Prövning av förslag till statsminister

Övrigt kammaren 24 november 2021

Protokoll från debatten

Anföranden: 9

Anf. 2 Ebba Busch (KD)

Herr talman! Det lackar mot jul, och det är inte för inte som höstens krumbukter inom det rödgröna lägret får mig att tänka lite grann på den klassiska repliken från Kalle Ankas jul: Vem är det som kör egentligen?

Prövning av förslag till statsminister

Fram till sent i går kväll var det osäkert om regeringen kunde hitta stöd för sin nya statsministerkandidat. När vi vaknade i morse var det fortfarande osäkert och oklart om de hade stöd för sin budget - detta trots att det redan i somras var uppenbart att det var just en sådan här situation vi riskerade att hamna i om de rödgröna återigen tilläts beträda Rosenbad.

Sverige saknar ledarskap. Regeringens beslut tas inte utifrån vad som krävs för att bemöta samhällsproblemen utan utifrån vad som krävs för att reda ut regeringens egna politiska problem. Det här är inte bra för Sverige. Så här ska inte ett land styras.

Alltför mycket av diskussionerna kring regeringsfrågan handlar om partierna i stället för om Sverige. Är det synd om Vänsterpartiet som inte får vara med, även om det tycks som att de nu kanske får vara med? Skulle det se dåligt ut för Magdalena Andersson om hon förlorade en votering? Var går Annie Lööfs röda linjer egentligen?

Men det är inte främst partierna som drabbas när Sverige saknar ledarskap. Det är alla de som skulle ha behövt en handlingskraftig regering. Jag talar om de 180 000 patienter som väntat olagligt länge på att få den vård de behöver, alla de föräldrar som oroar sig för barnens trygghet och för att kriminaliteten kryper längre ned i åldrarna, de 454 400 människor som kämpar mot EU:s fjärde högsta arbetslöshet, alla de som oroar sig för skenande el- och drivmedelspriser och alla de som bor i hjärtlandet - våra små och medelstora städer och vår landsbygd, som har förbisetts av den här regeringen. Att dessa människor inte får stå i centrum när regeringen formerar sin politik är inte bra för Sverige. Så här ska inte ett land styras.

Efter de senaste veckornas manövrar är det nämligen uppenbart även för de mest luttrade att regeringens beslut inte bygger på någon samhällsanalys. De bygger på ren och skär partipolitisk analys. Man sätter det som är bäst för Sveavägen 68 före det som är bäst för Svea rike.

Inga regelverk eller statsmannamässiga normer är heliga nog när Socialdemokraterna ska få behålla makten. Man är redo att kasta ut Sverige i regeringskaos för att öka förhandlingstrycket på regeringsunderlaget. Man är villig att trixa med budgetramverken för att i praktiken få fram två budgetar för samma år, under samma höst. Man är redo att runda Pensionsgruppen. Det vi sett de senaste dagarna är partipolitik när den är som sämst.

När politiken fungerar väl och bidrar till att föra ett samhälle framåt är regeringen fokuserad på att lösa samhällsproblem - att göra livet lite lättare för människor att leva. Då förs en politik som syftar till det gemensamma bästa, rikets bästa, och inte det egna partiets bästa. Då styrs inte landet partipolitiskt utan rikspolitiskt. Att den ordningen inte gäller i vårt land är inte bra för Sverige. Så här ska inte Sverige styras.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Det finns dock hopp om en bättre framtid för Sverige, för Kristdemokraterna och Moderaterna är beredda att axla regeringsmakten och förändra utgångspunkterna för hur politiken bedrivs, med hjärta för hela Sverige. Detta har vi visat genom vårt gemensamma budgetalternativ, som bygger på en samsyn kring att börja lösa samhällsproblem och som vi kunnat förhandla fram i god anda tillsammans med Sverigedemokraterna. Vårt budgetförslag kommer inte att lösa alla problem över en natt, men det innebär att vi skulle kunna ta de första stegen i en ny riktning.

Förslaget visar också vad vårt alternativ erbjuder. Vi vill avsätta mer resurser än de rödgröna till vården för att kapa vårdköerna, men vi vill också ha en nationell vårdförmedling för att börja styra upp landstingsbyråkratin.

Vi vill ge polisen de verktyg de behöver för att ge tryggheten tillbaka, med riktade höjningar av polislönerna, utvecklad teknisk förmåga och fler anställda.

Vi vill se sänkt skatt för alla som jobbar, med fokus på låg- och medelinkomsttagare, och sänkta kostnader för företag som anställer långtidsarbetslösa, för det måste alltid löna sig att arbeta. Arbetslinjen behöver bevaras.

Vi vill se riktade satsningar på utbyggd laddinfrastruktur, mer koldioxidlagring och en klok användning av Sveriges skogstillgångar för att få en effektiv klimatomställning.

Vi vill hjälpa till att skapa trygga familjer genom mer flexibilitet i föräldraförsäkringen och föräldrastödsprogram och genom att satsa 2 miljarder mer än regeringen på minskade barngrupper i förskolan.

Vi vill ställa politiken på Landsbygds- och Småstadssveriges sida och sänker därför drivmedelsskatten och säger nej till tvångsuppköp av enskildas skog.

Vi vill tillskapa en migrationspolitik som är anpassad efter vår integrationsförmåga och öka biståndet till att återuppbygga krigshärjade länder.

Och vi vill sänka skatten för landets pensionärer, ge de sämst ställda pensionärerna betydligt mer i pension varje år, avsätta medel för att bryta äldres ofrivilliga ensamhet och motverka de delade turerna i äldreomsorgen.

Så ser en politisk inriktning ut som utgår från de stora samhällsproblem som Sverige möter. Så ser en politik ut som är bra för Sverige. Så ska ett land styras.

Eftersom vi vänder oss mot det particentrerade sätt som Sverige regeras på i dag kan vi inte heller stödja eller acceptera att en ny rödgrön regering tillträder. Kristdemokraterna kommer därför att rösta rött i statsministeromröstningen i dag. Sverige förtjänar bättre än att styras på det sätt som sker i dag. Har man ett hjärta för hela Sverige ser man att det för vårt lands bästa krävs en ny regering.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Som det ser ut just nu är det budgetalternativet från Kristdemokraterna och Moderaterna, i förhandling med Sverigedemokraterna, som kommer att vinna kammarens stöd. Det naturliga enligt parlamentariska principer och för rikets bästa är då att våra partier också får axla regeringsmakten. Att låta en regering tillträda som inte står bakom den budget som riksdagen fastställt är inte bra för Sverige. Så borde inte Sverige styras.

(Applåder)


Anf. 3 Johan Pehrson (L)

Herr talman! Det är roligt att vi kan samlas här igen för att votera i viktiga ämnen.

Den i Sverige alldeles för höga arbetslösheten innebär att klyftan har vidgats mellan människor som har jobb och egen bostad och människor som lever i utanförskap, inte sällan beroende av bidrag och alltför långt från chansen till ett riktigt jobb. Resultatet innebär permanent social utsatthet och relativ fattigdom för barn.

Vi ser att ingen längre kan leva i trygghet från brott. Att staten tar tillbaka kontrollen över våra gator från kriminella gäng och klaner och att det vansinniga mördandet genom skjutningar och sprängningar pressas tillbaka är de största demokratiska och socialpolitiska insatser som vårt land står inför.

Vi ser unga människor som förlorar framtidsmöjligheter på grund av en skola utan studiero för alla och med bristande fokus på kunskap. Företagsamheten i Sverige är hårt pressad av medarbetarbrist, brottslighet och en helt obegriplig energipolitik.

Det finns människor som har släppts in i vårt land men aldrig släppts in i samhället därför att integrationen inte fungerat. Många upplever möjligheterna i Sverige som nästan bara teoretiska. Friheten att forma sitt eget liv når helt enkelt inte fram till alla. Det är för dessa människor som Liberalerna har tagit fram hundratals reformförslag i det vi kallar förortslyftet. Låt fler forma framtiden tillsammans!

Klyftan finns också mellan generationer - mellan vår generation och våra barn och barnbarn. De senare riskerar att få leva i en värld där klimatet totalt har havererat för att alltför mycket politisk kraft läggs på symbolpolitik och för lite på att med fossilfri kraft få bort utsläppen.

Vård och omsorg måste finnas där när det verkligen behövs - när vi blir sjuka eller när vi åldras. Detsamma gäller rätten att leva ett självständigt liv på likvärdiga villkor även om man har en funktionsnedsättning. Med köerna i sjukvården och omsorgen växer hälsoklyftan.

Herr talman! Efter mer än sju år av regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet så står många av våra stora problem fortfarande olösta framför oss. Regeringen har på flera områden knappt kommit upp i startblocken. Det i dag åter aktuella regeringsalternativet har tyvärr misslyckats tidigare, och lite talar för att man ska lyckas denna gång.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Sverige behöver en liberal borgerlig regering som kan möta våra samhällsproblem - en regering som kan tala med riksdagens alla partier. Liberalerna arbetar för att snarast möjligt och med största möjliga stöd få utgöra ett liberalt mittenankare i en sådan regering.

Herr talman! Liberalerna kommer att rösta nej till Magdalena Andersson som statsminister och till denna regering. Eller rättare sagt: röd knapp för en röd regering! Dess förmåga att få igenom en hel budget för 2022 måste anses vara relativt tveksam.

Det finns ett mandatstöd för en icke-socialistisk regering i denna kammare. Detta borde ha prövats. Liberalerna kommer som alltid att fortsätta att arbeta konstruktivt för en starkare kunskapsskola för alla, för att minska utanförskapet och för ett fossilfritt samhälle.

Sveriges första kvinnliga statsminister förtjänar att i dag gratuleras till sitt nya uppdrag. Men Sverige kan bättre politiskt. Vi behöver inte mer socialism. Sverige behöver en nystart, och Sverige utanför denna kammare, herr talman, kan inte vänta länge till.

(Applåder)


Anf. 4 Annelie Karlsson (S)

Herr talman! Kammaren ska i dag ta ställning till förslaget att utse Magdalena Andersson till Sveriges statsminister.

För 20 veckor sedan släppte den här kammaren fram en socialdemokratisk statsminister. Ingenting har förändrats sedan dess. Vi socialdemokrater är återigen redo att ta det ansvar som krävs för att ta Sverige framåt.

Magdalena Andersson är den naturliga regeringsbildaren, och vi socialdemokrater står givetvis helt och hållet bakom den riktning och de prioriteringar som hon har pekat ut för Sverige.

Herr talman! Under lång tid har Sverige haft en växande ojämlikhet. Under lång tid har vårt välfärdssystem gradvis urholkats när marknaden tagit allt större plats.

Under lång tid har grov kriminalitet fått växa sig stark i våra utsatta områden. Samhället har tillåtits dra sig tillbaka.

Sedan vi fick regeringsmakten 2014 har vi gjort mycket för att vända utvecklingen. Vi har stärkt servicen i samhället och samhällets närvaro i hela landet. Vi har investerat i välfärden i hela landet och gjort historiska utbyggnader av rättsväsendet. Vi har steg för steg stärkt pensionerna och gjort sjukförsäkringen tryggare.

Vi har gjort mycket, men vi socialdemokrater ser att vi behöver göra mycket mer för att komma till rätta med samhällsproblemen, för vi vet att Sverige kan bättre.

När vi väljer Magdalena Andersson som statsminister är hon inget osäkert kort. Hennes kvalifikationer för uppdraget är välkända och respekterade i alla politiska läger, inte minst efter hennes sju år som Sveriges finansminister. Hon har förhandlat fler budgetar än någon annan finansminister gjort.

Magdalena Andersson har återställt ordning och reda i Sveriges offentliga finanser. Hon har använt styrkan i svensk ekonomi för att rusta vård, skola och omsorg, för att investera i vår gröna omställning och för att få fler poliser för att skapa trygghet i hela landet.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Under pandemin sköt hon till de ekonomiska resurser som sjukvård och äldreomsorg behövde och genomförde krisåtgärder som räddade hundratusentals svenskar från risken att bli av med sina jobb. Arbetslösheten har nu sjunkit tillbaka till den nivå som rådde före pandemin.

Minns ni finanskrisen som slog till med full kraft 2008? Då gick välfärden på knäna i kommunerna, och 100 000 industrijobb försvann. Stödet från den moderatledda regeringen uteblev då. Det gör alltså skillnad vem som styr i en kris.

Nu byter vi socialdemokrater partiordförande, och Sverige ska få en ny statsminister. Nu ska vi också bygga Sverige starkt efter pandemin, och vi ska göra det med socialdemokratiska lösningar. För är det någonting som pandemin visat oss, ja, då är det vikten av fler gemensamma lösningar, inte färre, och vikten av mer politik, inte mindre. Vinden blåser för oss socialdemokrater.

Herr talman! Med Magdalena Andersson får Sverige en statsminister som inte tvekar att säga som det är och göra det som krävs. Hon är en person som drivs av sin ilska över orättvisor och sin absoluta övertygelse om att Sverige kan än bättre.

När Magdalena Andersson säger att hon prioriterar att bryta segregationen och knäcka gängen kommer vi att vända på varenda sten för att bygga ett samhälle som håller ihop.

När hon säger att vi ska se till att skapa nya jobb med sjysta villkor i hela landet genom att ta ledningen i klimatomställningen, och när hon är tydlig med att vi ska ta tillbaka kontrollen i välfärden - att det ska vara ordning och reda i vården, skolan och omsorgen med fler medarbetare med bättre arbetsvillkor och med en pension som man kan leva på - ja, då känns det riktigt bra för mig att säga att Magdalena Andersson är Socialdemokraternas statsministerkandidat.

Herr talman! Den socialdemokratiska riksdagsgruppen kommer med nöje att rösta ja till att utse Magdalena Andersson till Sveriges statsminister.

(Applåder)


Anf. 5 Annie Lööf (C)

Herr talman! Den turbulens som har varit sedan i somras visar effekterna av att ge ytterkanterna makt över hur Sverige styrs. Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet gick då samman för att fälla regeringen och det mittensamarbete i form av januariavtalet som har tjänat Sverige väl de senaste åren.

Genom att ingå januariavtalet bidrog Centerpartiet till att förbättra för människor när det gäller att bo i hela landet. Vi har gjort viktiga insatser för klimatet och jämställdheten och sett till att människor i utanförskap kommit närmare arbetsmarknaden. Vi har visat att det går att sänka skatterna rejält, främst för dem med låga inkomster, och samtidigt satsa rejält på att stärka välfärden i hela landet.

Det är just den typen av samarbete i mitten som ger mest stabilitet och fokus på de politiska reformer som Sverige behöver mer av. Centerpartiet kommer att fortsätta att sträva efter att fler partier ska inse att beroendet av ytterkanter inte är vägen framåt för att lösa de samhällsproblem som Sverige möter i dag.

Tyvärr föll januariavtalet i somras. Då var det inte längre möjligt att fortsätta ett aktivt samarbete med regeringen. Vi valde trots det att släppa igenom en socialdemokratisk statsminister baserat på den överenskommelse som vi hade om att genomföra partsuppgörelsen om LAS och omställning på arbetsmarknaden, om en stärkt äganderätt till skogen och om ett reformerat strandskydd som gör det enklare att bo och leva i hela landet. Vi i Centerpartiet är fortsatt beredda att ta ansvar för att Sverige ska kunna regeras samtidigt som vi håller Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten. Nu genomförs också denna överenskommelse. Vi lägger därför ned våra röster, det vill säga trycker gult vid dagens omröstning om Magdalena Andersson.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

För Centerpartiet betyder den gula knappen att vi i ett givet parlamentariskt läge inte ser en annan möjlig regeringsbildare. Det innebär inte att vi ingår i regeringsunderlaget. Att hävda det är en vantolkning av den parlamentariska praxis som vi, liksom många andra partier i Sveriges riksdag, har använt oss av under de senaste decennierna. Moderaterna, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet ingick till exempel inte i samma regeringsunderlag efter valet 2014, men alla valde att rösta gult för att inte ge Sverigedemokraterna inflytande över regeringsmakten. Sverige har en lång parlamentarisk tradition av minoritetsregeringar och av att dessa ska kunna styra landet. Det är väldigt oroande att så många partier inte längre står bakom denna viktiga grund i vår parlamentarism.

Sverige behöver en regering under den begränsade tid som är kvar fram till valet. Vi vill se till att Sverige har en regering, men vi håller Sverigedemokraterna borta från regeringsmakten.

Självklart kommer vi att vara konstruktiva och samarbeta i många frågor, men vi kommer inte att ha något budgetsamarbete eller annat organiserat samarbete med regeringspartierna. Vi kommer att rösta på vår egen budget, vår egen politik, i eftermiddag och göra som vi alltid har gjort i opposition: lägga ned våra röster i slutvoteringen.

Vi är ett fristående liberalt oppositionsparti som kommer att gå till val nästa år som ett självständigt alternativ.

(Applåder)


Anf. 6 Tobias Billström (M)

Herr talman! Sverige har stora problem: dödsskjutningar, ungdomsrån, arbetslöshet, utanförskap, energikrisen - för att nämna det uppenbara. Det är en skjutning om dagen och över 1 miljon människor i arbetsför ålder som inte kan försörja sig själva. Det är resultatet av sju år med Magdalena Andersson som finansminister och huvudarkitekt bakom regeringens politik.

En regering som leds av Socialdemokraterna kommer aldrig att ha kraften att knäcka den grova kriminaliteten, bryta utanförskapet eller återupprätta arbetslinjen. För att få ordning på Sverige krävs en annan regering.

Trots ständigt fler dödsskjutningar och ett dubblerat antal ungdomsrån sedan 2014 kommer Socialdemokraterna i dag att rösta för 1,5 miljarder mindre för att upprätthålla lag och ordning i Sverige. Och trots att det i dag går att stapla bidrag på varandra så att det inte lönar sig att ta ett jobb vill Socialdemokraterna i sin budget göra det mindre lönsamt att arbeta.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Moderaterna vill i stället sänka skatten för alla som jobbar och som har jobbat. Vår budget visar på de prioriteringar som en regering ledd av Ulf Kristersson kommer att göra. Det skulle betyda mycket för Sverige om den budgeten vid voteringen senare i dag vinner riksdagens stöd.

Vi har nu samlats här för en statsministeromröstning. Det är den tredje under denna mandatperiod. Det är den andra för i år. I somras ställde sig en riksdagsmajoritet bakom misstroendeförklaringen mot Stefan Löfven, vilket ledde till att han fick avgå. Januariöverenskommelsen bygger och byggde på oförenliga löften. Samtidigt skulle en del av regeringsunderlaget, Vänsterpartiet, isoleras från allt politiskt inflytande.

Vid dagens omröstning prövas Magdalena Andersson. Denna omröstning bestämdes utan att hon hade kunnat ge talmannen beskedet att hon skulle få riksdagens acceptans. Hon hade inte kunnat komma överens med Vänsterpartiet trots att hon haft tio dagar på sig. Och vad Centerpartiet skulle anse om en eventuell överenskommelse var ovisst.

Att samarbeta och bygga en regering på de premisser som den socialdemokratiska plus miljöpartistiska regeringen har gjort är absurt. Regeringens politik har inte syftat till att lösa Sveriges samhällsproblem. Den har i stället handlat om att sköta regeringens egna samarbetsproblem.

Moderaternas övertygelse är att en framgångsrik regering måste bygga på vad man är för, inte på vad man är emot. Sverige behöver en regering som kan samtala med alla och som kan kompromissa i frågor där man vill gå i samma riktning, en regering som vet vad den vill och som får någonting gjort.

Denna mandatperiod inleddes som sagt med en stolt deklaration om att Vänsterpartiet inte skulle ha något inflytande över den politiska inriktningen i Sverige. Den avslutas med att Vänsterpartiet dikterar villkoren för regeringsbildningen, förhandlar om budgeten och återupplivar det traditionella vänsterblocket - allt detta med Centerpartiets fulla välsignelse.

Centerpartiet stöder för tredje gången denna mandatperiod en socialdemokratisk statsminister - detta fullt medvetna om att Vänsterpartiet har gått från inget inflytande till avgörande inflytande och nu är en minst lika fullgod partner till regeringen som Centerpartiet. Det spelar ingen roll vilka retoriska kryphål och undanflykter som Centerpartiet drar till med. Det är så här det är. Hela svenska folket ser det, och det är en viktig varudeklaration inför valet nästa höst.

Om Centerpartiet, som nu har sagts här i talarstolen, vid dagens statsministeromröstning lägger ned sina röster röstar man på nytt fram en socialdemokratisk statsminister. Och om Centerpartiet gör som man har sagt i dag, följer praxis och röstar på sin egen budget, faller den budget som regeringen har lagt fram. Magdalena Andersson får i så fall bara några timmar efter att hon har fått riksdagens stöd se sin budget falla. Det vore en exceptionell händelse i svensk politisk historia.

Herr talman! Jag tror att jag har varit tydlig. Moderaterna röstar i dag nej till Magdalena Andersson som Sveriges statsminister.

(Applåder)


Anf. 7 Jimmie Åkesson (SD)

Herr talman! Så står vi här igen. Det är bara några månader sedan vi hade den senaste statsministeromröstningen. Det är månader som har fyllts av ytterligare krigsrubriker i tidningarna, månader av fortsatt våld, av frustration, av förlorade liv. Det går inte en dag utan att det sker nya skottlossningar eller att vi ser andra fall av väldigt grovt våld och väldigt grov kriminalitet i vårt samhälle. Det är nya överfall, rena avrättningar och attacker mot allt det som vår demokrati och vår nation bygger på och står för.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Tänk, herr talman, om det hade varit så enkelt och så fantastiskt att en ny socialdemokratisk partiledare kunde göra allt det här ogjort - att man bara kunde vända blad, som det heter, och gå vidare! Men så fungerar det tyvärr inte i verkligheten.

Vi hör argumentationen för den nya socialdemokratiska statsministern: Vi vet vad vi får. Det är en statsministerkandidat med mycket erfarenhet.

Det är det som är problemet, herr talman. Det är precis det som är själva grunden till att vi från den sverigedemokratiska riksdagsgruppen omöjligen kan släppa fram ytterligare en socialdemokratisk statsminister. Det är en statsministerkandidat som inte har stått utanför de senaste sju årens totala misslyckande utan tvärtom varit en av de kanske främsta arkitekterna bakom just detta totala misslyckande - en av de främst ansvariga för att vårt land ser ut som det gör i dag.

Det är många som talar om att vända på stenar för att knäcka brottslighet och andra problem. Det är nog bra om man gör det, herr talman, men jag tror att det kan vara bra att börja med att vända på den sten som man själv har bott under de senaste decennierna om man nu vill lösa riktiga problem.

Sverige behöver få andrum. Sverige behöver läka. Inte minst behöver vi ett nytt styre. Vi behöver ett styre som inte har bott under en sten de senaste decennierna utan som tvärtom förstår vilka problem vi står inför, varför vi står inför de problemen och vad som krävs för att lösa de problemen.

Inget av detta har vare sig Magdalena Andersson eller det parti som hon företräder kunnat förstå. De har inte kunnat ta in detta, de har inte kunnat hantera det under de sju år som man har haft regeringsmakten och det finns ingen som helst utsikt att man kommer att göra det bättre under de kommande månaderna fram till nästa val.

Chans på chans på chans, misslyckande på misslyckande på misslyckande, ursäkt efter ursäkt efter ursäkt. Vi kommer inte att bidra till att detta fortsätter. Våra medborgare förtjänar någonting bättre. Sverige förtjänar någonting bättre, och därför kommer Sverigedemokraterna att rösta nej och trycka på den röda knappen här i dag, herr talman.

Nu kommer det sannolikt inte att hjälpa. Sannolikt är det ändå så att vi får en ny statsminister om en liten stund. Jag vill skicka med en sak till den nya statsministern, och det är att åtminstone Sverigedemokraternas förtroende för Per Bolund är förbrukat. Vi tror att det finns en majoritet som håller med oss här i kammaren. Vi vill inte att han återkommer som miljö- och klimatminister i en ny regering, och skulle han ändå göra det, herr talman, kommer vi att väcka misstroende mot Per Bolund som miljö- och klimatminister.

(Applåder)


Anf. 8 Amineh Kakabaveh (-)

Herr talman! Ärade ledamöter! Inför den förra statsministeromröstningen förde jag förhandlingar med regeringen och Socialdemokraterna. I dessa diskussioner var jag inriktad på att förbättra villkoren för samhällets mest utsatta. För mig var det viktigt att få försäkringar om att regeringen hade en inriktning för att förbättra villkoren för fattiga pensionärer och de sjuka som riskerar att utförsäkras. Då var jag ensam om att lyfta dessa krav i regeringsfrågan, och jag är glad att se att fler har velat lyfta dessa frågor ju närmare valet vi har kommit.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Som ett resultat av dessa diskussioner kunde jag och justitieminister Morgan Johansson presentera direktiv för att kriminalisera så kallade oskuldsoperationer. Detta är en lagstiftning som kommer att ingripa i kärnan av hederskulturen, nämligen oskuldsnormen. Tillsammans med Socialdemokraterna har jag även skrivit motioner om att förbjuda religiösa skolor och att stoppa vinster i välfärden.

Som ensam, oberoende socialistisk riksdagsledamot kan jag bara påverka genom att samarbeta med andra partier. Men ett samarbete innebär inte att jag inte kan bedriva oppositionspolitik. Därför har jag fortsatt att ställa krav på att regeringen ska bli mer aktiv i arbetet för att befria bland annat Dawit Isaak, som sitter fängslad i Eritrea sedan 20 år, och Ahmadreza Djalali som dömts till döden i Iran samt att Sverige går i bräschen i kampen mot barnäktenskap och könsstympning i världen och i Europa.

I min förra röstförklaring berättade jag om hur mitt politiska engagemang började i Kurdistan i Iran som en kamp mot islamistiskt förtryck och för kvinnors och minoriteters rättigheter. Det fortsätter även här i riksdagen. Världen hänger ihop. Kurdernas och andras kamp mot Daish har gjort att det inte längre finns något kalifat som svenska islamister kan åka och strida för. Sverige ska döma dem som upprätthöll kalifatet, och vi ska visa vårt stöd till de rörelser som kämpade mot mördarna, våldtäktsmännen och halshuggarna.

Efter konstruktiva samtal är jag glad över att jag och Socialdemokraterna i dag har kunnat markera detta i ett särskilt uttalande, där vi tillsammans slår fast följande: "I krigets spår har många människor flytt från terror och förtryck. Rättssäkerheten för dessa människor måste garanteras. Att frihetskämpar som slagits eller sympatiserar med YPG/YPJ eller PYD klassas av vissa statsaktörer som terrorister är oacceptabelt."

Kurdiska kvinnor har visat vägen i kampen mot Daish, och de har också visat att kvinnor har självförtroende och kan, sida vid sida med männen, befria sig själva och världen.

I uttalandet betonar vi också vikten av att stödja självstyret i Rojava. I utvecklingsarbetet är det viktigt att lyfta och kräva att den fängslade ledaren för HDP i Turkiet, Selahattin Demirtas, friges.

Herr talman! I ett parlamentariskt läge med högermajoritet är det naturligtvis svårt att få gehör för vänsterpolitik, och under mandatperioden har det visat sig att det bara har gått att få parlamentariskt stöd för en socialdemokratisk statsminister. I somras ville Moderaternas partiordförande inte ens pröva sitt stöd i riksdagen.

Talmannen har nu nominerat en statsministerkandidat som har nästan åtta års erfarenhet av att vara finansminister. Kända män som Fredrik Reinfeldt, Göran Persson, Carl Bildt, Olof Palme och Tage Erlander hade inte alls så stor regeringserfarenhet när de blev statsminister för första gången. Dagens kandidat har varit chef för Skatteverket, bedrivit forskarstudier vid Harvard och haft tunga internationella uppdrag för FN. Om man tittar på formell kompetens är det en historiskt välmeriterad ny statsminister som föreslås. Men ändå kommer det historiska med dagens omröstning att handla om att riksdagen för första gången voterar om att välja en kvinna som statsminister.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

I år har vi firat 100 år av demokrati, och vi har uppmärksammat införandet av kvinnors rösträtt. Men även om kvinnor har fått rösta i 100 år har ingen kvinna blivit vald till statsminister.

För mig handlar den feministiska kampen om att flickor i Afghanistan ska få lära sig att läsa och skriva och om att stoppa kvinnlig könsstympning, barnäktenskap och människohandel över hela världen. Den handlar också om att flickor och kvinnor i Iran inte ska tvingas bära slöja och leva under sharia. Den handlar också om de hedersnormer, barnäktenskap och hedersförtryck som finns runt om i världen - också i svenska förorter. Den handlar om kvinnor som blir våldtagna eller slagna av sina män. Naturligtvis handlar kampen också om ekonomisk ojämlikhet, som måste bekämpas. Att Sverige kan välja en kvinna som statsminister framstår naturligtvis som något litet i en sådan jämförelse.

Feminismen handlar också om att kvinnor och flickor alltid är hela människor med samma möjligheter och rättigheter som män och pojkar. Om kvinnor alltid bara får rösta men aldrig bli valda till det högsta ämbetet är demokratin inte hel. Flickor som växer upp i Sverige ska kunna känna att de är hela människor och att de kan ta sig fram i samhället.

Herr talman! I skolor och på gator, på Ica samt på Friskis & Svettis har flickor och kvinnor velat försäkra sig om att jag verkligen kommer att rösta på en kvinna som statsminister. Det finns något viktigt och symboliskt i detta beslut som man inte ska förlöjliga. Men det största jämställdhetsproblemet i Sverige är att alla kvinnor och flickor inte känner att jämställdhet alltid är för dem. Jag har förväntningar och förhoppningar om att regeringen ska bli ännu tydligare på den punkten. På samma sätt förväntar jag mig att en feministisk regering ska gå i täten för det internationella arbetet mot barnäktenskap, könsstympning, människohandel och sexuellt våld.

Jag ser fram emot både att samarbeta med regeringen och att ställa krav på den. Magdalena Andersson ska känna att det finns både krav och förväntningar - men också systerskap. Därför väljer jag denna gång att trycka grönt med förhoppning om en röd statsminister.

(Applåder)


Anf. 9 Nooshi Dadgostar (V)

Herr talman! Nu är tiden då vi vänder utvecklingen i Sverige. Det handlar om den trygghet vi förväntar oss att samhället ska stå för, det ansvar vi förväntar oss att politiken ska ta, förtroendet för politikens möjligheter att lösa samhällets problem. Tryggheten, ansvaret och förtroendet ska återupprättas. Sverige ska byggas bättre och starkare.

Politiken framstår som ett skådespel för många. Det är tomt prat där löften utfärdas men inget hålls. Det är farligt för demokratin om väljarna inte känner att det som utlovas i valtalen är också det som sedan genomförs. Att de demokratiska spelreglerna respekteras och att en majoritet av väljarna har inflytande över politiken är grundläggande för en demokrati som Sverige. Det handlar inte om politisk prestige utan om respekt för svenska folket och deras röster.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Med Vänsterpartiets inflytande får nu 700 000 pensionärer en höjd pension. Så enkelt är det. 3 miljoner hyresgäster slapp höjda hyror när vi krävde det självklara, att om man styr på Vänsterpartiets mandat kan man inte införa marknadshyror. Mycket mer behöver göras.

Vänsterpartiets mandat behövs i dag för att välja en ny statsminister. Därför har vi nu inflytande. De pensionärer i Sverige som har det sämst ställt får nu 1 000 kronor skattefritt i månaden med start i augusti. Jag är glad att vi genom konstruktiva förhandlingar lyckats genomdriva den största höjningen för äldre med garantipension som har genomförts sedan systemet infördes. Närmare var tredje pensionär kommer att få ta del av ett rejält tillskott. Du som kör buss, tar hand om äldre i hemtjänsten eller sitter i kassan på Konsum har rätt till det. Oavsett om du bor i ett hus eller i en lägenhet kommer du att få ta del av höjningen. Den som har bostadstillägg behöver inte oroa sig, utan det får man behålla. Nu höjer vi pensionen för att du ska få mer trygghet och frihet i ditt liv.

Sverige har flest fattigpensionärer i Norden. Den som har slitit och byggt upp landet ska i Vänsterpartiets Sverige få respekt. Det som nu har gjorts är ett stort första steg. Nu behöver hela pensionssystemet reformeras så att alla pensionärer får en bra pension.

Herr talman! Orden är viktiga, men om de inte leder till handling är det bara tomt prat. Den som behöver få rätt till sjukpenning har inte mycket till övers för pratmakare. Den som behöver högre pension är inte förtjänt av tomma slagord.

Per Albin Hansson sa att gärningen är den bästa agitatorn. Så nu måste vi bygga Sverige starkt igen, rusta sjukförsäkringen, höja pensionerna brett och se till att välfärden fungerar. Människors trygghet är politikens ansvar. Din trygghet - vårt ansvar. Politik är att ta makten över framtiden, att ta tillbaka kontrollen över det som lämnats över till en ansvarslös marknad. Vi vänsterpartister samarbetar gärna konstruktivt, men vi står upp för väljarna. Oss kan man lita på.

Sverige kan nu få sin första kvinnliga statsminister. Det som aldrig funnits när jag växte upp kommer för min dotter att bli en självklarhet. Sverige behöver också stabilitet. Därför tar Vänsterpartiet det ansvaret genom att också ge regeringen vi släpper fram budgetmakten. Sjukförsäkringen har förstärkts i regeringens budget tack vare Vänsterpartiet. Vänsterpartiet kommer därför i första hand att rösta på sin egen budget och i andra hand på regeringens budget. De pensionärer som har det sämst ställt i landet får nu en bättre pension. Vänsterpartiet kommer därför i dag att rösta gult och därmed släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

(Applåder)


Anf. 10 Annika Hirvonen (MP)

Herr talman! Prove us wrong - bevisa att vi har fel! De orden yttrades av klimataktivisten Vanessa Nakate, som ställde sig upp på scenen i plenisalen på klimattoppmötet i Glasgow. Hennes ord fyllde det gigantiska rummet vi satt i. Hon vittnade om det som många unga känner i dag: en total avsaknad av tilltro till att vi i politiken kan lösa klimatutmaningen. En avsaknad av framtidshopp.

När politiker vägrar att göra det som krävs för att undvika en klimatkatastrof är det ett svek mot varje ung människa i världen. Låt oss bevisa att de har fel!

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Herr talman! Tanken på en framtid med långt över en och en halv grads uppvärmning är riktigt allvarlig. Att mina egna barn ska växa upp i den världen, där människor dör av värmeböljor och översvämningar och där flyktingkatastrofer avlöser varandra, är en outhärdlig tanke. När de ligger trygga i sina sängar om kvällarna, ännu ovetande om den stora världen, blir det en smärtsamt tydlig påminnelse om våra generationers ansvar.

I går läste jag godnattsagan om dinosaurierna för dem. På slutet beskriver författaren världens femte massutrotning, den som satte punkt för dinosauriernas tidsålder. Jag berättade inte för mina barn att vi nu har påbörjat världens sjätte massutrotning.

Livet på jorden är hotat - inte allt liv, men mycket. Arter som dör ut kommer inte tillbaka. Och det är vi människor som hotar livet på jorden, på många olika sätt. Människor tränger undan djur- och växtliv från de platser som de lever på genom avverkning av skogar, genom att ödelägga havslivets barnkammare vid stränder, genom utsläpp och inte minst genom klimatförändringar.

Naturens starkaste skydd är människor som älskar den. Det är ett av alla skäl till att vi i Miljöpartiet alltid kommer att försvara allemansrätten. På samma sätt som vi värnar regnskogarna runt ekvatorn måste vi i Sverige ta ansvar för den natur som är vårt Amazonas: den fjällnära skogen.

Herr talman! Klimatförändringarna hänger ihop med hotet mot den biologiska mångfalden i naturen, både för att klimatförändringarna hotar den biologiska mångfalden och för att vi blir mer sårbara när naturen är mindre robust.

Jag blir bestört när jag läser oppositionens budget, för den är en total slakt på Miljöpartiets viktiga satsning på att skydda värdefull natur såsom den fjällnära skogen men också ett svek mot alla de barn och unga som står inför en oviss framtid med klimatförändringar. Att nu göra fossila bränslen billigare i stället för att satsa på en rättvis klimatomställning är bortom ansvarslöst. Det är att göda hopplöshet och klimatångest.

Flera av oss var nyligen på klimattoppmötet i Glasgow, där världens ledare avtalade om det sista kapitlet i Parisavtalet. På plats fanns klimataktivister från hela världen, unga som vädjar om att vi ska bevisa att de haft fel när de förlorat hoppet om att vi politiker kan lösa den här utmaningen, som vill att vi ska bevisa att de har fel - att vi ska prove them wrong.

I dag står vi inför ett tydligt vägval för klimatet mellan å ena sidan en blåbrun koalition som vill montera ned miljö- och klimatarbetet och å andra sidan en statsministerkandidat som vill fortsätta höja ambitionerna för Sveriges klimatarbete.

Men det är inte bara klimatet och naturen som står på spel i dag. Demokratin är på tillbakagång runt om i världen. Även i Europa ser vi hur högernationalistiska partier monterar ned rättsstatens oberoende, hur mediernas frihet begränsas i Ungern och hur mänskliga rättigheter slutar gälla alla. Flyktingars rättigheter ifrågasätts när asylrätten utmanas. Hbtqi-personers rättigheter sätts åt sidan i vissa hbtqi-fria zoner i Polen. Kvinnors rätt att själva råda över sina kroppar sätts på undantag både i delstater i USA och i Polen, där aborträtten nu i princip har avskaffats.

De blåbruna partierna har formerat sig i ett nytt block i svensk politik. Det finns fyra partier som vill välja en annan väg, en väg där demokrati, mänskliga rättigheter och antirasism är vägledande principer. Vi måste visa på en alternativ väg framåt, en anständighetens allians.

STYLEREF Kantrubrik \* MERGEFORMAT Prövning av förslag till statsminister

Den regering som jag vill se måste också ta tag i samhällsklyftorna och bygga ett Sverige som håller ihop. Miljöpartiet hade nyligen kongress. Vi beslutade bland mycket annat om ett program för social rättvisa, ett program som vi arbetat med länge i vårt parti och som svarar på frågorna hur vi minskar de sociala klyftorna, hur skillnader mellan dem som äger mycket och dem som inget har kan minskas, hur de lägsta pensionerna kan höjas och hur barns uppväxtvillkor kan bli mer lika. Det här är avgörande frågor för vårt land.

Regeringens budget tar viktiga steg även mot detta - i kontrast till moderata företrädare, som ifrågasätter om det över huvud taget finns socioekonomiska skillnader. Ser man inte det, då har man inte öppnat ögonen.

Herr talman! För 100 år sedan valdes Sveriges första riksdagsledamöter: Elisabeth Tamm, Nelly Thüring, Bertha Wellin, Kerstin Hesselgren och Agda Östlund. I Kvinnorummet finns en utställning med dessa politiska pionjärer, och bredvid dem finns en spegel med en fråga: Sveriges första kvinnliga statsminister, är det du?

Våra nordiska grannländer har alla haft kvinnliga statsministrar - i Norge Gro Harlem Brundtland och Erna Solberg, i Finland Anneli Jäätteenmäki, Mari Kiviniemi och Sanna Marin, i Island Jóhanna Sigurðardóttir och Katrín Jakobsdóttir och i Danmark Helle Thorning-Schmidt och Mette Frederiksen.

Det är en historisk dag i dag för Sverige. För första gången någonsin har vi i riksdagen möjlighet att rösta för en kvinnlig statsminister. Och precis som det varit i princip varenda gång en kvinna knackat på glastaket är det nu en kvinna som har presterat långt över genomsnittet för sina manliga föregångare.

I dag, 100 år efter att kvinnor fick rösta för första gången, röstar vi i Miljöpartiet för Magdalena Andersson som första kvinnliga statsminister i Sverige. Det gör vi därför att Magdalena Andersson avser att bilda en regering som ska genomföra rödgrön politik för klimatet, för naturen, för demokratin, för mänskliga rättigheter och för jämställdhet.

(Applåder)

I detta anförande instämde Mats Berglund, Camilla Hansén, Emma Hult, Rasmus Ling och Amanda Palmstierna (alla MP).

Överläggningen var härmed avslutad.

Talmannens förslag till ny statsminister prövas i riksdagen. Sammanträdet sänds via webb-tv och går att se både direkt och i efterhand.