Stöd till företagare med enskild firma

Interpellationsdebatt 17 november 2020

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 1 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Elisabeth Svantesson har frågat finansministern om ministern och regeringen kommer att börja arbeta mer skyndsamt så att vi inte i onödan förlorar jobb och företag. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på interpellationen.

Fru talman! Regeringen har på mycket kort tid tagit fram en rad åtgärder för att hjälpa landets företag att överbrygga den kris som den pågående pandemin har inneburit för många av dessa. Som exempel kan nämnas stöd för korttidspermittering, omställningsstöd för fasta kostnader, ett särskilt hyresstöd för utsatta branscher, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter, utökad avsättning till periodiseringsfond, utökat statligt ansvar för sjuklönekostnader, anstånd med skatteinbetalningar och utökade lånemöjligheter och kreditgarantier. De allra flesta av dessa kan också sökas av enskilda näringsidkare.

Den 10 september 2020 överlämnade regeringen en proposition med extra ändringsbudget till riksdagen med förslag om att avsätta 3 ½ miljard kronor för ett särskilt omsättningsstöd riktat specifikt till enskilda näringsidkare. Den 23 september 2020 beslutade riksdagen att anvisa dessa medel för stödet.

Regeringen har därefter skyndsamt tagit fram en promemoria med en förordning som reglerar de närmare förutsättningarna för stödet. Promemorian har remitterats och därefter beretts i Regeringskansliet så snabbt som möjligt.

Förordningen om omsättningsstöd till enskilda näringsidkare beslutades av regeringen den 5 november och trädde i kraft den 9 november 2020. Sedan den 10 november 2020 går det att ansöka om stöd, och länsstyrelserna står redo att handlägga inkommande ansökningar.

Fru talman! Jag delar därmed inte Elisabeth Svantessons uppfattning att regeringen inte har arbetat skyndsamt med att få åtgärder på plats för att hjälpa landets företag att överbrygga de ekonomiska konsekvenserna av denna pågående, eländiga pandemi.


Anf. 2 Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Det tog nio månader innan enskilda näringsidkare ens kunde söka krisstöd. Det vill näringsministern och regeringen kalla skyndsamt. Jag kallar det oerhört långsamt.

Fru talman! Detta år har varit en prövande tid. Först och främst givetvis på ett mänskligt plan eftersom många har varit sjuka, drabbats och förlorat nära och kära. Men det har också varit prövande för ekonomin, såväl för den svenska som för många företagares.

Under våren var vi moderater tydliga med vad vi tyckte borde göras för att rädda jobb och företag och pressa tillbaka arbetslöshet. Vi lade fram förslag efter förslag, och i många fall mötte regeringen också upp dem, vilket var mycket glädjande. I riksdagen behandlades dessa förslag skyndsamt, vilket var viktigt för att rädda just jobb och företag.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vad hände i ekonomin i våras? Utbudet minskade kraftig. I mars och april hade många företag och industrier det tufft. De fick inte komponenter från andra delar av världen och personal var hemma med olika symtom. Även efterfrågan bromsades kraftigt upp. Vi betedde oss inte som vanligt på grund av de tydliga restriktionerna, och det var helt rätt. Problemet var bara att alla företag i dessa branscher, stora som små, drabbades mycket hårt av dessa restriktioner.

Fru talman! En stor del av landets företagare är enskilda näringsidkare. De är till exempel frisörer, taxichaufförer, ljudtekniker eller massörer. De jobbar i branscher med mycket kontakt med människor, och denna kontakt har självfallet bromsats upp på grund av smittspridningen. När nu de nya restriktionerna kommer på plats kommer de att få det ännu tuffare.

Många av dessa företagare är som sagt enskilda näringsidkare. De har valt att driva sitt företag så. I sitt svar säger näringsministern att enskilda näringsidkare kan ta del av de flesta av de stöd som regeringen har kommit fram med. Men det stämmer inte. Det allra största och viktigaste stödet, korttidspermittering, kan de inte ta del av.

De kunde i de allra flesta fall inte heller ta del av omställningsstödet som kom i våras. Det skulle täcka upp för fasta kostnader, som i deras fall är lönen. Men lön fick inte anges som fast kostnad, och därmed kunde de inte ta del av stödet.

Sänkta arbetsgivaravgifter och egenavgifter kan de ju bara ta del av om de har några intäkter.

Fru talman! Jag har pratat med många av dem, och de allra flesta har inte kunnat ta del av dessa stöd.

Det var därför som vi moderater tidigt i våras tog detta initiativ och drev på. Till slut fick vi med hela riksdagen på att vara tydlig mot regeringen, näringsministern och finansministern: Ni måste komma tillbaka med ett stöd till de enskilda näringsidkarna.

Detta var i juni. När vi kom tillbaka hit i augusti hade inget hänt. Regeringen gick på en lång sommarsemester och lämnade dessa småföretag i sticket.

Låt mig än en gång fråga näringsministern: Tycker näringsministern att regeringen, näringsministern och finansministern har hanterat denna viktiga fråga för alla enskilda näringsidkare skyndsamt?


Anf. 3 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Dessa nio månader har för många säkert känts som en evighet. Det är nog många som knappt kommer ihåg hur det var innan pandemin slog till, med allt vad det har inneburit. Att det är en svår situation för dem som har drabbats och lider av smittan och för de alltför många som har mist nära och kära förstår vi alla.

Därutöver är det precis som Elisabeth Svantesson säger: Det blev en mycket stor påfrestning på ekonomi och sysselsättning.

Mot denna bakgrund vidtog regeringen skyndsamt ett stort antal åtgärder. Summerar vi dessa direkta stöd och kredit- och lånegarantier sjösatte vi det största stödprogrammet någonsin. Vi gjorde detta så skyndsamt vi kunde av den enkla anledningen att hastigheten var viktig. Vi gjorde det dessutom under mycket osäkra förhållanden.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Med facit i hand kan man alltid säga "så här var det", men när vi var mitt uppe i det kunde nog varken Moderaternas Elisabeth Svantesson eller någon annan se exakt hur detta skulle utvecklas.

Jag skulle säga att Regeringskansliet och regeringen har jobbat skyndsamt. Jag uppskattar också att vi i många stycken har haft en bra dialog och ett bra samarbete med riksdagens partier. Så ska det vara tycker jag. Under sådana väldigt svåra omständigheter som dessa, som vi är långt ifrån att komma ur, borde man hålla sig för god för att försöka ta partipolitiska poäng och i stället samarbeta för landets väl och ve. Utöver att begränsa smittan och rädda människoliv har vi haft som prioritering att mildra effekterna på företagande och sysselsättning i vårt land.

Fru talman! Man får nog i kriser som denna alltid vara ödmjuk och säga att man jobbar på och gör sitt bästa. När man inte har färdiga system, vilket varken vi eller något annat land, tror jag, har haft för att mildra effekterna på just jobb och företagande, får man jobba med de verktyg man har. Vi har sjösatt ett stort antal olika stöd. Jag upprepar dem: korttidspermittering, omställningsstöd, hyresstöd, tillfälligt sänkta arbetsgivaravgifter, utökad avsättning för periodiseringsfond, staten tar över sjuklönekostnader och anstånd med skatteinbetalningar. Därutöver finns utökade lånemöjligheter och kreditgarantier. Inalles, Elisabeth Svantesson, talar vi om närmare 700 miljarder av skattebetalarnas pengar som vi har använt för att försöka mildra krisen och dess effekt på jobb och sysselsättning.

Till den som nu tittar kan jag säga att vi kommer att fortsätta. I en djup och bred kris som denna behöver vi stå tillsammans. Vi behöver hjälpas åt för att försöka ta oss ur detta så bra det bara går.

Det är precis som Elisabeth Svantesson sa. Det är klart att vi under och efter sommaren också har jobbat och kommer att fortsätta jobba för att försöka se till att det så långt det är möjligt rädda företag och därmed jobb i vårt land. Det ingår i oppositionens roll - jag har själv suttit i opposition i åtta år - att säga att det alltid är för sent och för lite. Men jag skulle önska att man i denna svåra situation kunde höja sig lite till och jobba tillsammans med oss så att vi kan ta oss ur det här eländiga läget.


Anf. 4 Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Är det något som oppositionen, inklusive Moderaterna, gjorde i våras var det just att arbeta tillsammans. Vi har lagt fram konstruktiva förslag. Finansutskottet - ibland alla åtta partier - justerat och förbättrat regeringens förslag. Vi har verkligen varit konstruktiva.

Det är inte att ta partipolitiska poäng om man konstaterar att en stor grupp företagare, som vi länge har ropat till er om, inte har fått stöd. Det är inte att ta partipolitiska poäng om man poängterar att mammor och pappor har belånat hus och hem. Andra har gått i konkurs. Jag har haft många samtal under krisen, fru talman, med företagare och andra som har det väldigt tufft. Jag fick höra av en man att han nu bor i husvagn för att han har gått i personlig konkurs.

Många har haft en otroligt tuff resa. Jag kommer att göra allt jag kan för att alla de företag som i grunden är livskraftiga men som har drabbats hårt då de nu mer eller mindre har fått näringsförbud kommer att få det stöd som jag tycker att de har rätt till. Vi måste ha dessa branscher även efter krisen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det går inte att komma ifrån att det tog nio månader innan man ens kunde söka detta stöd. Vi har lyft upp frågan under många månader utan att få gehör. Det dröjde ända tills jag och Moderaterna hotade med att vi skulle ta tag i det här i finansutskottet och lägga fram förslaget där; jag tycker dock alltid att det är bättre om Regeringskansliet jobbar fram förslagen. Då satte regeringen till slut fart. Det här är att vara en konstruktiv opposition och att vara en blåslampa i baken på regeringen, som i detta fall och vid just detta stöd jobbade alldeles för långsamt.

Fru talman! Jag vill säga något kort om vilka de personer är som har fått vänta länge. Det är som jag sa mammor och pappor. Det är hårt arbetande människor som har valt att driva sitt arbete som enskild firma. Det är lönearbetet som är deras intäktskälla. Alla de mycket bra stöd som näringsministern alldeles nyss räknade upp är bra för andra företag men inte för just denna grupp. Jag hoppas därför att regeringen ska koppla en tydligare ekonomisk strategi till pandemin när nu krisen, smittspridningen och pandemin fortsätter. Det får inte dröja så här länge.

När nu nya restriktioner kom i går, vilka jag helt står bakom, måste man vara snabb på fötterna och se till att inte ännu fler företag går omkull så att vi får en ännu högre arbetslöshet. Det vore så onödigt. Vi har en riksdag med åtta partier. I grund och botten vill ju alla pressa tillbaka arbetslösheten och rädda företag. Det är fullt möjligt. Använd oss till det!

Häromveckan presenterade regeringen och stödpartierna att de ska förlänga exempelvis omställningsstöd. Det är mycket bra. Jag förstår dock inte varför man dröjer till nästa år. Jag förstår heller inte varför man nu inte ser till att göra detta mer träffsäkert när så många drabbas. Men jag kan lova att vi moderater kommer att göra allt vi kan för att så snabbt som möjligt få igenom vartenda förslag som regeringen lägger på riksdagens bord för att rädda jobb och företag. Vi kanske till och med kan vara med och förbättra dem. Men pandemin drar ut på tiden - låt det inte gå för lång tid när det gäller förlängningarna och att rikta stöd dit där de bäst behövs. Det skulle Sverige inte ha råd med.


Anf. 5 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Det är alltid viktigt att vara ödmjuk, särskilt när man hamnar i en sådan här djup kris som kom med en väldig hastighet. Man måste jobba snabbt för att få saker och ting på plats. Det är bra att Elisabeth Svantesson nu kan tillerkänna regeringen viss förtjänst att vi snabbt fick ett stort antal insatser och stöd på plats. Det gjordes dessutom i en omfattning som vi i vårt land aldrig varit med om och förhoppningsvis aldrig mer behöver, men det kan man inte veta.

Det är viktigt att hålla sig till fakta, särskilt under tider som dessa när väldigt många är oroliga och osäkra och har drabbats som företagare eller för att man har blivit av med jobb som löntagare. Tyvärr har alldeles för många blivit det under krisen. Att hålla sig till fakta gäller inte bara regeringen utan även oppositionen. Många av de stöd som vi har räknat upp har man som enskild näringsidkare kunnat ta del av. Men som Elisabeth Svantesson säger har det i en del fall visat sig att man inte har den här typen av fasta kostnader. I andra fall är det annat som har gjort att man inte har haft lika stor nytta av dem. Det är mot denna bakgrund som vi har fortsatt jobba och har tagit fram omsättningsstödet för enskilda näringsidkare.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Elisabeth Svantesson talar om nio månader som om vi vore vid slutet av detta. Vi är nog båda medvetna om att det här eländet kommer att pågå under en längre tid. Mycket tyder på att ett vaccin kanske är det som till slut kommer att ta knäcken på smittan.

Vi kommer parallellt med detta att fortsätta jobba. Jag kan försäkra både dem som lyssnar och Elisabeth Svantesson om att vi för en kontinuerlig diskussion, samtal och dialog med företrädare för näringsliv och fackföreningar liksom även med enskilda näringsidkare. Jag har såklart hört många av dessa historier och träffat enskilda näringsidkare, sådana som jobbar med aktiebolag och löntagare. Jag har verkligen förståelse för att det är en väldigt tuff tid. Det är tufft för att vi för första gången på hundra år är med om en global pandemi. Vi ska göra vårt yttersta för att mildra effekterna.

Jag tror dock att det vore farligt om vi stod här som företrädare för regering eller opposition och försökte ge sken av att vi kommer att kunna åtgärda alla negativa effekter av krisen. Det kommer vi inte att kunna göra. Men vi ska göra vårt bästa med de stora resurser som vi som rikt land har. Resurserna är trots allt begränsade, och vi måste se till att använda dem på bästa möjliga sätt.

Parallellt med att vi har aviserat nya restriktioner för att smittan fortsätter att öka jobbar vi naturligtvis också med att se hur vi kan använda våra gemensamma pengar och skattebetalarnas pengar för att mildra effekterna på jobb och företagande. Jag hade önskat att inte ett enda företag behövde gå i konkurs på grund av pandemin. Jag hade önskat att inte en enda människa hade behövt bli av med sitt jobb.

Under våren var det alldeles för många företag som gick i konkurs av den här anledningen. En del gjorde det kanske för att de hade haft svårigheter redan innan och blev påskyndade av pandemin. Andra gjorde det direkt för att pandemin satte stopp för det sätt som de bedrev sin verksamhet och den affärsmodell de hade.

Fru talman! Tack vare många av de insatser som vi gjort har vi under hösten kunnat se att konkursvågen avstannat. Den har i varje fall inte varit särskilt mycket högre än tidigare normalår. Det betyder dock inte att vi har kommit ur det här. Tvärtom kommer vi att behöva fortsätta jobba.

Fru talman! Låt mig återigen få säga att jag tror att det finns tider för politisk debatt och att försöka ta partipolitiska poäng. Men jag tror att svenska folket liksom svenska företag och löntagare förväntar sig i den tid vi befinner oss i nu att vi jobbar tillsammans. Regeringen är fortsatt beredd att jobba tillsammans med riksdagen för att hitta bra lösningar.


Anf. 6 Elisabeth Svantesson (M)

Fru talman! Jag tror att Sveriges företagare räknar med att vi ska jobba tillsammans, men de räknar också med att ha en näringsminister som förstår deras villkor. Vi befinner oss i en kris just nu, och jag tänker fortsätta att påminna om att alla inte har fått de stöd som de borde ha fått och att en del av stöden har blivit tillkrånglade. Detta ser jag som min uppgift, för att rädda så många jobb och företag som möjligt.

Fru talman! Näringsministern talar om ödmjukhet. Då vore det på sin plats att konstatera att det har tagit långt tid med stöd för enskilda näringsidkare. Det är lite förvirrande, fru talman. Å ena sidan säger näringsministern och regeringen att man har kunnat ta del av de flesta av stöden. Detta är inte sant. Å andra sidan säger Baylan själv ibland, till exempel på Facebook häromveckan, att det har visat sig att små enskilda näringsidkare inte har kunnat dra nytta av regeringens åtgärder. Det var ett bra erkännande. Det är precis så det har varit - det tog nio månader innan man ens kunde söka stöden.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Jag hoppas - det är därför jag har denna debatt - att det inte ska gå så långt i det som vi behöver göra framöver, utan att det ska gå snabbt och att de små företagen inte ska hamna längst bak i kön. De är många. De anställer inte många - enskilda näringsidkare är helt ensamma - men de är viktiga och många. Jag hoppas att regering och riksdag tillsammans ska kunna se till att vi kan rädda så många jobb och företag som möjligt.

Självfallet kommer många att drabbas av arbetslöshet och konkurs. Det har de redan gjort, men vi måste göra allt vi kan för att livskraftiga företag och branscher, som nu mer eller mindre har näringsförbud, faktiskt överlever krisen. Det är därför jag har ställt interpellationen, och jag hoppas att näringsministern kan visa lite ödmjukhet i detta.


Anf. 7 Näringsminister Ibrahim Baylan (S)

Fru talman! Ödmjukhet är lätt att kräva av andra, men som det står i Bibeln får man alltid titta på och ha en insikt om sina egna. Jag försöker verkligen ha en ödmjukhet inför att vi är i en svår situation. På samma sätt tror jag att man får ha en ödmjukhet inför att trots att vi är ett rikt land med stora resurser är dessa ändå begränsade. Vi får göra det bästa med de resurser vi har för att mildra effekterna på jobb och företagande i vårt land. Det försöker vi göra.

Jag sa tidigare att vi har sett att enskilda näringsidkare inte har kunnat söka vissa stöd och åtgärder, trots att dessa nominellt är möjliga att ta del av, därför att de ibland inte har fasta kostnader och ibland inte har några kunder. Då hjälper det inte, och det är därför vi har både skruvat och tagit fram nya stöd.

Fru talman! Det är klart att vi alltid ska ha politisk debatt. Det är en viktig del av den demokratiska modell vi har, och jag har full respekt för det. Likväl är vi i ett svårt läge. Det är klart att jag, om jag nu ville ha den typen av polemik, skulle kunna säga till Elisabeth Svantesson att hon i april sa att vi skulle pumpa ut 100 miljarder kronor per månad av skattebetalarnas pengar. I september kritiserade hon i stället regeringen för att vi föreslog att vi skulle ha ett budgetutrymme på 100 miljarder för ett helt år - det var alldeles för frivolt och slösaktigt. Nu står vi här i november, och då heter det att det är för lite och för sent.

Jag har full förståelse för att det är en viktig del av oppositionens roll att säga att regeringen gör alldeles för lite, alldeles för sent, och att oavsett vad regeringen föreslår borde det ha gjorts något annat. Jag förstår detta - under normala omständigheter, men nu är det inte det.

Jag kan för regeringens del säga att vi kommer att fortsätta att jobba, i tät dialog med företag, med fackföreningar och också med oppositionen för att försöka ta fram insatser för att mildra effekterna av ett elände som vi ännu är långt ifrån att ta oss ur.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2020/21:111 Stöd till företagare med enskild firma

av Elisabeth Svantesson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Ända sedan pandemin bröt ut har de som driver enskilda firmor väntat på krisstöd. I början av sommaren fick Moderaterna med sig hela riksdagen på att uppdra åt regeringen att skyndsamt återkomma med särskilt stöd riktat specifikt till de enskilda näringsidkarna. Regeringen valde i stället att ta en lång sommarsemester, och i augusti agerade därför Moderaterna igen. Först när det stod klart för regeringen att de var på väg att bli överkörda i riksdagen bidrog de motvilligt till arbetet och presenterade i augusti ett förslag till krisstöd.

I dag, flera månader senare, har krisstöden ännu inte nått fram. Det har fram till i dag inte ens gått att söka det. För många med enskild firma är intäkterna att likställa med lön. Detta innebär att flera av dessa företagare stått utan inkomst under en längre tid. Trots att det skulle vara möjligt att söka krisstöd i slutet av oktober är det nu i början av november fortsatt inte möjligt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Kommer ministern och regeringen att börja arbeta mer skyndsamt så att vi inte i onödan förlorar jobb och företag?