Till innehåll på sidan

Möjligheten att anställa norska poliser i Sverige

Svar på skriftlig fråga 2018/19:855 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju201

9

/

02538

/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:855 av Johan Hultberg (M) Möjligheten att anställa norska poliser i Sverige

Johan Hultberg har frågat Morgan Johansson om han, mot bakgrund av vår allvarliga polisbrist, är beredd att ta initiativ till att utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige. Arbetet i regeringen är fördelat så att det är jag som besvarar frågan.

Jag välkomnar alla konstruktiva förslag som hjälper oss att få fler poliser. I dag finns det dock hinder i lagstiftningen för att låta norska poliser utföra myndighetsutövning i Sverige och ett grundkrav för en anställning i Polismyndigheten är svenskt medborgarskap.

Regeringens mål är att det ska bli 10 000 fler anställda år 2024 och Polismyndigheten arbetar intensivt för att nå målet. Just nu är det rekordmånga som både söker och antas till polisutbildningen. Polismyndigheten räknar med att om två år kunna anställa nära 2 000 poliser per år, vilket skulle vara den högsta nivån någonsin. För att klara av denna ökning har regeringen beslutat att starta två nya polisutbildningar, i Malmö och Borås.

Det finns också ett långtgående samarbete mellan svensk och norsk polis. I juni förra året undertecknade ansvariga ministrar från alla nordiska länder en gemensam avsiktsförklaring om att fördjupa polissamarbetet ytterligare. Dansk och finsk polis har möjlighet att tillfälligt bistå svensk polis operativt i Sverige enligt EU:s Prümrådsbeslut, exempelvis vid fotbollsmatcher eller demonstrationer. Norge kommer att ansluta sig till det samarbetet och kommer då att få samma möjlighet. I september förra året undertecknades också ett bilateralt avtal med Norge som ska göra det möjligt för samarbete mellan svenska och norska särskilda insatsgrupper för att bekämpa terrorism. Det avtalet håller nu på att genomföras.

Någon begäran att låta utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige har dock inte inkommit från Polismyndigheten. Med hänvisning till den pågående kraftiga expansionen av Polismyndigheten och det redan nu djupa samarbetet med norsk polis har jag därför i nuläget inte någon avsikt att låta utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige.

Stockholm den 15 augusti 2019

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2018/19:855 av Johan Hultberg (M) (Besvarad 2019-07-19)

Fråga 2018/19:855 Möjligheten att anställa norska poliser i Sverige

av Johan Hultberg (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Sverige har stora och allvarliga problem med otrygghet. Det grova våldet har nått nya rekordnivåer, utländska stöldligor härjar på landsbygden och fler oroar sig för att utsättas för brott. Samtidigt är polistätheten den lägsta på tio år. Sverige behöver fler poliser så att brott kan beivras och tryggheten öka.

Vi moderater satsar det som krävs för att Sverige till 2024 ska nå målet om 10 000 fler polisanställda. För att stärka polisyrkets attraktivitet och bromsa avhoppen från yrket satsar vi bland annat på höjda polislöner samt betald och reformerad polisutbildning.

För att snabbt råda bot på en del av polisbristen i Sverige pekar Polisförbundet på möjligheten att efter kompletterande utbildning anställa norska poliser. Norge har nämligen för närvarande ett stort polisöverskott. Enligt Polisförbundet finns det 264 utbildade poliser (från de senaste fyra kullarna) som inte fått jobb inom den norska polisen. En del av dessa personer skulle säkert vara möjliga att locka till Sverige och då inte minst till områden nära den norska gränsen, till exempel norra Bohuslän och Dalsland.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Är ministern, mot bakgrund av vår allvarliga polisbrist i Sverige, beredd att ta initiativ till att utreda möjligheten att anställa norska poliser i Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.