OECD:s nya grå lista

Svar på skriftlig fråga 2008/09:827 besvarad av Finansminister Anders Borg

Händelser

Inlämnad
2009-04-07
Anmäld
2009-04-08
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2009-04-20
Svar anmält
2009-04-21

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 april

Svar på frågorna

2008/09:826 Stater som inte lovat samarbete på skatteområdet

2008/09:827 OECD:s nya grå lista

2008/09:828 Gibraltar, USA och svenskt skatteavtal

Finansminister Anders Borg

Hans Olsson har frågat mig om jag under det svenska ordförandeskapet genom EU avser att ta initiativ till skatteavtalssamtal med de fyra staterna på OECD:s nya svarta lista – Costa Rica, Filippinerna, Malaysia vad avser Labuan och Uruguay – vilka initiativ jag avser att ta mot de 38 grå jurisdiktionerna på OECD:s lista under Sveriges ordförandeskap i EU samt om jag avser att ta initiativ till omedelbara förhandlingar med Gibraltar om ett informationsutbytesavtal mellan Sverige och Gibraltar.

Som jag har sagt även i tidigare sammanhang, är min inställning att det inte är acceptabelt att vissa länder fungerar som en hamn för skattebrottslighet eller annat skatteundandragande.

Såvitt gäller Costa Rica, Malaysia, Filippinerna och Uruguay, har dessa den 7 april 2009 åtagit sig att acceptera den internationella standarden för informationsutbyte. I den lista som OECD publicerade den 2 april har dessa stater nu därför flyttats från kategorin Jurisdictions that have not committed to the internationally agreed tax standard (den så kallade svarta listan) till kategorin Jurisdictions that have committed to the internationally agreed tax standard, but have not yet substantially implemented (de så kallade grå jurisdiktionerna). Att dessa länder tidigare var placerade i den förstnämnda kategorin kommer därför inte att föranleda någon särskild åtgärd under det svenska ordförandeskapet.

De jurisdiktioner som gjort åtaganden enligt OECD:s standard men inte väsentligen har implementerat denna omfattas av flera pågående åtgärder, inom ramen för OECD:s arbete mot skattekonkurrens, inom ramen för EU:s arbete och bilateralt. Sverige deltar aktivt i OECD:s arbete för ökad transparens och effektivt informationsutbyte i skattefrågor. Inom EU pågår för närvarande arbetet med att se över det så kallade handräckningsdirektivet för att uppnå ett ökat informationsutbyte mellan medlemsstaterna. Vidare pågår en översyn av det så kallade sparandedirektivet i syfte att få ut mer information om inkomster från sparande från medlemsstaterna samt från länder och territorier som tillämpar regler som motsvarar de som finns i direktivet. Översynen syftar även till att få flera länder att samtycka till att tillämpa motsvarande regler som enligt direktivet gäller mellan EU:s medlemsstater. EU har därutöver pågående förhandlingar med Liechtenstein om ett så kallat anti-bedrägeriavtal som kommer att innehålla mer långtgående krav på informationsutbyte beträffande direkta skatter. Detta arbete kommer att fortsätta även under det svenska ordförandeskapet. I det gemensamma nordiska projektet för att få till stånd informationsutbytesavtal med skatteparadis har avtal redan undertecknats med Bermuda, Caymanöarna, Guernsey, Isle of Man och Jersey. Långt framskridna förhandlingar pågår med flera andra jurisdiktioner. Vidare är svenska förhandlingar om informationsutbyte med ytterligare länder och territorier planerade.

Informationsutbytesavtalet mellan USA och Gibraltar är ett välkommet framsteg i det arbete som OECD sedan 1990-talet bedriver för transparens och effektivt informationsutbyte i skattefrågor. Det är emellertid ännu för tidigt att avgöra när Sverige skulle kunna inleda bilaterala förhandlingar om ett informationsutbytesavtal med Gibraltar.

Skriftlig fråga 2008/09:827 av Olsson, Hans (s) (korrekturläst 2009-04-07)

den 7 april

Fråga

2008/09:827 OECD:s nya grå lista

av Hans Olsson (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling (OECD) har den 2 april presenterat en ny listning av världens stater i fråga om utbyte av skatteinformation: vita, grå och svarta stater. De 38 grå staterna, eller snarare jurisdiktionerna, är jurisdiktioner som har ställt i utsikt att ansluta sig till OECD:s standard för informationsutbyte men ännu inte helt implementerat det. Dessa 38 är indelade i två grupper där Österrike, Belgien, Luxemburg och Schweiz nu sägs acceptera artikel 26 i OECD-mallen för skatteavtal. Genom artikel 26 förbinder sig en stat att utbyta information som förutses relevant och korrekt för ett skatteavtal samt för administration och genomförande av skattelagstiftningen. Artikel 26 innehåller dock också en rad kryphål, bland annat eftersom den stat som vill ha information måste visa att den begärda informationen har relevans. Mer slumpmässigt sökande efter napp är inte tillåtet. Av övriga 38 jurisdiktioner är huvuddelen öar tillhöriga de gamla nederländska och brittiska kolonialväldena och torde genom brittisk och holländsk försorg kunna pressas rätt långt. Flera ligger i Västindien och har haft en inriktning mot dels amerikansk skattesmitning, dels penningtvätt och gömmande av pengar av amerikanska och latinamerikanska brottsorganisationer (maffian, kokainkartellerna med flera) varför ett samarbete med USA, Kanada och latinamerikanska samarbetsorganisationer skulle vara betydelsefullt.

Vilka initiativ avser finansministern att vidta mot de 38 grå jurisdiktionerna på OECD:s lista under Sveriges ordförandeskap i EU?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.