Ändringsprotokoll till Europakonventionen - en effektivare Europadomstol

Debatt om förslag 9 november 2005
  • Bädda in video

  • Ladda ner

Protokoll från debatten

Anföranden: 3

Anf. 123 Yoomi Renström (S)

Fru talman! Jag hade en talare framför mig på listan. Det var Göran Lennmarker, som blev tvungen att stryka sig och gå härifrån. Han sade så här: Jag hade egentligen bara en sak att säga. Jag ville hälsa att jag är oerhört glad att EU har anslutit sig till Europakonventionen. Det kan du hälsa åt mig. Nu har jag gjort det åt honom. Fru talman! Världen i sig blir förvisso inte större, men gränserna mellan våra världar förändras ständigt. En av de frågor vi alla har ett gemensamt världsansvar för är frågan om skyddet för de mänskliga rättigheterna. I vår egen närmiljö, i Europa, kan 800 miljoner européer från 44 stater vända sig till en och samma domstol för att få sin sak prövad. Europadomstolen är det yttersta skyddet för människorna i de stater som ansluter sig till konventionen om mänskliga rättigheter. I all form av rätts- och processordning är det oerhört viktigt att rättssäkerheten fungerar, både för den enskilde och för samhället. Ett rättssäkert system innebär inte bara att man kan få sin sak prövad enligt lagen. Det innebär också att prövningen ska vara opartisk, ske öppet och ske inom en rimlig tid. Dagens system för prövning i Europadomstolen fyller tyvärr inte alla dessa krav på rättssäkerhet. Under den senaste tioårsperioden har antalet anmälningar till Europadomstolen fyrfaldigats. Det är bland annat en följd av att domstolens arbete i dag är mer känt i framför allt de östeuropeiska länderna. Det är positivt, men det skapar också en mycket ansträngd situation för domstolen, till exempel i form av orimligt långa handläggningstider. Det är det vi nu försöker åtgärda genom att effektivisera Europadomstolen och utan att för den sakens skull göra avkall på alla de krav som kan ställas på rättssäkerhet. Riksdagens roll i det här är att rent formellt godkänna ändringsprotokoll nr 14 till Europakonventionen samt att besluta om den ändring i lagen, (1994:1219), som föranleds av godkännandet. Det är bra. Det är ett fullkomligt okontroversiellt beslut som alla partier står bakom. Jag yrkar därför att riksdagen beslutar i enlighet med förslaget i konstitutionsutskottets betänkande nr 6.

Anf. 124 Ingvar Svensson (Kd)

Fru talman! Jag begärde ordet för att till protokollet uttrycka min glädje över att Europeiska unionen nu får ansluta sig till denna konvention. Jag satt ju med i den arbetsgrupp inom konventet som sysslade med just stadgarna om mänskliga rättigheter inom EU och frågan om anslutning till Europakonventionen. Vi hade en hel del problem med de frågeställningarna. Vi lyckades lösa dem genom att föreslå att stadgarna skulle antas som ett juridiskt dokument. I den här kompromissen ingick också att Europeiska unionen skulle söka anslutning till Europakonventionen. Ett av de problem som kvarstår är ju att Europeiska unionen inte är en juridisk person. Nu diskuteras huruvida Europeiska unionen har möjlighet att teckna avtal av den här karaktären eller inte. I konventet var man tämligen överens om att EU måste bli en juridisk person. EG är i dag en juridisk person. EU måste också bli en juridisk person innan man kan tillträda den här konventionen, men det kanske finns diskussioner om hur man ska kunna lösa problemet ändå. Sedan diskuterades också problematiken om EU skulle bli medlem av Europarådet. Det här protokollet ger en elegant lösning där man säger att man får ansluta sig till konventionen men inte tar upp komplikationen i förhållande till Europarådet. Jag ber alltså med glädje att få yrka bifall till förslaget i utskottets betänkande.

Anf. 125 Mats Einarsson (V)

Fru talman! Det här är ju ett enigt betänkande, och sådana brukar vanligen inte leda till någon debatt, men jag tycker ändå att det finns anledning att för kammaren och för protokollets skull säga några ord om det här i sak oerhört viktiga ärendet. Som redan har sagts här är Europadomstolen unik i det internationella rättssystemet. Det är den enda internationella domstol där enskilda medborgare kan få sin rätt prövad. Ärendebelastningen har, vilket också påpekats och vilket är skälet till det här tilläggsprotokollet, ökat mycket kraftigt. Senast jag hörde en siffra låg ärendebalansen på mellan 70 000 och 80 000 ärenden. Den allra största delen av dessa ärenden är sådana som inte kan eller skall behandlas av domstolen, men även att sålla ut de ärenden som skall behandlas kräver en hel del arbete - därav nödvändigheten av att effektivisera domstolen på det sätt som nu föreslås. De nya länderna i Europarådet från Östeuropa är naturligtvis en viktig orsak till att ärendeinströmningen har ökat, men det är definitivt inte bara dessa länder som står för tillströmningen. Italien är ett av de länder som har de flesta klagomålen, framför allt beroende på ineffektivitet i det italienska rättssystemet, som alltså inte klarar av handläggningstider på ett rimligt sätt. Det finns alltså utrymme för förbättringar i åtskilliga europeiska länder. Det som nu sker är alltså en administrativ effektivisering men också en viss utvidgning av den krets av ärenden som inte behöver tas upp av domstolen. Men det finns också säkerhetsventiler som gör att de ärenden som definitivt skall behandlas, som rör mänskliga rättigheter och kränkningar av mänskliga rättigheter, inte faller utanför. Detta kommer dock inte att räcka. Protokoll 14 är inte tillräckligt - därom är alla Europarådets medlemsstater överens. Därför beslutades på toppmötet i Warszawa nu i våras, där Sverige representerades av utrikesminister Laila Freivalds - jag själv hade förmånen att representera den parlamentariska församlingen - att tillsätta en grupp av visa personer, som det uttrycks, framstående män och kvinnor med expertis på området som ska fortsätta att se över vad som kan göras för att ytterligare effektivisera Europadomstolen så att den kan fylla sin roll i det internationella rättssystemet. Det är bra att protokollet innehåller en artikel som gör det möjligt för EU att ansluta sig, men som Ingvar Svensson var inne på återstår något att göra på EU-sidan. Ett av de väldigt få bra inslagen i den nu fallna konstitutionen var ju att detta skulle ha blivit möjligt. Nu får väl vi på EU-sidan försöka hitta en annan lösning på detta problem. Jag tror att det vore väldigt värdefullt om EU kunde ansluta sig till Europakonventionen. Jag yrkar bifall till utskottets förslag.

Beslut

En effektivare Europadomstol (KU6)

Europadomstolen för mänskliga rättigheter i Strassburg ska bli effektivare. Det är tanken med de ändringar i Europakonventionen som regeringen föreslår att riksdagen ska godkänna. Domstolen ska bland annat enklare kunna sålla bland inkommande klagomål. Riksdagen sade ja till regeringens förslag om en effektivare Europadomstol.
Utskottets förslag till beslut
Bifall till propositionen.
Riksdagens beslut
Kammaren biföll utskottets förslag