Till innehåll på sidan

Utländskt ägande

Svar på skriftlig fråga 2022/23:234 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
Fö2023/ 00141 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:234 av Peter Hultqvist (S)
Utländskt ägande

Peter Hultqvist – som hänvisar till de förslag som lämnades i betänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34) och till utredningen om kontroll vid överlåtelse och upplåtelse av egendom av väsentlig betydelse för totalförsvaret (dir. 2022:121) – har frågat mig om jag avser att vidta ytterligare åtgärder utöver detta.

Inledningsvis ska sägas att Sverige berikas av att ha en öppen ekonomi. Att utländska medborgare och företag äger fastigheter i Sverige är inte heller per automatik dåligt för Sverige. Med det sagt finns det betydande risker med att utländska aktörer, och vissa andra aktörer, förvärvar företag och egendom, inklusive fastigheter, som är särskilt skyddsvärda eller ligger på strategiska platser. De senaste åren har ett flertal åtgärder vidtagits för att komma till rätta med dessa problem, bl.a. har säkerhetsskyddslagen (2018:585) skärpts i flera avseenden. För närvarande pågår arbete med att ytterligare skärpa regelverken i flera olika spår.

På Justitiedepartementets område pågår en utredning (dir 2022:94) som bl.a. har i uppdrag att lämna förslag som innebär att även överlåtelser av fast egendom ska omfattas av säkerhetsskyddslagens bestämmelser om kontroll av överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet. Utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 1 september 2023.

Inom Justitiedepartementet pågår dessutom ett arbete med att ta fram ett regelverk som skapar förutsättningar att förhindra utländska investerares strategiska förvärv av företag vars verksamhet eller teknik har betydelse för Sveriges säkerhet eller allmän ordning eller allmän säkerhet i Sverige. Arbetet baseras på de förslag som den s.k. Direktinvesteringsutredningen lämnade i november 2021 (SOU 2021:87). Regeringen planerar att lägga fram en proposition i frågan till riksdagen i maj 2023.

Till detta kommer den utredning inom Försvarsdepartementets område som Peter Hultqvist själv tar upp. Den utredningen har i uppdrag att analysera om och i så fall hur statlig kontroll bör genomföras vid upplåtelser och överlåtelser av egendom av väsentligt intresse för totalförsvaret (dir. 2022:121). Utredningen ska redovisa sina förslag den 1 februari 2024.

Regeringen tar frågan om Sveriges säkerhet på största allvar. Det pussel av åtgärder som för närvarande håller på att läggas syftar till att tillförsäkra detta.

Stockholm den 25 januari 2023

Pål Jonson

Skriftlig fråga 2022/23:234 av Peter Hultqvist (S) (Besvarad 2023-01-17)

Fråga 2022/23:234 Utländskt ägande

av Peter Hultqvist (S)

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

År 2017 tillsatte den dåvarande regeringen en utredning angående behovet av att reglera utländskt ägande av fastigheter i Sverige. I slutbetänkandet, 2019, föreslogs en ny lagstiftning där länsstyrelserna föreslogs bli granskningsmyndighet när det gäller överlåtelser av hamnar, flygplatser och fastigheter i områden av ”väsentlig betydelse för det militära försvaret”.

I samband med remissomgången framfördes kritik. Samtidigt utvecklades övrig lagstiftning, vilket kan påverka det som föreslogs i betänkandet. En ny utredning beslutades av regeringen i juli 2022. Den ska redovisa sina förslag den 1 februari 2024.

Min fråga till försvarsminister Pål Jonson är:

 

Avser ministern att vidta ytterligare åtgärder utöver detta?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.