Statens ägarstyrning av Svevia AB

Interpellationsdebatt 2 april 2024

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 79 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Herr talman! Isak From har ställt mig två frågor. Den första frågan är hur jag säkerställer statens styrning av Svevia AB så att Svevia uppfyller de beslutade målen och därmed bidrar till långsiktigt hållbart vägunderhåll i hela landet. Den andra frågan är om jag anser att Svevias viten är förenliga med statens ägarpolicy och bolagsstyrningsmodell och, om inte, om jag avser att vidta några åtgärder inom mitt ansvarsområde.

Svevia AB är marknadsledande i Sverige inom drift och underhåll av väg med fokus på att snöröja, halkbekämpa, laga och förbättra vägar för att framkomlighet och säkerhet ska upprätthållas för alla typer av vägtransporter. Bolaget har inget samhällsuppdrag beslutat av riksdagen utan ska bedriva verksamheten inom ramen för affärsmässighet.

Det är bolagets styrelse och ledning som ansvarar för bolagets organisation och förvaltningen av dess angelägenheter samt den löpande förvaltningen av bolagets operativa verksamhet. I detta ingår arbetet med snöröjning och halkbekämpning. Därutöver ska bolag med statligt ägande enligt statens ägarpolicy agera föredömligt inom området hållbart företagande och i övrigt agera på ett sådant sätt att de åtnjuter offentligt förtroende. Styrelsen ansvarar för att Svevia AB sköts föredömligt inom ramen för lagstiftningen, bolagets bolagsordning och statens ägarpolicy. Jag förutsätter att detta följs.

Staten som ägare träffar regelbundet bolaget vid så kallade ägardialoger där bland annat aktuella frågor av väsentlig karaktär diskuteras och uppföljning sker av beslutade ekonomiska mål samt strategiska mål för hållbart värdeskapande för Svevia AB.

I sammanhanget kan även nämnas att behoven av underhåll av Sveriges vägar är stora. Regeringen satsar därför 300 miljoner kronor per år under 2024 och 2025 på ökat vägunderhåll av statliga vägar samt 100 miljoner kronor per år under 2024 och 2025 för förstärkt underhåll i det enskilda vägnätet. Satsningen syftar till att bidra till att upprätthålla framkomligheten och trygga en tillförlitlig infrastruktur.


Anf. 80 Isak From (S)

Herr talman! Jag tackar finansministern för svaret.

Låt oss först konstatera att vi i alla fall i norra Sverige under påsken har blivit väldigt snörika. Vi kan också konstatera att vägunderhållet tycks ha fungerat relativt bra. Det har inte varit några större rapporter om trafikkaos. Vi får hoppas att det fortsätter, trots att snön nu även faller tät utanför Riksdagshuset.

Utgångspunkten för min interpellation är att det runt om i landet råder väldigt stor irritation över bristande vägunderhåll och framför allt bristande vinterväghållning. Svevia är marknadsledande, precis som finansministern lyfter fram, och den största aktören - dessutom en till stora delar väldigt kompetent aktör - på den svenska marknaden som handlar om vinterväghållning, sommarväghållning, brobyggande, asfaltering och många andra delar som hör dit.

Likväl hade Trafikverket när jag skrev interpellationen delat ut 91 viten till olika företag, varav Svevia procentuellt fått flest, för att man inte uppfyllt kraven i de kontrakt man åtagit sig. Sedan jag skrev interpellationen tycks det också ha kommit ytterligare ett antal viten i fall där Svevia inte fullt ut har uppfyllt det man åtagit sig.

Det är trots allt finansministern som är ansvarig för det statliga bolaget Svevia, och det var grunden till att jag skrev interpellationen.

En annan del man måste ha med sig är att detta måste tas som en helhet. Vi minns väldigt väl den enorma kritik mot statens styrning som kom efter kaoset på E22:an i Skåne och som handlade om att olika myndigheter inte klarade av att genomföra vare sig snöröjning och avstängning eller andra delar. Det är också därför socialdemokraterna i trafikutskottet i Sveriges riksdag har velat kalla infrastrukturministern till trafikutskottet, vilket han dock inte har ställt upp på. Dessutom har majoriteten i utskottet röstat nej till det.

Det gör att det finns stor anledning att prata om en helhetssyn. Staten är ändå ansvarig på flera olika sätt, både som upphandlare av infrastruktur, underhåll och snöröjning och som utförare genom Svevia. Här är finansministern ansvarig.

Precis som finansministern säger i sitt svar ska de statliga bolagen följa bolagsordningen. De statliga bolagen ska föregå med gott exempel och vara föredömen. Det är väl lite tveksamt om Svevia är det. Och Svevia har väl till viss del erkänt brister.

Man säger att man inte hade räknat med det här. Om man inte har räknat med det är det klart att vi får förhålla oss till att vi kanske inte får det. Men då behöver staten vara väldigt tydlig i bägge leden och säga att det inte är acceptabelt. Om man har åtagit sig uppdraget ska man fullfölja det och leverera på det.


Anf. 81 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Herr talman! Jag vill tacka Isak From för interpellationen.

Jag tror att vi delar bilden att vägunderhållet i Sverige har nedprioriterats under decennier. Det har lett till en väldigt stor underhållsskuld, som i sin tur skapar stora problem i vardagen för familjer och företag. Det har också blivit ett tillväxthinder för Sverige.

Redan i vår första budget prioriterade vi 1 miljard till stärkt vägunderhåll. Och i årets budget, alltså för 2024, tillför vi ytterligare resurser, vilket jag nämnde förut. Det kan delvis minska det eftersatta underhållet och bidra till att upprätthålla framkomlighet i hela landet. Det kan dessutom bidra till att trygga tillförlitlig infrastruktur.

Svevia, som interpellationen handlar om, har en viktig roll i arbetet med underhållet. De är stora på marknaden. Jag tror att de har ungefär hälften av marknaden. Det betyder att det de gör är viktigt ur många perspektiv.

Ett statligt bolag ska självklart vara ett föredöme och agera föredömligt. Jag kan försäkra Isak From om att diskussionerna mellan oss som ägare och bolaget inbegriper hur bolaget kan bli bättre på att bidra till ett långsiktigt hållbart vägunderhåll i hela landet. Det är en av de frågor som vi tar upp med bolaget i våra ägardialoger.

De konkreta operativa frågorna är frågor som behöver ställas till bolaget.


Anf. 82 Isak From (S)

Herr talman och finansministern! Svevia är absolut ett viktigt bolag. När det gäller lokalisering är Svevia ett av de statliga företag som kanske kan ses som föredöme. De är lokaliserade från Landskrona till Kiruna och på många ställen däremellan. Det är viktigt, med tanke på den kompetens och bredd som bolaget har. Det är också där jag känner att mitt engagemang och mitt engagemang i näringsutskottet, som har hand om de statliga bolagen, ligger. Med vår ägarpolicy och styrningsmodell har vi faktiskt beslutat att de statliga bolagen ska föregå med gott exempel.

Nu framkommer det att statens andra hand, myndigheten Trafikverket, har blivit hårdare och tuffare och delar ut fler viten och att Svevia bevisligen har fått procentuellt flest viten. Det skickar lite sämre signaler. Då tror jag att bara att vi har debatten här är bra. Vi kan säga att verksamheten och bolaget är viktiga. Men vi kan inte tolerera att man slirar på upphandlingarna.

Om man inte klarar det fullt ut innebär det kanske också en konkurrensnackdel för det övriga näringslivet. Svevia ska konkurrera med andra företag på den öppna marknaden och samtidigt klara av att vara ett föredöme. Jag tycker och tror att man har förutsättningar för att göra det.

Svensk åkerinäring har publicerat ett antal rapporter där de är kritiska till att vägunderhållet har delats upp i färre områden. Det blir alltså fler mil väg inom varje område. Det gör att man kan missa en del entreprenörer runt om i landet. De som tar entreprenaderna - i huvudsak Svevia, Peab och Skanska - tar en betydligt större del av kakan och missar kanske helheten i vissa delar.

Dalarna är ganska stort, liksom Västerbotten. Skåne är inte lika stort, men när det snöar i Skåne tycks det bli väldiga bekymmer. Då behöver man ha resurser för det. Om man har antagit och fått ett sådant uppdrag har man också ett stort ansvar.

Det är viktigt att vi i Sveriges riksdag skickar de signalerna. De statliga bolagen ska höra att de är väldigt viktiga, men de ska också utföra det de har åtagit sig.


Anf. 83 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Herr talman! Svevia har inget samhällsuppdrag. Men, som jag sa och som Isak From är inne på, som marknadsledande aktör och dessutom som ett statligt bolag är det otroligt viktigt att man agerar föredömligt i bolagets hela verksamhet.

För staten som ägare är det av särskild vikt att man har och åtnjuter ett offentligt förtroende. Det är något som vi tydliggör, bland annat genom den ägarpolicy vi har och löpande i dialog med Svevia men naturligtvis också med andra bolag.

Vi har en tydlig förväntan på Svevia. I våra ägardialoger ställer vi frågor och pratar om krav och förväntningar. Sedan är det styrelsen som ansvarar för att Svevia sköts föredömligt, såklart inom ramen för den lagstiftning vi har. Det vet jag att Isak From är mycket väl medveten om.

Jag ska säga något kort om vitena. Precis som Isak From säger har Svevia ungefär hälften av marknadsandelarna men något större andel viten. Vitena gäller kanske både stort och smått. Det är stor variation. Men det är ändå en fråga som jag är glad att Isak From nu lyfter upp. Vi ska naturligtvis ta med den i våra ägardialoger i fortsättningen.


Anf. 84 Isak From (S)

Herr talman! Finansministern har en viktig roll som ansvarig för de statliga bolagen och för det största partiet i regeringen när det gäller att ha en helhetssyn. Det kan inte vara så att den ena delen av staten inte är fullt kompatibel med den andra delen av staten.

Det är bra att det tillförs pengar till både järnvägs- och vägunderhåll. Svenska folket kommer inte att acceptera denna ordning, framför allt inte sådant som hände på E22:an. I norra Sverige har vi tidigare, dock inte nu i påsk, haft långa stopp på grund av att snöröjning har missats eller på grund av att i huvudsak transportlastbilar inte har uppfyllt kraven på vinterdäck. Man har helt enkelt stoppat upp. Det gör att folk inte kommer till jobbet eller inte kan skjutsa ungarna till fritidsaktiviteter. Här har regeringen ett stort ansvar.

Interpellationen handlar om den största aktören på marknaden, Svevia, som är en statligt helägd aktör. Vitena som helhet i pengar motsvarar relativt lite, men som signal är det inte heller så bra att det statliga bolaget Svevia inte fullt ut fixar de uppgifter som man har åtagit sig.


Anf. 85 Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

Herr talman! Vi delar bilden att Sveriges infrastruktur steg för steg ska bli både mer robust och mer tillförlitlig. Det har många gånger slagit oss som åker runt i stora delar av Sverige att det vore önskvärt om kvaliteten på vägarna höjdes i stället för att hastighetsbegränsningarna sänks.

Vi behöver rusta det svenska vägnätet, och vi behöver rusta det svenska järnvägsnätet. Som ansvarig ägarminister för bolagen kan jag återigen försäkra Isak From om att det råder en tät och nära dialog med Svevia. Vi förväntar oss föredömlighet och att man helt enkelt gör sin uppgift så bra som möjligt.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:606 Statens ägarstyrning av Svevia AB

av Isak From (S)

till Finansminister Elisabeth Svantesson (M)

 

 

Svevia AB ägs till 100 procent av svenska staten, och ägandet förvaltas av Finansdepartementet. Bolaget ska verka inom ramen för affärsmässighet. Syftet med bildandet av Svevia AB var främst att öka förutsättningarna för konkurrensneutralitet, eliminera grunden för misstankar om korssubventionering samt öka produktiviteten på marknaden.

 

Bolagsordningen anger att föremålet för bolagets verksamhet ska vara att bedriva entreprenad-, service- och uthyrningsverksamhet direkt eller genom dotterbolag inom trafik-, mark-, bygg- och anläggningsområdet samt därmed förenlig verksamhet, som att äga och förvalta fast egendom.

Svevia ska vara specialist på att bygga, sköta om och klimatanpassa vägar och annan infrastruktur. Vägunderhållet i hela landet har under lång tid  kritiserats. Sveriges Radios Ekot har gjort en granskning som visar att det finns stora brister i vinterunderhållet av svenska vägar.

Trafikverket har de senaste åren delat ut 91 viten för bristande snöröjning och halkbekämpning. Ett av de ansvariga företagen är helstatliga Svevia AB, som också vitesförlaggts med miljontals kronor för brister i underhåll och snöröjning.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansminister Elisabeth Svantesson:

 

  1. Hur säkerställer ministern statens styrning av Svevia AB så att Svevia uppfyller de beslutade målen och därmed bidrar till långsiktigt hållbart vägunderhåll i hela landet?
  1. Anser ministern att Svevias viten är förenligt med statens ägarpolicy och bolagsstyrningsmodell, och, om inte, avser ministern att vidta några åtgärder inom sitt ansvarsområde?