Hedersförtryck bland pojkar

Interpellationsdebatt 11 december 2023

Protokoll från debatten

Anföranden: 9

Anf. 121 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Sara Gille har frågat socialministern på vilket sätt ministern och regeringen ämnar hjälpa pojkar som drabbas av hedersförtryck och lider av psykisk ohälsa. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på interpellationen.

Jag vill inleda med att tacka för interpellationen och för ledamotens engagemang för arbetet med att förebygga och bekämpa det hedersrelaterade våldet och förtrycket.

Det hedersrelaterade våldet påverkar varje individs trygghet och kränker de våldsutsattas grundläggande fri- och rättigheter. Det innebär ett stort lidande för enskilda, såväl flickor och kvinnor som pojkar, män och hbtqi-personer.

Hedersrelaterat våld och förtryck innebär att människor begränsas i sina liv och utsätts för påtryckningar och våld som syftar till att upprätthålla familjens kontroll över individen. Hedersrelaterat våld och förtryck bygger på starkt patriarkala och heteronormativa föreställningar. Det inskränker individers livsval och utgör ett stort hinder för att uppnå jämställdhet. Att utsättas för våld kan också bidra till ökad risk för olika former av psykisk och fysisk ohälsa, både på kort och på lång sikt.

Regeringen intensifierar därför arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck.

I budgetpropositionen för 2024 föreslår regeringen en treårig satsning på ytterligare 50 miljoner kronor per år för att förstärka arbetet mot könsrelaterat våld och hedersrelaterat våld och förtryck. Även inom området psykisk hälsa föreslår vi en förstärkt och förlängd satsning under perioden 2024-2026.

I augusti 2023 fattade regeringen även beslut om en utredning för en stärkt långsiktig styrning av arbetet mot könsrelaterat våld och hedersrelaterat våld och förtryck. Utredaren ska bland annat bedöma om det bör införas ett särskilt jämställdhetspolitiskt delmål för att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen arbetar nu intensivt med att ta fram ett nytt åtgärdsprogram för att motverka och bekämpa könsrelaterat våld och hedersrelaterat våld och förtryck, som ska gälla för 2024-2026. Det pågår parallellt ett arbete med en ny nationell strategi inom området psykisk hälsa och suicidprevention.

Flera myndigheter har redan viktiga uppdrag inom området. I juni 2023 fick Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att kartlägga förekomsten av mäns utsatthet för våld i nära relationer, vilket även innefattar hedersrelaterat våld och förtryck.

Nationella kompetenscentret mot hedersrelaterat våld och förtryck vid Länsstyrelsen i Östergötlands län ska erbjuda länsstyrelserna stöd i utvecklingen av regionala resurscentrum för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. Pojkar och män som är utsatta för olika former av hedersrelaterat våld och förtryck är en aktuell målgrupp för dessa regionala resurscentrum.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Låt mig vara glasklar: Hedersrelaterat våld och förtryck är oacceptabelt. Individuell frihet och mänskliga rättigheter ska gälla för alla, såväl kvinnor och flickor som män och pojkar. Regeringen kommer att fortsätta det arbetet med full kraft. Våldet ska bort.


Anf. 122 Sara Gille (SD)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret på min interpellation. Jag blir glad när jag får ta del av statsrådets svar. Vi sverigedemokrater har arbetat intensivt med att försöka bekämpa hedersförtrycket och våldets framfart i landet.

Vi vet att denna regering tillsammans med Sverigedemokraterna satsar mer pengar än tidigare regeringar har gjort i kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck, vilket är gott.

I dagens Sverige är vi tyvärr väl bekanta med hedersrelaterat våld och förtryck. Och ofta förknippar man hedersrelaterat våld och förtryck med kvinnor och unga flickor. Men det finns också en grupp som faktiskt glöms bort, och det är pojkarna. Faktum är att även pojkar och unga män kan utsättas för hot, kontroll och begränsningar som har sin bakgrund i hedersrelaterade normer. Mäns och familjers heder beror på kvinnors och flickors sexuella beteende, och det hör också samman med förekomsten av barnäktenskap, tvångsäktenskap samt könsstympning av flickor och kvinnor.

Valet av en partner är till exempel många gånger en angelägenhet för familjen eller ett större kollektiv. Kontrollen sker för att förhindra skam, en skam som inte bara drabbar familjen utan hela släkten och hela klansamhället.

Fru talman! Pojkar eller unga män i en familj kan förmås eller tvingas att bevaka och kontrollera sina systrar eller andra kvinnliga släktingar samt även utsätta dem för våld. Det handlar om att upprätthålla familjens kontroll över individen för att skydda familjens heder.

Jag har full förståelse för att det är väldigt svårt att få fram vem som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck och även hur man ska hjälpa dem på bästa sätt. Det är svårt att få reda på vem eller vilka som utför hedersvåldet och förtrycket. Det kan vara flera förövare, och det kan dessutom vara så att en del är både förövare och offer samt att det finns de som måste ta på sig någon annans handlingar för att skydda familjen. Det gör detta ännu mer komplext.

En del kan vara både förövare och offer i och med att de tvingas hålla koll på och kanske till och med misshandla sina syskon. Om pojkar och unga män inte gör det och i stället beskyddar eller stöder flickor eller kvinnor som bryter mot normen och familjens värderingar riskerar de också att utsättas för våld. Pojkarna kan då hamna i ett dilemma där de ska uppfylla kraven från familjen samtidigt som de förstår systerns eller kusinens önskan om att få ett visst livsutrymme.

Att gå emot familjens normer och värderingar innebär så stora risker att de kanske måste lämna familjen och i vissa fall helt och hållet bryta kontakten med dem. Likt flickor har även pojkar krav på sig att inte leva ett västerländskt liv utan i stället leva under hedersnormer. Detta innebär att de kanske inte kan välja sin partner och vem de ska gifta sig med, att de inte har rätten att välja religion - eller rätten att avstå en religion - och så vidare.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Utöver detta förtryck finns också det psykiska förtrycket, som ofta glöms bort. Psykisk ohälsa är mycket utbrett bland hedersförtryckets offer, och med det sagt skulle jag vilja fråga på vilket sätt statsrådet och regeringen planerar att agera för att hjälpa just pojkar som drabbas av hedersförtrycket och lider av psykisk ohälsa.


Anf. 123 Mona Olin (SD)

Fru talman! I Sverige har vi en stolt historia av jämställdhet, men det finns fortfarande utmaningar som vi måste adressera. I dag vill jag prata om hur hedersrelaterat våld påverkar unga pojkars och mäns psykiska hälsa.

Hedersrelaterat våld mot pojkar och män är en komplex och känslig fråga som ibland inte har getts tillräcklig uppmärksamhet jämfört med liknande våld riktat mot kvinnor. Det förekommer dock, och det har allvarliga konsekvenser för dem som är drabbade.

Även om kvinnor oftare drabbas av hedersrelaterat våld är det viktigt att betona att män också blir offer. Att öka medvetenheten om den mångfald av våld och förtryck som kan påverka båda könen är avgörande för att skapa en mer rättvis och stödjande miljö för alla. Lagstiftning, utbildning och stödinsatser är viktiga verktyg för att motverka hedersrelaterat våld mot både kvinnor och män.

Djupt rotade patriarkala strukturer kan spela en roll i bevarandet av makt och kontroll inom familjer och samhällen. Den som bryter mot dessa strukturer kan utsättas för våld för att den rådande ordningen ska upprätthållas. Män och pojkar kan utsättas för olika former av övergrepp i form av våld och kontrollåtgärder om deras beteende, val eller relationer anses hota familjens eller släktens heder. Exempel på hedersrelaterat våld mot pojkar och män är fysiskt eller psykiskt våld och kontroll över deras sociala eller personliga liv. De kan utsättas för påtryckningar om att följa specifika traditionella normer och förväntningar, vilket i sin tur kan leda till psykisk ohälsa och andra negativa konsekvenser.

Exempel på hedersrelaterat våld är fysiskt våld, tvångsäktenskap och hot om våld och trakasserier. Andra exempel är kontroll av beteende och isolering - att man isolerar någon från familj, vänner och samhälle för att kontrollera deras beteende. Det kan också vara psykosocialt våld, psykiskt förtryck, förnedring eller manipulering som påverkar offrets självkänsla och mentala hälsa.

Fru talman! Det är viktigt att bekämpa hedersrelaterat våld genom att öka medvetenheten, genom att erbjuda stöd och skydd till dem som är utsatta och genom att främja förändringar i attityder och normer som stöder sådana våldshandlingar. Regeringen och Sverigedemokraterna gör skillnad genom att föra en konsekvent dialog och genom att arbeta för att stärka skyddet och stödet för utsatta pojkar och män.

Socialtjänsten står inför flera utmaningar när det gäller hanteringen av frågor om hedersrelaterat våld, bland annat bristande kunskap och kompetens. Man har också problem med samarbete och koordinering mellan myndigheter, svårigheter att skapa tillit och rättsliga utmaningar. Man behöver ta fram strategier som fokuserar på utbildning, samarbete och skapande av en trygg miljö för de drabbade.

Hur avser ministern att arbeta för att socialtjänstens personal ska ha tillräckliga kunskaper om hedersutsatta pojkar och flickor samt deras psykiska hälsa och trauman, liksom de långsiktiga svårigheter dessa kan innebära, för att kunna möta det stora behov som finns?


Anf. 124 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag vill börja med att rikta ett varmt tack till interpellanten för att vi står här i kammaren och pratar om denna fråga. Jag delar helt den problembild som interpellanten beskriver. Jag delar också uppfattningen att detta är en fråga som förtjänar betydligt mycket mer uppmärksamhet och fokus än vad den hittills har fått, och det är någonting som jag i min ministerroll och regeringen som helhet arbetar med.

Det är nämligen viktigt att vi pratar om pojkarna i en hederskontext. När vi behandlar frågor som rör en hederskontext är det viktigt att se att det på förövarsidan kan finnas kollektiv - släkter - där både män och kvinnor ingår och att det på offersidan kan finnas både pojkar och flickor. Precis som interpellanten beskriver kan det också ibland finnas pojkar som är både offer och förövare.

Det är mot denna bakgrund som regeringen har tillsatt en utredning där utredaren har ombetts att titta på om just det hedersrelaterade våldet kan brytas ut som ett eget jämställdhetspolitiskt delmål för att vi verkligen ska sätta ljuset på komplexiteten i detta. Det är nämligen det första steget för att vi ska kunna komma framåt i frågan.

Vi behöver se hur hedersrelaterat våld och förtryck påverkar alla som utsätts för det. Det gäller både det fysiska våld som många vittnar om att de utsätts för och den psykiska ohälsa man drabbas av, antingen när man som flicka blir kontrollerad av till exempel sina bröder eller andra manliga släktingar eller när man som pojke inte har något annat val än att kontrollera sina systrar.

Vi behöver växla upp arbetet rent generellt när det gäller den psykiska ohälsan. Regeringen växlar upp arbetet generellt när det gäller psykisk hälsa och suicidprevention. Där gör regeringen stora satsningar; vi har under 2023 avsatt över 1,6 miljarder kronor för att stärka kommuners och regioners arbete med psykisk hälsa och suicidprevention. Vi har också kraftigt förstärkt medlen för att öka tillgängligheten till bup och säkerställa att barn och unga får vård i tid. Socialstyrelsen har även fått i uppdrag att i samverkan med flera myndigheter ta fram ett nationellt hälsoprogram för barn och unga.

Vi kommer att fortsätta detta arbete med att förstärka och förlänga satsningar inom området psykisk hälsa. Regeringen ser ett jättestort behov av detta generellt. Men precis som har påpekats i debatten är det viktigt att de aktörer som kan hjälpa till och göra skillnad i detta arbete också har rätt kunskap. Det gäller skolpersonal, vårdpersonal och personal inom socialtjänsten. Kanske just på grund av att vi har pratat för lite om denna fråga ser vi stora kunskapsbrister och att det går ut över den målgrupp vi pratar om här.

Med anledning av detta har vi nu pågående uppdrag där flera myndigheter arbetar med att öka kompetensen just bland dessa yrkesverksamma grupper. Jag ser framför mig att vi kommer att behöva arbeta med detta under lång tid för att denna grupp ska kunna få rätt stöd och skydd och för att vi ska kunna vidta förebyggande åtgärder som hindrar detta våld och förtryck från att äga rum.


Anf. 125 Sara Gille (SD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Jag håller med om många saker som statsrådet nämner. Bland annat vet vi nu att nuvarande regering tillsammans med Sverigedemokraterna arbetar flitigt kring hedersrelaterat våld och förtryck och att vi har en del utredningar på gång. Jag ser självklart fram emot att få ta del av dessa utredningar då de är klara. Visst är det bra med utredningar, men jag skulle ändå vilja att vi agerade snabbare.

Det här är ett väldigt komplext område. Problemen är på många sätt svåra att upptäcka och stoppa, vilket jag tror att vi alla är införstådda med. Men vi måste agera, och vi får inte svika dem som drabbas. Ju längre tiden går, desto fler råkar illa ut.

Vad gäller skolvärlden tror jag att vi har mycket att jobba på. Där kan vi nå barnen, och förhoppningsvis kan vi också ge dem modet att berätta vad de utsätts för. Vi kan också ge dem kunskap om vårt västerländska sätt att leva. Det handlar om att alla oavsett kön har rätt att välja sin egen religion, rätt att slippa religion om man vill, rätt att välja vem man vill gifta sig med och så vidare.

För den som lever i en hederskontext är det inte det lättaste att berätta om det för någon, och det är inte heller det lättaste att bryta sig ifrån den. Att kunna stå emot familjen, klansamhället och allt det som är hela ens identitet är något som är oerhört svårt och otänkbart för många.

Fru talman! Att kunna välja vem man vill dela sitt liv med är något som borde vara en självklarhet, men tyvärr är det inte så för alla, inte heller för pojkarna. Oftast tänker man mest att flickor och kvinnor är de som drabbas, men det är såklart så att även pojkar drabbas av detta. Trots att vi har en lag om barnäktenskap vill många gifta bort barn innan de blivit 18, vilket förstås även gäller pojkar.

Pojkar riskerar även att föras utomlands på uppfostringsresor. Man vet i dag inte hur många som förs bort på uppfostringsresor, men man vet att det sker. Där de hamnar riskerar de att utsättas för våld och andra övergrepp. De kan föras utomlands för att uppfostras till följd av att föräldrarna misslyckats med uppfostran. Ibland handlar det om att pojkarna anses för västerländska. Det kan också ske då barnen hamnat i den kriminella världen och föräldrarna inte vill att det svenska rättssystemet ska gälla för deras barn.

De som kommer tillbaka är oftast i betydligt sämre skick, med psykisk ohälsa och missbruk, och de är ofta traumatiserade. Ingen verkar veta hur många det rör sig om, men det kan handla om hundratals. När man inte skyddar och hjälper barnen sviker man deras behov och rättigheter. Få kommuner har rutiner. Vi behöver ha en kartläggning - nationellt, regionalt och kommunalt. Det är skolornas ansvar att slå larm och anmäla om de misstänker att ett barn riskerar att föras bort. Då är det viktigt att det finns metoder och kunskaper om hur man ska agera.

Fru talman! Med allt det här sagt vill jag passa på att fråga statsrådet om hon och regeringen ämnar införa nationell statistik vad gäller bortförandet av barn. Jag vill också gärna veta exakt vad ministern och regeringen planerar att göra för att förhindra att människor skickas iväg på uppfostringsresor.


Anf. 126 Mona Olin (SD)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Fru talman! Konsekvenserna av hedersrelaterat våld mot pojkar och män kan vara fysiska skador och trauman som följd av våldshandlingar. Det är viktigt att förstå dessa orsaker och konsekvenser för att kunna arbeta mot och förebygga hedersrelaterat våld samt att stödja dem som är drabbade. Utbildning, medvetenhet och stödjande nätverk spelar en central roll i att skapa förändring och främja respekt för individers rättigheter och värdighet.

Hedersrelaterat våld har betydande konsekvenser för mäns och pojkars psykiska hälsa. De kan uppleva stigmatisering och skuldkänslor, vilket kan leda till ångest och depression. Risken för självmordstankar och självmordsförsök ökar, och svårigheter att skapa och upprätthålla hälsosamma relationer uppstår på grund av rädsla, brist på tillit och social isolering. Identitetskriser kan uppstå, och rädsla för repressalier kan göra det svårt att söka hjälp. Dessa upplevelser kan också öka risken för att upprepa våldsmönster och skapa en ond cirkel. För att adressera dessa psykiska hälsoproblem är det avgörande att skapa en trygg och stödjande miljö och en kultur där det är acceptabelt att söka hjälp utan rädsla. Att det finns stödsystem på plats är avgörande för att skapa en positiv förändring.

Fru talman! Det är viktigt att skapa och stödja lagar, program och initiativ för att förbättra situationen för utsatta pojkar och män som drabbas av hedersrelaterat våld. Tidöpartierna arbetar mycket med att motverka psykisk ohälsa och med suicidprevention. Vi är glada över att vi har ett bra samarbete i de här frågorna. Men hur avser ministern att stärka arbetet för att förbättra den psykiska hälsan bland hedersutsatta pojkar?


Anf. 127 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Interpellanten säger att regeringen måste agera snabbare. Jag delar helt synen att vi står i tidsskuld till den utsatta gruppen när det gäller hedersrelaterat våld och förtryck. Under alltför många år har vi generellt i Sverige blundat för den här problematiken. Vi har inte riktigt velat ta i den. Vi har haft en ängslighet, och den ängsligheten har de som utsätts för det här våldet och förtrycket fått betala priset för. Det är slut med den ängsligheten, för nu är det dags att agera för att skydda den här gruppen. Jag är väldigt glad över att vi inom Tidösamarbetet är helt överens i de här frågorna - det är dags att växla upp arbetet.

Inom regeringen jobbar vi på med full kraft. Jag önskar att vi hade kunnat agera ännu snabbare, men vi agerar med full fart framåt inom flera olika områden.

Interpellanten tog upp problematiken med tvångsgiften. Regeringen har exempelvis gett Jämställdhetsmyndigheten i uppdrag att kartlägga förekomsten av tvångsäktenskap, barnäktenskap och månggifte i Sverige. I kartläggningen ska också andra närliggande frågor ingå, till exempel förekomsten av arrangerade äktenskap, så kallade brudpris, det vill säga finansiella transaktioner i samband med äktenskap, giftomän och tillfälliga religiösa äktenskap för sexköp. Jämställdhetsmyndigheten ska också undersöka i vilken mån det förekommer problem som enskilda kan möta på grund av svårigheter att få till så kallade religiösa skilsmässor.

Det är starkt prioriterat att arbeta med de här frågorna. För att kunna hitta rätt åtgärder behöver vi först kartlägga problematiken och ta reda på vilka evidensbaserade åtgärder som faktiskt kan göra skillnad när vi arbetar med detta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi behöver också prata om uppfostringsresorna, som lyfts fram här i debatten. Just nu bereds ett förslag gällande utvidgat utreseförbud inom Regeringskansliet. Det är viktigt att vi går vidare, tittar noga på de här frågorna och ser hur vi kan arbeta med dem. Regeringen avser att återkomma med det inom kort.

Inom det här området mottog jag nyligen en rapport från Jämställdhetsmyndigheten där man tittar just på hur barn förs bort, bland annat genom uppfostringsresor. Jämställdhetsmyndigheten föreslår ett antal åtgärder, och förslagen behandlas inom Regeringskansliet. Vi tittar på hur vi kan gå vidare med de här frågorna.

Det är viktigt att vi hittar rätt åtgärder. Det här är en problematik som har gått alldeles för långt och är alldeles för utbredd i Sverige. Vi borde ha agerat mycket tidigare än vad vi gör. Men här och nu gäller det att vi hittar de åtgärder som verkligen fungerar och inte slösar mer tid på plakatpolitik eller verkningslösa åtgärder. Vi behöver snabbt hitta de åtgärder som faktiskt kan göra skillnad för den här målgruppen. Det är slut på att de ska betala priset för den senfärdighet som vi hittills upplevt.


Anf. 128 Sara Gille (SD)

Fru talman! Jag tackar statsrådet för svaret. Som statsrådet förstått brinner jag väldigt mycket för de hedersutsatta men även för dem som utsätts för andra former av förtryck och våld.

Det gläder mig att vi verkar vara eniga i väldigt mycket. Som jag sa i ett tidigare anförande ser jag väldigt mycket fram emot vad utredningarna kommer fram till.

Hedersvåldet och förtrycket har eskalerat i och med tidigare regeringars oansvariga migrationspolitik. Men det är också ett problem som vi ser hos dem som har invandrat på 80-talet.

Min egen släkt kom hit på 80-talet. Generation efter generation utövar samma uppfostran som de själva fick. För dem är omskärelse, kusinäktenskap och så vidare något som är självklart.

Att få bukt med det är väldigt svårt. Vi behöver alltså inte enbart få dem som har flyttat in i landet de senaste åren att förstå utan även dem som har bott här en ännu längre tid än så.

Fru talman! Det finns tydligt samband mellan invandring från vissa länder och hedersförtryck. Det kan vi inte förneka. Hederskulturen anammas av människor i en del av världen som nu har bosatt sig alltmer här i landet. Det är en kulturkrock som vi behöver få ordning på. Vi kan inte låta det fortgå.

Gängkriminaliteten ökar till följd av detta. Det behövs både hårdare tag mot förövare och också bättre hjälp för dem som faktiskt utsätts. Det gäller självklart även pojkarna och inte bara flickorna.

Jag tror absolut att nuvarande regering tillsammans med Sverigedemokraterna har en större vilja och en större ambition att satsa och göra saker på detta område än vad tidigare regeringar haft. Men vi behöver arbeta fortare. Vi får inte glömma bort dem som är offer i hederns namn, och det gäller även pojkarna.

Med det sagt vill jag tacka statsrådet för debatten.


Anf. 129 Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Fru talman! Det finns vissa saker som vi har kämpat för i Sverige som till exempel rätten att få älska vem man vill oavsett om det är någon av motsatt kön som man själv som man väljer att gifta sig med, leva med eller ha intimt umgänge med eller om det är någon av samma kön som man vill leva med eller ha intimt umgänge med.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Vi har kämpat för att varje människa i Sverige ska få styra över sin egen kropp, sin egen sexualitet och sitt eget liv. De vinster som vi har gjort inom de områdena är inte förhandlingsbara. Vi ska aldrig backa från de vinster som vi har gjort. Vi ska tvärtom fortsätta att jobba framåt.

I den politik som jag och regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna bedriver måste vi vara glasklara. Det finns inget kompromissutrymme för den här typen av värderingar. Det kommer att prägla allting vi gör och alla åtgärder vi vidtar. Om vi inte bevakar och fortsätter att jobba framåt kan vi inte ta de rättigheterna för givna i vårt land.

Det är rättigheter som alla i vårt land inte bara på papperet utan även i realiteten ska ha rätt till. Så ser det inte ut i vårt land. Vi har mycket jobb kvar att göra för att göra jämställdheten och jämlikheten till en verklighet för alla.

Jag vill tacka interpellanten och Mona Olin för deltagande i debatten. Jag hoppas att vi får tillfälle att diskutera de här frågorna mer framöver.

Interpellationsdebatten var härmed avslutad.

Interpellation 2023/24:272 Hedersförtryck bland pojkar

av Sara Gille (SD)

till Socialminister Jakob Forssmed (KD)

 

Den 8 november 2023 publicerade SVT en granskning kring pojkar som utsätts för hedersförtryck. Hedersutsatta pojkar glöms oftast bort och ses som förövare, men faktum är att även pojkar kan utsättas för hedersförtryck. Granskningen bygger bland annat på en kartläggning som Nationellt centrum mot hedersrelaterat våld och förtryck har gjort över bortförda personer i en hederskontext. Där visas tydligt att pojkar utgör en stor andel av de barn som blir bortförda. Kartläggningen bygger på uppgifter från över hälften av landets socialförvaltningar och visar att av 159 kända fall av barn och unga som fördes bort i fjol var 40 procent killar. Detta inkluderar dock inte hela landet och ger alltså inte en exakt siffra, och mörkertalet är stort.

Pojkar och unga män som utsätts för hedersförtryck har likt flickor och unga kvinnor krav på sig vilken religion man ska utöva och begränsningar om att inte ha sex innan äktenskap, inte bestämma en framtida partner själv med mera. Även pojkar och unga män kan även utsättas för våld om de stöder eller beskyddar flickor eller kvinnor som bryter mot familjens normer och värderingar. En följd av hedersförtrycket och våldet som oftast inte nämns är psykisk ohälsa. Detta är mycket utbrett bland hedersförtryckets offer. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Jakob Forssmed följande:

 

På vilket sätt ämnar ministern och regeringen hjälpa pojkar som drabbas av hedersförtrycket och lider av psykisk ohälsa?