Till innehåll på sidan

Utbyggnaden av vindkraft på Gotland

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1150 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

Händelser

Inlämnad
2009-08-13
Anmäld
2009-08-20
Besvarad
2009-08-25
Besvarad
2009-08-27
Svar anmält
2009-09-03

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 augusti

Svar på fråga

2008/09:1150 Utbyggnaden av vindkraft på Gotland

Näringsminister Maud Olofsson

Helena Bargholtz har frågat mig om jag avser att verka för en tredje elkabel mellan fastlandet och Gotland och en kraftig utbyggnad av vindkraft på ön.

Svenska kraftnät har till uppgift att på ett affärsmässigt sätt förvalta och utveckla ett kostnadseffektivt, driftsäkert och miljöanpassat kraftöverföringssystem. Svenska kraftnät har i sin investeringsplan för åren 2010–2012 tagit upp att man studerar förutsättningarna för att bygga en stamnätsförbindelse mellan fastlandet och Gotland. Att ansluta Gotland till stamnätet för el är en förutsättning för att möjliggöra utbyggnadsplanerna för vindkraften på ön. En stamnätsförbindelse skulle också bidra till att stärka elförsörjningen på Gotland vilket skulle vara till nytta för öns näringsliv och invånare.

Det är Svenska kraftnäts uppgift att föreslå investeringar i stamnätet i syfte att uppnå god driftsäkerhet, underlätta utbyggnaden av förnybar elproduktion samt för att tillhandahålla tillräcklig kapacitet för marknadens överföringsbehov. Utbyggnaden av stamnätet för el baseras på samhällsekonomiska lönsamhetsbedömningar. Regeringen avser att återkomma i budgetpropositionen för 2010 om Svenska kraftnäts investeringsplan för kommande treårsperiod.

Regeringen har satt upp en mycket hög ambitionsnivå för förnybar energi. År 2020 ska minst 50 procent av den energi som används i Sverige komma från förnybara energikällor.

När det gäller den förnybara elproduktionen är målet en höjning i nivå med 25 terawattimmar till år 2020. Detta ska uppnås inom ramen för elcertifikatssystemet och innebär att det kommer att behöva byggas mycket vindkraft. Regeringen har dessutom slagit fast en planeringsram för vindkraft på 30 terawattimmar totalt (20 på land och 10 till havs) till år 2020.

Vindkraft är och kommer att vara en mycket viktig del i arbetet med att öka andelen förnybar elproduktion i det svenska elsystemet och skapa ett tredje ben i elförsörjningen och uppfylla EU-målet för förnybar energi. Vindkraftverken kommer att byggas där företagen bedömer att det är lönsamt och efter sedvanlig tillståndsprövning i likhet med all annan verksamhet. Det är inte regeringens uppgift att verka för att utbyggnaden görs på vissa speciella platser.

Skriftlig fråga 2008/09:1150 av Bargholtz, Helena (fp) (korrekturläst 2009-08-13)

den 13 augusti

Fråga

2008/09:1150 Utbyggnaden av vindkraft på Gotland

av Helena Bargholtz (fp)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Under Almedalsveckan 2009 gjorde näringsministern och generaldirektören för Svenska kraftnät uttalanden som kan tolkas som att staten är beredd att satsa 3 miljarder på en tredje elkabel mellan fastlandet och Gotland. Syftet med en sådan kabel är att möjliggöra överföring av el från ön till fastlandet. Det förutsätter emellertid att antalet vindkraftverk på Gotland utökas.

Tillgången på lämpliga områden för etablering av ytterligare vindkraftverk i Sverige betraktas som god efter den kartläggning av vindförhållandena i Sverige som utförts av Uppsala universitet på uppdrag av Energimyndigheten. Den andel som planeras för Gotland uppgår till 8–16 procent av den totala utbyggnaden trots att Gotlands yta endast utgör 0,7 procent av Sveriges yta. Vindpotentialen på Gotland är inte anmärkningsvärt god om man undantar de redan exploaterade områdena. Den utspridda bebyggelsen på ön och naturskyddsintressen gör att det är svårt att identifiera ytterligare områden som är lämpliga för större vindkraftsparker med bra vindlägen, vilket är avgörande för ett gynnsamt ekonomiskt utfall. Stora delar av Gotland kan vid en eventuell utbyggnad komma att domineras av vindkraftverk. Det är negativt för turismen som utgör en av Gotlands viktigaste näringsgrenar. En utbyggnad av vindkraften kan självklart bidra till arbetstillfällen på ön, men mycket tyder på att det blir en marginell företeelse.

Avser näringsministern att verka för en tredje elkabel mellan fastlandet och Gotland och en kraftig utbyggnad av vindkraften på ön?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.