Backaundantaget

Interpellationsdebatt 22 mars 2016

Protokoll från debatten

Anföranden: 7

Anf. 97 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Lars Hjälmered har frågat mig när jag beräknar att beredningen i Regeringskansliet av Backaundantaget är klar, när jag beräknar att Backaundantaget kommer att införas, vilken av de föreslagna lösningarna för stadsdelen Backa jag anser ska införas och om jag anser att ett och ett halvt år är en rimlig tid för en skyndsam beredning i Regeringskansliet.

Regeringen har tidigare uttalat att det är angeläget att hitta en lösning på de problem i Backaområdet som lyfts fram i hemställan från Göteborgs stad och Trafikverket.

Hemställans förslag remitterades hösten 2014, och två centrala remissinstanser, Skatteverket och Transportstyrelsen, avstyrkte då genomförandet av förslaget. Mot bakgrund av vad som framkom vid den tidigare remitteringen och i syfte att skapa ett bättre beslutsunderlag remitterades under 2015 en promemoria från Finansdepartementet innehållande dels ett förslag till alternativ lösning för undantag från trängselskatt vad gäller Backaområdet i Göteborg, dels hemställans förslag.

Beredning av frågan pågår fortfarande inom Regeringskansliet, och regeringen arbetar för att snarast kunna redovisa en lösning. För att klara detta inhämtas nu kompletterande information från Trafikverket och Göteborgs stad. Innan beredningen har avslutats kan jag inte ta ställning till när en lagrådsremiss kan lämnas eller ändringar kan träda i kraft.


Anf. 98 Lars Hjälmered (M)

Herr talman! Tack, finansministern, för svaret!

Den 4 april 2014 kunde man läsa i tidningen GT, Göteborgs-Tidningen: "Låt Backa slippa trängselskatten." Det var vad finansminister Magdalena Andersson sa i samband med ett besök i Göteborg. Jag tycker att vallöftet var tydligt, och jag ska återkomma till det alldeles strax, herr talman.

Västsverige är en växande region i Sverige och mycket av ett logistiskt nav med den viktiga hamnen. Det behövs ordentliga infrastruktursatsningar för att klara både en vanlig daglig pendling för oss som arbetar och det viktiga godset. En del i detta är det så kallade västsvenska paketet. Det innehåller många delar, däribland till exempel en viktig förbindelse under Göta älv och en viktig förbindelse över Göta älv som ska ersätta Götaälvbron.

Men det här har också - där tror jag att man brett politiskt kan vara självkritisk - kantats av en hel del otydligheter och bristande tillit kopplat till den folkomröstning som hölls, till att det tog lite för lång tid för utländska fordon att börja betala trängselskatt men också till en hel del annat kring regeringens senaste budgettrixande vad gäller finansieringen av paketet - och framför allt till det så kallade Backaundantaget.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Det var ju så, herr talman, att när trängselskatten infördes visade det sig att för stadsdelen Backa på Hisingen blev det inte optimalt. Boende där blev närmast inlåsta i trängselskatteområdet.

Det landade i att man i en politisk diskussion och en tjänstemannadiskussion tog fram olika förslag till lösningar på detta, och före förra valet ställdes det ut löften om att man skulle försöka hitta en lösning på detta. Det var i samband med det som finansministern sa: Låt Backa slippa trängselskatten!

Ett drygt halvår efter valet kunde vi konstatera att ingenting hade hänt. Då ställde jag en fråga till finansministern: När beräknas beredningen av Backaundantaget vara klar, och när kommer undantaget att införas? I början av maj 2015 fick jag svaret att beredning pågår.

Det dröjde ytterligare ett halvår. Ingenting hände. Då ställde jag samma fråga på nytt och fick i praktiken närmast samma svar. Finansministern sa: Det här är angeläget. Vi bereder frågan, men vi får återkomma.

Nu, herr talman, har det gått ytterligare ett halvår då ingenting har hänt. Jag tycker att det är angeläget att på nytt ta upp frågan med finansministern.

Därför har jag ställt ett antal frågor: När beräknar finansministern att beredningen är klar? När räknar finansministern med att Backaundantaget är infört? Vilken av de föreslagna lösningarna vill hon se för att lösa situationen för de boende i stadsdelen Backa i Göteborg? Och anser finansministern att ett och ett halvt år som det nu har tagit är en rimlig tid, sett till det tydliga vallöfte hon och regeringen ställde ut?

Vi kan konstatera, herr talman, att finansministern säger att beredning pågår och att man hoppas införa detta snart. Hon vill egentligen inte svara på de återstående frågorna. Samtidigt har vi det tydliga vallöfte hon ställde ut i april 2014.

Det är här någonstans problemet börjar, tycker jag. Att man som politiker tydligt ställer ut ett vallöfte och sedan inte levererar, det håller liksom inte. Jag kan förstå att många göteborgare reagerar på detta med både förvåning och ibland ilska.

Därmed kommer vi, herr talman, till det jag tycker är lite av knäckfrågan i debatten. Finansministern sa: Låt Backa slippa trängselskatten! Jag vill fråga finansministern: Hur vill du praktiskt lösa detta, Magdalena Andersson? Vilket av de alternativ som nu ligger på bordet förordar du för att leva upp till det vallöfte du så tydligt ställde ut?

I svaret du ger mig säger du att ni nu hämtar in kompletterande information från Trafikverket och Göteborgs stad. Vad är det för information ni hämtar in?


Anf. 99 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Jag delar helt Lars Hjälmereds beskrivning av Göteborgsregionen, hur viktig den är för Sverige och den svenska ekonomin och hur viktig en väl fungerande transportinfrastruktur är i den delen. Det är ju inte en obetydlig andel av Sveriges exportintäkter och skatteinkomster som skapas i Göteborgsregionen, och det är en stolthet för hela Sverige.

Lösningen med Västsvenska paketet och trängselskatten är ett sätt att försöka stärka regionen via en bättre transportinfrastruktur. Det är viktigt att vi fortsätter den satsningen.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

I valrörelsen var jag tydlig med att jag vill ha ett Backaundantag. Jag vill ha ett Backaundantag, och jag tycker att det är helt centralt att det införs. Det är någonting som jag arbetar för på Finansdepartementet.

Samtidigt är det så att beredningsprocesserna i Regeringskansliet ibland drar ut på tiden. Det här är ett sådant fall. Vi har varit tvungna att omremittera det förslag som gick ut. Det togs fram under den borgerliga regeringen och fick väldigt allvarlig kritik. Vi var tvungna att titta på om man kunde hitta någon alternativ lösning och sedan remittera det igen. Men det är inte så att det inte har hänt någonting sedan dess, utan nu begär vi in ytterligare information från både Göteborgs stad och Trafikverket om hur de här undantagen skulle fungera i praktiken.

Men jag delar helt Lars Hjälmereds uppfattning att konstruktionen av trängselskatten inte blev bra för Backa och att vi därför behöver hitta en lösning för Backa så att man inte ska behöva betala trängselskatt på det sätt man gör i dag.

Det finns två alternativ. Nu handlar det om att bereda klart frågorna så att vi snarast kan komma fram till en lösning.


Anf. 100 Lars Hjälmered (M)

Herr talman! Det är lite detta som är problemet: Jag och finansministern möts i synen på att Göteborg är väldigt viktigt. Det logistiska centret i Göteborg med hamn med mera är otroligt viktigt. Vi har Västsvenska paketet med viktiga infrastruktursatsningar. Vi har ett tydligt vallöfte från Magdalena Andersson som gavs i tidningen GT, där hon sa: Låt Backa slippa trängselskatten! Det var glasklart, det som fördes fram.

Den som vill kan läsa artikeln i tidningen Göteborgsposten från i lördags, den 19 mars - "Backaundantaget ännu inte på plats". Där kan man bland annat läsa att Magdalena Anderssons lokala partikamrater säger att de inte förstår varför det tar så lång tid, varför detta inte skulle kunna införas.

Det är sant som finansministern säger att det har funnits olika förslag. De man har diskuterat heter G och H och har olika för- och nackdelar.

Den information jag har fått lokalt är att om de frågor man sökt kompletterande information om säger Göteborgs stad: Det handlar om upphandlingsfrågor, men det hindrar inte regeringen från att fatta ett skarpt beslut och införa undantaget nu. Det är beskedet lokalt från Göteborg.

Därmed tycker jag, herr talman, att vi kommer tillbaka till detta att vi har en finansminister som ställde ut ett tydligt löfte till Hisingsborna, till Backaborna, när hon sa: Ni ska inte betala trängselskatt. Sedan dess har det gått ett och ett halvt år, och jag har ställt frågor till finansministern varje halvår. Vad händer? Hon säger att det här är jätteangeläget och att man jobbar med frågan. När införs det? frågar jag. Det kan vi inte svara på, säger hon. Så var det första halvåret, och så var det andra halvåret. Nu har det gått ett och ett halvt år, och jag förstår faktiskt inte vad det är som tar så fruktansvärt lång tid.

Vi har kommit tillbaka, tycker jag, till huvudfrågan. Finansministern ger ett tydligt löfte att Backaborna inte ska betala men levererar inte på det. Då är frågan: Hur vill du, Magdalena Andersson, praktiskt lösa detta?

Det finns två lösningar, G och H, som är konkreta förslag. Vilken av dem är det du förordar? Det är väl en ganska enkel fråga. Det ena förslaget säger finansministern att man dömer ut baserat på vad remissinstanser har fått. Ska vi tolka det som att du landar i den andra lösningen? Om det är så, när kommer det konkreta förslaget till Backaborna och övriga göteborgare?


Anf. 101 Finansminister Magdalena Andersson (S)

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Herr talman! Vallöften brukar utvärderas nästa gång det är val. Jag är övertygad om att det finns en lång rad vallöften som tidigare moderatledda regeringar och moderata kommunalråd har ställt ut som inte har levererats efter ett och ett halvt år.

Vi ska ha levererat våra vallöften på valdagen, men min ambition är att Backaundantaget ska vara beslutat i Sveriges riksdag långt före nästa valdag. Jag tycker att det är angeläget att få till stånd ett sådant undantag.

Beredningen av de båda undantagen pågår fortfarande i Regeringskansliet. Regeringen har ännu inte tagit ställning till något av dem - vare sig det mer utvidgade, där även alla som besöker personer i Backa kan komma i fråga för att slippa betala trängselskatt, eller det smalare som bara berör personer som bor i Backa. Vi har inte tagit ställning utan bereder frågan i Regeringskansliet, och vi behöver ytterligare kompletterande information från både Trafikverket och Göteborgs stad för att kunna ta ställning. Vi kommer till riksdagen med ett förslag så fort den beredningen är avslutad.


Anf. 102 Lars Hjälmered (M)

Herr talman! Som lokal valföreträdare för Göteborg tycker jag faktiskt att det är viktigt att lyfta upp den här frågan. Övergripande handlar det om de viktiga infrastruktursatsningar som måste ske i Göteborg, både när det gäller Västsvenska paketet och andra satsningar, för att utveckla staden och regionen.

Den här frågan kan låta som en detalj, men för människor som bor i stadsdelen Backa är det en av de allra viktigaste frågorna. Man tycker sig vara inlåst. Man ser att olika politiker har ställt ut tydliga vallöften. Den minnesgode kan konstatera att i den första diskussionen inför förra valet sa representanter för Socialdemokraterna att det här skulle varit infört den 1 januari 2015.

Jag har respekt för att man landar i att ett förslag som var framlagt inte var perfekt, att det finns synpunkter på det. Då tar man fram ett annat och diskuterar det. Men nu har det alltså gått ett och ett halvt år. Jag tycker att det är otroligt lång tid. Den uppfattningen delas uppenbarligen i Göteborgsposten av Magdalena Anderssons lokala partikamrater, som inte riktigt förstår varför det tar så pass lång tid att införa detta.

Avslutningsvis undrar jag, herr talman: Ska jag behöva vänta i sex månader till, eller kan vi räkna med att ett Backaundantag är på plats innan dess?


Anf. 103 Finansminister Magdalena Andersson (S)

Herr talman! Jag ska svara på den sista frågan. Jag hoppas verkligen att du inte behöver vänta sex månader till, Lars Hjälmered. Jag hade önskat att du inte skulle ha behövt vänta de gångna sex månaderna heller. Men trängselskattelagstiftningen är uppenbarligen inte så enkel, eftersom det blev fel från början.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Svar på interpellationer

Min uppfattning är att det blev felaktigt sådan den utformades från början. Det visar väl att det är viktigt att man tänker igenom och bereder ordentligt, så att de beslut man fattar också är väl genomtänkta, så att det inte blir fel igen. Det är därför som beredningar ibland tar en del tid.

Återigen vill jag säga att det inte innebär ett vallöftesbrott att detta inte är infört efter ett och ett halvt år. Däremot ska det utvärderas på valdagen. Då ser jag fram emot att detta är beslutat här i riksdagens kammare, och jag ser fram emot att få Moderaternas stöd för det.

Överläggningen var härmed avslutad.

Interpellation 2015/16:471 Backaundantaget

av Lars Hjälmered (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

För några år sedan infördes trängselskatt i Göteborg. Utformningen av systemet och placeringen av betalstationer blev milt uttryckt problematiskt för boende i stadsdelen Backa på Hisingen i Göteborg. Synpunkter från boende och verksamma i stadsdelen ledde till att olika alternativa lösningar togs fram och diskuterades.

Efter en av alliansregeringen utförd utredning föreslogs att bilister som är folkbokförda i stadsdelen Backa skulle slippa trängselskatt när de kör in i eller ut ur stadsdelen, en lösning bland flera som kommit att kallas Backaundantaget. Från början var det tänkt att Backaundantaget skulle ha genomförts årsskiftet 2014/15, men så skedde inte. Före valet 2014 lovade Magdalena Andersson att införa undantaget, men det har finansministern inte gjort. Därför ställde jag en fråga till finansministern om när hon beräknade att Backaundantaget skulle införas.

I slutet av maj 2015 svarade finansministern: Innan beredningen har avslutats kan jag inte ta ställning till när en lagrådsremiss kan lämnas eller ändringar kan träda i kraft. Regeringen försöker lösa frågan skyndsamt.

Efter ytterligare ett halvår frågade jag finansministern igen. Utöver att peka på att olika lösningar utretts svarade finansministern då anser regeringen att det är angeläget att skyndsamt hitta en lösning på de problem som lyfts fram i hemställan. Beredning av frågan pågår dock fortfarande inom Regeringskansliet. Det svaret kom den 4 november 2015.

Nu har det snart gått ytterligare ett halvår utan att beslut fattats om att införa Backaundantaget, trots såväl skarpt vallöfte som tydligt löfte om en skyndsam beredning från finansministern.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

  1. När beräknar finansministern att beredningen i Regeringskansliet av Backaundantaget är klar?
  2. När räknar finansministern med att Backaundantaget kommer att införas?
  3. Vilken av de föreslagna lösningarna för stadsdelen Backa anser finansministern ska införas?
  4. Anser finansministern att ett och ett halvt år är en rimlig tid för en skyndsam beredning i Regeringskansliet?