Till innehåll på sidan

Arborister och högskoleutbildning

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1092 besvarad av Statsrådet Tobias Krantz

Händelser

Inlämnad
2009-07-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-20
Svar anmält
2009-09-03

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 augusti

Svar på fråga

2008/09:1092 Arborister och högskoleutbildning

Statsrådet Tobias Krantz

Birgitta Eriksson har frågat mig om jag avser att ta initiativ till en arboristutbildning i Sverige och att certifiering via The International Society of Arboriculture (ISA) också kan ske i Sverige.

Statliga universitet och högskolor har i uppdrag att bedriva utbildning utifrån såväl studenternas efterfrågan som arbetsmarknadens behov. Det ankommer på lärosätena att anordna nya utbildningar när en sådan efterfrågan finns och samtidigt säkerställa att utbildningen uppfyller uppställda kvalitetskrav.

Arborist är inte en skyddad yrkestitel vilket innebär att de som är verksamma som arborister i Sverige i dag har olika bakgrund. De kan ha såväl gymnasieutbildning som kortare KY-kurser inom trädvård eller utländsk högskoleutbildning. Det finns även arborister som helt saknar formell utbildning och som har erhållit sin kunskap genom upplärning inom trädvårdsbranschen.

När det gäller certifiering får enligt 2 kap. 20 § regeringsformen begränsningar i rätten att driva näring eller utöva yrke endast införas för att skydda angelägna allmänna intressen. Statens reglering av yrken i Sverige är därför begränsad och gäller främst hälso- och sjukvården där bedömningen har gjorts att brister i kompetensen i vissa fall kan innebära allvarliga risker för patienten. Samtidigt finns det exempel på andra yrken där branschen själv har tagit initiativ till certifikat som bygger på vissa utbildnings- och kunskapskrav.

Certifieringen av arborister som hanteras av ISA och European Arboriculture Council ställer inte några krav på högskoleutbildning. Jag kan inte heller för svensk del se skäl för att utbildning av arborister naturligen ska ske på akademisk nivå. Sådan utbildning bör kunna ske inom olika utbildningsformer. Vare sig det gäller universitet och högskolor eller till exempel yrkeshögskolan är det en fråga för regeringen vilka utbildningar som ska inrättas. Det är en fråga för utbildningsanordnarna.

Jag avser inte att vidta några åtgärder för att etablera arboristutbildning på högskolenivå eller verka för att certifiering via ISA kan ske i Sverige.

Skriftlig fråga 2008/09:1092 av Eriksson, Birgitta (s) (korrekturläst 2009-07-21)

den 21 juli

Fråga

2008/09:1092 Arborister och högskoleutbildning

av Birgitta Eriksson (s)

till statsrådet Tobias Krantz (fp)

En arborist är en trädvårdsspecialist som vårdar träd i städer, tätorter, trädgårdar och andra bebyggda miljöer. Arborister arbetar för att träden ska vara säkra, vackra, problemfria och leva länge. Benämningen arborist kommer från det latinska ordet arbor som betyder träd. Personer som arbetar med att beskära och vårda träd kan också kallas trädvårdare. En arborist måste bland annat ha mycket goda kunskaper om trädets funktion, anatomi, biologi och livsmiljö.

De flesta yrkesverksamma arborister är utbildade vid högskola i Storbritannien. Utbildningar till arborist finns också i USA och Tyskland. I Sverige finns bara en grundläggande utbildning inom naturbruksprogrammet på gymnasieskolan, inriktning trädgård eller skogsbruk. En tvåårig eftergymnasial kvalificerad yrkesutbildning inom trädvård finns vid det fristående Naturbruksgymnasiet Hvilan AB vid Åkarp i Staffanstorps kommun. Vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp i Skåne finns kurser i trädvård.

Som arborist kan man ta ett certifikat via ISA, The International Society of Arboriculture. Certifikatet kan för närvarande tas i USA, Kanada, Storbritannien, Österrike och Norge. ISA är den största internationella organisation som arbetar för arborister och andra vilka yrkesmässigt arbetar med träd och trädvård. I Sverige kan man enbart bli certifierad trädvårdare. Den certifieringen görs av Svenska Trädföreningen efter att sökanden har arbetat med trädvård under ett antal år.

Avser statsrådet att ta initiativ till en arboristutbildning i Sverige och till att certifiering via ISA också kan ske i Sverige?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.