Kopparstölder

Svar på skriftlig fråga 2013/14:385 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

Händelser

Inlämnad
2014-02-03
Anmäld
2014-02-04
Besvarad
2014-02-12
Svar anmält
2014-02-17

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 februari

Svar på fråga

2013/14:385 Kopparstölder

Justitieminister Beatrice Ask

Hans Olsson har frågat vilka förslag mot koppar- och metallstölder som kommer att finnas på plats innan riksdagen stänger i juni. Frågan är ställd till näringsminister Annie Lööf men har överlämnats till mig.

Som jag har svarat Hans Olsson tidigare begås metallstölder ofta av ligor som reser runt i olika delar av landet och genomför stölderna. Den stulna metallen förs sedan i många fall ut ur landet och säljs till utländska företag. Polismyndigheterna behöver därför samverka med varandra över länsgränserna och med andra berörda myndigheter både för att motverka stölderna i sig och för att förhindra att de stulna metallerna kan omsättas utomlands. Runt om i landet pågår flera lokala brottsförebyggande insatser. Under den gångna hösten var jag i bl.a. Västmanland och studerade vad som går att göra för att skydda kyrkors koppardetaljer.

Metallstölder är ett av sju prioriterade områden inom ramen för Polisens nationella satsning mot mängd- och seriebrott. Polismyndigheten i Örebro län är så kallad sakkunnigmyndighet på det här området. I den rollen ligger att ha ett särskilt ansvar för såväl utvecklingen av det brottsbekämpande arbetet som att leda olika operativa insatser. Polisens nationella operativa ledningsgrupp har, på initiativ av sakkunnigmyndigheten, beslutat att avsätta extra resurser för att genomföra flera insatser mot skrothandlare. Flera ton metaller har redan beslagtagits och flera personer är frihetsberövade. I insatsen samarbetar polisen bl.a. med Skatteverket, Kronofogdemyndigheten, Tullverket och miljöförvaltningen i Göteborgs Stad. Flera liknande insatser kommer att genomföras under året.

För att minska risken för trafikstörningar på grund av kopparstölder har Trafikverket beslutat att prova s.k. smart-dna, en ny teknik för brottsförebyggande och brottsbekämpande insatser. Metoden bygger på en särskild märkning som gör att det går att spåra kopparen. Detta är betydelsefullt inte minst i arbetet med att försvåra avsättningen av stulen koppar.

Regeringen har beslutat att en särskild utredare ska analysera utvecklingen av handeln med begagnade varor och utvärdera lagstiftningen om handel med begagnade varor. Det ingår också i uppdraget att se över tillsynsregleringen och, vid behov, föreslå ändringar i denna. I utredningsuppdraget ingår även att göra en bedömning av om det bör införas ett lagstadgat förbud mot att använda kontanter och checkar som betalningsmedel vid handel med metallskrot. Uppdraget ska redovisas senast den 1 september 2014.

Genom myndigheternas insatser och regeringens utredning pågår ett viktigt arbete för att förhindra kopparstölder. Jag kommer att fortsätta att följa utvecklingen på området.

Skriftlig fråga 2013/14:385 av Olsson, Hans (S) (korrekturläst 2014-02-03)

den 3 februari

Fråga

2013/14:385 Kopparstölder

av Hans Olsson (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Som svar på en skriftlig fråga om snabbinsatser mot kopparstölder meddelade statsrådet den 17 september i fjol följande: ”Regeringen har mot denna bakgrund den 29 augusti 2013 beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att göra en bedömning av om det bör införas ett lagstadgat förbud mot att använda kontanter och checkar som betalningsmedel vid handel med metallskrot. Om det bedöms lämpligt att införa ett sådant förbud ska utredaren lämna nödvändiga författningsförslag.”

I januari höll tre länsstyrelser och polisen en konferens i Örebro i ämnet. Det konstaterades att det under år 2013 anmäldes 318 metallstölder längs de svenska järnvägarna vilka bidragit till driftsstörningarna. Därtill kommer skändandet av kyrkor och begravningsplatser samt även stölder från andra byggnader etcetera. Metallen försvinner utomlands, uppges det från artikeln. Det är ju bra med ett projekt i tre län, men frågan är vad som händer nationellt. Kopparstölderna sker inte bara i Värmland, Örebro och Dalarna utan även här i Västsverige och övriga landet.

Åtgärder i fråga om inhemsk handel är också bara ett medel för att stoppa kopparstölderna; frågan är också vad som sker vid gränserna, där vårt tullverk oavbrutet försvagas i bemanning. Under vintern lär inte så mycket av kopparstölder ske, men verksamheten lär ta fart igen när snön och kylan försvinner. Frågan är då vilka åtgärder statsrådet har på plats för att inte tågen ska stoppas och kyrktaken skövlas ånyo.

Jag har följande fråga:

Vilka förslag mot koppar- och metallstölderna har ministern på plats innan riksdagen stänger i juni?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.