Demokrativerkstaden i klassrummet

För dem som inte har möjlighet att besöka riksdagens Demokrativerkstad finns en klassrumsversion. Det är ett spel som läraren kan genomföra i klassrummet med eleverna. Efter en utvärdering har spelet omarbetats för att lättare kunna genomföras i klassrummet. Nu går det att beställa ett paket där alla nödvändiga dokument finns bifogade i tryckt form.

Hur är det att vara ledamot i Sveriges riksdag, och hur går det till när riksdagen fattar beslut? Det kan elever i årskurs 7–9 och i gymnasiet pröva på i klassrummet.

Spelet är anpassat för 15–35 personer och tar cirka 1,5 timmar att genomföra. Nedan finns en beskrivning av spelet med tillhörande material som ingår i det beställningsbara paketet. Spelet genomförs med hjälp av ett tryckt material som kompletteras med en digital presentation.

Beställ eller ladda ner

Allt material går att ladda ned för egen utskrift eller digital användning via länkarna här på sidan. Du kan även beställa det i klassuppsättningar.

Studiematerial

Lärarhandledning

I handledningen finns en utförlig beskrivning av spelets alla steg, tips på förberedelser och fördjupande material efter spelet.

Lärarhandledning (pdf, 802 kB)

Presentation

Med hjälp av en presentation vägleder läraren eleverna i spelets olika steg. I presentationen finns bilder, filmer och dagordningar som för spelet framåt. Presentationen finns i formaten Powerpoint (för PC) och Keynote (för Mac). Filmerna finns också längre ned på denna sida.

Spelarkort

Varje elev har ett kort som beskriver vilken samhällsfråga eleven arbetar med, partiets partilinje och vilket utskott som eleven tillhör.

Spelarkort (pdf, 2 MB)

Dagordningar till partigruppsmöten

Inför varje steg i spelet finns en dagordning som eleverna ska följa.

Dagordningar partigruppsmöten (pdf, 100 kB)

Dagordningar till utskottsmöten

Det finns dagordningar som beskriver vad som ska ske under utskottsmötena.

Argumentkort

Under spelet använder eleverna argumentkort för att undersöka fakta och andra uppfattningar i den samhällsfråga som de arbetar med.

Argumentkort (pdf, 422 kB)

Partiskyltar med partiprogram och utskottsskyltar

Skyltarna tydliggör var de olika mötena äger rum. Partiprogrammet berättar om partiets ideologi och ståndpunkter.

Parti- och utskottsskyltar (pdf, 115 kB)

Partiloggor

Partiernas logotyper bärs av eleverna för att visa vilket parti de tillhör.

Partiloggor (pdf, 77 kB)

Mandatfördelning

En affisch som visar hur många mandat de fem partierna har i Demokrativerkstaden. Obs! Vid egen utskrift fogas tre A3 samman till en affisch.

Mandatfördelning (pdf, 182 kB)

Introduktionsfilm


Kärnkraft och terrorlagstiftning

En grupp aktivister har gjort intrång i ett kärnkraftverk. Ska de klassas som terrorister eller inte? Den andra delen av frågan handlar om Sveriges framtida energiförsörjning. Ska Sverige satsa på kärnkraft eller alternativa energikällor?

 

Partiledarfilmer

I Demokrativerkstaden möter de fem partierna sina partiledare för att få reda på sitt partiprogram och partiets ståndpunkt i frågorna som de arbetar med. Nedan finns partiledarfilmerna från respektive parti.

Turkosa partiet

Partiledaren för turkosa partiet berättar om partiets ståndpunkter.

Gröna partiet

Partiledaren för gröna partiet berättar om partiets ståndpunkter.

Rosa partiet

Partiledaren för rosa partiet berättar om partiets ståndpunkter.

Lila partier

Partiledaren för lila partiet berättar om partiets ståndpunkter.

Orangea partiet

Partiledaren för orangea partiet berättar om partiets ståndpunkter.

Om sidan

Publicerad