Till innehåll på sidan

Norges ändrade praxis för gränsöverskridande fiske

Svar på skriftlig fråga 2023/24:392 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Svar på fråga 2023/24:392 av Beatrice Timgren (SD)
Norges ändrade praxis för gränsöverskridande fiske

Beatrice Timgren har frågat mig vilka specifika åtgärder jag och regeringen överväger att vidta för att stödja det svenska räkfisket i Skagerrak, med tanke på de nya utmaningar som Norges beslut innebär.

EU-kommissionen och Sverige har i dialog med Norge verkat för att föregripa det beslut Beatrice Timgren tar upp i frågan beslut. Ett motiv till beslutet som har framförts av Norge har varit svårigheter att kontrollera vilka fångster som fångats på respektive sida av gränsen. Norge har också framfört en oro för att inte kunna lagföra EU-fartyg vid de fall det råder olika regleringar mellan parterna till exempel för skydd av känsliga arter som hälleflundra. EU har förespråkat att denna typ av problematik kan lösas av gemensamma regler för fisket i Skagerrak vilket också är en målsättning i Skagerrakavtalet som reglerar tillträdet mellan EU och Norge. EU har också hörsammat Norges oro genom införandet av motsvarande fredningsperiod för hälleflundra i EU:s lagstiftning. Det kan också konstateras att Norge med framgång har bötfällt de EU-fartyg som under 2022 ertappats med hälleflundra ombord vid gränsöverskridande fiske under den norska fredningsperioden.

Andra motiv till beslutet som har framförts av Norge är att Norge vill veta hur mycket EU fiskar i norska vatten och att Norge vill ha en omfördelning av fiskekvoterna i Skagerrak grundade på zontillhörighet i stället för historiskt fiske som ligger till grund för nuvarande fördelning. EU har föreslagit en alternativ metod för att uppskatta hur mycket fångster som tas på respektive sida av gränsen genom att dela upp fångsterna efter den tid som fartygen vistas i varandras vatten.

Att bidra till alternativa lösningar försvåras dock av att motiven för de norska bestämmelserna är otydliga samt av att Norge inte velat hålla formella konsultationer med EU i frågan.

Regeringen står alltid till förfogande för att i konsultationerna med Norge verka för harmonisering och förbättrad förvaltning av fisket i Skagerrak. Att finna gemensamma lösningar på komplexa förvaltningsproblem har varit en lång tradition för samarbetet med Norge, i Skagerrak såväl som i andra gränsrelaterade frågor. Regeringen är övertygad om att det finns fullgoda alternativ som är mindre ingripande än att stänga det gränsöverskridande fisket.

Att stänga det gränsöverskridande fisket underminerar dessutom incitamenten till samarbete om hållbar förvaltning av de gemensamma fiskeresurserna vilket är en grundpelare i Skagerrakavtalet. Regeringen kommer tillsammans med EU-kommissionen fortsätta att uppmana Norge att föra konsultationer med EU i syfte att komma fram till alternativa gemensamma lösningar.

Jag har också bjudit in den nya norska fiskeministern till bilaterala samtal kring fiskefrågorna. Både tidigare i höst, men också den senaste veckan, på grund av den uppkomna situationen.

Stockholm den 20 december 2023

Peter Kullgren

Skriftlig fråga 2023/24:392 av Beatrice Timgren (SD) (Besvarad 2023-12-14)

Fråga 2023/24:392 Norges ändrade praxis för gränsöverskridande fiske

av Beatrice Timgren (SD)

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Sverige och Norge har sedan 1960-talet samarbetat om fisket i Skagerrak, ett samarbete som varit avgörande för en hållbar förvaltning av dessa vatten. Norge fattade nyligen beslut om att från och med den 1 januari 2024 stoppa gränsöverskridande tråldrag. Det innebär att en båt måste lyfta trålen innan den passerar gränsen till norskt vatten men att den sedan kan sänka trålen igen och fortsätta fiska. Detta innebär merarbete och en ökad bränsleförbrukning. Särskilt räkfisket kommer att påverkas negativt av Norges beslut då dessa ofta korsar gränsen flera gånger per fiskeresa. Det norska beslutet är en avvikelse från etablerad praxis, att tillsammans söka samförstånd och gemensamma strategier för att optimera kontroll och förvaltning av gemensamma fiskbestånd. Beslutet kommer att medföra ökade kostnader och ökad arbetsbelastning för svenska fiskefartyg, något som landsbygdsminister Peter Kullgren redan uttryckt oro över.

Mot denna bakgrund önskar jag fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Vilka specifika åtgärder överväger ministern och regeringen att vidta för att stödja det svenska räkfisket i Skagerrak, med tanke på de nya utmaningar som Norges beslut innebär?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.