Till innehåll på sidan

Sanering och Östersjön

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1106 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

Händelser

Inlämnad
2009-07-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-19
Svar anmält
2009-08-20

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 augusti

Svar på fråga

2008/09:1106 Sanering och Östersjön

Miljöminister Andreas Carlgren

Birgitta Eriksson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till ett Östersjösamarbete för att sanera havet från miljöfarliga vrak, minor, ammunition och kemiska stridsmedel.

I frågan tas även upp vikten av att Sverige under ordförandeskapet i EU prioriterar åtgärder för miljön i Östersjön.

Havsmiljön är en högt prioriterad fråga för regeringen som i mars i år lämnade en proposition till riksdagen om en sammanhållen havspolitik.

I juni i år presenterade EU-kommissionen sitt förslag till en EU-strategi för Östersjön. Strategin är en möjlighet att långsiktigt öka EU:s engagemang i Östersjöregionen. Under det svenska ordförandeskapet är antagandet av Östersjöstrategin en prioriterad fråga. Regeringen anser att strategin utgör en unik möjlighet att på lång sikt samordna EU:s olika politikområden. De huvudområden som kommer att ingå är miljö, tillväxt/konkurrenskraft, tillgänglighet och säkerhet.

Vad avser det miljöproblem som dumpad kemisk ammunition och förlista fartyg kan utgöra redogjorde jag i ett frågesvar i slutet av april i år för det initiativ som regeringen tagit för att farliga föremål som minor, ammunition och kemiska stridsmedel kan omhändertas på ett säkert sätt. Initiativet innebär att Försvarsmakten, Kustbevakningen och Rikspolisstyrelsen har i uppdrag att bland annat utarbeta information om minor, oexploderad ammunition (OXA) och kemiska stridsmedel i syfte att öka kunskapen och därigenom ett omhändertagande som minskar risken för olyckor eller störningar på samhället i stort. Målgruppen för informationen är personer som i sin yrkesutövning till sjöss eller på sin fritid kan anträffa minor, OXA eller kemiska stridsmedel och behöver kunskap om hur ett fynd ska hanteras för att undvika skador på människor, egendom eller miljö.

Som Birgitta Eriksson vet gav regeringen Statskontoret i uppdrag att utreda frågan om omhändertagande och sanering av skeppsvrak och ägarlösa båtar. Utredningen redovisade sitt uppdrag den 31 maj 2008 i rapporten Vrak och ägarlösa båtar. En av slutsatserna var att kunskapen om omfattningen av problemet med miljöfarliga vrak i dagsläget är otillräcklig och att en inventering och riskanalys av vraken är en förutsättning för att få underlag om i vilken omfattning sanering av vrak behövs och hur detta ska genomföras. Sjöfartsverket har nu regeringens uppdrag att genomföra en sådan inventering. Uppdraget ska redovisas i januari 2011.

Skriftlig fråga 2008/09:1106 av Eriksson, Birgitta (s) (korrekturläst 2009-07-23)

den 23 juli

Fråga

2008/09:1106 Sanering och Östersjön

av Birgitta Eriksson (s)

till miljöminister Andreas Carlgren (c)

I fråga om sjunkna fartyg och ubåtar samt störtade flygplan torde Östersjön vara väl representerad. Enligt Sjöfartsverket är Östersjön troligtvis det hav i världen som har störst koncentration av minor, ammunition och kemiska stridsmedel på botten. Mycket härstammar från tiden under och efter världskrigen och föremålen är än i dag farliga att komma i kontakt med. Detta är en del av det föroreningstryck som finns på Östersjön.

Sverige är den stat som har längst kust utmed Östersjön och Sveriges historia är knuten till Östersjöområdet. De stora staterna i EU är av naturliga skäl mer inriktade mot ”sina” hav som Nordsjön och Medelhavet. Sverige måste under ordförandeskapet se till att miljöåtgärder i fråga om Östersjön prioriteras och också blir en viktig fråga i relationerna med Ryssland. En plan för att sanera Östersjön i fråga om miljöfarliga vrak, minor, ammunition och kemiska stridsmedel vore en konkret miljöåtgärd.

Avser miljöministern att ta initiativ till ett Östersjösamarbete för att sanera havet från miljöfarliga vrak, minor, ammunition och kemiska stridsmedel?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.