Till innehåll på sidan

Gästarbetarnas villkor

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1154 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Händelser

Inlämnad
2009-08-14
Anmäld
2009-08-20
Besvarad
2009-08-28
Svar anmält
2009-09-03

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 augusti

Svar på fråga

2008/09:1154 Gästarbetarnas villkor

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Göran Persson har frågat mig hur jag kan agera för att gå Kommunal till mötes och på så sätt ge våra gästarbetare mer drägliga arbetsförhållanden och villkor.

Det är självklart att arbetstagare i Sverige inte ska arbeta under villkor och omständigheter som är oskäliga. Det är också så att en arbetstagare som anställs i Sverige för att arbeta här omfattas av svensk arbetsrättslig reglering och annan skyddslagstiftning oavsett nationellt ursprung. Även vid mer tillfälligt arbete i Sverige för en utländsk arbetsgivares räkning ska enligt utstationeringslagen vissa grundläggande svenska regler och villkor tillämpas, såsom arbetsmiljölagen, arbetstidslagen och vissa semesterregler.

I Sverige har en stor del av ansvaret för löner och andra anställningsvillkor lämnats till arbetsmarknadens parter att reglera genom kollektivavtal. För att få till stånd sådana kollektivavtal har de fackliga organisationerna möjlighet att vidta stridsåtgärder. I detta system ligger också att det är arbetsmarknadens parter som har ansvaret att se till att ett kollektivavtal som slutits med en arbetsgivare verkligen följs. Mekanismer rörande tillsyn och kontroll kan regleras i själva kollektivavtalet. Arbetsmiljöverket svarar för tillsynen över att arbetsmiljölagens och i vissa fall arbetstidslagens regler följs och kan vidta inspektioner på eget initiativ eller efter anmälan.

Skulle en arbetsgivare inte uppfylla sina åtaganden enligt kollektivavtalet föreligger ett brott mot avtalet som kan medföra skadeståndsskyldighet. I detta sammanhang ska också erinras om att en arbetsgivare som slutit ett kollektivavtal i princip är skyldig att tillämpa det även på arbetstagare som inte är medlemmar i den avtalsslutande fackliga organisationen.

Den svenska modellen på arbetsmarknaden bygger på att statlig inblandning så långt möjligt bör undvikas när det gäller regleringen på arbetsmarknaden och tillsynen över att kollektivavtalsvillkor följs. Jag har inte någon avsikt att gripa in med lagstiftningsåtgärder för att reglera möjligheten för fackliga organisationer att kontrollera att arbetsgivare verkligen följer de kollektivavtal de har tecknat och på avtalsmässig grund är skyldiga att tillämpa.

Skriftlig fråga 2008/09:1154 av Persson i Simrishamn, Göran (s) (korrekturläst 2009-08-14)

den 14 augusti

Fråga

2008/09:1154 Gästarbetarnas villkor

av Göran Persson i Simrishamn (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Närodlat och svenskproducerat klingar väl – en garanti för hög kvalitet. Men bakom döljer sig vår tids statare, de utländska gästarbetarna som arbetar utan avtalsenliga löner eller dräglig arbetsmiljö. Timlöner på 50 kronor, ingen övertidsbetalning, ingen tillgång till toalett, rinnande vatten eller skyddskläder. Så kan förhållandena se ut för människor som kommer hit och skördar gurkor eller plockar jordgubbar.

Enligt fackförbundet Kommunal ökar antalet utländska gästarbetare för varje år och sprids till allt fler branscher. De finns mest inom frilandsodlingen, men även hästnäringen finns med. Nu står arbetet vid golfbanorna på tur. ”I lågkonjunkturens spår har golfklubbarna börjat avskeda fast personal och ersätter dem med utländska bemanningsföretag under säsongen” säger Lars-Göran Olsson, ombudsman på Kommunal Skåne.

Gårdar och företag kan ha kollektivavtal men när arbetskraften sällan är svensk kan odlarna strunta i avtalen, pressa lönerna och på så vis hålla nere sina priser. Kommunal vill därför ändra lagstiftningen så att de får större befogenheter att kontrollera att företag som de har avtal med sköter sig. Gästarbetarna är sällan fackligt anslutna. Ett annat sätt att förhindra att människor utnyttjas på den rörliga arbetsmarknaden är ett europeiskt LO, där EU-medborgare skulle kunna söka medlemskap i sina hemländer. Då skulle Kommunal kunna företräda gästarbetarna medan de är i Sverige.

Min fråga till arbetsmarknadsministern är därför:

Hur kan ministern agera för att gå Kommunal till mötes och på så sätt ge våra gästarbetare mer drägliga arbetsförhållanden och villkor?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.