Till innehåll på sidan

Avgiftsbeläggning av museibesök och antalet besökare

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1148 besvarad av Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Händelser

Inlämnad
2009-08-13
Anmäld
2009-08-20
Besvarad
2009-08-27
Svar anmält
2009-09-03

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 27 augusti

Svar på fråga

2008/09:1148 Avgiftsbeläggning av museibesök och antalet besökare

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth

Göran Persson i Simrishamn har frågat mig hur jag bedömer att tillgängligheten till vårt kulturarv gynnas av fortsatt avgiftsbelagda besök för vuxna på de statliga museerna.

Sedan 2007 är det fritt inträde på de statliga museerna för barn och unga upp till 19 år. Det fria inträdet för barn och unga gäller för samtliga utställningar på samtliga statliga museer – även de som tidigare varit avgiftsbelagda. Vad beträffar tillgängligheten till kulturarvet har regeringen inom satsningen Fria museer tillfört museisektorn mer än 100 miljoner kronor under åren 2007–2009. De statliga anslagen till museisektorn är nu större än någonsin tidigare, även jämfört med tiden med så kallad fri entré. Med dessa medel kan museerna själva avgöra hur de bäst använder sina resurser i arbetet med att vårda och visa kulturskatter. Flera museer har satsat på ökad tillgänglighet, till exempel genom ökat pedagogarbete och digitalisering av samlingarna.

Jämfört med motsvarande period innan någon avgiftsfrihet infördes har det totala antalet besökare ökat. Förra året ökade antalet besökare på de statliga museerna med sammanlagt ca 15 procent. Inom gruppen barn och unga var ökningen drygt 8 procent.

Besökssiffrorna för museerna kan variera beroende på bland annat vilken utställning som för närvarande visas. Därför kan det vara missvisande att enbart titta på siffrorna för ett museum för en kortare tidsperiod. De publiksiffror som Statens kulturråd redovisar för första halvåret 2009 för de statliga museerna visar att förändringen mot motsvarande period 2008 endast är en minskning med 1 procent trots det rådande konjunkturläget. I det sammanhanget tycker jag att det är svårt att tala om mycket negativa besökssiffror.

Skriftlig fråga 2008/09:1148 av Persson i Simrishamn, Göran (s) (korrekturläst 2009-08-13)

den 13 augusti

Fråga

2008/09:1148 Avgiftsbeläggning av museibesök och antalet besökare

av Göran Persson i Simrishamn (s)

till kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m)

Nu börjar vi se den fulla effekten av att regeringen slopade den fria entrén till museerna. Svenska Dagbladets undersökning visar att antalet besök på de statliga museerna fortsätter att minska. SvD skriver bland annat: ”Sedan den nuvarande regeringen slopade fri entré för alla och bestämde om gratisentré bara för barn och ungdomar, har i genomsnitt en tredjedel av alla museibesökare försvunnit på de 19 museer som ingick i frientréförsöket under 2005 och 2006.”

Även andra stora museer som Nationalmuseum (−20 procent) och Naturhistoriska riksmuseet (−15 procent), som förra våren var publikdragare, visar hittills mycket negativa besökssiffror jämfört med i fjol.

Socialdemokraterna införde den fria entrén till museerna för att göra kulturen tillgänglig för fler och för att locka nya grupper av besökare. Helt följdriktigt sökte sig fler människor till museerna. Trots att reformen var lyckad och uppskattad av många valde den borgerliga regeringen att slopa den fria entrén från och med 2007 med följd att besöken minskade i antal, och nu ser vi hur antalet besök fortsätter att minska. Nu i kristider när många människor blir arbetslösa är det viktigare än någonsin att kulturen finns tillgänglig för alla.

Min fråga till kulturministern är därför:

Hur bedömer kulturministern att tillgängligheten till vårt kulturarv gynnas med fortsatt avgiftsbelagda besök för vuxna på de statliga museerna, och avser ministern att ta något initiativ med anledning av vad jag anfört ovan?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.