Subsidiaritetsprövning av kommissionens förslag om ändring av förordning vad gäller information till allmänheten om receptbelagda humanläkemedel

Debatt om förslag 29 mars 2012
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Beslut

EU-förslag om patientinformation om receptbelagda läkemedel strider mot subsidiaritetsprincipen (SoU18)

EU-kommissionens förslag till ändringar i en förordning som reglerar information till allmänheten om receptbelagda läkemedel strider mot subsidiaritetsprincipen. Riksdagen beslutade därför att skicka ett motiverat yttrande till EU.

Reglerna gäller information till allmänheten om läkemedel som godkänts på EU-nivå. Syftet är att skapa en tydlig ram för hur läkemedelsföretag ska förmedla information på ett sätt som främjar att läkemedlen används rationellt. Direktreklam till konsumenterna ska fortfarande vara förbjudet. I förslaget klargör man under vilka omständigheter patientinformation får förekomma, vilka uppgifter patientinformationen ska basera sig på, vilka kommunikationskanaler som får användas och hur informationsspridningen ska övervakas. Huvudregeln är att information från läkemedelsindustrin till allmänheten ska förhandsgranskas av Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Riksdagen konstaterar att förslaget i dess nuvarande form strider mot den svenska tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. Även om förslaget har ett EU-mervärde genom att det är av gränsöverskridande karaktär är det alltså alltför omfattande i proportion till de mål man vill uppnå. Det värnar inte om de fungerade konstitutionella system som finns i EU-länderna. Att skapa gemensamma EU-regler på det sätt som föreslås är inte lämpligt och fungerar inte fullt ut, anser riksdagen. Därmed strider förordningsförslaget mot subsidiaritetsprincipen. Enligt den ska besluten fattas på den effektivaste nivån så nära medborgarna som möjligt.

Utskottets förslag till beslut
Riksdagen beslutar att lämna ett motiverat yttrande.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag till beslut.