Till innehåll på sidan

Ökad svensk konkurrenskraft vid införande av EU-beslut

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1569 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/04068/FF 

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1569 av Jörgen Warborn (M) Ökad svensk konkurrenskraft vid införande av EU-beslut

Jörgen Warborn har frågat mig om jag anser att en svensk motsvarighet till det danska Implementeringsrådet skulle stärka svensk konkurrens-kraft.

I sin fråga så hänvisar Jörgen Warborn till det danska Implementerings-rådet och de principer som rådet arbetar efter. Implementeringsrådet har uppgift att granska och ge råd om implementeringen av EU-direktiv i Danmark.

Eftersom en stor del av de lagar och regler som påverkar svenska företag bestäms på EU-nivå är det viktigt att arbeta aktivt med att bevaka svenska intressen i Bryssel. Sverige har under en längre tid drivit tre prioriteringar i EU-arbetet: tänk småskaligt först, använd konsekvens-utredningar i lagstiftningsarbetet och sätt mål för minskad regelbörda. I slutändan är detta en fråga om jobb och tillväxt.

Det är viktigt att EU-lagstiftning också implementeras på ett effektivt sätt. Ibland kan det dock vara motiverat att gå längre än miniminivån i EU-lagstiftningen, till exempel när det gäller att skydda miljön eller arbetstagares hälsa.

Den danska modellen med ett implementeringsråd är intressant och en delegation från Näringsdepartementet kommer därför att besöka rådet redan den 21 juni för att lära sig mer om dess arbete och vilka lärdomar som kan dras för svensk räkning.

Framgångsrika och växande små och medelstora företag som anställer är helt avgörande för att nå regeringens jobbmål. Regeringen bedriver där-för en aktiv näringspolitik med fokus på insatser som förbättrar företags och företagares villkor, som ökar Sveriges attraktionskraft för investe-ringar och stärker incitamenten att starta företag.

Tack vare stabila offentliga finanser kan vi göra viktiga investeringar i infrastruktur, forskning, bostäder och utbildning. Genom att bättre ta tillvara digitaliseringens möjligheter, med allt fler och bättre digitala tjänster och processer, förenklar vi också för företagare och medborgare i alla delar av landet.

Stockholm den 20 juni 2017

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2016/17:1569 av Jörgen Warborn (M) (Besvarad 2017-06-08)

Fråga 2016/17:1569 Ökad svensk konkurrenskraft vid införande av EU-beslut

av Jörgen Warborn (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Svenska företags konkurrenskraft baseras i stor utsträckning på hur regler och byråkrati i vårt land står sig gentemot andra länder. Inom ramen för EU blir Sverige och svenska företag föremål för en lång rad lagar och regler. Hur dessa implementeras får direkta följder på svensk konkurrenskraft gentemot våra europeiska grannar. Därför vore det på sin plats att överväga någon form av system för hantering inför implementeringen av ett EU-direktiv.

I Danmark finns det danska Implementeringsrådet, som har till uppgift att granska och ge råd om implementeringen av europeisk lag i Danmark. Syftet är att öka dansk konkurrenskraft, säkerställa transparens och tydliggöra politiska mål.

Detta råd jobbar enligt fem principer: Överskrid inte minimikraven i EU:s regelverk, missgynna inte danska företag, var flexibel och använd undantag när det är möjligt, använd alternativ till regelverk när det är möjligt och inför inte nya regelverk före stadgad deadline.

Med anledning av ovan vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg följande:

 

Anser ministern att en svensk motsvarighet till det danska implementeringsrådet skulle kunna stärka svensk konkurrenskraft?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.