Till innehåll på sidan

Fråga om dels valsedlar på statens bekostnad, dels vissa identifieringsuppgifter på valsedlar - argumenterande uppgifter inte godtagna

Valprövningsnämndens beslut 7-2010

Beslut
Avslag
Beslutat
12 juni 2010
Ämnesord
Valsedlar
Rättsfallsbeteckning
2010:4

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.

Länsstyrelsen i Dalarnas län avslog en begäran från Folkkampanjen för sjukvården om att enligt 6 kap. 8 § vallagen få valsedlar på statens bekostnad för valet till landstingsfullmäktige. Samma dag avslog länsstyrelsen en begäran från samma parti om att som identifieringsuppgifter ange viss text. Skälen för besluten framgår av bilagorna 1 och 2.

Folkkampanjen för sjukvården, genom ordföranden AA, överklagar besluten och vidhåller sin ansökan om fria valsedlar och om den tilläggsinformation på valsedlarna som partiet begärt. Som stöd för överklagandet anför Folk-kampanjen för sjukvården i huvudsak följande.

Vid landstingsvalet 2006 invaldes tvärtemot vad länsstyrelsen hävdar en fullmäktigeledamot för Folkkampanjen för sjukvården i landstingsfullmäktige i Dalarna, nämligen AA (ffs) (dsp)! Förhållandet beror på att Dalarnas sjukvårdsparti var vid länsstyrelsens mandatfördelning ett federativt förbundsparti, varvid enligt den juridiska sakkunskapen som vi anlitat, såväl förbundspartiet självt som dess vid denna tidpunkt dåvarande medlemspartier de jure, nämligen Morapartiet, Frihetliga Kommunalfolket och Folkkampanjen för sjukvården fick säte och stämma i Dalarnas landstingsfullmäktige.

Att vi var ett federativt förbundsparti framgår såväl i den förbundsstadga som vi inlämnade till Valmyndigheten i samband med registreringen av förbundspartiet, som av att på förbundspartiets valsedlar tydligt angavs medlemspartiets partibeteckning efter varje kandidat. Därmed fick Folkkampanjen för sjukvården representation i landstingsfullmäktige, till trots av vad länsstyrelsen hävdar. Rätt ska vara rätt!

Till yttermera visso stöds vår talan av att Folkkampanjen för sjukvården, såväl vid valet 2006 som vid tidpunkten för länsstyrelsens mandatfördelning, själv hade en fullt giltig egen registrering hos Valmyndigheten, såväl gällande landstingsvalet som samtliga kommunval.

Folkkampanjen för sjukvårdens status som rådande landstingsparti kan därför svårligen bestridas, såvitt vi kan finna. Länsstyrelsens ställningstagande innebär ett kränkande av den självständiga ställning som eget särskilt rättssubjekt som ett federativt förbundsparti har i förhållande till de sedvanliga partierna och bryter därmed även mot sedvanerätten.

- - -

Vad beträffande av oss begärd tilläggsinformation på våra valsedlar har länsstyrelsen felaktigt stämplat den som argumenterande. De av oss önskade tilläggsuppgifterna går varken i sak eller person till angrepp mot någon annan, enskild eller organisation. Syftet är rent informativ, där varje kandidat berättar något ifrån vårt handlingsprogram och dess frågor, som respektive kandidat särskilt känner för, som vägledning för väljarens personliga val. Då ett mindre partis valsedlar ofta kommer bort, ett förhållande som vi tidigare anmält för prövning hos Valprövningsnämnden, är det särskilt viktigt med sådan tilläggsinformation enligt vår mening. - - -

Vi vill tillkännage för Valprövningsnämnden att andra sjukvårdspartier har fått använda snarlika formuleringar på sina valsedlar enligt uppgift, och det synes oss främmande att Länsstyrelsen i Dalarna ska få ha rätt till en snävare rättstolkning än vad andra länsstyrelser alltså gett uttryck för. Kan vara av värde för Valprövningsnämnden att veta i sammanhanget att Folkkampanjen för sjukvården är ett av Sveriges sjukvårdspartier. Vidare ska sägas att gränsen mellan vad som kan anses vara argumenterande och informerande är hårfin, och nuvarande ordning synes borga för att tolkningstvist som i vårt fall mycket lätt uppkommer. Detta är olyckligt för varje partis självklara rätt att fritt få uttala sig gentemot sina väljare och blir lätt en spärr mot det fria ordet. För att motverka rådande censurrisk föreslås att Valprövningsnämndens riksdagsledamöter verka för en tydligare lagstiftning.

- - -

Folkkampanjen yrkar också att Valprövningsnämnden ska hålla muntlig förhandling, inhämta förhandsbesked från EG-domstolen samt tillkännage som sin mening att vallagen bör förtydligas i här aktuella avseenden.

Länsstyrelsen i Dalarnas län anför som eget yttrande följande.

Övriga identifieringsuppgifter på valsedlar

Det har tidigare förekommit att argumenterande text, slagord eller liknande, funnits på valsedlar vid kandidatnamnen. 2003 års vallagskommitté tog i betänkandet Ny vallag (SOU 2004:111) upp frågan om s.k. övriga identifieringsuppgifter. Till 2006 års val blev frågan reglerad genom valförordningen. Det är, enligt länsstyrelsens uppfattning, uppenbart att de uppgifter som Folkkampanjen för sjukvården önskat på sina valsedlar inte kan anses inrymmas i valförordningens uppräkning av uppgifter.

Valsedlar på statens bekostnad

Länsstyrelsens uppfattning är att reglerna om fria valsedlar gäller partier under vars partibeteckning ledamöter blivit valda till fullmäktige. Om ett parti tillkommit och består, helt eller delvis, genom samverkan mellan två eller flera partier, och partiet blir representerat i fullmäktige, så kan därigenom varken alla eller något av de samverkande partierna anses ha blivit representerat, utan endast det parti under vars partibeteckning kandidaterna blivit valda. De samverkande partierna kan, menar länsstyrelsen, vare sig genom avtal eller genom samverkanspartiets konstitution, påverka innebörden av lagreglerna.

Valmyndigheten avstyrker bifall till överklagandet och anför i huvudsak följande.

Valsedlar på statens bekostnad

Partibeteckningen Folkkampanjen för sjukvården registrerades för val till landstingsfullmäktige i Dalarna den 7 december 2002. Någon tryckt valsedel med beteckningen Folkkampanjen för sjukvården fanns inte vid valet till landstingsfullmäktige 2006.

Av länsstyrelsens protokoll över valresultatet för landstingsvalet i Dalarna framgår att följande partier tagit mandat: Moderata samlingspartiet (18), Centerpartiet (11), Folkpartiet liberalerna (5), Kristdemokraterna (5), Arbetarepartiet-Socialdemokraterna (33), Vänsterpartiet (5), Miljöpartiet de gröna (3) och Dalarnas sjukvårdsparti (3).

I 6 kap. 8 § vallagen regleras vilka partier som har rätt till valsedlar på statens bekostnad. När det gäller val till landstinget är det partier som genom valet blivit representerade i fullmäktige. Vid valet till landstingsfullmäktige 2006 valdes ingen fullmäktig under partibeteckningen Folkkampanjen för sjukvården. Partiet är således inte representerat i landstinget. Det saknar betydelse att en person som valts in i landstingsfullmäktige under beteckningen Dalarnas sjukvårdsparti också representerar Folkkampanjen för sjukvården. Dalarnas sjukvårdsparti har beställt valsedel för valet till landstingsfullmäktige 2010 och har rätt att få gratis valsedlar upp till tre gånger antalet röstberättigade i landstinget.

Övriga id-uppgifter

Folkkampanjen för sjukvården har på sina valsedlar som övriga id-uppgifter angett sådant som t.ex. ”Bättre skolor”, ”Självständiga sjukhus”, ”Folkomrösta om skatten”.

Den närmare utformningen av valsedlarna har fastställts i Valförordningen 2005:874. Av förordningen framgår att förutom namnet får för kandidaten finnas uppgifter som ålder, yrke eller titel, adress, telefonnummer och partillhörighet eller liknande uppgift. Viss ledning för vad som kan vara partitillhörighet eller liknande uppgift finns i Vallagskommitténs betänkande Ny vallag (SOU 2004:111). Valprövningsnämnden har i ett beslut den 14 juni 2006 uttalat att ”text som inte är argumenterande, uppgifter som inte är uppenbart irrelevanta eller vilseledande samt information som är korrekt borde kunna tillåtas”. Valmyndigheten delar länsstyrelsens uppfattning att de texter som partiet uppgett i sin valsedelsbeställning är argumenterande och därför inte kan anses inrymmas i begreppet partitillhörighet eller liknande uppgift.

Folkkampanjen för sjukvården vidhåller sin inställning.

Skälen för Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden har ingen laglig skyldighet att hålla muntlig förhandling i ärendet och anser inte heller att en muntlig förhandling skulle vara till nytta för utredningen. Yrkandet om muntlig förhandling ska därför avslås.

Ärendet gäller inte tillämpning av EG-rättslig lagstiftning. Även yrkandet om inhämtande av förhandsbesked från EG-domstolen ska därför avslås.

I sak gör Valprövningsnämnden följande bedömning.

Valsedlar på statens bekostnad

Enligt 6 kap. 8 § 2 vallagen (2005:837) har ett parti som ställer upp i val till landstings- eller kommunfullmäktige rätt till valsedlar på statens bekostnad om partiet är eller genom valet blir representerat i fullmäktige. Förutsättningen för att Folkkampanjen för sjukvården vid valet till landstinget 2010 ska få valsedlar på statens bekostnad före valet är att partiet blev representerat i landstingsfullmäktige vid valet 2006. Så var emellertid inte fallet. Som Valmyndigheten anfört saknar det betydelse att en person som valts in i landstingsfullmäktige under en annan partibeteckning också representerar Folkkampanjen för sjukvården. Överklagandet ska därför avslås i denna del. Om partiet genom valet 2010 skulle bli representerat i landstingsfullmäktige har dock partiet rätt till återbetalning enligt bestämmelserna i 6 kap. 9 § andra stycket vallagen.

Identifieringsuppgifter på valsedlarna

I 6 kap. 3 § vallagen anges att kandidatnamn ska vara uppförda i nummerordning och att varje kandidat ska identifieras så att det framgår vem som avses. Av 5 § valförordningen (2005:874) framgår bl.a. att det på en valsedel, utöver varje kandidats namn, får finnas uppgifter om kandidatens ålder, yrke eller titel, adress, telefonnummer, partitillhörighet eller liknande uppgift.

Folkkampanjen för sjukvården har som ”övriga identifieringsuppgifter” på valsedeln angett följande: ”Avancerad hemsjukvård!”, ”Bättre skolor!”, ”Ombud för unga!”, ”Självständiga sjukhus!”, ”Stärk barnpsyk!”, ”Allmänhetens förslagsrätt!”,  ”Äldreombudsman!” ”Fixar-Malte!”, ”Två-skift i skolan!”, ”Självstyrande arbetslag!”, ”Nya vårdutbildningar!”, ”Mobila psykteam!”, Bättre redovisning!”, ”Folkomrösta om skatten!” och ”Satsa på multisjuka!”.

Valprövningsnämnden har i ett tidigare ärende, VPN 2006:10, funnit att uppgifter om kandidaternas intresseområden, t.ex. ”Skol- och miljöfrågor”, ”Kretslopp” och ”Miljö och natur” varit godtagbara. Valprövningsnämnden framhöll emellertid i det ärendet också att det var angeläget att en valsedel inte innehöll uppgifter som var argumenterande, irrelevanta, vilseledande eller inkorrekta.

Valprövningsnämnden finner i likhet med länsstyrelsen och Valmyndigheten att de texter som Folkkampanjen för sjukvården önskar införa som ”övriga identifieringsuppgifter” är argumenterande. Partiets överklagande ska därför avslås även i denna del.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden avslår yrkandena om muntlig förhandling i ärendet samt om inhämtande av förhandsbesked från EG-domstolen.

Valprövningsnämnden avslår överklagandena.

Klagandens framställning rörande förtydligande av vallagstiftningen föranleder ingen åtgärd av Valprövningsnämnden.

Valprövningsnämndens beslut

Valprövningsnämnden, VPN, prövar överklaganden av val till riksdagen, region- och kommunfullmäktige samt Sametinget och Europaparlamentet. Även överklaganden av nationella folkomröstningar prövas. Nämndens beslut sedan 1975 finns tillgängliga.

För varje beslut anges beslutets diarienummer och i förekommande fall även rättsfallsbeteckningen. En sådan fanns för besluten före 2015 då dessa gavs ut i en skriftlig rättsfallssamling.