Till innehåll på sidan

Öppna gränser mellan de nordiska länderna

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1557 besvarad av Statsrådet Anna Hallberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX
UD2022/ 07648 Utrikesdepartementet Statsrådet Hallberg Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1557 av Kjell-Arne Ottosson (KD)
Öppna gränser mellan de nordiska länderna

Kjell-Arne Ottosson har frågat mig på vilket sätt jobbar de nordiska regeringarna nu för att vi ska kunna ha öppna gränser mellan de nordiska länderna vid nästa kris.

Det är tveklöst så att en del av de åtgärder som vidtogs med anledning av pandemin hade negativa effekter på den nordiska mobiliteten och integrationen både på kort och lång sikt. De nordiska regeringarna är eniga om att vi bör dra lärdom av det som hände under pandemin.

I slutet av juni möts de nordiska samarbetsministrarna i Halden, i norska samarbetsministerns hemtrakt i gränsregionen Sverige-Norge. Mötet kommer att ha ett särskilt fokus på just gränssamarbete och krissamverkan. Målsättningen är att vi vid mötet ska kunna dra konkreta slutsatser för att visa vilka åtgärder som vidtagits under pandemins gång och vilka lärdomar som dragits. Det handlar bland annat om att formalisera och utveckla den dialog som initierats under pandemin och tydliggöra samarbetsministrarnas ansvar och roll, inte minst vad gäller att lyfta den nordiska dimensionen inom våra regeringar.

Arbetet på nordisk nivå bör givetvis också kompletteras med bilateralt samarbete, såsom exempelvis skett i Öresundsregionen, där vi nyligen bland annat kunnat enas om ett gemensamt uttalande i vilket vi åtar oss att i största möjliga utsträckning värna om att upprätta transitkorridorer till och från Bornholm respektive Köpenhamns flygplats, för det fall att extraordinära omständigheter uppstår igen. I samband med det norska kronprinsbesöket enades den norska och svenska regeringen om ett fördjupat samarbete mellan våra näringsliv och att därmed värna våra gränsregioner ytterligare.

Även innan pandemin, fanns det ett antal gränshinder som vi behöver arbeta vidare med. Det ska vara möjligt att flytta, pendla, studera och driva företag över landgränserna i Norden utan att man riskerar att hindras av försvårande lagar och regler. Vi behöver arbeta målinriktat om vi ska kunna uppnå vår vision om att 2030 vara världens mest integrerade och hållbara region. I detta arbete spelar de politiska församlingarna, liksom andra delar av samhället, såsom regionala och lokala aktörer och näringslivet, en central roll. Tillsammans kan vi göra skillnad för alla nordbor.

Stockholm den 18 maj 2022

Anna Hallberg

Skriftlig fråga 2021/22:1557 av Kjell-Arne Ottosson (KD) (Besvarad 2022-05-11)

Fråga 2021/22:1557 Öppna gränser mellan de nordiska länderna

av Kjell-Arne Ottosson (KD)

till Statsrådet Anna Hallberg (S)

 

Förhoppningsvis ser vi nu hur pandemin på allvar har avklingat och att vi alltmer kan gå över till det som vi skulle kalla ett normalt liv igen. Dock har vi, på många olika sätt, många sviter kvar efter pandemin. En av dessa sviter är de olika bekymmer som gränsstängningarna mellan våra nordiska länder ställt till med.

I början av maj hade vi i Sverige besök av den norska kronprinsfamiljen och en stor delegation från det norska näringslivet för att bland annat bygga upp relationerna mellan våra länder igen, vilket är bra. Dock måste mycket av arbetet göras mellan våra politiska församlingar. Vi måste vara betydligt bättre förberedda när nästa kris kommer så att vi inte hamnar i samma fallgropar igen.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna Hallberg:


På vilket sätt jobbar de nordiska regeringarna nu för att vi ska kunna ha öppna gränser mellan de nordiska länderna vid nästa kris? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.