Till innehåll på sidan

En explosionsartad ökning av nätdroger

Svar på skriftlig fråga 2017/18:987 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


S2018/

01674/FS

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:987 av Cecilia Widegren (M)
En explosionsartad ökning av nätdroger

Cecilia Widegren har frågat mig vilka nya åtgärder jag och regeringen är villiga att vidta för att stödja välfärdssamhället, till exempel polisen och socialtjänsten, för att komma åt den negativa utvecklingen av nätdroger i allmänhet och fentanylanaloger i synnerhet.

Först vill jag säga att jag delar Cecilia Widegrens oro för droger i vårt samhälle, i synnerhet för de nya derivat av opiater i form av fentanyler som är ytterst potenta och dödliga också i mycket små doser.

Regeringen verkar för en folkhälsobaserad syn på alkohol-, narkotika-, dopning och tobakspolitiken med insatser mot både tillgång och efterfrågan av narkotika. Regeringen menar att folkhälsoperspektivet också inrymmer en restriktiv narkotikapolitik som ett viktigt medel för att hindra att narkotika kommer ut på den svenska marknaden. Såväl polisen som socialtjänsten har viktiga roller i arbetet för att förhindra att människor hamnar i narkotikaberoende.

Sverige är ledande i Europa när det gäller att snabbt hitta och förbjuda nya psykoaktiva substanser. Handläggningstiderna i regeringskansliet har kunnat kortats ner till ett minimum och vi använder konsekvent ett s.k. snabbspår i rapporteringen till kommissionen. Trots detta vill vi göra ännu mer för att så snabbt som möjligt klassa farliga substanser som narkotika eller hälsofarliga varor.

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss som beslutades den 8 mars att Polismyndigheten får göra anonyma inköp av nya psykoaktiva substanser för att snabbare kunna klassificera sådana hälsofarliga substanser som förekommer eller kan komma att göras tillgängliga på den svenska marknaden. Samtidigt föreslår regeringen att Folkhälsomyndigheten tilldelas ökade resurser för att möjliggöra en snabbare klassificering av nya psykoaktiva substanser. Regeringen föreslår också att den som av grov oaktsamhet hanterar varor som omfattas av lagen (1999:58) om förbud för vissa hälsofarliga varor ska kunna dömas till ansvar.

Regeringen bedömer att regleringen av narkotika eller hälsofarliga varor inte bör ske genom generiska definitioner i den betydelsen att substanserna klassificeras utifrån deras kemiska grundstruktur. Regleringen av narkotika eller hälsofarliga varor bör heller inte ske genom verkansbaserade eller analoga definitioner. Ett sådant system är svårförenligt med de rättssäkerhetskrav som bör ställas när det gäller narkotikabrott eller brott mot lagen om förbud mot vissa hälsofarliga varor. För att en substans ska kunna klassificeras som narkotika i dag måste den ha konstaterats vara beroendeframkallande eller ha euforiserande effekter eller med lätthet kunna omvandlas till en sådan vara. På motsvarande sätt ska en substans för att klassificeras som hälsofarlig vara på grund av sina inneboende egenskaper ha konstaterats medföra fara för människors liv eller hälsa samt användas eller antas användas i berusningssyfte eller för annan påverkan.

Regeringen kommer dock att initiera en ny bred analys av frågan om vilka åtgärder som kan vidtas för att mer effektivt möta problemet med nya psykoaktiva substanser som i nuläget inte är klassade som narkotika eller hälsofarliga varor. En sådan analys ska innefatta möjligheterna att införa förbud mot hela grupper av likartade substanser.

Stockholm den 21 mars 2018

Annika Strandhäll

Skriftlig fråga 2017/18:987 av Cecilia Widegren (M) (Besvarad 2018-03-08)

Fråga 2017/18:987 En explosionsartad ökning av nätdroger

av Cecilia Widegren (M)

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Fentanylanaloger skördade över 100 liv under 2017, enligt Rättsmedicinalverket (RMV). Tyvärr fortsätter drogen att ta människors liv. Därför har polisen i Västra Götaland åter gått ut och varnat för drogen och dess analoger. Nu duger det inte att luta sig tillbaka och lita till redan vidtagna åtgärder. Mer måste göras för att vända den explosionsartade utvecklingen, som går åt fel håll.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården. Men olika nätdrogsvarianter av fentanyl har tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. För med sin enorma styrka – 50 gånger (!) mer potent än heroin – är drogen extremt svår att dosera.

Man kan tänka sig en liten tablett Alvedon med 500 milligram paracetamol. Dela den i 1 000 bitar – det är en hög dos fentanyl. Detta är ett nationellt problem och kryper ut i de allra minsta av Sveriges orter. Precis vem som helst kan beställa dessa substanser hem till brevlådan eller närmaste postombud.

Explosionen av nätdroger, fentanyl och dess olika varianter, analoger, oroar många delar av välfärdssamhället. Niklas, narkotikapolis i Västra Götaland, är en av dem som argumenterar för familjeklassning, det vill säga att narkotikaklassa fentanylfamiljen och dess varianter, för att på det sättet kunna minska inflödet. Han får medhåll av sin poliskollega Marlene vid polisen i Skaraborg.

En familjeklassning skulle absolut skaka om marknaden och stoppa inflödet. Eftersom det kan finnas starka skäl inom vården, då detta är ett mycket starkt smärtlindrande läkemedel, skulle undantag efter prövning göras. Detta vore att göra något kraftfullt och visa på att man menar allvar. För som det är nu riskerar den explosionsartade utvecklingen att fortsätta gå åt fel håll. När och vad avser regeringen att göra och vilka verktyg och åtgärder vill man använda för att förhindra att fler liv skördas?

Med anledning av ovan vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka nya åtgärder är ministern och regeringen villiga att vidta för att stödja välfärdssamhället, till exempel polisen och socialtjänsten, för att komma åt den negativa utvecklingen av nätdroger i allmänhet och fentanylanaloger i synnerhet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.