Till innehåll på sidan

Vård- och omsorgsutbildningen

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3243 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
U2021/03051 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3243 av Gudrun Brunegård (KD) Vård- och omsorgsutbildningen

Gudrun Brunegård har frågat mig vad som kommer att göras för att säkerställa att det nationellt blir en likvärdig bedömning av vilka kurser som behövs för att komplettera en delvis slutförd utbildning från den gamla vård- och omsorgsutbildningen med kurser från det nya systemet.

Undersköterskors kompetens är viktig för att kvaliteten och säkerheten i vården och omsorgen ska kunna upprätthållas. Regeringen anser att kompetensen hos yrkesgruppen undersköterskor behöver säkerställas och att det därför ska införas en skyddad yrkestitel för yrket. Regeringen prioriterar kvaliteten i vården mycket högt inte minst på grund av det ansträngda läget under och efter covid-19 pandemin.

I regeringens proposition Stärkt kompetens i vård och omsorg – reglering av undersköterskeyrket (prop. 2020/21:175) föreslås att endast den som har ett bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska ska få använda titeln i yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område och i verksamhet enligt socialtjänstlagen och lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. Riksdagen beslutade den 15 juni att anta regeringens förslag. Grunden för att få en skyddad yrkestitel kommer att vara det nya utbildningsinnehållet i gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram.

Vidare har övergångsbestämmelser beslutats som innebär att den som vid ikraftträdandet av regleringen av yrket undersköterska den 1 juli 2023 är tillsvidareanställd med yrkestiteln undersköterska fram till 30 juni 2033 ska få fortsätta att använda titeln även om han eller hon inte har fått bevis om rätt att använda den.

Fram till den 30 juni 2033 ska även bevis om rätt att använda yrkestiteln undersköterska kunna ges till den som har en utbildning med inriktning mot vård och omsorg från gymnasieskolan eller kommunal vuxenutbildning enligt de bestämmelser om utbildningsinnehåll som gäller eller har gällt före den 1 juli 2023. Denna övergångsbestämmelse tar alltså hänsyn till att utbildningen förändrats över tid.

Det är således mycket generösa övergångsbestämmelser som har beslutats när det gäller utbildning till det reglerade yrket undersköterska.

I den nämnda propositionen fanns också förslag om att säkerställa och tydliggöra ett bemyndigande som ska kunna omfatta den nya regleringen om skyddad yrkestitel för undersköterska. Genom bemyndigandet ges regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer möjlighet att i förordning eller i myndighetsföreskrifter ställa krav på godkända betyg i vissa specifika ämnen och kurser från en utbildning med inriktning mot vård och omsorg från gymnasieskolan eller komvux som kan ge rätt till bevis om skyddad yrkestitel för undersköterska.

Stockholm den 23 juni 2021

Anna Ekström

Skriftlig fråga 2020/21:3243 av Gudrun Brunegård (KD) (Besvarad 2021-06-16)

Fråga 2020/21:3243 Vård- och omsorgsutbildningen

av Gudrun Brunegård (KD)

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

Riktlinjerna för såväl den nuvarande vård- och omsorgsutbildningen som den som träder i kraft den 1 juli 2021 är tydliga. För vuxna som inte fullföljt nuvarande utbildning utan behöver komplettera med kurser inom det nya systemet finns dock inga tydliga övergångsregler. Enligt Skolverket är det upp till varje rektor att avgöra hur individernas studier ska planeras. Risken är överhängande att likvärdighet i bedömningarna inte kan upprätthållas.

Detta är en viktig fråga då det uttalade syftet med att göra om utbildningen är att skapa en nationellt sammanhållen utbildning med ett yrkespaket som ger ökad likvärdighet och förutsättningar för en skyddad yrkestitel för undersköterskor.

Utbildningen genomgår en stor förändring då sju nya ämnen skapas, fem revideras och fem upphävs. Innehållet i dessa flyttas till de andra ämnena.

För dem som börjar utbildningen efter den 1 juli är utbildningen standardiserad, men för dem som hamnar “mellan systemen” uppstår frågetecken. Det enda underlag för bedömningen som Skolverket har tillhandahållit är en förteckning över kurser som ”till stor del har överensstämmande innehåll” i det gamla och nya systemet.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vad kommer att göras för att säkerställa att det nationellt blir en likvärdig bedömning av vilka kurser som behövs för att komplettera en delvis slutförd utbildning från den gamla vård- och omsorgsutbildningen med kurser från det nya systemet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.