Till innehåll på sidan

Utvisning till Turkiet

Svar på skriftlig fråga 2009/10:75 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

Händelser

Inlämnad
2009-10-12
Anmäld
2009-10-12
Besvarad
2009-10-19
Svar anmält
2009-10-19
Besvarad
2009-10-21

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 oktober

Svar på fråga

2009/10:75 Utvisning till Turkiet

Statsrådet Tobias Billström

Peter Hultqvist har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att garantera att personer med anknytning till partiet DTP i Turkiet inte trakasseras, förföljs och fängslas av myndigheterna efter ett avvisningsbeslut från svensk sida. Frågan har ställts mot bakgrund av ett enskilt ärende.

Jag är, som Peter Hultqvist känner till, förhindrad att uttala mig i ett enskilt fall, men vill allmänt framhålla följande.

Enligt utlänningslagen har flyktingar och skyddsbehövande i övrigt som befinner sig i Sverige rätt till uppehållstillstånd. Som skyddsbehövande i övrigt anges bland annat utlänningar som behöver skydd på grund av risk för tortyr eller annan omänsklig behandling. Bedömningarna görs alltid utifrån de individuella förutsättningarna i det enskilda fallet.

Det är Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas uppgift att på de skäl som anförts och det underlag som presenterats avgöra om det i det enskilda fallet finns grund för uppehållstillstånd. Om uppehållstillstånd inte beviljas ska avvisning ske.

Varje avvisning och utvisning föregås således av en noggrann prövning i enlighet med utlänningslagen.

Jag anser att det inte finns behov av någon särskild åtgärd i anledning av Peter Hultqvists fråga.

Skriftlig fråga 2009/10:75 av Hultqvist, Peter (s) (korrekturläst 2009-10-12)

den 12 oktober

Fråga

2009/10:75 Utvisning till Turkiet

av Peter Hultqvist (s)

till statsrådet Tobias Billström (m)

I Turkiet har politiker från det politiska partiet DTP trakasserats och fängslats av de turkiska myndigheterna. Ett stort antal politiker sitter sedan lång tid tillbaka fängslade utan att åtal har väckts. Detta har tidigare uppmärksammats av den svenska regeringen, bland annat i Bayram Altuns fall.

Personer som nu vistas i Sverige och sökt asyl och som har anknytningar till detta parti hotas naturligtvis av en liknande behandling i samband med utvisning. Ett sådant exempel är Halil Aksal som för tre år sedan flydde till Sverige efter en tillvaro i Turkiet med ständig bevakning och förföljelse. Halil Aksal som fått avslag på sin asylansökan har tidigare avtjänat elva år och tre månader i turkiskt fängelse som politisk fånge. Aksal avtjänade tio år tillsammans med Altun. Självfallet finns starka farhågor om förnyad förföljelse från de turkiska myndigheterna i samband med en utvisning.

Min fråga till statsrådet är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att garantera att personer med ovan beskriven bakgrund inte trakasseras, förföljs och fängslas av myndigheterna efter ett avvisningsbeslut från svensk sida?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.