortfarande är mitt i en kris som vi ännu inte vet när vi är ur.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Ja, en viktig del av vår coronahantering handlar om att mildra effekterna för jobb och företagande. Det innebär att vi hittills antingen redan tagit beslut eller lagt fram förslag till riksdagen som omfattar närmare 374 miljarder av skattebetalarnas pengar både för att stärka sjukvården och äldreomsorgen och för att mildra effekterna för jobb och företagande.

I och med att vi vet att risken för smittspridning är störst där människor har med människor att göra har just dessa verksamheter tyvärr fått ta en ganska hård smäll. Kultursektorn har i princip inte kunnat bedriva någon verksamhet sedan i mars. Delar av handeln har haft det svårt. Resebranschen har det tufft. Besöksnäringen, som hade en mycket stark utveckling fram till februari förra året och där vi såg framför oss att vi skulle hjälpas åt ytterligare, har gått ned i en djup kris.

Fru talman! Ibland tar dessa stöd tid, och det beror helt enkelt på att vi måste ha kontroller. För dem som hade sina papper i ordning tog det enligt Tillväxtverket i genomsnitt åtta dagar att hantera en ansökan under 2020. Men om man till Tillväxtverket till exempel uppgav ett antal anställda men hade betalt arbetsgivaravgifter för ett helt annat antal, ja, då tog det lite längre tid att utreda.

Vi jobbar på. Vi är inte nöjda med situationen, och vi kommer att fortsätta att föreslå åtgärder och göra vårt yttersta för att de ska fungera så snabbt som möjligt.


Anf. 31 Tobias Andersson (SD)

Fru talman! Nej, Sverigedemokraterna är inte heller nöjda med situationen. Jag skulle vilja börja med att uppmärksamma näringsministern på att kritik från oppositionspartier inte är synonymt med att bara vara ute efter att plocka partipolitiska poäng. Det skulle ju kunna vara så att jag och övriga ledamöter som ställer frågor till näringsministern här i dag också har en genuin önskan om att stoppa smittspridningen och också har en genuin önskan om att rädda företag och jobb.

Under gårdagens frågestund här i riksdagen ställde jag en fråga till Ibrahim Baylan på detta tema. Jag beskrev då att restaurangpersonal varje dag klockan 15 kliver ut från restauranger för att väsnas genom att med köksslevar och annat slå på kastruller och lock. Detta är en protestaktion mot regeringen.

Restaurangbranschen protesterar mot att regeringens restriktioner återkommande under pandemin har slagit uteslutande mot denna bransch - detta utan att vare sig regeringen eller Folkhälsomyndigheten har kunnat peka ut att det har skett okontrollerad smitta i de berörda miljöerna.

Restaurangbranschen protesterar mot att regeringens alkoholförbud berövar fria näringsidkare försäljning av högmarginalprodukter - detta utan att regeringen har säkerställt att branschen kompenseras för de uteblivna intäkter som denna inskränkning i näringsfriheten utgör. I stället agerade regeringen med stor vårdslöshet och förlängde förbudet bara dagar innan det skulle löpa ut, vilket orsakade stora ekonomiska förluster för alla dem som, utifrån gängse lagstiftning, hade schemalagt sin personal för ett par veckor framöver.

Restaurangbranschen protesterar mot att regeringens stödåtgärder antingen inte betalas ut eller inte ännu går att söka - detta i en situation då hela besöksnäringen gått på knäna i snart ett år och då kämpaglöden hos vissa sannolikt börjar tryta efter att de har känt sig både ansatta och åsidosatta, utpekade och bortglömda, beroende på om det har varit smittspridning eller ekonomisk ersättning som har diskuterats.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Under gårdagens frågestund sa jag även att restaurangbranschen är i kris och ligger ute med pengar åt regeringen samtidigt som konkurserna läggs på hög. På detta svarade Ibrahim Baylan att han häpnade över beskrivningen, varefter han frågade vilket land jag lever i.

Fru talman! Det säger kanske sig självt att så länge vi har en näringsminister som blint vägrar att inse den ohyggligt ansträngda situation som restaurangbranschen befinner sig i, som slår ifrån sig legitim kritik och som ifrågasätter verklighetsuppfattningen hos oppositionen när denna beskriver vardagen för mängder av näringsidkare lär det knappast ske någon förändring - tyvärr.

Jag hade inte möjlighet att ställa en följdfråga till Ibrahim Baylan i går och fråga vad i mitt konstaterande av att restaurangbranschen går på knäna och dagligen demonstrerar mot regeringen, något de för övrigt avser att göra tills stöden betalas ut, som fick honom att häpna. Då denna interpellation berör samma tema passar jag därför på att fråga Ibrahim Baylan nu: Vad får Ibrahim Baylan att häpna över mitt konstaterande att restaurangbranschen befinner sig i en kritisk situation?


Anf. 32 Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Fru talman! Jag tycker att det sorgligt att statsrådet väljer att tala om politiska poäng när vi talar om att rädda liv och klara företag. Det är inte en smäll mot oss utan en smäll mot de företag vi gör oss till röst för och deras sits.

Vi kan bidra med lösningar för att vi ska kunna hålla öppet och få det att fungera. Detta har jag hört under hela pandemin. Men jag har inte en enda gång hört statsrådet berätta vilka lösningar statsrådet och regeringen genomför tillsammans med besöksnäringen för att få det att fungera, varken under första eller andra vågen. Dessutom har Folkhälsomyndigheten uttalat att de inte kan se att det är via restauranger smittan sprids.

För mig blir detta märkligt.

I stället ringer det i öronen: Regeringen snodde den enda sittningen.

Krögaren och företagaren Leif Mannerström beskriver en kväll ute: Man beställer bord till klockan 19.30, tar in en varmrätt, ett glas vin eller två och kanske en kopp kaffe och sitter till klockan 22-22.30.

Normalt sett har restauranger två sittningar per kväll för att klara sin ekonomi. När den andra inte hinns med uteblir de inkomsterna. Som det är nu hinner man knappt med den enda sittningen. Det är ett jättehårt slag och förmodligen den sista spiken i kistan när den enda sittningen inte går att genomföra.

Det går bra att handla i en mataffär och ha barn på skolan, men man kan inte gynna sin lokala restaurang eftersom krögarna inte är betrodda att lösa problemen i ett avtal med regeringen om att både covidsäkra och kunna ha öppet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Det går att lösa. Jag tog upp två exempel i mitt tidigare inlägg: djurparken i Skåne som har hållit öppet och förslag på konserter med avgränsningar så att det skulle vara covid-19-säkert.

Har statsrådet funderat på att diskutera denna möjlighet, lagt det helt åt sidan eller inte alls tänkt på det? Om han har gjort det undrar jag på vilka grunder man bestämde sig för att inte genomföra de förslag som fortfarande uteblivit. Jag har fortfarande inte fått höra varför. Det är förslag som Fredrik Eriksson och andra har framfört till regeringen. Jag förmodar att en lång kö av människor står på tur för att berätta om detta.

Företagarna är människor som riskerar att förlora sina livsverk. De har belånat sina livsdrömmar, pantsatt sina hus och tömt barnens sparbössor för att kunna överleva. Det är dessa företag som levererar till vår välfärd. Dessa företag startade kanske en gång som UF-företag. Ungdomar är anställda i branschen och får sitt första jobb. Andra kan få sitt första jobb i Sverige.

Arbetslösheten är hög. Den är den högsta sedan 2009 då man började mäta den. Risken är stor för ett långt utanförskap. Därtill kommer psykologiska effekter. Rubriken "En politik för företag" är inte längre gångbar i denna del av samhällsdiskussionen.

Fru talman! Även jag har med mig ett antal röster från landet:

Hjärtklappningar och sömnproblem är nu vardag. Vi behöver hjälp. Jag ska på analys av hjärtat på måndag. Jag känner press och stress men tänker inte ge upp min dröm, för jag brinner för mitt företagande.

Vårt företag förblöder.

Det är akut nu i verkligheten.

Vad är orsaken till saktfärdigheten? En livräddande insats är bara viktig när man lever.

Detta har sagts utifrån att livsverk raseras framför människors ögon.

Fru talman! Statsrådet sa under gårdagens frågestund: "Vi jobbar snabbare än någon annan regering någonsin har gjort." Vad bygger regeringen den bedömningen på? Det är många där ute som inte heller förstod svaret.


Anf. 33 Malin Höglund (M)

Fru talman! Under fem månader har jag och riksdagsledamoten Ann-Britt Åsebol från Dalarna gjort en Dalaresa. Vi har besökt 50 företag, varav flertalet är restauranger. Besöken var först fysiska, men efter att fler restriktioner infördes under hösten blev de i stället digitala.

I restaurangbranschen arbetar många ungdomar. Men i och med regeringens hårda restriktioner för restaurangbranschen kommer många ungdomar nu inte att ha ett arbete att gå till. De stöd som restaurangerna kunde ta del av under våren förra året uteblir nu. De har inte fått de stöd som de så väl behöver. Branschen går på knäna.

Anna driver flera restauranger på Idre Fjäll tillsammans med sin familj. Hon berättar följande:

Vi ställer inte in. Vi ställer om. Vi krögare har anpassat oss hela tiden. Regeln om alkoholstopp efter klockan 20 gör att många tappar sin andra sittning. Vi på restaurangerna har full koll på våra sittande gäster, så varför inte låta oss ha öppet till klockan 22? Vad tror regeringen händer på restaurangerna efter klockan 20? Sedan har vi nästa problem: fyra sittande vid varje bord. En familj i dag är kanske sex eller sju personer. Då måste man i dagsläget dela upp sig på två bord. Men att bo i samma hus fungerar. Vi är människor som ser våra livsverk gå i stöpet. Vi spritar händerna. Vi håller avstånd. Vi gör allt. Men våra ben slås hela tiden undan.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag undrar vilka åtgärder statsrådet tänker vidta för att restaurangerna ska kunna återgå till sina normala öppettider i de säkra miljöer de har skapat under pandemin.


Anf. 34 Alexandra Anstrell (M)

Fru talman! Stockholm är en av de värst drabbade regionerna i Sverige, eftersom Stockholm står för en stor del av besöksnäringen liksom hotell- och restaurangnäringen. Precis som Tobias Andersson beskrev kommer många företagare att gå ut i dag klockan 15 med sina kastruller och slevar för att protestera mot regeringen. De vill ha regeringens uppmärksamhet.

Jag undrar vad Ibrahim Baylan säger till dem som går ut i dag klockan 15. Får de några besked?

Det är svårt att förstå regeringens beslut. Det handlar inte om att vi inte vill stoppa smittspridningen. Det handlar inte om politiska poäng. Utan det handlar om att vi vill försöka förstå och att försöka framföra till regeringen att stödet inte når fram.

Det handlar också om att försöka förstå varför man måste stänga restaurangen klockan 20 i stället för 22. Folkhälsomyndigheten har ju den här veckan sagt att restauranger inte utgör någon större smittorisk. Vad grundar sig beslutet på? Finns det någon anledning till att restaurang- och hotellnäringen inte kan få ta ansvar för att servera gäster i en smittsäker miljö? Varför är de diskriminerade? Har näringsministern och regeringen någonting emot restaurangbranschen?


Anf. 35 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Jag ska försöka att ta mig an de många frågor jag fick i tur och ordning.

Jag tror inte att bara jag häpnar, Tobias Andersson. Jag tror också att många av de människor som jobbar i kultursfären och de som jobbar med event, med mässor, i delar av handeln eller i resebranschen, som helt eller delvis varit nedstängda sedan i mars, häpnar när de hör Sverigedemokraterna säga att regeringens eller pandemins effekter har slagit uteslutande mot restaurangnäringen.

Vi har haft många restriktioner under året. En del har haft sin grund i ordningslagen. Ett stort antal andra åtgärder har också vidtagits för att stävja smittan och rädda människoliv. Precis som har beskrivits vid mina träffar och i min dialog med både Visitas styrelse och enskilda restaurangföretagare har man haft en väldigt tuff situation och har det alltjämt. Anledningen är mycket enkel: Vi har en pågående pandemi, och vi behöver bekämpa smittan.

Min häpnad beror alltså inte på att ledamöterna tar upp frågor. Det är helt i sin ordning. För min del är det också mycket viktigt att lyssna. Jag tror nämligen att man mitt i en svår situation som denna bör ha en stor ödmjukhet och försöka jobba tillsammans.

Anledningen till att jag frågar om det inte handlar om partipolitiska poäng är att jag inte har sett att vare sig Sverigedemokraterna eller Moderaterna har lagt fram några andra förslag i riksdagen än de åtgärder som vi har vidtagit. Nu låter det som om det bara är regeringen som har lagt fram förslagen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Har man lagt fram förslag om att man ska kunna ha alkoholservering från tio eller fram till midnatt? Nej, jag har inte sett något sådant. Jag tror att det beror på den mycket kloka slutsatsen att vi måste göra vårt yttersta för att bekämpa smittan. Om vi inte lyckas få kontroll över den riskerar vi att hamna i den situation som många andra länder har hamnat i. Man går in i stora lockdowner med enorma konsekvenser för människor men också för jobb och företagande.

Malin Höglund frågade vad det är som avgör. Det är smittläget som avgör. Det är detta det handlar om. Om smittspridningen minskar kanske vi kan få en annan utveckling. Vi ser precis att den börjar göra det, men jag tror att det är alldeles för tidigt för att blåsa faran över.

I min dialog med restaurangföretagare och i detta fall en branschorganisation diskuterar vi vad vi skulle kunna göra tillsammans. Det gäller både hur stödåtgärderna skulle kunna gå snabbare och hur det hela sker på ett rättssäkert sätt. Vi diskuterar naturligtvis också ytterligare åtgärder för att så långt som möjligt stävja smittan.

Fru talman! Jag har fått en fråga om vad vi har gjort. Det är ledamöterna mycket väl medvetna om. Vi har lagt fram 13 extrabudgetar utöver ordinarie budgetar, som omfattar hundratals miljarder av skattebetalarnas pengar, på ett sätt som ingen regering någonsin gjort tidigare. Om ledamöterna har något annat exempel får de gärna lägga fram det. Det är mot denna bakgrund som jag säger att vi jobbar så snabbt det går.

Är det tillräckligt? Nej, vi befinner oss ju mitt i den värsta kris som vi har upplevt i modern tid. Jag är den förste att säga att vi alltid har mer att göra och fler justeringar att göra. Så länge vi inte har kommit ur krisen, detta elände, måste vi fortsätta jobba intensivt för att hitta metoder för att stävja smittan och så långt som möjligt få samhället att fungera. Det gäller restaurangbranschen liksom områden som kultur och event, resebranschen och handeln. Det är delar som just nu lider mycket av det faktum att vi befinner oss i en djup kris.


Anf. 36 Tobias Andersson (SD)

Fru talman! Näringsministern inledde sitt anförande med att påstå att Sverigedemokraterna eller Moderaterna inte har agerat inom ramarna för riksdagen. Det är direkt felaktigt.

Flera av de stödåtgärder som det nu har beslutats om har varit konsekvenser av det riksdagsarbete vi har bedrivit. Omställningsstödet hade aldrig kommit på plats ifall det inte hade varit för utskottsinitiativ från Sverigedemokraterna och Moderaterna rörande ett omsättningsstöd. Likadant var det med nedstängningsstödet. Det var ett tillkännagivande i den här kammaren som nödgade regeringen att ta fram ett nedstängningsstöd efter att man fattat beslut om den tillfälliga covid-19-lagen. Även förlängningen av sänkta arbetsgivaravgifter var pådriven av riksdagen - och så vidare, och så vidare.

Därefter valde näringsministern att återigen upprepa att hundratals miljarder ska ha betalats ut till näringsidkare. Finansministern brukar säga att de krisåtgärder som vidtagits uppgår till ungefär 374 miljarder kronor. Men i går kom Svenskt Näringsliv med en granskning där de har gått igenom de beslutade stödåtgärderna och i vilken utsträckning dessa nått de enskilda näringsidkarna. De menar att endast 87 miljarder har använts av de annonserade 374 miljarderna. Det är en otrolig differens. Det är inte felräkningspengar. Det är inte kaffepengar. Det är nästan 300 miljarder som man ska ha fattat beslut om enligt finansministern men som enligt Svenskt Näringsliv inte har kommit de enskilda näringsidkarna till gagn.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag låter siffrorna stå för Svenskt Näringsliv, men jag skulle ändå vilja höra näringsministerns svar på detta, för näringsministern har två gånger under denna interpellationsdebatt lyft fram att man har betalat ut så otroligt mycket pengar. Andra hävdar alltså att så faktiskt inte alls är fallet.


Anf. 37 Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

Fru talman! Nej, det är inte Moderaterna som ska lägga fram förslag. Det är regeringen som har en kö av företagare som säger: Vi kan hjälpa till med förslag som gör att vi kan hålla öppet! Då måste väl regeringen kunna svara företagarna och berätta för oss här i kammaren vad det är de framfört och varför det inte har kommit på plats. Som vi har hört här i dag har vi fått knuffa regeringen framför oss för att få stödåtgärder på plats. Detta framfördes väl i föregående anförande.

I dag har vi återigen hört berättelser från verkligheten. Frågan kvarstår: Kommer Kastrullupproret att få regeringen att tänka om? Det handlar om att ha öppet och samtidigt covidsäkra.

Efter föregående debatt fick jag ett inlägg till mig från en företagare som skrev: Så rätt beskrivet! Retroaktivt är destruktivt. Det är en skandal hur lång tid det tar innan stöden från augusti förra året kommer. Att hålla i och hålla ut, vilket upprepas av företrädare för regeringen, är väldigt svårt för många företagare just nu. Jag hoppas att regeringen lyssnar på er.

Statsrådet får nu möjlighet att svara på detta i sitt sista debattinlägg. Lyssnar ni på företagen? Kommer ni att komma med lösningar? Hur tänker statsrådet om denna långa tid från augusti förra året då företagen fått vänta på stöd? Jag skulle också vilja ha svar på om restaurangerna som tappat i stort sett hela sin omsättning på grund av restriktioner med anledning av covid-19 kommer att bli aktuella för den här stängningen om man inte tänker ge stöd som träffar.

Jag tycker inte om att man polariserar, för det handlar om kulturen, resebranschen och alla som faller mellan stolarna, även de som levererar ljud, bild och annat till tillställningar.

Statsrådet! Regeringen! De stänger inte ned. De lever på marginalen. Ska man svälta ut företagen?


Anf. 38 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Jag tror att vi alla inser vad som är orsaken till de stora svårigheter man upplever som restaurangföretagare, som kulturutövare, som reseföretagare, som företagare i delar av handelsbranschen med mera. Vi är i den värsta pandemi vi har upplevt i modern tid, med alla de effekter den har. Det är ingenting som vi är ensamma om, utan det är någonting som pågår i hela världen. Naturligtvis tittar vi på andra länder och jämför. Det är klart att vi försöker lära av dem men också genomföra åtgärder på ett sätt som fungerar.

Jag har full förståelse och respekt för frustrationen hos många restaurangägare som går ut och protesterar klockan tre på dagarna. Man vill naturligtvis göra sitt yttersta för att kunna bedriva en verksamhet som man kanske har byggt upp under lång tid. Det är också mot den bakgrunden vi försöker hjälpa till. Jag förstår också frustrationen över att det kan ta lite tid om det är så att ansökan av någon anledning inte är komplett till att börja med.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag kan även förstå att man tycker att de politiska beslutsprocesserna tar alldeles för lång tid. En åtgärd som aviseras i november börjar inte gälla på en gång. Men riksdagens ledamöter vet mycket väl att det är så. Vi har en grundlag, och vi har lagar att följa också som regering. Därtill behöver dessa stöd ofta godkännas av Europeiska unionen. Likväl gör vi vårt yttersta för att hitta lösningar framåt i nära dialog med näringslivsföreträdare och enskilda företag.

Fru talman! Ja, det är en mycket tuff situation. Men jag vill påminna ledamöterna om - detta kan vara förvånande att höra - att vi tack vare företagen och våra gemensamma åtgärder till och med hade färre konkurser 2020 än 2019. Det är också viktigt att komma ihåg.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2020/21:335 Stöd till restaurangbranschen

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

 

Att förbudet mot att servera alkohol på restauranger efter klockan 20 förlängdes till den 24 januari innebär ett fortsatt avbräck för besöksnäringen. Krögarna är förtvivlade.

Vi vet alla att liv ska räddas och att vi ska hålla pandemin stången, men vi vet också att om vi vill ha kvar arbetstillfällen och branscher efter pandemin så behövs det också insatser på den ekonomiska sidan. Det innebär antingen att man lämnar ut krisstöd till företagen eller att man ger dem möjlighet att arbeta med covid-19-säkrade lösningar, om man inte avser att låta företagen falla och gå i konkurs.

Besöksnäringen är en av de branscher som har drabbats hårdast av de restriktioner som kommit i spåren av pandemin. Det ser riktigt mörkt ut för många företagare runt om i landet som ser sina livsverk närma sig avgrunden med rasande fast, om de inte redan fallit ned.

Krögare har nu dragit igång ett upprop där de och deras personal klockan 15 varje dag går ut på gatorna med grytor och kastruller och slamrar med slevar och lock. En minut varje dag klockan 15 avser de att genomföra detta upprop, och de säger att de tänker göra det tills regeringen tillser att utlovade stöd utbetalas.

Med anledning av detta vill jag fråga näringsminister Ibrahim Baylan:

 

Avser ministern att vidta några ytterligare åtgärder för att snabbt kunna bistå den så hårt ansatta restaurangbranschen?

Besvarades tillsammans med