Rätt för sparbanker och medlemsbanker att drivaverksamhet utomlands m.m. (prop. 2000/01:141)

Debatt om förslag 31 oktober 2001
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 6

Anf. 22 Carl-Axel Johansson (M)

Herr talman! Jag konstaterar att regeringens för- slag medför att konkurrensneutraliteten för vissa finansieringsföretag fortsätter att rubbas. Detta har pågått sedan mitten av 90-talet, då ett antal finansie- ringsföretag fått fortsätta bedriva verksamhet utan krav på tillstånd enligt 1988 års finansbolagslag. Eftersom övergångsperioden förlängts ett flertal gånger anser vi moderater att det nu är av stor vikt att den föreslagna förlängningen blir den sista och att slutdatumet den 31 december 2002 ligger fast på det sätt som nu anges i propositionen. Efter den senaste förlängningen, som riksdagen biföll, skulle en propo- sition överlämnas till riksdagen första halvåret 2001. Då avsågs en samordnad beredning ha skett avseende dessa övergångsbestämmelser tillsammans med Ban- klagskommitténs betänkande inför ett mer långsiktigt beslut. Propositionen har ännu inte kommit. Det är nu dags att den läggs fram. Jag föreslår därför att riksda- gen tillkännager för regeringen som sin mening vad vi framfört i vår motion, att någon ytterligare för- längning av övergångsperioderna utöver den nu före- slagna inte ska komma i fråga. Herr talman! Jag yrkar bifall till vår reservation och ser fram emot propositionen till våren.

Anf. 23 Lisbet Calner (S)

Herr talman! I det här betänkandet behandlar fi- nansutskottet förslag gällande medlemsbanker och sparbanker. Regeringens förslag i propositionen är att sparbanker och medlemsbanker ska ges rätt att verka utomlands. Det innebär att sparbanker och medlems- banker efter tillstånd av Finansinspektionen får inrätta filial i ett land utanför EES. Vidare får de i ett särskilt underrättelseförfarande i ett annat land inom EES dels etablera filial, dels tillhandahålla sina tjänster även om de inte etablerar filial. Ett enigt utskott till- styrkte det här förslaget. Regeringen föreslår också att företag som bedrev tillståndsfri inlåningsverksamhet när den nya bankrörelsedefinitionen trädde i kraft den 1 januari 1996 får fortsätta med verksamheten t.o.m. den 31 december 2002. Det här är en förlängning av tidigare förlängning- ar, precis som Carl-Axel Johansson sade. Detta beror på att Banklagskommittén håller på att göra en över- syn av gränserna för bankrörelselagens tillämpnings- område. Av olika anledningar har arbetet blivit förse- nat. Det har ännu inte blivit till en proposition. Det är därför det här beslutet om en förlängning behövs. Utskottet anser att det är rimligt med den här för- längningen. Utskottet anser också, liksom regeringen, att det är lämpligt att samordna beredningen av frågan om tillståndsplikt för de företag som berörs av över- gångsbestämmelserna med Banklagskommitténs eventuella förslag. Alternativet att ändra nuvarande regler precis innan Banklagskommitténs förslag änt- ligen, efter sedvanlig beredning, föreslås bli till en proposition under våren 2002 anser utskottet inte skulle gagna företagen. Vi menar att det skulle inne- bära att förutsägbarheten i lagstiftningen skulle mins- ka. Det skulle också medföra kostnader för de berör- da företagen. Trots att utskottet mycket tydligt skriver att vi delar motionärernas uppfattning att det är önskvärt att den aktuella tidsplanen följs anser Moderaterna att vi borde besluta att någon ytterligare förlängning inte ska komma i fråga. Utskottet delar inte den uppfatt- ningen. Herr talman! Jag yrkar bifall till förslaget i betän- kandet och avslag på reservationen.

Anf. 24 Carl-Axel Johansson (M)

Herr talman! Detta är ju inte första gången man föreslår förlängning, som Lisbet Calner mycket rik- tigt har sagt. Det har skett år efter år sedan mitten av 90-talet, tror jag. Det är dags att vi från riksdagen verkligen gör detta tillkännagivande med kraft. Nu vill vi ha propositionen på bordet så att vi kan anta de långsiktiga spelreglerna. Den här förlängningen årsvis är inte heller speciellt bra för företagen. Sedan vet varken jag eller Lisbet Calner vad pro- positionen kommer att innehålla när vi får ett defini- tivt förslag att ta ställning till.

Anf. 25 Lisbet Calner (S)

Herr talman! Nej, det är just så att vi ännu inte vet vad propositionen kommer att innehålla. Det är därför det är viktigt att man tittar på alla de olika bestäm- melserna och förslagen så att det blir något bra och långsiktigt för företagen. Det är precis det man brukar fråga efter. I övrigt lever vi i en osäker värld, Carl- Axel Johansson. Det tror jag i alla fall att vi är ense om. Regeringen skriver ju i propositionen att man har för avsikt att lämna propositionen från Banklags- kommittén och de andra beredande organen under våren 2002. Vi socialdemokrater har vanan att lita på regeringen.

Anf. 26 Carl-Axel Johansson (M)

Herr talman! Den vanan kanske inte jag har. Man har å andra sidan år efter år skrivit att man avser att komma med den här propositionen. Än har den inte kommit. Det är hög tid för riksdagen att verkligen ge till känna att det är dags att vi får den på bordet.

Anf. 27 Lisbet Calner (S)

Herr talman! Där håller jag med Carl-Axel Jo- hansson. Det är dags att vi får den på bordet. Jag förutsätter att den kommer att föreläggas riksdagen under våren 2002 om det inte är några speciella om- ständigheter som än en gång gäckar den avsikten.

Beslut

Rätt för sparbanker och medlemsbanker att driva verksamhet utomlands (FiU6)

Riksdagen beslutade att sparbanker och medlemsbanker ges samma rätt som bankaktiebolag att verka utomlands. Det innebär att de efter tillstånd av Finansinspektionen får inrätta filial i ett land utanför EES (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet). Vidare förlängs övergångstiden för sparkassor och vissa finansieringsföretag. Lagändringarna träder i kraft den 1 januari 2002.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag